محبوبترینها
آیا میشود فیستول را عمل نکرد و به خودی خود خوب میشود؟
مزایای آستر مدول الیاف سرامیکی یا زد بلوک
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1855584631
بازوی نفتی امنیت اقتصادی
واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: روزنامه دنیای اقتصاد: برخلاف تصور برخی که عدموابستگی به نفت را به معنای بیتوجهی به این حوزه میدانند، کارشناسان معتقدند این منبع طبیعی میتواند به ابزاری قدرتمند برای تثبیت فضای کسبوکار تبدیل شود.
بهعبارت دقیقتر، ایجاد منافع مشترک با اقتصادهای مختلف، قدرت چانهزنی کشورمان را در عرصه بینالمللی افزایش میدهد. مشارکت با شرکتهای بزرگ چندملیتی، ایجاد مسیرهای متنوع انتقال نفت نظیر سوآپ و افزایش سهم ایران در بازار جهانی نفت سه راهکار اصلی محسوب میشوند که پیشرفت در این حوزهها جایگاه اقتصاد ایران را در عرصه جهانی توسعه میدهد.
یکی از اخباری که این روزها توجه بسیاری را به خود معطوف کرده است، سفر بنسلمان، شاهزاده سعودی به دو کشور شرق آسیا یعنی چین و ژاپن است. «دنیای اقتصاد» پیش از این در گزارشی که با عنوان «تور آسیایی پسر سلمان» در 6 شهریور منتشر کرد زوایای مربوط به حوزه نفت و گاز به این سفر را بررسی کرد. براساس این گزارش، عربستان با توجه به تعدد عرضهکنندگان نفت، به دنبال این است که روابطش با مشتریان نفتی خود مستحکم کند و در پرتو آن، به امنیت تقاضا برای نفت خود دستیابد. از سویی یکی دیگر از اهداف سفر بنسلمان، فروش بخشی از سهام آرامکو به مشتریان شرقی خود است. در واقع عربستان قصد دارد دولتهای شرق آسیا را در سرمایهگذاری در بخش بالادستی خود شریک کند تا با اتصال بیشتر دولتی با این کشورها، تضمین بیشتری برای امنیت خود چه از لحاظ سیاسی و چه اقتصادی ایجاد کند.
این موضوع با توجه به رقابت ایران و عربستان در منطقه و اختلافات بین دو کشور که اخیرا تشدید نیز شده، موجب ایجاد دغدغه برای برخی در داخل کشور شده و سوالاتی مطرح کرده است. ایران در راستای امنیت تقاضا چه اقداماتی انجام داده است؟ آیا منابع عظیم نفت و گاز به غیر از ایجاد درآمد، میتواند مزایای دیگری برای کشور داشته باشد؟ آیا اصولا لازم است که ایران از نفت بهعنوان ابزاری برای تقویت روابط سیاسی خود استفاده کند؟ در این راستا، موسسه بینالمللی انرژی در شماره هشتم «هفتهنامه تحليلي تحولات نفت و گاز موسسه مطالعات بين المللي انرژي» به بررسی این موضوع پرداخته است. بر اساس این گزارش، با توجه به مساله برگشتپذیری تحریمهای غرب، الزام ایجاد منافع مشترک با کشورهای قدرتمند جهان، افزایش یافته است، از آنجا که ایران دارای منابع عظیم نفت و گاز است میتواند از وابستگی متقابل انرژی با دیگر کشورهای جهان براي تحقق اهداف عملياتي اقتصادي و راهبردي استفاده کند. این وابستگی متقابل در سه حوزه قابل بررسی است. اول) اشتراک در تولید دوم) گسترش سهم در بازارهای استراتژیک و سوم) استفاده از موقعیت ژئوپلیتیک ایران برای انتقال انرژی.
ضرورت تقویت دیپلماسی انرژی
براساس توافق بین ایران و غرب بر سر مساله هستهای کشورمان، قابليتهاي هستهاي کشورمان در برجام حفظ شده است، در مقابل نیز مساله Snap Back بودن تحريمها وجود دارد. Snap Back بودن تحریمها به این معنا است که تحريمهايي که پيشتر تصويب شده بودند و در حال حاضر در نتيجه برجام، اجراي آن متوقف شده است، بدون طي فرآيند تدويني آن بهعنوان يک قانون جديد بازگشتپذیر هستند.
