واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین: بین الملل > اروپا - روز گذشته 9 آگوست 2016 رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه به دیدار همتای روسی خود به سن بطرزبورگ رفت.
زهره نوروزپور: در 24 نوامبر سال گذشته ارتش ترکیه جنگنده سوخوی24 روسیه را در مرز ترکیه و سوریه سرنگون کرد،(اینجا) اتفاقی که متعاقباً روابط دو کشور را قطع کرد.(اینجا) در پی سقوط جنگنده، روسیه تحریم های گسترده و یک جانبه ای را علیه ترکیه اعمال کرد از محصولات کشاورزی، انرژی، حمل و نقل گرفته تا صنعت توریسم.(اینجا)
ترکیه، روسیه را متهم به نقض حریم هوایی کرد که در شورای امنیت سازمان ملل هم مورد بررسی قرار گرفت، اما پس از کشمکش فراوان و بازتاب جهانی گسترده به ساقط شدن جنگنده روسی و بررسی آن در شورای امنیت، برای تضمین حداکثر شفافیت و بی طرفی، روسیه از کارشناسان 14 کشور دعوت کرد در فرایند بررسی جعبه سیاه در مقام ناظر مشارکت نمایند. با وجود این به جز لیو چنگ وی و جاناتان گیلزبی، کارشناسان جمهوری خلق چین و انگلیس، سایرین به دلایل مختلف از مشارکت خودداری کردند. ژنرال سرگئی درونوف، جانشین فرمانده نیروی هوایی روسیه در این باره گفت: «هم اکنون به تمام اطلاعاتی دسترسی داریم که ثابت میکند جت روسیه حریم هوایی ترکیه را نقض نکرده است.»
این اتفاق در حالی رخ داد که در سال جاری ترکیه حوادث سیاسی زیادی به خود دید. رشته حملات تروریستی در استانبول و آنکارا، (اینجا) استعفای داود اوغلو، تش با اتحادیه اروپا بر سر بحران پناهجویان و در نهایت مبارزه با گروه کردی پ.ک.ک از قبیل مشکلاتی بود که اردوغان با آن دست به گریبان بود. و در نهایت کودتای 15 ژوئیه که ترکیه را دگرگون کرد. این کودتای نافرجام، بر آن شد که رئیس جمهوری ترکیه دوست و دشمن را در اوضاع فعلی بشناسد.(اینجا)
در واکنش ها به این کودتا روسیه اولین کشوری بود که در حمایت از دولت اردوغان برآمد،(اینجا) ناگفته نماند که قبل از آن اردوغان از پوتین بر سر ساقط شدن جنگنده عذر خواهی کرده بود. اما حمایت رئیس جمهوری روسیه در کودتای نافرجام از دولت ترکیه باعث شد که اردوغان برای عمیق تر شدن روابط با روسیه مصمم تر شود. رئیس جمهوری ترکیه روز گذشته میهمان رئیس جمهوری روسیه در سن بطرزبورگ بود،(اینجا) این دیدار بازتاب جهانی گسترده ای به همراه داشت، همچنین شهروندان روسیه و ترکیه در توئیتر، نظرات خود را در رابطه با این دیدار بیان کرده اند، در این میان آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی هم در این خصوص گفت:«دیدار پوتین و اردوغان به نفع جهان است» (اینجا) همیچنین در این خصوص سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرده است که در رابطه با این دیدار هیچ نظری نداریم. (اینجا) سازمان پیمان آتلانتیک شمالی نیز در واکنش به این دیدار گفت: این دیدار تحولی نگران کننده در نظر گرفته نمی شود.(اینجا) واکنش و اظهار نظر ناتو از آنجایی اهمیت دارد که این سازمان در خصوص اوکراین، لهستان و کریمه با روسیه دچار مشکلات عدیده ای شده است. بالاخض استقرار سپر موشکی آمریکا در اروپا به روابط این سازمان با روسیه خلل جدی وارد کرده است. از این سو ترکیه که عضوی از سازمان پیمان آتلانتیک شمالی است برای ناتو بسیار حائز اهمیت است که با پوتین چه نوع رابطه ای را برقرار خواهد کرد.
همین طور کاربران خبرآنلاین هم در خصوص این آشتی تاریخی اظهار نظر کرده اند، واکنش کاربران سایت خبرگزاری خبرآنلاین را در (اینجا) و (اینجا) می توانید مشاهده کنید. اما در این دیدار تاریخی چه گذشت؟
اردوغان به زبان روسی عذرخواهی کرد
رسانههای ترکیه فاش کردند نامه رئیسجمهوری این کشور به همتای روسیاش در رابطه با سرنگونی هواپیمای روسی «سوخوی ۲۴»، به زبان روسی نوشته شده و اردوغان در آن از عبارت «معذرت میخواهم» به زبان روسی استفاده کرده بود.(اینجا)
پوتین: اختلافات با ترکیه بر سر سوریه را می توانیم حل کنیم رئیس جمهور روسیه نیز در این دیدار گفته است: با ترکیه درباره سوریه اختلاف نظر داریم اما هدف دو کشور مشترک است. روسیه بر این باور است که تحولات دموکراتیک باید از راههای دموکراتیک صورت گیرد.(اینجا)
شبکه تلویزیونی روسیا الیوم نیز گزارش داد: ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه در نشست مشترک خبری با رجب طیب اردوغان همتای ترکیه ایش در سن پترزبورگ گفت: دیدار رییس جمهوری ترکیه از روسیه در زمان کنونی نشان می دهد که اراده برای بازگشت روابط میان دو کشور وجود دارد. وی افزود: برای تحکیم روابط اقتصادی و فرهنگی و کنار گذاشتن موانع همکاری برنامه ریزی خواهیم کرد. (اینجا)
پاسخ اردوغان به اظهارات رئیس جمهور پوتین
رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه هم گفت: خطوط پروازی باید دوباره از سر گرفته و تحریم های بخش کشاورزی برداشته شود.
