تور لحظه آخری
امروز : شنبه ، 23 تیر 1403    احادیث و روایات:  امام حسن عسکری (ع):عبادت کردن به زیادی روزه و نماز نیست، بلکه (حقیقت) عبادت، زیاد در کار ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

اتاق فرار

خرید ووچر پرفکت مانی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دانلود سریال سووشون

دانلود فیلم

ناب مووی

رسانه حرف تو - مقایسه و اشتراک تجربه خرید

سرور اختصاصی ایران

تور دبی

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

دانلود کتاب صوتی

تعمیرات مک بوک

Future Innovate Tech

آموزشگاه آرایشگری مردانه شفیع رسالت

پی جو مشاغل برتر شیراز

قیمت فرش

آموزش کیک پزی در تهران

لوله بازکنی تهران

میز جلو مبلی

آراد برندینگ

سایبان ماشین

مبل استیل

بهترین وکیل تهران

استعداد تحلیلی

کی شاپ

خرید دانه قهوه

دانلود رمان

وکیل کرج

آمپول بیوتین بپانتین

پرس برک

بهترین پکیج کنکور

خرید تیشرت مردانه

خرید نشادر

خرید یخچال خارجی

وکیل تبریز

اجاره سند

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ووچر پرفکت مانی

خرید سی پی ارزان

خرید ابزار دقیق

بهترین جراح بینی خانم

تاثیر رنگ لباس بر تعاملات انسانی

خرید ریبون

ثبت نام کلاسینو

خرید نهال سیب سبز

خرید اقساطی خودرو

امداد خودرو ارومیه

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1806345400




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

سالروز عزل نخستین رییس‌جمهور ایران


واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: سالروز عزل نخستین رییس‌جمهور ایران
شاید دلیل اصلی تسریع در روند صدور رأی به بی‌کفایتی سیاسی بنی‌صدر در اداره کشور را بتوان جنگ ایران و عراق دانست. به هر حال او فقط هفده ماه رییس این جمهوری بود و در این نوشتار برآنیم که گذاری کوتاه بر این هفده ماه پرتنش داشته باشیم.
صبح نو: این روزها، نام «دونالد ترامپ»، نامزد جمهوری‌خواهان در انتخابات سال ۲۰۱۶ ریاست‌جمهوری آمریکا به نامی آشنا برای دنبال‌کنندگان اخبار مربوط به آن تبدیل شده است. مواضع تند و گرایش‌های خاص سیاسی وی با وجودی که در بیشتر زمینه‌ها خاستگاهی عوام‌فریبانه دارد، جالب توجه به نظر می‌رسد.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی و روی کار آمدن دولت موقت به نخست‌وزیری مهندس بازرگان، به‌ناگاه ماجرای تسخیر سفارت آمریکا از سوی دانشجویان پیش آمد و از این رو، راه برای برگزاری نخستین انتخابات ریاست‌جمهوری هموار شد. اوایل بهمن‌ماه 1358، نخستین انتخابات ریاست‌جمهوری ایران برگزار شد و در جریان رقابت بی‌سابقه آن، ابوالحسن بنی‌صدر توانست با کسب یازده میلیون رأی به عنوان رییس قوه مجریه، حیات سیاسی خود را به طور رسمی آغاز کند.

ریاست‌جمهوری بنی‌صدر به صورت رسمی از پانزدهم بهمن 1358 و با سوگند یاد کردن وی در برابر امام خمینی رحمه‌الله‌علیه آغاز شد. در مراسم تنفیذ او، امام این‌چنین اظهار کردند: «من از آقای بنی‌صدر می‌خواهم که مابین قبل و بعد از ریاست‌جمهوری در احوال روحی‌شان تفاوتی نباشد... تنفیذ و نصب اینجانب و رأی ملت مسلمان ایران محدود است به عدم تخلف ایشان از احکام مقدسه اسلام و تبعیت از قانون اساسی.» خواسته‌هایی که هیچگاه اجرایی نشدند، چه در بعد شخصیتی و چه در ابعاد حقوقی و سیاسی!

