واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
دلایل بهرهوری پایین نیروی کار در ایران کارشناسان بر این باورند که از دلایل رشد نیافتگی و همچنین بهرهوری پایین نیروی کار در ایران، قرار نداشتن افراد در بخشهایی است که میتوانند در آن حوزهها برای خود و کشور مفید باشند و اثربخشی داشته باشند.
به گزارش فرهنگ نیوز ، کارشناسان بر این باورند که از دلایل رشد نیافتگی و همچنین بهرهوری پایین نیروی کار در ایران، قرار نداشتن افراد در بخشهایی است که میتوانند در آن حوزهها برای خود و کشور مفید باشند و اثربخشی داشته باشند.
به بیان سادهتر اینکه افراد به جای قرار گرفتن در پستها و مشاغل گوناگون بر اساس توانمندی، تخصص، استعداد و علایق؛ بر مبنای رانت، آشنابازی، مصلحت اندیشی های بی مورد و مانند آن قرار میگیرند. در نتیجه خروجی چنین چیدمانی از نیروی کار در اقتصاد ایران، افت شدید بهرهوری نیروی کار، هدر رفتن سرمایههای انسانی و مادی، کمبود نیرو در بخشهای گوناگون با وجود انباشت تقاضا برای کار در سایر بخشها، واگذاری مشاغل به خارجیها و مانند آن است.
هرچند در بیان دلایل افت بهرهوری نیروی کار در ایران نسبت به برخی کشورهای توسعه یافته و صنعتی باید به پایین بودن دستمزدها، سوء مدیریت و مانند آن هم اشاره کرد ولی دلایل پنهان دیگری نیز وجود دارد که مستقیم بر ضعف کارایی نیروی انسانی در اقتصاد ایران تأثیر سوء گذاشته است.
در واقع باید گفت بسیاری از مشاغل در بخشهای مختلف دولتی و خصوصی، امروز به تخصص، مهارت، تجربه و حتی علایق و توانمندیهای افراد واگذار نمیشود بلکه دستهای پنهان دیگری در کار است تا باعث شود بسیاری از مشاغل مدیریتی و مانند آن به نیروهای سفارشی، صاحبان رانت، معرفی شدگان و مانند آن سپرده شود.
بنابراین وقتی این موضوع در اقتصاد ایران به یک رویه معمول تبدیل شده، نتیجه آن میشود که وزارت کار رسماً اعلام میکند اولین و مهمترین روش جستوجوی شغل در ایران استفاده از پارتی و رانت و به اصطلاح آشنابازی است و شاید بسیاری برخلاف میل باطنی خود چارهای جز یافتن یک آشنا برای کار نداشته باشند.
امروز در بسیاری از بخشهای اقتصاد ایران، توزیع مشاغل و واگذاری صندلیهای شغلی به روشی غیر از متدهای معمول در کشورهای پیشرفته انجام میشود و اصطلاح مدیران اتوبوسی بهویژه در سالهای اخیر بسیار رایج و در ادبیات عمومی جامعه نیز وارد شده است.
مسلم خانی درباره چالشها و روشهای راه اندازی کسب و کار و الگوهای مدیریت موفق کسب و کار گفت: اساساً این سؤال مطرح است که به چه کسی نیروی کار حرفهای میگویند؟
کارشناس عالی کارآفرینی اظهارداشت: آیا نیروی کار حرفهای صرفاً کسی است که مهارت و تجربه، سابقه کار بالا و تخصص دارد یا تعریف جامعتر و کاملتری وجود دارد؟خانی با تاکید بر اینکه مقدمه راه اندازی کسب و کار موفق این است که ما با مقوله حرفهای بودن آشنا شویم گفت: همچنین نکات مهمی را که در یک نیروی کار مهم باید وجود داشته باشد به خوبی درک کنیم. وی با اشاره به اینکه یکی از رازهای موفق بودن، حرفهای شدن است افزود: یک پیشنیاز نگرشی مهم نحوه محاسبه ثروت ملل است به نحوی که اگر به عنوان یک پژوهشگر بخواهیم ثروت دو سازمان یا 2 کشور را با یکدیگر مقایسه کنیم به چه شاخصهایی باید توجه شود.
