واضح آرشیو وب فارسی:مهر: در جلسه هفتگی بنیاد قم پژوهی مطرح شد:
ضوابط زیست محیطی در قم تنها روی کاغذ اجرا میشود
شناسهٔ خبر: 3724975 - چهارشنبه ۶ مرداد ۱۳۹۵ - ۰۹:۲۵
استانها > قم
.jwplayer{ display: inline-block; } قم - مدیرکل آبخیزداری و منابع طبیعی استان قم با اشاره به اهمیت در نظر گرفتن ملاحظات زیست محیطی در اجرای طرحهای اقتصادی گفت: در قم این ضوابط تنها روی کاغذ اعمال میشود. به گزارش خبرنگار مهر، سید محمد تقی سجادی شامگاه سهشنبه در جلسه هفتگی بنیاد قم پژوهی با اشاره به معضل ریزگردها در قم، ابراز داشت: عرصههایی که امروز به کانونهای تولید ریزگرد تبدیل شدهاند، چهار دهه پیش آنقدر سبز و حاصلخیز بودند که دامهایی مانند گاو و اسب در آن چرا داشتند. وی با اشاره به اینکه سد ۱۵ خرداد در بالادست رودخانههایی که به دریاچه نمک میریختند ساخته شد، گفت: برای ساخت این سد به منظور تأمین آب شرب اضطراری وجود داشت اما ساخت بیش از ۲۰۰ سد کوچک و بزرگ در بالادست این رودها بدون توجه به نیاز زیستی اراضی پایین دست چه توجیهی میتواند داشته باشد؟ مدیرکل آبخیزداری و منابع طبیعی استان قم با اشاره به اینکه آورد رودخانهها به دشت مسیله تقریباً به صفر رسیده، عنوان داشت: این موضوع موجب شده سفرههای زیرزمینی در اطراف دریاچه نمک خالی شود و آب فراشور در این دریاچه به سمت اراضی کنار دست بر اساس شیب هیدرولیکی حرکت کند. این حرکت آبهای فراشور موجب شوری و از بین رفتن اراضی و چاههای اطراف شده و بیابانزایی را تشدید میکند. به گفته وی مدیریت منابع بالادستی در دست استان قم نبوده اما عوارض این مدیریت نادرست دامنگیر استان شده به طوری که در حال حاضر در استان قم با مساحت یک میلیون و ۱۲۳ هزار هکتار، ۴۰۰ هزار هکتار بیابان وجود دارد که به سرعت رو به گسترش است.
سجادی افزود: ۱۰۵ هزار هکتار از این اراضی کانونهای تولید ریزگرد هستند که در نقاط مختلف استان پراکنده شدهاند و ۴۵ هزار هکتار آن در دشت مسیله واقع شده است. منشأ ۷۰ درصد ریزگردها داخلی است وی ادامه داد: با وجود اینکه مدت زیادی است درگیر موضوع ریزگردها هستیم اما هنوز مطالعات دقیقی در این موضوع نداریم تا بتوانیم این را اثبات کنیم که ریزگردها دقیقا منشأ داخلی دارند یا خارجی اما از آنجا که قم با کشورهای همسایه از جمله عراق و عربستان فاصله بسیار دارد، قسمت عمده ریزگردها که معمولاً میگویند ۷۰ درصد، از بیابانهای داخل استان منشأ گرفته است. مدیرکل آبخیزداری و منابع طبیعی استان قم با اشاره به اینکه استان قم مسیر مواصلاتی ۱۸ استان کشور است، گفت: به همین خاطر پروژههای بزرگ ریلی و بزرگراهی که قرار است به مردم تمام کشور خدمترسانی کند، در این استان احداث میشود که برای محیط زیست تبعاتی دارد. وی افزود: ما نمیگوییم این پروژهها شکل نگیرد اما روند پیگیری امور باید به گونهای باشد که خسارتهایی که به اکوسیستم استان قم وارد شده، جبران شود چرا که این زیرساختها برای همه مردم کشور است و نه فقط برای مردم قم. سجادی با اشاره به اینکه در کشور ما رعایت الزامات زیست محیطی در حد حرف است، ادامه داد: ضوابط زیست محیطی در کشور ما روی کاغذ میماند و عملی نمیشود. وی گفت: اگر قرار باشد برای ضوابط زیست محیطی اهمیتی قائل شویم، نباید در جادهسازی و ریلسازی از هر نقطهای خاکبرداری کرد و همچنین نباید در هر نقطهای از استان اجازه معدن بدهیم. مدیرکل آبخیزداری و منابع طبیعی استان قم اضافه کرد: وقتی قرار است قم بار ۱۸ استان کشور را به دوش بکشد، کشور هم باید هزینههای این موضوع را به قم پرداخت کند.
وی با اشاره به در نظر گرفتن ردیفهای بودجه ملی برای احیای دریاچه ارومیه، جازموریان، هامون و ... افزود: با این حال قم اعتباراتی برای مقابله با این آسیبهای زیست محیطی دریافت نمیکند. هر هکتار ۴ میلیون تومان هزینه سجادی با اشاره به اینکه یک هکتار عملیات بوته کاری در بیابانها برای جلوگیری از بیابانزایی و ایجاد ریزگرد، ۴ میلیون تومان هزینه دارد، اظهار کرد: دولت هر ساله به اندازه بوتهکاری هزار هکتار یعنی چهار میلیارد تومان به ما هزینه میدهد که با این روند یک قرن دیگر طول میکشد تا مشکل حل شود. وی افزود: برای حل این مشکل باید با استفاده از ظرفیتهای مردمی و گروههایی مانند بسیج قیمت این کار را کاهش داده و اعتبارات ملی را نیز افزایش دهیم. مدیرکل آبخیزداری و منابع طبیعی استان قم راه دیگر مقابله با این مشکل را تأمین حقابههای زیست محیطی دانست و گفت: پنج رودخانه وارد دشت مسیله میشدند که همه امروز خشک شدهاند. برای جبران این مشکل میتوانیم با سالی دو بار پخش سیلاب، ۳۵ هزار هکتار جنگل گز ایجاد کنیم که این جنگلها میتوانند از فرسایش خاک و بیابانزایی جلوگیری کنند. در این میان مقداری اراضی کاملاً بحرانی باقی میماند که باید با مالچ پاشی کنترل شوند. وی با اشاره به اینکه ظرفیت دشت مسیله برای رشد و رویش بالا است، اظهار کرد: نباید در زمینه حل کردن این مشکل بیتفاوت و ناامید باشیم و مردم باید با مطالبات خود این موضوعات را به ثمر برسانند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]