ریاست‌جمهوری بنی‌صدر هفده ماه بیشتر به طول نینجامید؛ هفده ماهی که یکسره درگیری و اصطکاک میان او و نیروهای مردمی و انقلابی در بدنه نظام بود. آغاز جنگ تحمیلی نیز مزید بر علت شد و شاید دلیل اصلی تسریع در روند صدور رأی به بی‌کفایتی سیاسی بنی‌صدر در اداره کشور را بتوان جنگ ایران و عراق دانست. به هر حال او فقط هفده ماه رییس این جمهوری بود و در این نوشتار برآنیم که گذاری کوتاه بر این هفده ماه پرتنش داشته باشیم.

نخستین اصطکاک علنی که میان بنی‌صدر در مصدر رییس‌جمهور و دیگر سیاسیون صورت گرفت، جریان رأی اعتماد مجلس به کابینه معرفی‌شده از سوی وی بود. مجلس به گزینه‌هایی که بنی‌صدر معرفی می‌کرد رأی اعتماد نمی‌داد. ۲۹ تیر ۱۳۵۹، امام خمینی رحمه‌الله‌علیه طی سخنانی در این باره به صورت رسمی موضع‌گیری کردند و گفتند: «این اشخاصی که انقلابی نیستند باید در رأس وزارتخانه‌ها نباشند و آقای بنی‌صدر باید امثال اینها را معرفی به مجلس نکند و اگر کرد، مجلس رد بکند و هیچ اعتنایی نکند.»

این‌چنین شد که جریان کشمکش مجلس و بنی‌صدر در رأی اعتماد به کابینه تا حدود یک ماه ادامه یافت. مجلس کاندیداهای بنی‌صدر را برای احراز پست نخست‌وزیری نپذیرفت. بنی‌صدر هم که از بی‌اقبالی مجلس به این گزینه‌ها آگاه بود، در اول مرداد همان سال، از احمد خمینی به عنوان گزینه پیشنهادی‌اش برای نخست‌وزیری نام برد؛ پیشنهادی که با مخالفت شدید امام مواجه شد.

کمیته مشترک دولت و مجلس، محمدعلی رجایی را به عنوان نخست‌وزیر معرفی کرد و بنی‌صدر نیز از سر اجبار پذیرفت اما دست از ادامه کارشکنی‌ها برنداشت و در موضوعات دیگر، تمام نهادها و ارکان یک نظام نوپا را به چالش کشید.

پس از آغاز جنگ تحمیلی و درگیر شدن تمام پتانسیل کشور در جبهه‌ها، بنی‌صدر از موقعیت جنگ برای تسویه‌حساب‌های سیاسی‌اش سوءاستفاده کرد. روزنامه انقلاب اسلامی را با هدف مقابله با جریان انقلابیون منتشر کرد و در همه جا سخن از بی‌کفایتی وزرا و نخست‌وزیر می‌گفت. در همین راستا بود که نامه‌ای رسمی و سرگشاده به امام رحمه‌الله‌علیه نوشت و در آن از وضعیت کابینه گلایه کرد.

این گلایه‌ها و انتقادات بنی‌صدر به همین جا ختم نشد. میزان تنش بین بنی‌صدر و دیگران آنقدر بالا گرفت که وی در سخنرانی معروفش در چهاردهم اسفندماه و در دانشگاه تهران سخن از شکنجه در زندان‌های ایران گفت. اعتراض به اظهارات وی بالا گرفت و مردم را به خیابان‌ها کشاند. روزنامه انقلاب اسلامی توقیف شد و مردم خواستار محاکمه و اعدام بنی‌صدر شدند. از این رو بود که وی به سمت جریان مجاهدین خلق رفت و حمایت آنان را طلب کرد. بنی‌صدر متواری شد و به صورت پنهانی زندگی خود را آغاز کرد.

روند بررسی کفایت سیاسی رییس‌جمهور بنی‌صدر در غیاب وی از ۲۰ خرداد ۱۳۶۰ آغاز شد و تا ۳۱ خرداد همان سال به طول انجامید. در این روز مجلس شورای اسلامی با اکثریت ۱۷۷ نفر در مقابل ۱۲ رأی ممتنع و یک رأی مخالف رأی بر بی‌کفایتی بنی‌صدر داد. بنی‌صدر هم تا مردادماه همان سال در ایران ماند و پس از آن به فرانسه گریخت.





تاریخ انتشار: ۰۱ تير ۱۳۹۵ - ۱۱:۰۶





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[مشاهده در: www.javanonline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 30]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سیاسی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن