محبوبترینها
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1852674428
اختلاف معنادار تعداد دانشگاهها در ایران و جهان
واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: ایران ٥ برابر کشورهای پیشرفته دانشگاه دارد. ایران ٢٦٤٠ دانشگاه دارد، در حالی که چین ٢٤٨١ و هند ١٦٢٠ دانشگاه دایر کرده است.
روزنامه «شهروند» مینویسد: مدرکگرایی ایرانیها، وضع دردناکی برای اقتصاد ایران رقم زده است. حالا کشور ما بیشتر از هند و چین یک میلیارد و چندصدمیلیون نفری دانشگاه و مراکز آموزش عالی دارد.
بنا به آخرین گزارش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، در ایران ٢ هزار و ٦٤٠ دانشگاه وجود دارد که از این میان سهم وزارت علوم از جمعیت دانشجویی ٦٨درصد و سهم دانشگاه آزاد ٣٢درصد است. این درحالی است که براساس اعلام موسسه اسپانیایی CISC چین تنها ٢ هزار و ٤٨١ و هندهزار و ٦٢٠ دانشگاه دایر کرده است. این تعداد دانشگاه، حدود ٥هزارمیلیارد تومان از بودجه کل کشور را میبلعد و نزدیک به ٥٠ درصد از جمعیت بیکار کشور را تولید میکند. اما ماجرا به همینجا ختم نمیشود و نکته دیگر اینجاست که درنهایت بدنه اداری ایران نخبگان را به حاشیه میراند و متوسطها و فارغالتحصیلان رشتههای غیرمرتبط را به خود جذب میکند.
مهدی پازوکی اقتصاددان دراینباره به «شهروند» میگوید: اسنادی در سازمان مدیریت و برنامهریزی موجود است که نشان میدهد در سالهای گذشته حدود ٥ هزار نفر به استخدام دولت درآمدهاند که از این میان دانشآموختگان نخبه دانشگاههای تراز اول کشور سهم بسیار ناچیزی دارند. این در حالی است که در ژاپن یا سایر کشورهای پیشرفته بهترین و نخبهترین افراد جامعه بهعنوان کارمند دولتی استخدام میشوند.
او تأکید میکند: کدام عقل اقتصادی میپذیرد که در دانشگاههای فرهنگیان کنکوریهایی با رتبه ١٥ تا ٢٠ هزار از بدو ورود به دانشگاه صاحب حقوق ماهانه شوند و سالهای تحصیل آنها بهعنوان سابقه کار لحاظ شود و نوعی تضمین برای استخدام آنها وجود داشته باشد اما سال به سال آمار مهاجرت نخبگان ما افزایش داشته باشد؟
بر اساس اعلام بانک جهانی، ایرانیها رتبه پانزدهم مهاجرت جهان را از آن خود کردهاند و از این میان میزان مهاجرت نخبهها روند صعودی گرفته است.
بنا به اعلام مهدی سیدی رئیس کارگروه نخبگان شورایعالی انقلاب فرهنگی درسال ٢٠١٥ حدود ١١هزار و ٣٠٠ دانشجوی نخبه از ایران مهاجرت کردهاند که این تعداد حاکی از رشد ١٦درصدی مهاجرت نخبگان از کشور نسبت به سال ٢٠١٤ است. این موضوع در شرایطی رخ میدهد که نهتنها به حاشیه راندن نخبهها کیفیت نیروی انسانی کشور را کاهش داده است که پدیده مدرک گرایی در بین مدیران و معضل دکتری یک شبه امکان رقابت سالم در بدنه اداری ایران را محدود و محدودتر کرده است.
پازوکی در اینباره به «شهروند» میگوید: بیشتر از ٨٠درصد وزرای انگلیس لیسانسهاند و در ایران بیشتر مدیران ما مدرک دکتری دارند. خروجی بدنه اداری انگلیس این است که آنها بهعنوان یک اقتصاد بزرگ جهان مطرح شوند و ایران بهعنوان یک اقتصاد بحران زده!
