واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
چهارراه ولیعصر استراتژیکترین نقطه تهران رییس پژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری گفت: چهارراه ولیعصر به دلیل وجود تئاتر شهر، تالار وحدت، دانشگاه تهران و سایر مراکز فرهنگی به استراتژیکترین نقطه شهر تهران بدل شده است.
به گزارش فرهنگ نیوز، امروز صبح کمیته میراث فرهنگی شورای شهر تهران در مراسمی از دستاندرکاران احیای ساختمان تاریخی ارباب رستم گیو تقدیر کرد.
احمد حکیمیپور در این مراسم با بیان اینکه یکی از دغدغههای اصلی شهر تهران مسائل هویتی و میراثی است، گفت: خوشبختانه در دوره اخیر و با توجه به ثبات مدیریتی در سازمان میراث فرهنگی شاهد رابطه خوب شورا، شهرداری و میراث فرهنگی هستیم.
وی با بیان اینکه از امروز نهضت فرهنگی حفظ بناهای میراثی تهران آغاز میشود، گفت: بعضا بناهای دارای ارزش پس از ثبت، خوب نگهداری نمیشوند و برهمین اساس سعی داریم در این برنامه به طور ماهانه از ساختمانهای میراثی بازدید کنیم که پس از ثبت و مرمت به خوبی نگهداری شده باشند.
بازدید ماهیانه از بناهای تاریخی پایتخت
رییس کمیته میراث فرهنگی شورای شهر تهران با بیان اینکه باید به ساختمانها پس از ثبت ملی، کاربریهایی متناسب با هویت ساختمان داده شود، گفت: هر ماه از بناهای ثبت شده که خوب نگهداری میشوند بازدید و از نگهدارندگان آنها تقدیر خواهد شد.
حکیمیپور با بیان اینکه ساختمان ارباب رستم گیو که حالا به پژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری جهاد دانشگاهی بدل شده، یک ساختمان ارزشمند و میراثی شهر تهران است که جهاد دانشگاهی آن را فعال نگه داشته است.
وی با بیان اینکه در شهر تهران همواره یکی از دغدغههای اصلی ما مسئله فرهنگ و هنر بوده است، تصریح کرد: متاسفانه بناهای تاریخی که پس از ثبت و مرمت خوب نگهداری نمیشوند، زیاد هستند که باید نگهدارندگان آنها معرفی شوند تا مردم بدانند چه افرادی از شناسنامه فرهنگی و تاریخی شهرشان خوب نگهداری نمیکنند.
رییس کمیته میراث فرهنگی شورای شهر تهران با بیان اینکه استمرار نهضت فرهنگی حفظ بناهای میراثی تهران نیازمند همراهی سایر مجموعهها است، گفت: امروز حفظ بناهای میراثی به یک دغدغه بدل شده و با همه توان در راستای حفظ این بناها تلاش خواهیم کرد.
بررسی برنامه جامع عملیاتی حفاظت، تقویت و بهرهگیری از ظرفیتها خانه های تاریخی
همچنین حکیمیپور با اعلام خبر ارائه طرحی درخصوص الزام شهرداری تهران به ارائه برنامه جامع عملیاتی حفاظت، تقویت و بهرهگیری از ظرفیتها و قابلیتهای اماکن و محدودههای تاریخی – فرهنگی شهر تهران، در احیا، بهسازی و بازآفرینی محدوده بافت تاریخی اشاره کرد و گفت: یک فوریت آن به زودی برای جمعآوری امضاء و به صحن شورای شهر آورده میشود و در صورت تصویب شهرداری باید برنامههای عملیاتی خود را برای نگهداری شهر تهران ارائه دهد.
در ادامه این برنامه نصراله آبادیان شهردار منطقه ۱۱ با بیان اینکه منطقه ۱۱، ۱۲ کیلومتر مربع وسعت دارد و بناهای تاریخی ارزشمندی در این منطقه وجود دارد، گفت: در سال ۹۴-۹۳ توجه به مسائل میراثی در دستور کار قرار گرفت و در بحث حفظ بناهای تاریخی رویکرد نوینی صورت گرفت و تعامل با سازمان میراث فرهنگی و سایر دستگاهها انجام شد و سرانجام اتفاقات خوبی در هفته تاریخی شهر رقم خورد.
وی با بیان اینکه رویکرد احیای بافتهای تاریخی و در گام اول پیرایش فضاهای تاریخی در دستور کار قرار گرفت، گفت: در منطقه ۱۱ بناهای ارزشمند زیادی وجود دارد که با کمک سازمان میراث فرهنگی از سالهای گذشته برقراری تورهای گردشگری را در دستور کار قرار دادهایم که مورد استقبال عموم مردم قرار گرفت.
شهردار منطقه ۱۱ با اشاره به درخواست رییس پژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری درخصوص ایجاد پارکینگ طبقاتی گفت: این منطقه، منطقهای فرهنگی است که همواره مورد استقبال هنرمندان، اهالی فرهنگ و... قرار میگیرد که در جنب این پژوهشکده قطعه زمینی وجود دارد که در حال برنامهریزی هستیم تا در آیندهای نزدیک پارکینگ در این منطقه احداث شود، البته در تمام دنیا سعی میشود در مناطقی که بناهای ارزشمند و بورس فرهنگی وجود دارد نسبت به تقویت حمل و نقل اقدام شود که در همین راستا شهرداری تهران خطوط مترو و بیآرتی را در این منطقه گسترش داده و امیدواریم مردم نیز با این وسایل حمل و نقل عمومی آشتی کنند.
