واضح آرشیو وب فارسی:تراز: تراز: امروز می بینیم که این اعمال خوب و زحمات طاقت فرسای مذاکره کنندگان به نتایج پیشبینی شده منتج نشده و این بدان معناست که برجام عمل خوبی بود ولی صالح نبود!
پایگاه خبری تحلیلی تراز: در روایات آمده است که دعا سلاح مومن است. یعنی یک مومن تا به این سلاح مجهز نباشد نمی تواند فرد موفقی تلقی شود. اما چگونه دعا کردن هم بسیار مهم است. ما نمی دانیم در دعا چه چیز برای خودمان بخواهیم البته اهل بیت علیهم السلام در ادعیه مختلف این موضوع را به زیبایی آموزش داده اند. از جمله دعاهای متنوع و زیبا که در آن نسبت به همه امور توجه شده و همه چیز از خداوند خواسته شده دعاهای روزانه ماه مبارک رمضان است.
دعای روز هفدهم ماه مبارک رمضان:
«أَللّـهُمَّ اهْدِنى فيهِ لِصالِحِ الاْعْـمالِ وَ اقْـضِ لى فيهِ الْحَـوآئِجَ وَ الآمـالَ يا مَنْ لايَحْتاجُ اِلَى التَّفْسيرِ وَ السُّؤالِ يا عالِماً بِما فى صُـدُورِ الْعالَـمينَ صَلِّ عَلى مُحَـمَّدٍ وَ آلِهِ الطّاهِـرينَ.»
«خدايا مرا امروز به كارهاى شايسته راهنمايى كن، و حاجتها و آرزوهايم را برآور، اى كه به تفسير و سؤال بندگان نياز ندارى، و از آنچه درون سينه جهانيان نهفته است آگاهى، بر پيامبر و دودمان پاك او دورد فرست.»
** 6 خصوصیت عمل صالح
اولین دعای روز هفدهم دستیابی به اعمال صالح است. اما عمل صالح چیست؟ به طور کلی اعمال صالح یعنی کارهای خوب و پسندیده، کار به موقع و پر فایده برای دنیا و آخرت.
البته یادمان نرود عمل صالح همان عمل خوب نیست. شاید کاری خوب باشد ولی منتج به نتیجه نباشد که در این صورت آن کار ولو خوب است ولی صالح نیست. مومن باید اهل تشخیص باشد که از این تشخیص تعبیر به بصیرت می کنند. بصیرت یعنی بدانیم کدام عمل به نفع خود ما و جامعه است. حال چه در بُعد فردی و چه در ابعاد اجتماعی و اقتصادی و سیاسی. در دنیای کنونی مساله بصیرت و تشخیص عمل صالح و خوب از یکدیگر بسیار مشکل است. لذا باید در دعا از خدا بخواهیم قدرت تشخیص حق از باطل و خوب و بد و حتی خوب و صالح را به ما بدهد.
** برجام، نمونه بارز عدم تشخیص عمل خوب و صالح
رهبر معظم انقلاب قبل از توافق با 1+5 بارها نسبت به نوع تعامل با دشمن هشدار داده بودند لکن همان عدم تشخیص عمل خوب و صالح نتایجی به بار آورد که امروز می بینیم ما به تعهداتمان عمل کرده ایم و دشمن مدام با امروز و فردا کردن از انجام تعهداتش سر باز می زند. مذاکره عمل خوبی است، تعهدات مشخص شده روی کاغذ هم خوب بودند لکن تشخیص اینکه فردا دشمن با برجام و تعداتش چه می کند نیاز به بصیرت دارد. مذاکرات خوب و تعهدات مناسب و خوب کافی نبودند و امروز می بینیم که این اعمال خوب و زحمات طاقت فرسای مذاکره کنندگان به نتایج پیشبینی شده منتج نشده و این بدان معناست که برجام عمل خوبی بود ولی صالح نبود!
معظم له در سخنرانی ابتدای سال در حرم رضوی فرمودند:
«آمریکاییها گفتهاند که ما تحریمها را برمیداریم و روی کاغذ هم برداشتند امّا از طرق دیگر جوری عمل میکنند که اثر رفع تحریمها مطلقاً بهوجود نیاید و تحقّق پیدا نکند... ما ناگزیر باید به همهی تعهّدهای خود عمل کنیم [امّا] طرف مقابل با طُرق مختلف، با شیوههای مختلف، با خدعه، با تقلّب سر باز میزند و به تعهّدهایی که کرده است عمل نمیکند. این چیزی است که ما امروز در مقابل چشم خودمان داریم میبینیم؛ یعنی خسارت محض.»
** خصوصیات عمل صالح
عمل صالح چند خصوصيت دارد از جمله اینکه باید:
- متناسب، به موقع و شايسته يعنى هماهنگ با نياز و شرايط خاص زمان و مكان باشد.
- در جهت اجتماع و در راه خدا باشد.
پس، ايمان حقيقى، با شناخت نيازها، امكانات، وسايل كار، جهت، ارزيابى موقعيّت، «عمل صالح» را نتيجه مى دهد كه سودمند و بجا باشد و با در نظر گرفتن «اولويّت»ها انجام گيرد.
آنچه در «عمل اسلامى» ارزش آفرين است، زمينه عمل، انگيزه و چهارچوب آن و نيّت است، نه تنها منافع و سود حاصل از آن. پس خدا بايد بصيرت دهد تا كار بجا وشايسته انجام دهيم.
** توسل مجرّبی که امام زمان (عج) هرگز آن را رد نمی کند!
خواسته و دعای دوم برآورده شدن حاجتها و تأمين نيازها و تحقّق آمال و آرزوهاست. دعا می کنیم:
«حاجتها و آرزوهايم را برآور، اى كه به تفسير و سؤال بندگان نياز ندارى، و از آنچه درون سينه جهانيان نهفته است آگاهى.»
حقیقت این است که در دعا كردن و حاجت خواستن، در ارتباط با خدا، نيازى به گفتن نيست، اما در قرآن کریم فرموده که «بخوانید مرا تا اجابت کنم شما را» پس نفسِ خواستن ما مطلوب اوست.
در دعا داريم: «إلهى... كَفى عِلمُك عَنِ المَقال، وَكَفى كَرَمُك عَنِ السُّؤال.» خدایا علم تو کفایت می کند از گفتن من و کرامت تو کفایت می کند از درخواست من.
خواجه عبداللّه انصارى: چه زیبا گفته:
الهى!... ابوجهل را از كعبه مى آرى و ابراهيم را از بتخانه.
چون كار به عنايتست، چه جاى بهانه!؟
ما را هم از دوستان شِمُر، نه بيگانه.»
و حافظ هم زیبا سروده است:
هواخواه توام جانا و می دانم و که می دانی
که هم نادیده می بینی و هم ننوشته می خوانی
مرحوم آیت الله مجتهدی تهرانی در خصوص در خصوص آرزو و درخواست از خدا می فرمود که اگر اميد داري كس ديگري دعايت را استجابت می كند، دعايت مستجاب نمی شود. اگر میخواهی كه دعايت مستجاب شود ببين در دلت اگر به هيچ كس اميد نداری، خدا را صدا بزنی، خدا حاجتت را می دهد. توسل هم پيدا كنيد مخصوصاً به حضرت «نرجس خاتون» كه مادر حضرت ولی عصر (عج) است. وقتی به پسرش بگويد كه كسی به من متوسل شده، پسر مجبور است به حرف مادرش گوش دهد.حجت الاسلام علی تبریزی، پژوهشگر دینی
زمانبندی انتشار: 3 تير 1395 - 03:17
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تراز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 66]