وی با اشاره به همه جانبه بودن مذاکرات با رئیس جمهور روسیه افزود: ما مبارزه با حرکتی را که فتح الله گولن آغاز کرده است با همکاری دوستانمان ادامه می دهیم. اردوغان گفت: از سرگیری روابط دو کشور ترکیه و روسیه پیامدهای مثبتی برای منطقه خواهد داشت.
رئیس جمهور ترکیه از تصمیم کشورش برای همکاری با روسیه در زمینه صنایع نظامی خبر داد و تصریح کرد که عادی سازی روابط با روسیه به استقرار صلح و امنیت در منطقه کمک خواهد کرد.
اردوغان در ادامه گفت: ما خواستار گسترش روابط با روسیه در عالی ترین سطح ممکن هستیم.
رئیس جمهور ترکیه گفت: ترکیه و روسیه هدف دستیابی به تجارت دوجانبه به ارزش 100 میلیارد دلار در سال را از سر خواهند گرفت.
اردوغان افزود: مذاکرات دوجانبه برای ازسرگیری پروازها از روسیه به ترکیه سرعت خواهد یافت.
وی ادامه داد: طرح خط لوله انتقال گاز (ترک استریم) از روسیه به ترکیه از دو خط لوله تشکیل خواهد شد و ترکیه از آنها برای رساندن گاز به اروپا استفاده خواهد کرد.
محور گفتگوها..
ولادیمیر پوتین در دیدار با اردوغان در سن پترزبورگ گفت: نخستین کسی بودم که پس از کودتای نافرجام در ترکیه با رئیس جمهور اردوغان، تلفنی گفتگو کردم.(اینجا) پوتین افزود: فرصت خوبی برای بررسی زمینه های همکاری بین روسیه و ترکیه داریم. رئیس جمهور روسیه گفت: از همان ابتدا بر مخالفت با تلاش برای کودتا در ترکیه تاکید کردم. ما مخالف کودتا در ترکیه هستیم و ملت ترکیه توانایی عبور از این بحران را دارد.
رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه نیز در این دیدار گفت: روابط روسیه و ترکیه بار دیگر گسترش می یابد و ما اهداف مشترک و مهمی پیش رو داریم. به گسترش سریع روابط ترکیه و روسیه اطمینان کامل دارم. از رئیس جمهور پوتین برای دادن فرصت برای این دیدار تشکر می کنم.
اردوغان افزود : اقداماتی با روسیه انجام شده است که دوره ای بسیار متمایز از روابط بین دو کشور را رقم خواهد زد. ترکیه تغییر محور سیاست خارجهاش به سمت روسیه را رد کرد
به دنبال دیدار رئیس جمهوری ترکیه با همتای روسیاش که نخستین دیدار از زمان ساقط شدن جنگنده روسی در نوامبر سال گذشته میلادی محسوب میشود، وزیر امور اتحادیه اروپا در ترکیه تغییر محور آنکارا به سمت مسکو را رد کرد.
به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری آنادولو، این اظهارات عمر چلیک، وزیر امور اتحادیه اروپا در ترکیه پس از آن مطرح شد که چندین گزارشگر مدعی شدند، نشست رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه با ولادیمیر پوتین، همتای روسیاش در سن پترزبورگ بیانگر تغییر محور در سیاست خارجه آنکارا است.
عمر چلیک در مصاحبه با هابر ترک (خبر ترک) گفت: روابط نزدیک میان این دو کشور به زمان امپراتوریهای عثمانی و روسیه باز میگردد.
وی افزود: صحبتها در مورد تغییر محور در سیاست خارجه ترکیه همزمان با آن صورت گرفته که اتحادیه اروپا در برقراری روابط واقعی و موثر با ترکیه ناکام مانده است.
عمر چلیک ادامه داد: هیچ کس نباید از ما بپرسد که آیا یکی از روابطمان جایگزین دیگری است یا خیر؟ تمامی روابط مکمل یکدیگر هستند.
سفر اردوغان به روسیه نخستین سفر برون مرزی وی از زمان کودتای نافرجام ۱۵ ژوئیه محسوب میشود. پس از این کودتا آنکارا از دولتهای غربی و اتحادیه اروپا که به این کشور هشدار میدادند به حقوق بشر و اجرای قانون احترام بگذارد اما در حمایت از دموکراسی ترکیه در مواجهه با کودتا ناکام ماندند، به شدت انتقاد کرد. 52310
چهارشنبه 20 مرداد 1395 - 14:30:00
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]