در واقع تاکنون عمده استراتژيها و ابزارهاي مقابلهای ايران براي پاسخ به تهديدهاي همه جانبه طرف غربي بر محور ابزارهاي سياسي، فرهنگي و امنيتي بوده است. با وجود کارآمدی این ابزارها، با توجه به اینکه تهديدهاي طرف غربي داراي ابعاد مختلف نظامي، اقتصادي، سياسي، اجتماعي و... است، ایران نیز از ابزارهاي مقابلهای متنوعی در راستای خنثی کردن این تهدیدها استفاده کند.يکي از ابزارهاي قدرت ايران، توانمنديهاي بالقوه حوزه اقتصاد بهويژه اقتصاد انرژي است و لازم است این توانمندی علاوه بر ايفاي نقش سنتي خود بهعنوان پيشران رشد و توسعه اقتصادي کشور، نقش نوين راهبردي خود را نيز ايفا کند.
از همین رو در پیش گرفتن اقداماتی که بازگشتپذیری تحریمها را دشوار کند، بسیار ضروری است. بر اساس گزارش موسسه بینالمللی انرژی، یکی از این ابزارها که استفاده از آن تاکنون مغفول مانده است، ایجاد وابستگی متقابل در حوزه انرژی است. اقدامی که عربستان با وجود اینکه مانند ایران در خطر تحریم قرار ندارد، سالها است دنبال میکند.
در ادبيات نظري روابط بينالملل، وابستگي متقابل را ميتوان بهعنوان پيوند مستقيم و مثبت منافع دولتها در مواردي تعريف کرد که تغيير در موقعيت يک دولت، جايگاه سايرين را در همان جهت تغيير دهد.منافع کشورها بهگونهاي به هم مرتبط ميشود که تقويت يا تضعيف منافع يک طرف منجر به تقويت و تضعيف منافع طرف ديگر شده و در نتيجه طرفين حداکثر تلاش خود را بر کاهش زمينههاي تهديد منافع يکديگر متمركز خواهند کرد.
بنابراین وابستگی متقابل انرژی موجب میشود، ديگر کشورها به منابع، توليد، عرضه و مسير انتقال انرژي جمهوری اسلامی ايران چنان مرتبط شوند که به حاميان جدي تبدیل و متعهد عدم تهديد نظامي، اقتصادي و سياسي ايران شوند. نتيجه راهبردي ايجاد چنين وضعيتي، ايجاد هزينه مضاعف و غيرقابل تحمل براي کشورهاي مخالف ايران خواهد بود که اساسا «امکاني براي تهديد امنيت کشور از طريق بازگرداندن تحريمها نخواهند داشت.» ديپلماسي انرژي عربستان و روسيه در داشتن سهم بالاي توليد و عرضه جهاني نفت و گاز و استفاده از اين مزيت در جلوگيري از رويههاي تهديد خارجي عليه امنيت ملي خود از موارد تجربي اثرات مثبت وابستگي متقابل انرژي جهاني است.
وابستگی متقابل در حوزه تولید
سهم بالاي شرکتهاي چندمليتي در حوزه تولید انرژي جهان سبب شده است که اين شرکتها توانايي گستردهاي در اثرگذاري بر رژيمهاي سياسي/ اقتصادي جهاني و نيز تصميمات ملي کشورهای متبوع خود داشته باشند. بنابراین، هرچه منافع اين شرکتها با حوزههاي توليد انرژي ايران ارتباط بيشتري داشته باشد، اثرگذاري این شرکتها بر سياستهاي مختلف سياسي و اقتصادي دول متبوع خود در مورد ايران نيز بيشتر و همراستاتر خواهد بود. در این خصوص میتوان به نقش فعالیت شرکتهای چند ملیتی در روسیه و موضعگیری کشورهای متبوع آنها بر سر تحریمهای روسیه اشاره کرد. در واقع بيترديد مشارکت شرکتهاي اواموي اتريش و باسف آلمان در پروژه نورداستريم2 روسيه منجر به تفاوت موضع دولتهاي آلمان و اتريش نسبت به تعامل با روسيه و مخالفت با گسترش تحريمهاي اتحاديه اروپا عليه اين کشور بوده است.
