واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: آتش بس اخیر که جان کری وزیر امور خارجه آمریکا روز دوشنبه از توافق بر سر آن میان آمریکا و روسیه خبر داد، منجر به بروز یک شکاف بزرگ میان وزارت خارجه آمریکا و اشتون کارتر وزیر دفاع ایالات متحده شده است. اشتون کارتر پیش از این نیز از یک طرح مشترک میان روسیه و آمریکا برای هدف قرار دادن گروه های تروریستی در سوریه انتقاد داشت.
به گزارش «تابناک» اشتون کارتر هفته گذشته نیز در جریان یک کنفرانس در کاخ سفید مخالفت خود را با طرح آتش بس که به شکل مشترک میان روسیه و آمریکا به توافق رسیده است، اعلام کرده بود. هرچند باراک اوباما بعد از ساعت ها بحث بر سر این طرح در نهایت آن را تصویب و تایید کرده بود اما مقامات پنتاگون همچنان با آن مخالفت داشته و از این طرح انتقاد میکنند.
روز گذشته - سه شنبه - در پنتاگون در حالی که مقامات حتی از برقراری آتش بس در طی 7 روز در سوریه اطمینان نداشته اند، وزارت دفاع ایالات متحده سخن از شرط خود برای روز هشتم این آتش بس کرده است: مخالفت با همکاری فوق العاده میان آمریکا و روسیه که لازمه آن قرار دادن اطلاعات در مورد تروریست های داعش از سوی آمریکایی ها در اختیار روس ها است.
چیزی که «جفری هرینگتون» فرمانده ستاد مرکزی نیروی هوایی ارتش آمریکا در مورد آن تردید دارد و گفته است: در این مورد نمیتوانم جواب بله یا خیر بدهم. هنوز برای تصمیم گیری در مورد این مساله زود است.
از سوی دیگر مقامات کاخ سفید نیز در این مورد دچار شک و تردید هستند. «جاش ارنست معاون مطبوعاتی کاخ سفید در این باره گفته است: فکر میکنم دلایلی وجود دارد که بر اساس آن ها باید در این مورد که روسیه قادر است و میخواهد تا ساز و کاری مطمئن را که در مورد مبارزه با داعش تشریح شده است، اجرایی سازد بدبین باشیم. اما این موضوع را بررسی میکنیم.
اکنون پنتاگون شدیدا از این موضوع نگرانی دارد که در روز هشتم آتش بس آمریکا اطلاعات خود را در مورد مکان تروریستهای داعش و شورشیان در اختیار ورس ها قرار دهد.
جان کری شدیدا به دنبال راه حلی است که به واسطه آن از حملات نیروی هوایی ارتش بشار اسد به مواضع شورشیان جلوگیری کند و از هر راهی برای این منظور استفاده میکند. ورود نیروهای روسیه به جنگ برای وی به معنی توافقی با روسیه برای فشار گذاشتن بر روی اسد در راستای این هدف است.
از سوی دیگر جان کری بعد از ناکامی خود در به سرانجام رساندن مباحث پیرامون صلح خاورمیانه، اکنون به دنبال آن است که موفقیت در توافق هسته ای با ایران را با موفقیت در پیدا کردن یک راه حل برای مساله سوریه تداوم بخشد. موضوعی که البته به خاطر دخیل بودن بسیاری از بازیگران منطقه ای و جهانی دیگر به جز آمریکا و روسیه دشوار است.
روز اول آتش بس در سوریه
بنا بر گزارشها اولین روز آتش بس در سوریه با کاهش قابل توجه درگیری و خشونت همراه بوده است هرچند هنوز در بین طرف های درگیر در جنگ نوعی از بدبینی عمیق مشاهده میشود. بخشی از این بد بینی ناشی از تاخیر در کمک رسانی های سازمان ملل به شمال حلب و سایر نواحی درگیر جنگ بوده است. یعنی جایی که شهروندان غیر نظامی برای ماه ها تحت فشار گلوله و بمب، از مواد اولیه غذای و دارویی محروم مانده بوده اند. کمک رسانی به این بخش ها از سوریه بخش مهمی از توافق آتش بس میان روسیه آمریکا بوده است.