تعداد دانشگاه در ایران، حدود ٥ برابر کشورهای پیشرفته
ایران بنا به اعلام وزارت علوم حدود ٢هزار و ٦٤٠ دانشگاه دارد که با کاهش جمعیت کنکوریها بسیاری از ظرفیتها و هزینههای ایجاد شده در بدنه آموزشی کشور در عمل کارایی ندارد و دانشگاهها با معضل «صندلی خالی» مواجه شدهاند. براساس اعلام سازمان سنجش و آموزش کشور در سال ٨٠، حدود دو میلیون و ٢٠٠ هزار نفر در کنکور شرکت کردهاند که این جمعیت به ٨٠٠هزار نفر در سال ٩٤ کاهش یافته و درواقع در طول یک دهه به کمتر از نصف رسیده است. این درحالی است که بنا به تازهترین اعلام مؤسسه اسپانیایی CISC تعداد دانشگاهها در اغلب کشورهای پیشرفته جهان زیر ٥٠٠ دانشگاه است بهطوری که آلمان ٤١٢، انگلیس ٢٩١، کانادا ٣٢٩، ایتالیا ٢٣٦ و هلند ٤٢٣ دانشگاه دارند.
این درحالی است که برخی کشورهای اروپایی نظیر نروژ، سوئد، دانمارک، فنلاند و ... زیر ١٠٠ دانشگاه تأسیس کردهاند. این آمار درباره کشورهای پیشرفته آسیایی مانند سنگاپور و کرهجنوبی نیز تکرار میشود و تنها ژاپن است که کمی پا را فراتر از این قاعده گذاشته و ٩٨٧ دانشگاه دارد. شمار دانشگاهها در استرالیا و نیوزیلند نیز مانند سایر کشورهای توسعه یافته جهان رقمی زیر ٥٠٠ است.
مؤسسه CISC که بزرگترین بدنه تحقیقات عمومی اسپانیا و از زیرمجموعههای آموزش و پرورش این کشور به شمار میآید، همچنین گزارش داده است که آمریکا با حدود ٣١٠میلیون نفر جمعیت، ٣ هزار و ٢٨٠ دانشگاه دارد. از این میان ٥٩ دانشگاه ایالات متحده جزو ١٠٠ دانشگاه برتر جهان هستند و در واقع حدود ٦٠ درصد برترین دانشگاههای جهان آمریکایی است. این مسأله درحالی رخ میدهد که تعداد دانشگاه در پرجمعیتترین کشورهای جهان یعنی چین و هند کمتر از ایران است. چین با یک میلیارد و ٣٩٧ میلیون نفر جمعیت تنها ٢ هزار و ٤٨١ دانشگاه دارد و هند با جمعیت یک میلیارد و ٢٧٤ میلیون نفری هزار و ٦٢٠ دانشگاه دایر کرده است. از این میان برزیل با ٢٠٢ میلیون نفر جمعیت یعنی چیزی بیشتر از دو برابر جمعیت ایران تقریباً نصف ما دانشگاه دارد.
تحصیلات در ایران بدون ارزش افزوده
جعفر خیرخواهان کارشناس اقتصاد توسعه در اینباره به «شهروند» میگوید: پیشرفت فناوری در جهان موجب شده است رشتههای علمی سال به سال تخصصیتر و پیچیدهتر شوند که این مسأله مشاغل را به گرایشهای بیشتر و تخصصیتر رسانده است. این درحالی است که کیفیت آموزش در ایران به نوعی قربانی کمیت شده است زیرا آموزش در ایران تبدیل به بازاری برای درآمدزایی شده است.
او ادامه میدهد: این نگاه به آموزش موجب شده است پدیده مدرکگرایی و حتی خرید مدرک رواج بگیرد بیآنکه تخصص، صرف توسعه اقتصادی و افزایش بهرهوری شود و در واقع بازار حالت نمایشی پیدا کرده است. این پدیده در شوروی درحال فروپاشی نیز تجربه شد؛ بهطوری که نقل قولی بین مردم آن جامعه رواج پیدا کرد با این مضمون که افراد وانمود میکنند در حال کار کردن هستند و کارفرما وانمود میکند که حقوق میدهد.
