واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: روزنامه شرق - مایکل کرولی. تحلیلگر ارشد پولیتیکو و تايم: دسامبر ٢٠١١ وقتی اعتراضات گستردهای علیه ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه در مسکو بالا گرفت، پوتین بهروشنی گفت که فکر میکند چه کسی پشت این تظاهرات است: هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه ایالات متحده.
پنج سال بعد، ممکن است پوتین به دنبال انتقامگرفتن از هیلاری کلینتون باشد. دستکم این نگاه برخی از کارشناسان امنیت سایبری است که میگویند روسیه مسئول هکشدن سرور ایمیل کمیته ملی حزب دموکرات بوده است، امری که بذر سردرگمی و اختلاف را در کنگره ملی حزب دموکرات پاشیده و هدف کلینتون برای وحدت حزب را تضعیف کرده است.
درحالیکه رابطه روبهرشد دونالد ترامپ و ولادیمیر پوتین بر سر زبانها افتاده- دو طرف مرتبا یکدیگر را ستایش کردهاند و خواستار بهبود روابط واشنگتن و مسکو شدهاند- خصومت پوتین نسبت به کلینتون کمتر موردتوجه قرار گرفته است. مقامات سابق ایالات متحده که کارشناس سیاست روسیه بودند، میگفتند پوتین شخصا از محکومیت انتخابات پارلمانی دسامبر ٢٠١١ از سوی هیلاری کلینتون برانگیخته شده و خشم خود را به طور مستقیم به باراک اوباما، رئیسجمهوری ایالات متحده ابلاغ کرده بود.
به گفته این کارشناسان، پوتین و مشاوران او کاملا به این نکته آگاه هستند که اگرچه کلینتون اجراکننده سیاست باراک اوباما درباره روسیه بود اما کلینتون از دیگر اعضای دولت، سیاست سختگیرانهتری را در قبال روسیه اعمال میکرد. آنها بر این باورند که پوتین کلینتون را یکی از طرفداران سیاستهای «تغییر رژیم» میبیند، امری که رهبر روسیه آن را تهدید بزرگی برای بقای خود به حساب میآورد.«مایکل مکفال» که یکی از مقامات ارشد کارشناس روسیه در شورای امنیت ملی اوباما از سال ٢٠٠٩ تا دسامبر ٢٠١١ بود و پس از آن تا اوایل سال ٢٠١٤ سفیر آمریکا در مسکو بود، میگوید: «او از کلینتون بهشدت ناراحت بود و این ناراحتی تا زمانی که من در دولت بودم، ادامه داشت. برخی میتوانند معتقد باشند که این لحظه انتقام اوست».
با این حال احتمال این انتقام هم در حد حدس و گمان باقی مانده و برخی کارشناسان متقاعد نشدهاند که دولت پوتین هککردن ایمیلهای کمیته ملی حزب دموکرات را مهندسی کرده باشد یا این امر به معنی نفوذ به انتخابات به نفع ترامپ باشد.
درحالیکه کارشناسان درباره این نکته بحث میکنند که آیا پوتین واقعا در تلاش برای دخالت در انتخابات ایالات متحده هست یا نه، بسیاری اتفاق نظر دارند که کرملین از هیلاری کلینتون دل خوشی ندارد. «یوجین رامر»، افسر سابق سازمان اطلاعات ملی در امور روسیه و اوراسیا در شورای اطلاعات ملی که اکنون از اعضای بنیاد کارنگی است، میگوید: «من فکر میکنم شواهد خوب و معتبری وجود دارد که مسکو هیچ علاقهای به خانم کلینتون ندارد».
هیلاری کلینتون در سال ٢٠٠٩ وارد دولت اوباما شد، یعنی زمانی که تنش در روابط آمریکا و روسیه به خاطر حمله سال ٢٠٠٨ پوتین به جمهوری گرجستان بالا گرفته بود. در آن زمان کلینتون مسئول اجرای پروژه «تنظیم مجدد» رابطه با مسکو بود، پروژهای که به خواست اوباما پیش میرفت و تلاشی برای همکاری دو طرف در زمینههای منافع مشترک حتی با وجود تفاوتهای برطرفنشده در طیف وسیعی از مسائل بود. کلینتون در همان زمان احساس میکرد سروکارداشتن با دیمیتری مدودف، نخستوزیر سابق که جای خود را با پوتین عوض کرده بود، آسانتر بود. در پشت صحنه هم، کلینتون و پوتین- که مشخص شده بود هنوز هم قدرت واقعی در کرملین است- روابط خوبی نداشتند. در ماه مارس ٢٠١٠، وقتی کلینتون به روسیه سفر کرده بود، پوتین او را به محل اقامت لوکس خود در خارج از مسکو دعوت کرد.
او که از علاقه کلینتون به حیاتوحش بهویژه فیلها آگاه بود، او را به اتاقی پر از سر حیوانات دعوت کرد. این درگیریها ادامه داشت. کلینتون از زمان خروج از دولت با زبانی خشن درباره پوتین صحبت کرده است، بهویژه درباره الحاق کریمه به روسیه در سال ٢٠١٤. حتی کلینتون در همان سال اقدام پوتین را با آنچه هیتلر در دهه ٣٠ انجام داده بود، مقایسه کرد.
بااینحال بسیاری همچنان بر این باورند که کلینتون میداند واقعا هدف غضب و حمله پوتین قرار نگرفته است. یکی از دیپلماتهای باتجربه در امور روسیه که معتقد است کرملین ایمیلهای کمیته ملی دموکراتها را هک کرده، میگوید: «من فکر میکنم آنها انتظار دارند او (کلینتون) پیروز شود. اما میخواهند این پیام را به او منتقل کنند که آنها قدرتی هستند که او باید روی آنها حساب کند و از همین رو بهتر است آنها را جدی بگیرد».
۰۷ مرداد ۱۳۹۵ - ۰۸:۳۷
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]