نکته دیگر افزایش اثرگذاری شرکتهای ملی شرق آسیا است که در سالهای اخیر فرآیند بینالمللی شدن را طی کردهاند. در واقع، بينالمللي شدن شرکتهاي ملي CNPC چين و ONGC هند در تغيير سياستهاي کشورهاي چين و هند در مورد کشورهايي که اين شرکتهاي دولتي در آن فعال هستند، اثرگذار خواهد بود. بهعنوان مثال، در صورت فعاليت شرکت ONGC هند در ميدان فرزاد بي، ميتوان از توان تاثيرگذاري اين شرکت قدرتمند هندي در بازار داخلي انرژي هند بر سياستهاي دولت هند در مقابل اقدامات احتمالي اعمال فشار خارجي بهره گرفت.
امنیت و سهم از بازار مصرف
بررسیهای مختلف نشان میدهد تا سال 2040 بيش از 80 درصد تقاضاي اوليه انرژي جهاني از سوختهاي فسيلي و بيش از 50 درصد نفت و گاز تامین میشود. از همین رو بديهي است که به هر ميزان کشوري در عرضه حاملهاي موردنياز جهاني جايگاه برجستهاي داشته باشد، اعمال تهديد عليه آن کشور سختتر خواهد بود.
يکي از دلايل اینکه اتحاديه اروپا به راحتی توانست تحریمهای خود را عليه ايران اجرایی کند و در فرصت 6 ماهه اول ژانويه تا ژوئيه 2012 واردات نفت خود از ایران را قطع کند، به سهم اندک و 600 هزار بشکهای ایران از بازار اروپا باز میگردد. در صورتي که گاز ايران به اروپا متصل بود و سهم صادرات نفتي کشور به اروپا بيشتر بود، بيترديد حمايت اروپا از تحريمهاي ايالات متحده به آساني صورت نميپذيرفت. در مقابل حمایت اروپا از تحریم ایران، شاهد مقاومت کشورهای اروپایی در مورد تحریم روسیه بودیم. مقاومت اروپا در جلوگيري از دامنه تحريمهاي روسيه که به شدت از سوي ايالات متحده بعد از تحولات اوکراين پيگيري ميشود، حاکي از اثرگذاري واردات 157 ميليارد مترمکعبي گاز اروپا از روسيه است.
نکته مهم در کسب سهم از بازار جهاني، کسب سهم از بازار واردات انرژي کشورهاي دارای نفوذ در سلسله مراتب قدرت جهاني است. تلاش عربستان براي حفظ جايگاه صادرات نفت خود به کشورهاي هند، چين، اتحاديه اروپا و آمريکاي شمالي نشان از اهميت نوع بازار در ديپلماسي انرژي دارد. عربستان بيش از آنکه به سرمايهگذاري صرفا اقتصادي در بخش پاييندستي کشورهاي متقاضي نظير ويتنام و اندونزي علاقهمند باشد، با جديت پيگير کسب سهم از بخش پالايشي فوجيان چين است که علاوه بر مزاياي اقتصادي، از مزایای افزایش سهم از بازار روبه رشد چين نیز برخوردار شود. از همين رو، دولت باید به بازار واردات کشورهاي اتحاديه اروپا بهويژه در بخش گاز طبيعي از مسیر كريدور جنوبي و بازار واردات نفت و گاز هند و چين توجه ویژهای داشته باشد.
وابستگي متقابل در حوزه انتقال انرژي
يکي دیگر از ابعاد مهمي که با توجه به افزايش دغدغه امنيت انرژي در جهان برجسته شده، امنيت انتقال انرژي است. این در حالی است که ایران به دلیل اتصال جغرافيايي با چهار منطقه راهبردي جهان – آسياي مرکزي و قفقاز، جنوب آسيا، خلیج فارس، مديترانه شرقي- از مزيت ویژه ژئوپليتيکي براي انتقال انرژي برخوردار است. سوآپ نفت قزاقستان و گاز ترکمنستان به بازارهاي جنوبي يا ترانزيت آن و نيز مسير ترانس ايران به جای ترانس کاسپين در عرضه گاز ترکمنستان به بازارهاي مازاد تقاضاي عرضه انرژي ايران، ميتواند از راهبردهاي وابستگي متقابل در حوزه انتقال انرژي باشد.
ترکیه یکی از کشورهایی است که تمرکز ویژهای بر وابستگی انرژی در حوزه انتقال دارد. تبديل شدن به هاب ترانزيت انرژي جهاني يکي از اهداف امنيت ملي این کشور است. پيگيري خط لوله کريدور جنوبي، پروژه ترکيش استريم، تبديل شدن جيحان به هابانرژي اروپا و اخيرا تلاش براي واردات الانجي و انتقال آن به کشورهاي اروپاي مرکزي و شرقي که دسترسي به دريايآزاد ندارند، از شاخصهاي اين بعد استراتژي وابستگي متقابل انرژي ترکيه با جهان برای تامين امنيت اقتصادي و سياسي ترکيه است.
تلاش وزارت نفت برای ایجاد وابستگی انرژی
ایجاد وابستگی انرژی موضوعی است که اخیرا وزارت نفت به آن توجه کرده است. وزارت نفت از ابتدای دولت یازدهم به دنبال تدوین مدل جدید قراردادی در ایران است که تاکنون اجرایی نشده است. این مدل جدید قراردادی به دلیل جذابیتهایی که گفته میشود دارد میتواند بخشی از اهداف ایران را در راستای وابستگی متقابل در حوزه انرژی تامین کند. در واقع با حضور شرکتهای بینالمللی در کشور علاوه بر اینکه نیاز صنعت نفت به سرمایه و تکنولوژی تامین میشود، ایران گام بلندی در راستای وابستگی متقابل در حوزه انرژی خواهد برداشت. با این حال برخی در داخل کشور به موضوع حضور شرکتهای خارجی تنها از بعد توسعه صنعت نفت مینگرند. این افراد باتوجه به اینکه شرکتهای بزرگ نفتی عمده توان تکنولوژیکی خود را از شرکتهای کوچک نفتی تامین میکنند بر این باورند که ما میتوانیم با استفاده از منابع داخلی از جمله انتشار اوراق قرضه یا استفاده از صندوق ذخیره ارزی بهطور مستقل با شرکتهای نفتی کوچک دارنده تکنولوژی و فناوری وارد مذاکره شویم و میادین نفتی خود را توسعه دهیم. این در حالی است که توان اصلي شركتهاي بزرگ بینالمللی، صرفا روي قابليت ارتباطات تامين مالي و ارتباطات با لابيهاي قدرت نهفته است، توانی که نه ما در داخل کشور و نه شرکتهای کوچک دارنده فناوری در خارج از کشور از آن برخوردار نیستند. موضوعی که بیش از نیاز صنعت نفت به توسعه در حال حاضر برای ایران ضرورت دارد.
انرژي، بيترديد داراي نقش و كاركرد دوگانه اقتصادي و راهبردي سياسي/ امنيتي است و کشورهاي عرضهکنندهاي که بتوانند تعادلي ظريف در استفاده از هر دو کارکرد انرژي بدون صرفنظر از ديگري داشته باشند، دارای بهينهترين استراتژي را هستند. تلاش جديد وزارت نفت در توجه به هر دو کارکرد انرژي در استراتژي افزايش ارتباطات، تعاملات و وابستگي متقابل انرژي کشور با جهان قابل توجه بوده و لازم است که با تدوين استراتژي جامع در اين زمينه به حوزههاي مختلف آن توجه شود. بنابر این در بررسي IPC نه تنها بايد به ابعاد دوگانه اقتصادي و راهبردي انرژي توجه کرد، بلکه باید حوزههاي توليد، انتقال و سهم از بازار مصرف انرژي نيز در راستای ایجاد وابستگی متقابل انرژی در نظر داشت.
