واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: وب سایت ویدوآل: آیا تا به حال در بحثی در مورد انرژی هستهای حضور داشتهاید؟ ما بودهایم، و آن را ناامیدکننده و گیجکننده میدانیم. پس بیاید تلاش کنیم و موضوع را درک و کشف کنیم. همه چیز از دهه ۱۹۴۰ میلادی شروع شد.
بعد از شوک و وحشت جنگ و استفاده از بمب اتم، قرار شد انرژی هستهای فرآوردهای صلحآمیز از فناوری جدید باشد و به جهان کمک کند دوباره روی پاهای خویش بایستد. تخیل همه بهطور دیوانهوار به کار افتاد. آیا الکتریسیته مجانی خواهد شد؟ آیا انرژی هستهای به قابل سکونتشدن قطب جنوب کمک میکند؟ آیا ماشینها، هواپیماها و خانههایی که با انرژی هستهای کار کنند خواهیم داشت؟ به نظر میرسید از همه اینها تنها با سالهای کمی از کار و تلاش سخت فاصله داریم.
یک چیز اما قطعی بود: آینده اتمی! فقط چند سال بعد، با مشخصشدن اینکه انرژی هستهای خیلی پیچیده و گران قیمت است، نوعی حالت خماری از دوران اتمی بهوجود آمد. تبدیل فیزیک به علم مهندسی بر روی کاغذ ساده بود، اما در دنیای واقعی واقعا سخت و دشوار بود.
همچنین، شرکتهای خصوصی فکر میکردند که انرژی هستهای به عنوان یک سرمایهگذاری، بسیار مخاطرهآمیز است و بیشتر آنها ترجیح میدادند که بر روی گاز، ذغالسنگ و نفت سرمایهگذاری کنند. اما افراد زیادی بودند که نمیخواستند عهد و پیمان دوره اتمی را رها کنند.
یک فناوری جدید، پیشبینی الکتریسیته بسیار ارزان قیمت، چشمانداز استقلال از واردات نفت و گاز، و در برخی موارد، تمایلی پنهانی برای دستیابی به سلاح اتمی انگیزهای قوی برای ادامه راه بود.
سرانجام در اوایل دهه 1970، زمانیکه جنگ خاورمیانه منجر به بالارفتن سریع قیمت نفت در سرتاسر جهان شد، بهترین دوران انرژی هستهای فرا رسید. اکنون، سود تجاری و سرمایهگذاری با شیوههای خیرهکننده انتخاب میشد. بیش از نیمی از رآکتورهای هستهای در جهان، بین سالهای 1970 تا 1985 ساخته شدند.
اما با توجه به تعداد انواع مختلفی که برای انتخاب وجود داشت، چه نوعی از رآکتور باید ساخته میشد؟ ولی یک کاندیدای شکستخورده شگفتانگیز برنده شد: رآکتور آب سبک! چندان نوآورانه نبود و بین دانشمندان نیز محبوبیت زیادی نداشت، اما مزایای قطعیای داشت: آن جا وجود داشت، کار میکرد و چندان گرانقیمت نبود.
بنابراین، یک رآکتور آب سبک چه کاری انجام میدهد؟ خب! اصل اساسی بهطور حیرت انگیزی ساده است: با استفاده از یک واکنش زنجیرهای مصنوعی دمای آب را بالا میبرد. شکافتن هسته اتمی، نسبت به هر واکنش شیمیایی دیگر، میلیونها برابر انرژی بیشتری آزاد میسازد.
عناصر واقعا سنگین بر لبه پایایی، مانند اورانیوم 235، با نوترونهای بمباران میشوند. نوترون جذب میشود اما نتیجه ناپایدار است. بیشتر اوقات، بلافاصله به عناصر سبکتر که سریع حرکت میکنند، تعدادی نوترون آزاد اضافه، و انرژی به شکل تابش (تشعشع) شکافته میشود.
تابش، دمای آب اطراف را بالا میبرد. همزمان، نوترونها این فرآیند را با سایر اتمها انجام میدهند و نوترون و تابش بیشتری را در یک واکنش زنجیرهای کنترل شده بهوجود میآورند که با واکنش افسارگسیخته سریع و نابودگر بمب اتمی بسیار متفاوت است.
در رآکتور آب سبک، یک تعدیلکننده برای کنترل انرژی نوترونها موردنیاز است. آب معمولی بهسادگی این کار را انجام میدهد که خیلی هم کاربردی است زیرا در هر صورت آب برای راندن توربین نیز بهکار برده شده است. رآکتور آب سبک بسیار رایج و متداول شد زیرا ساده و ارزان بود.
با این حال، ایمنترین، کارآترین، و از لحاظ فنی برازندهترین رآکتور هم نیست. لاف زنی هستهای جدید تا یک دهه تداوم یافت، گرچه در سال 1979، کارخانه هستهای تری مایل آیلند در پنسیلوانیا، زمانیکه هستهاش ذوب شد آشکارا از یک مصیبت گریخت.