این استاد دانشگاه بیان داشت: زمانی ثروت کشورها منابع نفت و گاز، جنگلها، زمین و مانند آن بود و در زمانی که تولید دانش رواج نداشت تنها منبع محاسبه ثروت، داراییهای فیزیکی بود.
این کارشناس عالی بازار کار تاکید کرد: اما داراییهای فیزیکی به تنهایی نمیتواند منبع ثروت باشد چون در گزارش اخیر مجمع جهانی اقتصاد شاخص دیگری در محاسبه ثروت ملل مطرح شده و آن هم ثروت ناشی از کار، بهرهوری و ارزش افزوده است.
به گفته خانی، ممکن است ما منابع نفت و گاز، جنگل، مرتع و زمین داشته باشیم ولی از آنها به خوبی استفاده نکنیم و این داراییهای فیزیکی اگر ارزش افزوده ایجاد کردند و تبدیل به محصول ثانویه شدند و به نوعی ارزش خلق کردیم، ثروت افزایی کردهایم.
وی خاطرنشان کرد: ما امروز کشورهایی داریم که دارای ثروت مبتنی بر کارایی هستند و کشورهایی که توانستهاند منابع اولیه را به محصولات ثانویه تبدیل کنند. اگر کشورها فقط با داراییهای طبیعی اداره شوند به آنها کشورهای منبع محور گفته میشود.
این استاد کسبوکار و کارآفرینی اظهارداشت: کارآفرینان باید به این موضوع فکر کنند که یک تیم قوی و حرفهای چقدر میتواند در پیشرفت امور به آنها کمک کند. برای اینکه بتوانیم با نیروی کار حرفهای آشنا شویم نیازمند پیش نیازهایی هستیم که یکی از آنها توجه به علایق و توانمندیهای افراد است.
این کارشناس عالی کارآفرینی تاکید کرد: موضوع بعدی این است که بدانیم نیروی کار حرفهای کسی است که کارش با قابلیتها و تواناییهای فرد سازگاری داشته باشد. در عین حال، نیروی کار حرفهای باید مهارت و تخصص لازم برای کار را نیز داشته باشد.
خانی تصریح کرد: نیروی کار حرفهای کاری را انجام میدهد که شغل با قابلیتها و استعداد فرد تناسب دارد و با مهارتها و علایق فرد منطبق است. وقتی از یک کسب و کار توسعهای صحبت میکنیم چون رویکرد آن حرفهای است سهم خلاقیت و نوآوری افزایش مییابد و این نوع کسب و کارها مرتباً در حال ایجاد ارزش هستند.
وی ادامه داد: نیروی کارحرفهای پایه و مبنای پیشرفت در یک کشور محسوب میشود. در ژاپن نیروی کار حرفهای بسیار عالی عمل کرده و افراد با مهارتها و تخصصهای مشخص کار میکنند و امروز در این کشور از هر 100 شاغل 67 نفر همان کاری را انجام میدهند که برای آن کار ساخته شدهاند.
این کارشناس عالی بازار کار تصریح کرد: طبق مطالعات انجام شده، سهم نیروی کار حرفهای در ایران حدود 1/17 درصد است. یعنی از هر 100 نیروی کار فعلی کشور فقط 17 نفر در جای خود فعالیت میکنند و همان کاری را انجام میدهند که با استعدادها و علایقشان سازگاری دارد. این کارشناس عالی بازار کار افزود: بنگاهها باید بتوانند چیدمان نیروی انسانی را به نحوی انجام دهند که در آن شاخصه حرفهای بودن و تخصص را لحاظ کنند. الگوی کسب و کارهای موفق امروز بر اساس پنج انگشتی حرکت میکند یعنی مجموعهای از تخصصها و مهارتهای گوناگون را با خود همراه دارد.
منبع: تسنیم
95/6/6 - 14:02 - 2016-8-27 14:02:09
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]