واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: یک تصمیم عجیب در ثبت احوال: توقف اعلام آمار طلاق!
آرمان در گزارشی آورده است؛
به گزارش نامهنیوز، «آمار طلاق به اندازه کافی بیان شده است و ارائه آمار صرف دردی را دوا نمیکند.» این اظهارنظر را روز گذشته مدیر کل اطلاعات و آمار جمعیتی سازمان ثبت احوال کشور در حالی انجام داده است که آمارهای منتشر شده درباره طلاق از روند افزایشی این آسیب اجتماعی در سالهای اخیر حکایت دارد. کارشناسان مسائل اجتماعی بر این باورند که گام اول برای کنترل و کاهش یک آسیب اجتماعی داشتن آمار شفاف و به روز است. با وجود این، دادن آمار در ایران همواره با چالشهایی روبهرو بوده و به نظر میرسد همین چالشهاست که حالا مسئولان ثبت احوال را بر آن داشته تا از دادن آمار طلاق خودداری کنند. روز گذشته همزمان با اعلام این خبر رئیس سازمان بهزیستی از کنترل روند افزایشی طلاق خبر داد؛ موضوعی که اگر واقعاً صحت داشته باشد در صورت نبود آمار و ارقام به روز و دقیق مورد شک و بد گمانی قرار میگیرد.
بر اساس آمار مندرج در سایت ثبت احوال در سال گذشته ۱۶۳ هزار و ۷۶۵ طلاق در کشور ثبت شده است. افزایش روند رو به رشد طلاق در مقابل کاهش ازدواج نگرانیها را در کشور افزایش داده است، به گونهای که برخی از پژوهشها ثبت ۱۹ طلاق در هر ساعت را نشان داده است. با بررسی علتهای طلاق میتوان به این امر اذعان داشت که در کشور ما مشکل طلاق وجود ندارد، بلکه مشکل اساسی ما ازدواج است، چرا که در سالهای اخیر ازدواجها با تجملگرایی و زیادهخواهی همراه شده است. در واقع معضل اصلی در کشور ما نبودن یک فرهنگ صحیح برای ازدواج است. ازدواجی که با چانهزنی شروع میشود آخر آن هم به طلاق میانجامد. با اینکه هر یک از سازمانهای مسئول برای کاهش میزان طلاق در کشور اقداماتی انجام میدهند، اما انگار گره کور طلاق در کشور به این اشکال باز شدنی نیست.
اعلام آمار طلاق دردی را دوا نمیکند
روز گذشته مدیر کل اطلاعات و آمار جمعیتی سازمان ثبت احوال کشور با بیان اینکه از این پس آمار طلاق در کشور را اعلام نمیکنیم، گفت: آمار طلاق به اندازه کافی بیان شده است و ارائه آمار صرف دردی را دوا نمی کند. علیاکبر محزون افزود: یکی از دلایل بیان آمار اطلاعرسانی به خانوادهها درباره اتفاقات در سطح کلان است، علاوه بر آن، این افراد متوجه میشوند که تصمیمهای فردی آنها چه تاثیری میتواند بر وضعیت کشور بگذارد. او با بیان اینکه برنامهریزان یکی دیگر از گروههای هدف ما محسوب میشوند، اظهارکرد: برنامهریزان باید از آمار اطلاع یابند و میتوانند اقدامات عملی را بر اساس آمار در دستور کار خود قرار دهند. تاکنون در زمینه آمار طلاق به اندازه کافی هشدار داده شده است. محزون افزود: تکرار مکررات ممکن است آسیب به وجود آورد و ما از آن پرهیز میکنیم. هر وقت کارهای عملی در زمینه کاهش طلاق انجام شود، ما هم اثربخشی برنامهها را به اطلاعرسانی میکنیم. به گزارش ایسنا، او گفت: با توجه به آنکه به سامانه ثبت اسناد متصل شدهایم میتوانیم در لحظه اطلاعات ازدواج و طلاق را مبادله کنیم. چندی پیش نیز شهلا کاظمی پور، جمعیتشناس از روند آماردهی درباره ازدواج و طلاق در کشور انتقاد کرد و گفت: آماری که درباره ازدواج و طلاق از سوی سازمان ثبت احوال منتشر میشود، آمار خام است و براساس همین آمار خام نتیجهگیری میکنند که طلاق زیاد یا ازدواج کم شده؛ این در حالی است که این مقایسه واقعیت را به طور صحیح نشان نمیدهد.