۱۶ شهريور ۱۳۹۵ - ۰۷:۲۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]
صفحات پیشنهادی
حراج غول نفتی عربستان در پی بحران شدید اقتصادی
حراج غول نفتی عربستان در پی بحران شدید اقتصادیبخش اقتصادی الف 12 شهریور 95تاریخ انتشار جمعه ۱۲ شهريور ۱۳۹۵ ساعت ۱۱ ۵۱ بحران اقتصادی در عربستان باعث شد تا مسئولان عربستانی به دنبال فروش شرکت نفتی آرامکو در بازار بورس چین باشند عربستان مدعی شد که فروش ۵ درصد از سهام آرامکو برایعضو کمیسیون امنیت ملی: دولت اجازه اجرایی کردن قراردادهای نفتی را ندارد
عضو کمیسیون امنیت ملی دولت اجازه اجرایی کردن قراردادهای نفتی را نداردتاریخ انتشار سه شنبه ۹ شهريور ۱۳۹۵ ساعت ۰۹ ۱۴ عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی گفت از ۱۵ مورد ایراداتی که از قراردادهای نفتی گرفته شده به جز تعداد محدودی مابقی رفع نشدهاند جواد کریمی قدوسی در گفیادداشت اقتصادی/ مخالفت قراردادهای جدید نفتی با دو اصل قانون اساسی
یادداشت اقتصادی مخالفت قراردادهای جدید نفتی با دو اصل قانون اساسی با توجه به متن قراردادهای جدید صنعت نفت مدیریت میدان در طول مدت قرارداد به عهده پیمانکار است و این مسئله تناقضی جدی با نص صریح قانون اساسی دارد به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس پس از تصویب کلیات قراردادهای جبررسی تشکیل کمیته امنیت اقتصادی در کمیسیون امنیت ملی مجلس
بررسی تشکیل کمیته امنیت اقتصادی در کمیسیون امنیت ملی مجلس عضو هیئت رئیسه کمیسیون امنیت ملی از بررسی طرح تشکیل کمیته امنیت اقتصادی در کمیسیون متبوع خود خبر داد سیدمحسن علوی عضو هیئت رئیسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در گفتگو با خبرنگار مجلس گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جواقراردادهای نفتی مصداق بارز نفوذ اقتصادی است/ قرارداد بیع متقابل بسیار بهتر از قراردادهای جدید نفتی است
تراز یعقوب محمودیان گفت متاسفانه این قراردادها مصداق بارز وعلنی نفوذ اقتصادی است به طوریکه طبق آن قراردادهای نفتی با ظاهری فریبنده به کشورهای خارجی واگذار می شود به گزارش پایگاه خبری تحلیلی تراز یعقوب محمودیان اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه یاسوج درباره قراردادهای نفتیمدیرکل سیاسی و امنیت بینالملل وزارت امور خارجه: دشمن در بحث برجام خلف وعده کند ضربات سختی میخورد/انرژی هسته
مدیرکل سیاسی و امنیت بینالملل وزارت امور خارجه دشمن در بحث برجام خلف وعده کند ضربات سختی میخورد انرژی هستهای فروشی نیست در مذاکرات صرفاً به دنبال مسائل اقتصادی نبودیم مدیرکل امور سیاسی و امنیت بینالملل وزارت امور خارجه با اشاره به عدم پایبندی آمریکا به برجام گفت ما هم ابزارسرکنسول قزاقستان در استان گلستان: فعالان اقتصادی قزاقستان آماده مشارکت در حوزه نفتی مازندران هستند
سرکنسول قزاقستان در استان گلستان فعالان اقتصادی قزاقستان آماده مشارکت در حوزه نفتی مازندران هستند سرکنسول قزاقستان در استان گلستان گفت فعالان اقتصادی قزاقستان آماده مشارکت در حوزه نفتی مازندران هستند به گزارش خبرگزاری فارس از شهرستان ساری اونطلب اونالبایف بعد از ظهرامنیت فعالیت های اقتصادی توسط پلیس تضمین می شود
فرمانده نیروی انتظامی امنیت فعالیت های اقتصادی توسط پلیس تضمین می شود شناسهٔ خبر 3756073 - سهشنبه ۹ شهریور ۱۳۹۵ - ۰۹ ۵۳ جامعه > انتظامی و حوادث jwplayer display inline-block; فرمانده نیروی انتظامی با تأکید بر اینکه شعار اقتصاد مقاومتی اقدام و عمل در سایه امنیت محققحضور وزیر کشور در کمیسیون امنیت ملی/جلسه غیرعلنی برای قراردادهای نفتی
خبرگزاری شبستان تجلیل لاریجانی از تیم المپیک دیدگاه نمایندگان درباره استفاده روس ها از پایگاه هوایی همدان حضور وزیر کشور در کمیسیون امنیت ملی جلسه غیرعلنی برای قراردادهای نفتی برخی از سرتیترهای اخبار پارلمان در هفته گذشته بود به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری شبستان تجلیل لارونق بازار دکلهای حفاری با گرانی نفت/۶۴۱دکل نفتی همچنان بیکارند
گزارش مهر از تحولات بازار نفت رونق بازار دکلهای حفاری با گرانی نفت ۶۴۱دکل نفتی همچنان بیکارند شناسهٔ خبر 3758719 - جمعه ۱۲ شهریور ۱۳۹۵ - ۱۲ ۳۲ اقتصاد > انرژی jwplayer display inline-block; افزایش چند دلاری قیمت نفت و احتمال اجرای طرح فریز نفتی با مشارکت ایران عربستان-
اقتصادی
پربازدیدترینها