این کارشناس تأکید میکند: در این حالت افراد با مدرک بالاتر کمکی به چرخه تولید و اقتصاد نمیکنند و چون بهرهوری افزایش ندارد، کارفرما حقوق متناسب با تخصص افراد نمیپردازد و این جو نیروی انسانی را بیانگیزه میکند در نتیجه افراد رفتار تصنعی از خود بروز میدهند.
٨٠ درصد وزرای انگلیسی لیسانسهاند
مهدی پازوکی اقتصاددان به «شهروند» میگوید: تأسیس بیرویه دانشگاه یکی از معضلات جدی ایران و محل اسراف بودجههای آموزشی است. چه کسی میپذیرد که در شهر کوچکی مثل قم یا سمنان بیشتر از ٦ دانشگاه دولتی با ردیف بودجهای وجود داشته باشد و در سیستان و بلوچستان بچهها در کپر درس بخوانند و گونی برنج را بهعنوان کیف مدرسه به دست بگیرند؟ کدام عقل اقتصادی میپذیرد که تایپیست یک اداره مدرک لیسانس بگیرد و به پست کارشناسی برسد اما نه کارشناس توانایی باشد و نه دیگر مثل گذشته کار تایپ انجام دهد؟
در ایران کارخانه مدرک چاپ کنی به راه افتاده است و صرف بودجههای کلان آموزشی، ارزش افزوده اقتصادی به دنبال ندارد. بهعنوان مثال در یک سازمان تخصصی تجاری به وفور با کارمندانی مواجهایم که مدرک ادبیات یا مدیریت فرهنگی دارند و در واقع بودجه آموزشی در رشته ادبیات به هدر رفته است. از طرفی مدرک لیسانس آن کارمند برای یک سازمان اقتصادی هم کارایی ندارد.
او ادامه میدهد: یا مثال دیگر از ناکارآمدی نظام آموزش دانشگاهی در ایران این است که به وفور با مدیرانی مواجهایم که یک شبه دکترا گرفتهاند این در حالی است که در انگلیس بهعنوان یک اقتصاد پیشرفته، بالای ٨٠درصد وزرا دارای مدرک تحصیلی لیسانس هستند. در واقع پرسشی که مطرح میشود این است که خروجی آن همه مدیر دکتر در ایران چیست؟ یا آمدهایم برای ورود به مجلس شرط گرفتن مدرک فوقلیسانس را لحاظ کردهایم که این مسأله نیز از همان نگاه مدرکگراییمان ناشی میشود.
این اقتصاددان تأکید میکند: در ایران بیشمار دکتر داریم که حتی به یک زبان بینالمللی اشراف ندارند و نمیتوانند منابع اصلی علم را مطالعه کنند. کجای دنیا به کسی دکترا میدهند که قادر به مطالعه منابع اصلی و کتب مراجع رشته خود نیست؟
نخبگان به حاشیه رانده میشوند
مهدی پازوکی اقتصاددان همچنین توضیح میدهد: در نظام استخدامی ما نخبگان جایگاهی ندارند. اسنادی در سازمان مدیریت و برنامهریزی سراغ دارم که این مسأله را اثبات میکند. بهعنوان مثال در سالهای گذشته ٥هزار نفر جذب بدنه دولت شدهاند که از این میان سهم بسیار ناچیزی به دانشآموختگان دانشگاههای تراز اول کشور مثل دانشگاه شریف، امیرکبیر، دانشگاه شیراز، تبریز و اصفهان اختصاص دارد. این درحالی است که در ژاپن یا سایر کشورهای پیشرفته بهترین و نخبهترین افراد جامعه بهعنوان کارمند دولتی استخدام میشوند
پازوکی تأکید میکند: استخدام در ایران روند معکوسی نسبت به کشورهای پیشرفته دارد. در ایران نخبهها به حاشیه میروند و افراد با توانایی کمتر استخدام میشوند. مثلا در ایران دانشگاه فرهنگیان داریم. در این دانشگاه کنکوریهایی با رتبه ١٥هزار و ٢٠هزار جذب میشوند. آنها از روز اول ورود به دانشگاه صاحب حقوق ماهیانه میشوند، سالهای تحصیل برای دانشجوها بهعنوان سابقه کار لحاظ میشود و استخدام آنها تضمین شده است این درحالی است که هیچکدام از این امتیازات برای نخبگان دانشگاه شریف یا امیرکبیر وجود ندارد. با این حساب ما چگونه انتظار داریم در بدنه سازمانی کشور تحول ایجاد شود؟