میانجی سازمان ملل متحد در رابطه با جنگ سوریه «استافان دی مستورا» به خبرنگاران در ژنو گفته است که کاهش محسوسی در حجم خشونت ها در سوریه در روز اول آتش بس مشاهده شده است اما کاروان کمک رسانی سازمان ملل که اکنون در مرز جنوبی ترکیه با سوریه مستقر هستند، هنوز اطمینان کافی برای حرکت به سمت مقاصد خود پیدا نکرده اند.
وی همچنین بیان کرده است که هنوز دولت بشار اسد مجوز لازم برای کمک رسانی به بخش هایی از مناطق درگیری در سوریه را صادر نکرده است، که البته اظهار امیدواری کرده که این مجوزها به زودی صادر خواهد شد.
تناقض ذاتی سیاست اوباما بر سر مساله سوریه
اما شکاف بزرگ میان پنتاگون و وزارت خارجه آمریکا نشان از یک تناقض اساسی در سیاست های دولت اوباما در خصوص مساله سوریه دارد. دولت اوباما به دلیل ممانعت از ورود مستقیم به جنگ داخلی سوریه از سوی بسیاری از منتقدان تحت فشار است. جنگی که به گفته سازمان ملل تا کنون منجر به کشته شدن بیش از 400 هزار نفر، آوارگی بیش از 6 میلیون نفر و منجر به یک بحران بزرگ پناهجویی برای اروپا شده است. از سویی بیرون نگاه داشتن نیروهای آمریکایی از سوریه، فضایی مساعد برای روسیه فراهم کرده است تا با ورود مستقیم به جنگ، نقش پررنگی را هم در صحنه نبرد و هم بر سر میز مذاکره بازی کند.
نتیجه این امر آن شده است که در حالی که آمریکا و روسیه در یکی از رقابتی ترین شرایط خود بعد از جنگ سرد قرار دارند، سخن از آن میشود که احتمالا نیروهای آمریکایی اقدام به اشتراک گذاری اطلاعات در مورد نیروهای تروریستی جبهه النصرت و داعش با رقیب اصلی خود خواهند کرد.
«فلیپ بریدلاو» فرمانده سابق نیروهای ائتلاف ناتو با اظهار بدبینی در مورد این اقدام گفته است: من در مورد هرگونه اقدام مشترک با روس ها بدبین هستم. نگرانی مقامات پنتاگون بیش از همه ناشی از این امر است که در اختیار گذاشتن اطلاعات در دست روس ها، منجر به افشا و لو رفتن تاکتیک های اطلاعاتی ایالات متحده نه تنها در سوریه بلکه در سایر نقاط شود که بعدها مسکو از آن برای تفوق و برتری جویی در اروپا و حوزه بالتیک استفاده کند.
اما از دید جان کری و تیم مشاوران وی این بدبینی پنتاگون ناشی از یک طرز تفکر مربوط به دوره جنگ سرد است. آنها بر این باور هستند که روسیه به هیچ وجه خواهان به گل فرو رفتن در سوریه نیست و به طریق مشابه در سایر موارد با ایالات متحده همکاری خواهد کرد.
پیش از این نیز این دو قدرت بزرگ هرچند نه در صحنه نبرد اما بر سر میز مذاکره با هم همکاری هایی داشته اند. توافق هسته ای ایران نمونه بارزی از همکاری و همسویی آمریکا و روسیه است. همچنین وقتی سال گذشته روسیه به شکل مستقیم برای حمایت از بشار اسد در برابر داعش و شورشیان وارد جنگ سوریه شد، این دو کشور برای جلوگیری از تصادم نظامی در سوریه با یکدیگر همکاری کردند. اما این موضوع در حدی محدود و برای جلوگیری از برخورد مسیر های آمریکا و روسیه در هوا باقی ماند.
حال توافق این دو برای یک آتش بس موقت در سوریه شاید گام جدی در همکاری های اساسی حداقل بر سر مساله سوریه باشد. عدم انتشار جزئیات این توافق البته برای بسیاری یک زنگ هشدار است و به خصوص برای پنتاگون. اما هشتمین روز این آتش بس میتواند بسیاری از جزئیات را مشخص سازد.
۲۴ شهريور ۱۳۹۵ - ۱۰:۳۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 128]