واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: به گزارش روز شنبه خبرگزاری رویترز از بغداد، «فیاض النمه» گفت که سازمان دولتی بازاریابی نفت عراق در نظر دارد احتمالا هفته آینده با دولت اقلیم کردستان این کشور در مورد صادرات نفت عراق از طریق ترکیه مذاکره کند.
وی یادآور شد که در صورت شکست این مذاکرات، شروع به یافتن راهی می کنیم تا نفت مان را یا از طریق ایران یا از طریق کشورهای دیگر به فروش رسانیم، زیرا به پول نیاز داریم.
عراق که پس از عربستان دومین تولید کننده بزرگ سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) است، 95 درصد از درآمدهای خود از محل فروش نفت تامین می کند.
اقلیم کردستان عراق حدود 500 هزار بشکه در روز نفت تولید و این حجم را از طریق ترکیه صادر می کند.
بغداد نمی تواند این حجم را از طریق ایران ارسال کند، اما ممکن است حدود 150 هزار بشکه در روز نفت تولیدی در استان کرکوک را از طریق ایران جابجا کند.
براساس اعلام یک مقام نفتی که خواست نامش فاش نشود، می توان بین ایران و عراق توافقی مشابه عقد قراردادهای تهاتر نفت میان تهران و کشورهای حاشیه دریای خزر، منعقد کرد.
بدین نحو که ایران نفت عراق را به پالایشگاه های خود وارد و مقادیر معادلی نفت خام خود را به نمایندگی از بغداد از بنادر ایرانی در خلیج فارس صادر می کند.
عراق از بنادری در خلیج فارس برخوردار است، اما این بنادر با میادین نفتی کرکوک در شمال این کشور مرتبط نیست.
شرکت نفت شمال عراق پمپاژ نفت خام از طریق خط لوله نفتی تحت کنترل کُردها به ترکیه را از هفته گذشته از سر گرفت و به گفته فیاض النمه، این روند، از حسن نیتی برای دعوت کردن کُردها به میز مذاکره، نشان دارد.
وی یادآور شد که پمپاژ نفتی به دستور حیدر العبادی نخست وزیر عراق و در پی توافق بین بغداد و اربیل از سر گرفته شد.
النمه گفت که حجم نفت خام استخراجی از کرکوک و پمپاژ به این خط لوله از هفته گذشته حدود 75 هزار بشکه در روز بوده است.
وی یادآور شد که در صورت توافق با کُردها، این جریان از طریق این خط لوله به بیش از یکصد هزار بشکه در روز افزایش می یابد، هر چند که به رقم قبلی یعنی یکصد و 50 هزار بشکه در روز نمی رسد.
معاون وزیر نفت عراق گفت که حدود 20 هزار بشکه در روز به پالایشگاه سلیمانیه در اقلیم کردستان عراق سپرده و حدود 30 هزار بشکه در روز در کرکوک پالایش می شود.
این خط لوله نفت خام را به بندر جیحون در امتداد سواحل مدیترانه منتقل می کند، بندری که کُردها این نفت را بعلاوه نفت تولیدی در منطقه خود، به طور مستقل در بازار بین المللی به فروش می رسانند.
دولت اقلیم کردستان عراق چندی پیش از بغداد خواست پمپاژ نفت خام کرکوک را به طور کامل از سر گیرد تا به اربیل در تامین بودجه جنگ علیه داعش کمک شود.
چندی پیش یک مقام کُرد به رویترز گفت که کُردها آماده اند با بغداد توافق کنند، مشروط بر اینکه دولت مرکزی عراق به آنها در مورد برخورداری از درآمد یک میلیارد دلاری در ماه تضمین دهد، رقمی که بیش از دو برابر رقمی است که در حال حاضر از محل فروش نفت خود کسب می کنند.
کشمکش بین اقلیم کردستان عراق و بغداد حول محور صادرات نفت کُردها می چرخد، امری که دولت عراق خواستار کنترل بر آن است.
دولت اقلیم کردستان عراق حدود یک سال پیش انتقال نفت خام به دولت مرکزی بغداد را متوقف کرد.
دولت اقلیم کردستان عراق همچنین با دولت مرکزی بر سر کرکوک در جدال است. کُردها این منطقه را به عنوان بخشی از قلمروی خود تلقی می کنند.
کُردها کنترل این منطقه را دو سال پیش در اختیار گرفتند، زمانی که ارتش عراق به هنگام تسلط داعش بر یک سوم از قلمروی این کشور، تضعیف شد.
ایرنا
۰۶ شهريور ۱۳۹۵ - ۲۰:۴۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]