نگرانی جدی درباره کیفیت نیروی کار
حمید حاجاسماعیلی نماینده شورای عالی کار نیز به «شهروند» میگوید: وضع کیفیت نیروی کار در ایران یکی از نگرانیهای جدی در اقتصاد کشور است. در ایران شایستهسالاری وجود ندارد و مدیرسالاری غیرفنی و غیرکارشناسی در بیشتر مواقع حرف اول را میزند. در این فضا اغلب مدیران میانی، بدون بازدهی اقتصادی کافی سالیان سال مدیر میمانند، ترفیع رتبه میگیرند و به صرف سابقه کار مشمول افزایش حقوق میشوند این درحالی است که سرمایه نخبگی ما باور دارد که در این نظام ناکارآمد و کورس رقابت هیچ جایگاهی ندارد و برای ایجاد تحول بیانگیزه میشود.
او ادامه میدهد: همین فرآیند به ظاهر ساده تأثیر خود را در برنامهریزیهای کلان نشان میدهد اینکه کشور به صورت مداوم از چشماندازها و برنامهریزیهای خود عقب میافتد. این درحالی است که ایران باید بازنگری اساسی در جذب نیروی کار داشته باشد و سطح معیارهای خود را توسعه دهد. بهعنوان مثال به جای باور به حزب و گروه سیاسی خاص، مبنای باور بزرگتری مثل وطن دوستی و ملی گرایی را در او سنجید. این مسائل موجب میشود منابع در راه درست و بهینه آن هزینه شود.
وی ادامه میدهد: نگاه مدرک گرا در بدنه اداری موجب شده است افراد به صورت ظاهری قضیه، بسنده کنند و سیستم آموزشی کمترین کارایی ممکن را در افزایش بهرهوری داشته باشد، بیآنکه این حجم کلان بودجه و هزینههای آموزشی، ارزش افزوده قابل انتظاری تولید کند. بهعنوان مثال ما در ایران رشته مدیریت فرهنگی ایجاد کرده ایم. افرادی که جذب این رشته میشوند غالباً با رتبههای بسیار پایین پذیرفته میشوند و تقریباً بیشتر آنها در مشاغل غیرمرتبط بکارگیری میشوند یا بیکارند. رشتههای علمی در جهان هر سال تخصصیتر و پیچیدهتر میشوند و از این رهگذار گرایشهای مشاغل نیز تخصصیتر و جزئیتر میشود.
۱۰ مرداد ۱۳۹۵ - ۱۷:۲۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[مشاهده در: www.tabnak.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]
صفحات پیشنهادی
رتبه جهانی ایران در خودکشی
رتبه جهانی ایران در خودکشیتاریخ انتشار شنبه ۹ مرداد ۱۳۹۵ ساعت ۲۲ ۱۵ معاون مرکز امور اجتماعی وزارت کشور اظهار کرد جایگاه ایران در مورد وضعیت خودکشی اجتماعی صد و ششم در جهان است به گزارش ایلنا رضا محبوبی در مورد وضعیت آسیب های اجتماعی در کشور به عواملی همچون فقدان برناolive تنها چمدان تمام هوشمند جهان است/ دوست داریم در ایران کار کنیم
olive تنها چمدان تمام هوشمند جهان است دوست داریم در ایران کار کنیم گروهی از محققان پارک فناوری پردیس به تازگی با استفاده از الگوریتمهای ردیابی چمدان رباتیک هوشمندی را عرضه کرده اند که علاوه بر شناسایی صاحب خود مشکل اضافهبار در فرودگاهها را حل کرده است چمدان رباتیک هوشمند&nbایران از نظر خودکشی در رتبه صد و ششم جهان است
