واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: مجموعهاي از سيارههاي"ابر-زمين" كشف شد
پژوهشگران اروپايي اعلام كردند كه مجموعهاي از سه "ابر- زمين" را كه به دور يك ستاره نزديك به ما ميچرخند و نيز دو منظومه شمسي داراي سيارههاي كوچك را كشف كردهاند.
به گزارش خبرگزاري رويترز يافتههاي اين دانشمندان كه يافتههاي آنها دوشنبه 16 ژوئن (27 خرداد) در كنفرانسي در فرانسه ارائه شد، ميگويند وجود سيارههايي مانند كره زمين در جهان ممكن است بسيار رايج باشد.
ميشل مايور ار رصدخانه ژنو در سوئيس در اين باره گفت: "آيا هر ستاره منفردي داراي سياراتي به دور خود است و اگر چنين است به چه تعداد؟ ممكن است ما هنوز پاسخ اين پرسش را ندانيم، اما پيشرفت بزرگي به سوي يافتن پاسخ كردهايم."
اين سيارات سهگانه به دور ستارهاي اندكي بزرگتر از خورشيد ما ميچرخند كه در فاصله 42 سال نوري به سوي صورت فلكي دورادوس و پيكتور قرار دارد.
يك سال نوري به معناي مسافتي است كه نور در مدت يك سال يا سرعت 300000 كيلومتر در ثانيه ميپيمايد و معادل حدود 9.46 تريليون كيلومتر است.
اين سيارهها با سرعت بسيار بالا به دور ستارهشان ميچرخند- در مقايسه با چرخش 365 روزه كره زمين، يكي از آنها با در زمان معادل 4 روز و دوتاي ديگر در 10 و 20 روز مدارشان به دور ستارهشان را كامل ميكنند.
مايور و همكارانش از تلسكوپ HARP يا Accuracy Radial velocity Planet Searcher واقع در رصدخانه لا سيلا در شيلي براي يافتن اين سيارات استفاده كردند.
تا به حال بيش از 270 به اصطلاح "سياره خارجي" (exoplanet) يافت شدهاند. اغلب اين سيارات غولآسا و مانند مشتري و زحل در منظومه شمسي هستند. يافتن سيارات كوچكتر مانند كره زمين بسيار مشكلتر است.
به گفته اين پژوهشگران استفاده از ابزارهاي دقيقي مانند طيفسنج HARPS به آنها امكان ميدهد كه اكنون سياراتي كوچكتر با جرمي بين 2 تا 10 برابر جرم كره زمين را پيدا كنند.
اين گروه همچنين يك سياره به اندازه 7.5 برابر كره زمين كه به دور ستاره HD 181433 در طول 9.5 روز ميچرخد كشف كردهاند. اين ستاره يك سياره مشتريمانند هم دارد كه در مدت سه سال به دور آن ميچرخد.
منظومه شمسي ديگري كه اين دانشمندان يافتهاند داراي سيارهاي با ابعاد 22 برابر كره زمين كه هر چهارروز يك بار دور ستاره مركزي ميچرخد و نيز يك سياره زحلمانند كه مدت چرخش مداري آن 3 سال است.
مايور معتقد است اينها تازه نوك كوه يخ هستند. او ميگويد: "تجزيه و تحليب همه ستارهاي با استفاده از HARPS نشان ميدهد كه حدود يك سوم ستارههاي خورشيدمانند يا داراي سيارههاي ابر-زمين يا نپتونمانند هستند كه دوره مداري آنها كوتاهتر از 50 روز است.
منبع خبر :
چهارشنبه 29 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 200]