واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش مهر از مراسم خاص عید قربان در ایلخچی آذربایجان شرقی؛
«ائل قوربانلیقی» بهانه ای برای سهیم شدن فقیر و غنی در سفره قربان
شناسهٔ خبر: 3767062 - دوشنبه ۲۲ شهریور ۱۳۹۵ - ۰۹:۱۷
استانها > آذربایجان شرقی
.jwplayer{ display: inline-block; } اسکو – «ائل قوربانلیقی» مراسم سنتی خاص مردم ایلخچی آذربایجان شرقی در روز عید سعید قربان است که سفره ای برای سهیم شدن فقیر و غنی در این عید عزیز می گشاید. خبرگزاری مهر – گروه استان ها – جلال حق شناس: عید سعید قربان یکی از اعیاد بزرگ مسلمانان محسوب می شود، روزی که مردم شهر ایلخچی در آذربایجان شرقی این عید خجسته را همانند دیگر اعیاد مذهبی، با شکوه خاص، همپای سایر شهرهای کشور عزیزمان جشن می گیرند اما در کنار آن، مراسم سنتی خاص و باشکوه دیگری همه ساله در این شهر مذهبی اجرا می شود. از جمعه هفته قبل از عید قربان، خادمین مساجد ایلخچی که مسئولیت برنامه ریزی و برگزاری مراسمات مذهبی را برعهده دارند، به استقبال عید سعید قربان رفته و مراسم خاص این روز عزیز را آغاز می کنند و همه ساله یک هفته پیش از فرا رسیدن عید قربان، با شور و شوق خاصی برنامه هایی را آغاز کرده و با مراسمی زیبا فرا رسیدن این روز را به شهروندان نوید می دهند. در این بین ذبح قربانی با نام «ائل قوربانلیقی» یا «اسماعیل قوربانلیقی» که متعلق به همه می باشد و فقیر و غنی، پیر و جوان در آن سهیم هستند، رسمی کهن و مخصوص مردم ایلخچی است که حلاوت و شیرینی این عید بزرگ دینی را بیش از پیش در کام مردم بویژه نیازمندان گواراتر می سازد.
تکاپوی شهر از یک هفته قبل برای برگزاری عید قربانی باشکوه برای این منظور خادمین مساجد شهر یک هفته قبل از عید قربان درمسجد جامع شهر برای برنامه ریزی دور هم جمع شده و مسئولیت هر فرد را درگروه های چهار نفری برای اجرای منظم این مراسم مشخص و معین می کنند. سپس افراد درخیابان های تعیین شده شهر به راه افتاده و با صدای بلند ضمن نوید فرا رسیدن عید قربان وجوه نقدی و غیر نقدی مردم را جمع آوری می کنند که در این کار کم یا زیاد بودن وجوه یاد شده مطرح نیست و مبلغ وجوه فرد شمارش و یا حتی سئوال هم نمی شود و اجباری در پرداخت وجوه نیز وجود ندارد. به گفته ریش سفیدان شهر تنها هدف این است که همه بتوانند در این احسان جمعی و نذر خدایی شرکت کرده و به خدای خود بگویند که گرچه دستانمان به منای تو نمی رسد ولی ما هم ابراهیمی هستیم. در واقع این مراسم نشانه نوعی حرکت اجتماعی، مذهبی و وحدت در میان شهروندان محسوب می گردد و سابقه دیرینه درمیان مردم این شهر دارد. البته قابل ذکر است در این جمع آوری علاوه بر وجوه نقدی، دام هایی نظیر گوسفند و حتی گندم نیز به عنوان نذری از طرف مردم شهر هدیه می شود که خادمین مساجد پس از اتمام برنامه جمع آوری، آنها را تبدیل به احسن کرده و با فروش همه آنها و وجوه جمع آوری شده اقدام به خرید چند راس گاو می کنند که این تعداد هر ساله با افزون شدن جمعیت شهر، افزایش می یابد.
ذبح قربانی ها بعد از اذان ظهر روز عرفه و توزیع گوشت نذری در روز قربان یک روز قبل از عید قربان یعنی روز عرفه، بعد از اذان ظهر درمقابل مسجد جامع طی مراسمی، دعای ذبح توسط امام جماعت ایلخچی قرائت شده ومراسم ذبح قربانی های خریداری شده با نظارت مسئولین دامپزشکی آغاز می شود و آماده سازی آن توسط خادمین و جمعی از شهروندان مشتاق تا شب ادامه می یابد و با کمک هم گوشت های قربانی را بطور مساوی تقسیم کرده و جهت پخش در روز عید قربان بسته بندی و آماده می کنند. پس از بسته بندی گوشت های قربانی به میزان مساوی برای پخش میان شهروندان آماده می شود و روز عید قربان در بین خانواده های شهر پخش می شود و در کنار این برنامه در صبح روز عید قربان پس از اقامه نماز عید ویژه این روز، حاجیان نیز قربانی ذبح کرده و در میان آشنایان، دوستان و تهیدستان تقسیم می کنند وبه دیدار یکدیگر می روند بخصوص افرادی که هنوز موفق به زیارت خانه خدا نشده اند، به دیدار حاجیان می شتابند. صبح روز عید، نماز عید قربان با شکوه بیشتری اقامه می شود و پس از اقامه نماز، گوشت قربانی که از قبل آماده شده توسط خادمین مساجد طبق بلوک بندی شهر به طور مساوی در بین تمامی خانواده های شهر پخش می شود که تعداد آنها به هفت هزار خانوار نیز می رسد و این کار در عرض چند ساعت صورت می گیرد و حتی آنهایی که بصورت موقت در شهر سکونت دارند و همچنین آنهایی که وجهی پرداخت نکرده اند نیز از این سفره عید الهی بی نصیب نمی مانند. مردم ایلخچی خواستار ثبت ملی «ائل قوربانلیقی» در فهرست مراسمات مذهبی کشور هستند گوشت «ائل قوربانلیقی» در میان خانواده های ایلخچی از تبرک خاصی برخوردار بوده وهمه اعضای خانواده سعی می کنند از این گوشت بخورند و سنت حسنه این نوع قربانی کردن و توزیع آن میان همه اهالی از سال ها پیش در این شهر برپا بوده و با بزرگتر شدن شهر و ازدیاد جمعیت، همچنان ادامه دارد. البته در این میان حضور برخی مهاجران در شهر به این دلیل که با کم و کیف این رسم آشنایی ندارند، گاهی مشکلاتی را هم برای برگزاری این سنت حسنه ایجاد کرده است اما با این حال ابراهیمیان شهر ایلخچی مصمم هستند این سنت خلیلی را هرساله برگزار کنند. با توجه به اینکه این مراسم از قدیم الایّام با عظمت و شکوه خاصی در این شهر برپا می شود و به نوبه خود در سطح استان و حتی کشور بی نظیر است، شهروندان ایلخچی از مسئولین ذیربط انتظار دارند این سنّت حسنه در فهرست مراسمات مذهبی کشور ثبت ملی شود تا سنتی ابراهیمی و البته پسندیده برای آیندگان به یادگار بماند و در تاریخ کشور ماندگار شود زیرا چنین رسوم و سننی نمودی از همبستگی و تلاش اغنیا برای خشنود کردن فقراست.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 61]