کنترل روند افزایشی طلاق
همزمان رئیس سازمان بهزیستی کشور با اشاره به تغییر سبک زندگی و ساختار جوامع، اظهار کرد: این شرایط باعث روند رو به رشد آسیبهای اجتماعی در کشور شده است. انوشیروان محسنی بندپی ادامه داد: سازمان بهزیستی به عنوان یک نهاد تخصصی با حدود ۲۲ هزار نفر نیروی متخصص برنامههایی برای پیشگیری از آسیبهای اجتماعی و معلولیتها تعریف کرده است. معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با بیان اینکه سازمان بهزیستی در دولت تدبیر و امید چهار راهبرد اساسی را برای استفاده بهتر از بدنه کارشناسی سازمان به منظور پیشگیری از آسیبهای اجتماعی و معلولیتها تعریف کرده است تاکید کرد: یکی از مهمترین این راهبردها در زمینه آسیبهای اجتماعی اعتیاد و طلاق است. محسنی بندپی افزود: در بحث اعتیاد، برنامه اصلی ما پیشگیری با رویکرد اجتماع محور است. او طلاق را از دیگر آسیبهای اجتماعی مهم در کشور دانست و بیان کرد: خوشبختانه روند و سیر افزایش طلاق که در چند سال اخیر شاهد آن بودیم، کنترل شده است. به گفته رئیس سازمان بهزیستی کشور میزان طلاق در ۹ماهه اول سال ۹۳ در کشور ۱۹ طلاق در هر ساعت بود که این عدد در مدت مشابه سال ۹۴ به ۱۸ طلاق در هر ساعت کاهش پیدا کرده است. به گزارش ایسنا، محسنی بندپی یادآوری کرد: برای کاهش آمار طلاق در کشور از سه هزار و۹۰۰ مدرس آموزش دیده، یک هزار و ۶۰۰ مرکز مشاوره و ۲۴۷ مرکز کاهش طلاق استفاده میکنیم.
امیدواریم آمار طلاق همچون آمار اعتیاد نشود
رئیس انجمن آسیبشناسی اجتماعی کشور درباره اینکه از این پس سیاستهای سازمان ثبت احوال درباره اعلام آمار طلاق تغییر کرده است به «آرمان» می گوید: تا چندی پیش افراد میتوانستند بدون هیچ جنجال و فضاسازی به آمار طلاق مندرج در سایت سازمان ثبت احوال دسترسی داشته باشد، این در حالی است که عدم اعلام این مساله بروز چندگانگی درباره میزان طلاق در کشور را به دنبال دارد. یکی از تبعات این اقدام را میتوان بروز اخبار چندگانه از سوی سازمانهای مربوطه درباره مساله طلاق بر شمرد. کوروش محمدی میافزاید: برای مثال هم اکنون در حوزه اعتیاد به دلیل عدم دستیابی به آمار مناسب و دقیق، هر یک از نهادهای مسئول به ارائه آمارهای گوناگونی می پردازند. این چندگانگی درباره جمعیت معتادان کشور باعث عدم موفقیت در برنامه ریزی برای مدیریت این آسیب در کشور شده است. طبیعتا این اقدام سازمان ثبت احوال نیز می تواند آسیب زا باشد. در واقع این تصمیم گیری با روح کاهش آسیب در تضاد است. به گفته او با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری و حساسیت ایشان در حوزه آسیبهای اجتماعی و ورود دستگاهها و بخشها در حوزه آسیبهای اجتماعی میتوان این اقدام سازمان ثبت احوال را در تضاد با اهداف جامعه دانست. در اصل اگر قرار باشد مسئولان به شکل آنلاین به این آمارها دسترسی داشته باشند و در مقابل، پژوهشگران، منتقدان و رسانه ها به عنوان چشم بینا و گوش شنوای جامعه به این اطلاعات دسترسی نداشته باشند، طبیعتاً همان اختناق خبری در حوزه اعتیاد در دیگر مسائل آسیبهای اجتماعی نیز بروز می کند. رئیس انجمن آسیب شناسی اجتماعی کشور با بیان اینکه با عدم ارائه اطلاعات صحیح درباره طلاق بر شدت اخبار کذب و نادرست افزوده می شود، می افزاید: بیشک این امر در سایتهای خبری و خبرگزاری ها بروز خواهد کرد. اگر در حوزه های مختلف آسیبهای اجتماعی کشور آمار و اطلاعات به طور شفاف برای عامه مردم بازگو شود طبیعتاً این امر میتواند در بروز حساسیت نسبت به آسیبهای اجتماعی در جامعه تاثیرگذار باشد.
منبع: روزنامه آرمان
۱۳ مرداد ۱۳۹۵ - ۰۶:۴۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]