واضح آرشیو وب فارسی:مهر: جمعیت زاغ بور در حال کاهش است
سرنوشت یوز در انتظار تنها پرنده اندمیک ایران/کویر زیستگاه زاغ بور
شناسهٔ خبر: 3712232 - چهارشنبه ۲۳ تیر ۱۳۹۵ - ۱۱:۳۱
استانها > خراسان جنوبی
.jwplayer{ display: inline-block; } بیرجند- زاغ بور یکی از پرنده های اندمیک یا بومی انحصاری ایران بوده که امروزه جمعیت آن ها با تهدید مواجه شده اما مسئولان هنوز هم برنامه ویژه ای برای حفاظت از آن ندارند. خبرگزاری مهر- گروه استانها: ایران از نظر تنوع پرندگان، معروف است اما از میان ۵۱۷ گونه پرنده در ایران که ۷۰ درصدشان مهاجرند، زاغ بور یا زاغ کویری تنها گونه اندمیک یا بومی انحصاری است. این پرنده مختص مناطق بیابانی ایران بوده و در هیچ جای دیگر دنیا وجود ندارد اما این پرنده منحصر بفرد نه تنها در میان بیشتر مردم کشور ناشناخته است بلکه پرنده شناسان هم اطلاع زیادی از آن ندارند. پرنده ای از خانواده کلاغها که برخلاف رنگاب تیره و سیاه آنها، این یکی بور است، بوری که در همه دنیا همتا ندارد و فقط در ایران پیدا میشود آن هم فقط هم در مناطق کویری. کویرهای ایران زیستگاه نادرترین کلاغ های بور رنگ عمومی بدن شنی و کرم با اثری از رنگ جزئی صورتی، پوش پرهای میانی بال به رنگ تیره کمرنگ با لبه های سفید پهن، پرهای بزرگتر به رنگ سیاه و آبی براق که در انتها سفید رنگ است، موهای بینی نخودی رنگ با رگه های سیاه نوار سیاه از قاعده نوک تا چشمان، رنگ سفید یا حنائی کمرنگ قسمت پائین و بالای صورت و اطراف چشم، لکه سیاه زیر گلو از مهمترین ویژگی های ظاهری این پرنده است او را در بین خانواده کلاغها منحصر بفرد کرده است. زمین زی بودن نیز یکی دیگر از تفاوت های مهم این پرنده با خانواده کلاغها است به طوری که حتی در هنگام احساس خطر نیز دویدن را به پرواز ترجیح میدهد. پاهای بلند و قوی این پرنده برای دویدن تند و چابک میان سنگها و ناهمواریهای بوتهزارهای قیچ و نوک بلند و خمیدهٔ آن برای کندن و کاویدن زمین مناسب است. این عضو کوچک جثه خانواده کلاغها وابستگی زیادی به گیاه بوتهای قیچ دارد و لانه خود را به طرز هنرمندانه ای درمیان شاخه های درختچهها و بوته های بیابانی به ویژه قیچها و تاغها با بهره گیری از الیاف گیاهی بنا میکند. همچنین برای داشتن محیطی گرم برای تخم گذاری که معمولا اواسط اسفند ماه آغاز میشود، کف لانه را از پشم گوسفند و گل میپوشاند. برای دیدن زاغ بور باید راهی مناطق بیابانی و نیمهبیابانی شوی، جایی در میان قیچزارهای شرق و جنوب شرقی ایران، به ویژه در اوایل تابستان و پاییز بسیار فصلهای مناسبی است حتی این پرندهها به کنار جاده میآیند زیرا عادت کردهاند به تغذیه از غذاهایی بپردازند که مسافران در حاشیه جاده از خودروها بیرون میریزند. زاغ بور مانند کلاغ سانان بذر گیاهان را جمع آوری و پنهان میکنند تا زمستان یا هنگام کمبود غذا ذخیره ای داشته باشند اما جای بسیاری از دانهها را فراموش میکند و به این ترتیب باعث انتشار بذرها و رویش گیاهان میشود.