جای خالی پارکینگ در فرهنگی ترین نقطه تهران
همچنین در ادامه این مراسم، دکتر حمید آیتی رییس پژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری با بیان اینکه چهارراه ولیعصر به دلیل وجود تئاتر شهر، تالار وحدت، دانشگاه تهران و سایر مراکز فرهنگی به استراتژیکترین نقطه شهر تهران بدل شده است، گفت: نهضت نگهداری میراث فرهنگی، نهضت بسیار خوبی است و خوشحالیم که فتح باب این نهضت با پژوهشکده فرهنگ و هنر بوده است.
وی با ارائه تاریخچهای از ساختمان این پژوهشکده تصریح کرد: این پژوهشکده در ابتدای انقلاب به عنوان یک ساختمان متروکه و محل زندگی معتادان و ولگردان رها شده بود اما با مکاتبه دکتر منتظری رییس وقت جهاد دانشگاهی با بیت مقام معظم رهبری این ساختمان با کاربری فرهنگی و آموزشی از بنیاد مستضعفان در اختیار جهاد دانشگاهی قرار گرفت.
رییس پژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری با بیان اینکه از سال ۸۱ بازسازی و مرمت این ساختمان با هدف حفظ معماری اصلی آغاز شد، گفت: از سازمان زیباسازی تشکر ویژهای داریم که در یک سال اخیر رنگ آمیزی نمای بیرونی ساختمان و نورپردازی آن را انجام داده است.آیتی با بیان اینکه این پژوهشکده تنها مرکزی است که گروه معماری و منظر شهری و همچنین مرکز خدمات تخصصی آسیبشناسی فرهنگی و اجتماعی را دارد، گفت: ما آماده هستیم تا هرگونه تحقیق و پژوهش را برای شورا و شهرداری انجام دهیم.
رییس پژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری در بخش دیگری از سخنان خود گفت: اینجا نقطه فرهنگی تهران است که روزانه مردم زیادی به این منطقه مراجعه میکنند، اما متاسفانه جای یک پارکینگ طبقاتی خالی است هرچند که در گذشته یک قطعه زمینی در این پژوهشکده وجود داشت که درخواست داده بودیم که تبدیل به پارکینگ شود اما یکدفعه ایستگاه آتشنشانی در زمین این ساختمان ساخته شد، هرچند به دلیل ازدحام مردم، وجود یک ایستگاه آتشنشانی لازم بود اما نبود یک پارکینگ در این منطقه مشکلساز شده است.
حکیمی پور در آیین تقدیر از دستاندرکار احیای بافت های تاریخی مجموعه دارالفنون بیان کرد:بناهایی تاریخی هویت، فرهنگ و نماد تاریخ و تمدن اسلامی و از سرمایه های بزرگ ملی ما است.
وی ادامه داد:یکی از این نمونه ها مدرسه دارالفنون است که نماد و توسعه و ورود ایران به دوران جدید و تمدن علم و دانش است.
به گزارش مهر، رییس کمیته میراث فرهنگی شورا افزود: در تهران رویداد خوبی از سوی مدیریت شهری در جهت تملک، نگهداری و بهره برداری این بنا ها صورت گرفته که جای تقدیر دارد.
وی افزود: خوشبختانه آموزش و پرورش رویکرد مناسبی در جهت احیای این بنا در نظر گرفته است و بهره برداری از این مجموعه را به زودی آغاز می کند و هم اینک این فضا به روی مردم باز است.
حکیمی پور گفت:ما هر ماه از دست اندرکاران بناهایی تاریخی که به ثبت رسیدند و احیا شده اند تقدیر می کنیم و امیدواریم این حرکت در ماه های آینده به بهترین وجه ممکن پیگیری شود.
در ادامه این بازدید خسرو آبادی رییس میراث فرهنگی استان تهران نیز گفت : احیا بناها و بافت های میراثی باید اصل قرار گیرد و مرمت بنا باید همراه احیا باشد. مرمت بدون احیا سبب فرسایش بنا می شود.
خسرو آبادی افزود: نمونه موفق این امر را می توان در قهوه خانه آذری میدان راه آهن دانست. از اینرو جدای از مرمت احیای بنا با حفظ اصالت و کاربری متناسب هم سبب حفظ بنا می شود و هم موجب گردش اقتصادی خوب.
خسرو آبادی همچنین گفت: در حفظ بناهای میراثی باید نوع نگاهمان عوض شود و سازمان میراث فرهنگی از تقابل با دیگر نهاد ها و اینکه تنها این سازمان است که باید متولی باشد پرهیز کند و به تعامل با دیگر نهاد ها فکر کند.
رویه ای که ما خودمان در پیش گرفتیم و با راهبردهایی آقای حکیمی پور در چهارمین دوره شورا توانستیم تعامل خوبی با نهادها به ویژه شهرداری داشته باشیم.
من فکر میکنم یکی از اشتباهات ما این بوده که تنها سازمان میراث فرهنگی است که باید بناها را حفظ کند در حالی که اگر این بناها واگذار شوند و در آنها کاربری های متناسب صورت گیرد شاهد احیای بناهایی میراثی خواهیم بود.
خسرو آبادی در ادامه با اعلام خبر ثبت برخی از بناهای شهر تهران در فهرست آثار ملی گفت: خانه هایی که اخیرا به ثبت آثار ملی رسیده اند عبارتند: از خانه کامرانیه، متین دفتری، هنرستان صنعتی در خیابان سی تیر، مسجد صنیع الدوله، خانه عامری در خیابان کا گر، ویلای پناهی، حمام دزاشیب.
منبع: مهر
95/6/27 - 14:31 - 2016-9-17 14:31:54
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]