در سال 1986، فاجعه چرنوبیل مستقیما اروپای مرکزی را با ابر رادیواکتیو تهدید میکرد. در سال 2011، فاجعه طولانی - مدت فوکوشیما بحثها و دغدغههای جدیدی را جرقه زد. در حالیکه در دهه 1980 میلادی، 218 رآکتور انرژی هستهای کار میکردند، تعداد آنها و سهم جهانی هستهای از تولید برق تا اواخر دهه 80 راکد ماند. بنابراین، امروز وضعیت چگونه است؟
امروزه، انرژی هستهای حدودا 10 درصد از تقاضای انرژی در دنیا را تامین میکند. حدودا 439 رآکتور در 31 کشور وجود دارد. تقریبا 70 رآکتور جدید تا سال 2015 در حال ساخت هستند و بیشتر آنها در کشورهایی وجود دارند که با سرعت رو به رشد هستند. روی همرفته، 116 رآکتور جدید در سرتاسر دنیا در حال طرحریزی هستند. بیشتر رآکتورها بیش از 25 سال پیش و با تکنولوژی کاملا قدیمی ساخته شدهاند.
بیش از 80 درصد آنها انواع گوناگونی از رآکتور آب سبک هستند. امروزه، بیشتر کشورها با یک انتخاب مواجه هستند: جایگزینی پرهزینه رآکتورهای کهنه و قدیمی، احتمالا با رآکتورهای کارآتر اما از مدلهای کمتر آزمایششده، یا گذر از انرژی هستهای به سوی فناوری جدیدتر یا قدیمیتر با هزینهها و آثار محیطی متفاوت. بنابراین، آیا باید از انرژی هستهای استفاده کنیم؟
در صورت پخش نشدن ویدئو بر روی تصویر زیر کلیک کنید.
بانک مرکزی چیست عنوان سرمقاله امروز روزنامه دنیای اقتصاد به قلم پویا ناظران است که در آن می خوانید فلسفه نهاد بانک مرکزی چیست نگاهی به ساختار اقتصاد کشور و محتوای لایحه بانک مرکزی نشان می دهد که باید چیستی و فلسفه نهاد بانک مرکزی را بیشتر به بحث بگذاریم در این مقاله لایحه
وزیر انرژی آمریکا ایران به تعهداتش پایبند مانده است توافق هستهای بهتر از آن چیزی است که انتظار داشتیم روز نو وزیر انرژی آمریکا برجام را یکی از دستاوردهای دولت اوباما در حوزه انرژی هستهای برشمرد و گفت گزارش آژانس نشان میدهد ایران به تعهدات خود در توافق هستهای پایبند
وزیر انرژی آمریکا توافق هستهای بهتر از آن چیزی است که انتظار داشتیمتاریخ انتشار چهارشنبه ۲۴ شهريور ۱۳۹۵ ساعت ۱۳ ۴۳ وزیر انرژی آمریکا برجام را یکی از دستاوردهای دولت اوباما در حوزه انرژی هستهای برشمرد و گفت گزارش آژانس نشان میدهد ایران به تعهدات خود در توافق هسته&
بازدید رییس سازمان انرژی اتمی از یک شرکت هستهای در بلژیک رییس سازمان انرژی اتمی کشورمان از یک شرکت تخصصی پزشکی هستهای بلژیک بازدید و با مدیران آن گفتوگو کرد به گزار ایلنا علی اکبر صالحی پس از بازدید از بخشهای مختلف شرکت آی بی ای IBA درباره همکاریهای دوجانبه با
آژانس انرژی اتمی ایران به تعهدات هستهای خود پایبند بوده است شناسهٔ خبر 3764873 - پنجشنبه ۱۸ شهریور ۱۳۹۵ - ۲۲ ۱۰ بین الملل > ایران در جهان jwplayer display inline-block; آژانس بین المللی انرژی اتمی در آخرین گزارش خود اعلام کرد که ایران به تعهدات مندرج در توافق هسته ای خ
آژانس بینالمللی انرژی اتمی آزمایش هستهای کرهشمالی را محکوم کرد دیدهبان انرژی هستهای سازمان ملل اعلام کرد آزمایش اتمی پیونگیانگ نقض آشکار قطعنامههای شورای امنیت بوده است به گزارش ایلنا به نقل از رویترز آژانس بینالمللی انرژی اتمی امروز-جمعه- آزمایش هستهای کره&z
صبح امروز صالحی عازم بروکسل شد مذاکره در زمینه استفاده صلحآمیز انرژی هستهای ایلنا معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران صبح امروز دوشنبه در رأس هیأتی عازم بروکسل پایتخت بلژیک و مقر اتحادیه اروپا شد به گزارش ایلنا این سفر بنا به دعوت کمیسیونر انرژی اتحادیه اروپا
مدیرکل سیاسی و امنیت بینالملل وزارت امور خارجه دشمن در بحث برجام خلف وعده کند ضربات سختی میخورد انرژی هستهای فروشی نیست در مذاکرات صرفاً به دنبال مسائل اقتصادی نبودیم مدیرکل امور سیاسی و امنیت بینالملل وزارت امور خارجه با اشاره به عدم پایبندی آمریکا به برجام گفت ما هم ابزار
شرایط لازم برای راه اندازی بورس ارز چیست منشا اصلی مشکلات در بورس انرژی برخی از کارشناسان بازار سرمایه بر این باورند که شرط اول راه اندازی بورس ارز ابزار و زیرساخت های مورد نیاز است و به دلیل ضعف های بنیادی در بخش خصوصی نتایج مثبتی در بورس انرژی دیده نمی شود به گزارش خبر
واقعیت جامعه امروز این است که مشکلات خانوادگی در دنیا امروز با گسترش نیاز های فردی و اجتماعی زیاد شده است و افراد بیشتر فردگرا شده اند به نوعی تحمل و صبر کافی برای رفع مشکلات ندارند و بنیان خانواده به دلیل فرد گرایی سست شده است خانواده منسجم و پایدارواقعیت جامعه امروز این است ک