نماد ملی ایران در خطر انقراض این را بد نیست بدانید که زاغ بور از صدای دلنشین و آهنگین خود برای دور کردن خطر از لانه و جوجه های خود استفاده میکند به گونه ای که پرهای سرش را مانند تاج باز کرده دمش را نیز میگسترد و بر شاخه بلند آنقدر جلب نظر میکند تا احتمال خطر از لانه و جوجه هایش دور شوند. زاغ بور نمادی از ذخایر ژنتیکی کشور بوده که متاسفانه امروز در خطر انقراض قرار گرفته است. تخریب زیستگاه به دلیل گسترش کشاورزی، قطع بوتهها و درختان، حضور دام و چرای بیرویه از جمله عواملی هستند که محیط زندگی زاغ بور را تهدید میکنند. این پرنده به عنوان نماد ملی ایران مطرح است اما به گفته مسئولان هنوز برنامه ویژه ای برای حفاظت از آن در دستور کار نیست و مسئولان منتظر این هستند که این پرنده در خطر انقراض قرار گیرد تا برنامه های حفاظتی از آن در دستور کار قرار گیرد. زاغ بور پرنده اندمیک ایران رئیس نمایندگی حفاظت محیط زیست نهبندان در گفت و گو با خبرنگار مهر با بیان اینکه زاغ بور پرنده اندمیک ایران است، اظهار کرد: خاستگاه این پرونده ایران است و این پرونده در استان های حاشیه کویر مشاهده میشود. محمدکاظم شکرگزار، نهبندان را یکی از زیستگاه های مهم این پرنده در استان عنوان کرد و گفت: زاغ پور یکی از پرنده هایی است که در دشتها زندگی کرده و در میان گیاه قیچ لانه خود را میسازد. وی با بیان اینکه رنگ بال و دم سیاه او جلو خاصی ایجاد کرده است، بیان کرد: این پرنده زیاد اهل پرواز نیست و بیشتر راه میرود و تنها در برخی مواقع پرواز میکند. وی ادامه داد: یکی از تفاوت های مهم این پرنده با سایر پرندگان این است زاغ بور تک همسر است و تمام طول سال را در کنار جفت خود میماند.
گسترش مزارع کشاورزی زیستگاه زاغ بور را تهدید میکند رئیس نمایندگی حفاظت محیط زیست نهبندان خشکسالی های چند ساله و تبدیل مراتع به مزارع کشاورزی در چند سال گذشته تا حدودی زیستگاه این پرنده و به طبع جمعیت آن را با تهدید روبه رو کرده است، عنوان کرد: این پرنده یک نماد ملی برای ایران است و خیلی از افراد بجای اینکه از آن حفاظت کنند به فکر شکار آن هستند. شکرگزار ادامه داد: گوشت پرنده خوردنی نیست اما بسیاری از شکارچیان برای استفاده تاکسی درمی به دنبال شکارش هستند. وی با بیان این مطلب که این پرنده خاص ایران بوده و جمعیت آن با خطر مواجه شده و حساسیت هایی در بحث حفاظت از آن ایجاد شده است بیان کرد: در این راستا جریمه های سنگینی برای شکارچیان در نظر گرفته شده و در صورت مشاهده افراد متخلف به پرداخت ۱۰ میلیون تومان جریمه میشوند. رئیس نمایندگی حفاظت محیط زیست نهبندان ادامه داد: این پرنده در بحث گردشگری میتواند ظرفیت خوبی برای استان باشد و در این زمینه حرفه هایی نیزبیان شده اما کار خاصی برای آن انجام نشده است. شکار زاغ بور جریمه های هنگفتی دارد معاون امور حیات وحش حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی نیز در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار کرد: هنوز جمعیت این پرنده به حالت انقراض در نیامده است اما جمعیت آن رو به کاهش است. بهمن مودی با بیان اینکه برنامه ویژه ای برای حفاظت از این پرنده نداریم اما در بحث حفاظت حساسیت هایی ایجاد شده است، بیان داشت: در همین راستا پروانه شکار برای این پرنده صادر نمیشود و حتی اگر کسی این پرنده را شکار کند جریمه های سنگین برای آن در نظر گرفته شده است. وی ادامه داد: حتی در بحث اولویتها و شرایط خاص یکی از موارد مورد توجه ما این پرنده است. معاون امور حیات وحش حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی، استان های حاشیه کویر از جمله استان های سمنان، خراسان جنوبی، کرمان و اصفهان را از جمله زیستگاه های این پرنده عنوان کرد و افزود: در استان ما نیز این پرنده تقریبا در همه شهرستانها دیده شده است. زاغ بور میتواند به عنوان یکی از مهمترین مظاهر طبیعت ایران زمین به جهانیان معرفی شود و گردشگران و مشتاقان طبیعت را به سوی کویر مرکزی ایران بکشاند، اما در صورت بی توجهی باز هم باید شاهد سرنوشت شوم یوزپلنگ ایرانی برای این پرونده هم باشیم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]