معاون مرکز امور اجتماعی وزارت کشور معتقد است که ریشه اساسی بسیاری از آسیبهای اجتماعی را می توان توسعه بی برنامه جوامع بزرگ دانست به گزارش مهر رضا محبوبی در برنامه گفتگو ویژه خبری شبکه دو سیما وضعیت آسیب های اجتماعی را متاثر از عوامل گوناگون خواند و به طور مثال به وضعیت و آمارثبت جهانی قنات ایرانی راهی به سوی توسعه پایدار
ثبت جهانی قنات ایرانی راهی به سوی توسعه پایدار جامعه > میراث فرهنگی و گردشگری - فرهاد عزیزی نشست کمیته میراث جهانی 2016 در استانبول ترکیه پنجمین روز برگزاری خود را پشت سر گذاشت امسال نیز همچون سال های گذشته دو پرونده قنات ایرانی در بخش میراث فرهنگی و بیابان لوتایران در خودکشی رتبه 106 جهان را دارد
ایران در خودکشی رتبه 106 جهان را دارد ما موظفیم تا جهت رفع معضلات اجتماعی گام برداریم و در این راستا شوراها و نهادهای ذیربط در مبحث طلاق اعتیاد بزهکاری و امنیت اجتماعی تدابیر گوناگونی از قبیل برنامه ریزی شناسایی علل آسیب های اجتماعی و ارائه راهکارهای مناسب اندیشیده اند کهنخستین اثر طبیعی ایران در یونسکو ثبت جهانی شد
نخستین اثر طبیعی ایران در یونسکو ثبت جهانی شد بیابان لوت به عنوان نخستین میراث طبیعی ایران و به عنوان بیست و یکمین اثر ایران و نخستین اثر طبیعی کشورمان در چهلمین اجلاس میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید با ثبت این اثر رتبه ایران از ۱۳ به ۱۱ ارتقاء یافت گرم ترین نقطه کره زمین نیز درجهانی شدن جوانان بسکتبال ایران با شکست کره
تیم ملی بسکتبال ایران در رده سنی جوانان در مرحله نیمه نهایی مسابقات جوانان آسیا مقابل کره جنوبی به برتری رسید و سهمیه جام جهانی را کسب کرد به گزارش تابناک ورزشی در دومین بازی مرحله نیمه نهایی بیست و چهارمین دوره مسابقات بسکتبال جوانان آسیا تیم های ملی ایران و کره جنوبی از ساعتبا ۱۱ قنات ایرانی که ثبت جهانی شدند، آشنا شوید/طولانیترین، قدیمیترین، عجیبترین و... کاریزهای ایران
با ۱۱ قنات ایرانی که ثبت جهانی شدند آشنا شوید طولانیترین قدیمیترین عجیبترین و کاریزهای ایران جامعه > میراث فرهنگی و گردشگری - روزنامه وقایع اتفاقیه نوشت 11 قنات ایرانی درحافظه جهان طولانیترین قدیمیترین عجیبترین کاریزهای ایران در فهرست میراثجهانی یونسکمدیر حج و زیارت لرستان:ایران در برگزاری مناسک حج الگوی جهان اسلام است
مدیر حج و زیارت لرستان ایران در برگزاری مناسک حج الگوی جهان اسلام است خرم آباد - ایرنا - مدیر حج و زیارت لرستان گفت جمهوری اسلامی ایران در انجام مناسک حج ابراهیمی الگوی جهان اسلام است محمد خسروی روز یکشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود بر اساس مصوبه شورای عالی امنیت ملی در انجامبرنامه 2 هفته اول انتخابی جام جهانی روسیه/ایران-قطر 11 شهریور در آزادی
برنامه رسمی دو هفته اول رقابت های انتخابی جام جهانی 2018 روسیه در منطقه آسیا از سوی کنفدراسیون فوتبال آسیا اعلام شد به گزارش تابناک ورزشی برنامه رسمی دو هفته اول رقابت های انتخابی جام جهانی 2018 روسیه در منطقه آسیا از سوی کنفدراسیون فوتبال آسیا به شرح زیر اعلام شد گروه اول هفته-
اجتماع و خانواده
پربازدیدترینها