واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: ناتو به دنبال محاصره روسيه
هرچند در نشست دو روزه سران ناتو در ورشو موضوعات مختلفي مانند روابط با روسيه، مقابله با تروريسم و مسئله افغانستان مطرح شد...
نویسنده : سیدرضا میرطاهر
هرچند در نشست دو روزه سران ناتو در ورشو موضوعات مختلفي مانند روابط با روسيه، مقابله با تروريسم و مسئله افغانستان مطرح شد، اما مسئله محوري آن، مقابله با روسيه واتخاذ راهكارهاي مختلف در اين زمينه بود. در بيانيه پاياني اين نشست كه شنبه 19 تير منتشر شد، شركتكنندگان بر ضرورت تقويت حضور نظامي اين سازمان در كشورهاي حوزه بالتيك و شرق اروپا با استقرار چهار گردان ناتو در كشورهاي حوزه بالتيك و لهستان، عملياتي شدن سامانههاي ضد موشكي در اروپا و نظامي قلمداد شدن فضاي سايبري تأكيد كردند. در اين بيانيه بر اهميت مذاكره با روسيه تاكيد شده و آمده است كه ناتو قصد ندارد سامانه ضد موشكي خود را براي مقابله با روسيه به قابليتهاي تهاجمي تجهيز كند.
نشست سران ناتو در لهستان در برهه حساسي برگزار شد. تنشهاي ناتو با روسيه بهشدت گسترش پيدا كرده و سطح روابط روسيه وناتو به پايينترين سطح پس از جنگ سرد تنزل يافته است. از سال 2014 تاكنون، سازمان پيمان آتلانتيك شمالي حضور نظامي خود را در اروپا و به خصوص كشورهاي شرق اين قاره كه همسايه روسيه هستند، تقويت كرده است. اين اقدام بهويژه در حوزه بالتيك و درياي سياه، به بهانه دخالت روسيه در شرق اوكراين انجام ميشود. افزايش حضور ناتو در كشورهاي شرق اروپا در شرايطي است كه روسيه بارها نسبت به اين اقدام هشدار داده است. ناتو به طور كلي به روسيه به شدت بي اعتماد است. اما اين بي اعتمادي به روسيه بر حسب موقعيت جغرافيايي و شرايط تاريخي كشورهاي عضو ناتو متفاوت است. بهويژه كشورهاي حوزه بالتيك بهعلاوه لهستان كه از نظر جغرافيايي در فاصله نزديكي از روسيه هستند وتجربيات تاريخي تلخي نيز از اشغال توسط روسيه داشتهاند به شدت به روسيه بدبين و بي اعتماد هستند. سران اين سازمان در نشست ورشو در راستاي برنامههاي از قبل مشخص شده، افزايش حضور نظاميان ناتو در كشورهاي حوزه بالتيك و نيز لهستان و روماني را تصويب كردند كه اين مسئله واكنش متقابل مسكو را با افزايش حضور نظاميان روسي در مرزهاي غربي اين كشور بهدنبال خواهد داشت . قرار است 4هزار نظامي ناتو به صورت چرخشي در شرق اروپا مستقر شوند. در پي اين تصميم ناتو، دميتري پسكوف سخنگوي كرملين اعلام كرد پيشروي ناتو به طرف شرق اروپا به منزله اقدامي تحريك آميز است و ميتواند به تشديد تنش منجر شود كه صلح، ثبات و امنيت اروپا را تهديد كند. از ديدگاه ولاديمير پوتين رئيسجمهوري روسيه نيز، اقدامات ناتو در تقويت مواضع نظامي خود در لهستان و حوزه بالتيك با هدف ضربه زدن به توازن نظامي در شرق اروپا انجام ميشود. پوتين اخيراً، ضمن اشاره به تقويت حضور نظامي ناتو در شرق اروپا تأكيد كرد كه مسكو خود را درگير رقابت تسليحاتي نخواهد كرد كه ناتو به دنبال راه اندازي آن است. در عين حال مقامات نظامي روسيه وعده مقابله با تحركات ناتو در مرزهاي غربي روسيه را دادهاند. از سوي ديگر ناتو بهرغم مخالفتهاي روسيه كماكان بر ادامه گسترش بهسوي شرق تأكيد ميكند. آخرين گام ناتو در اين زمينه آغاز روند عضويت مونته نگرو در اين سازمان است كه با مخالفت جدي روسيه مواجه شده است. از ديدگاه مسكو اين اقدام ميتواند به تنشها در اروپا دامن بزند. موضع روسيه اين است كه توسعه بيشتر ناتو در اروپا يك روند منفي عليه امنيت اين قاره محسوب ميگردد. اكنون فقط مسئله گسترش ناتو به شرق مطرح نيست، بلكه اين سازمان نظامي بهشدت بهدنبال عضويت دو كشور اروپاي شمالي، يعني فنلاند و سوئد است تا بدين ترتيب حلقه محاصره روسيه را تكميل كند. تا قبل از بحران اوكراين و وخامت روابط روسيه و ناتو، دو طرف در قالب يك شورا موسوم به شوراي ناتو- روسيه تعامل داشتند. اين شورا در سال ۲۰۰۲ ميلادي شكل گرفت و آخرين نشست رسمي اين شورا نيزدر ژوئن ۲۰۱۴ برگزار شد. از آن زمان تاكنون گفتوگو بين روسيه و ناتو متوقف شد تا اينكه در مي 2016 نشست اين شورا در بروكسل برگزار شد بدون اينكه نتيجه مثبتي در زمينه كاهش اختلافات متقابل به همراه داشته باشد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۰ تير ۱۳۹۵ - ۲۱:۱۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]