واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: روزانه 3300 کانتینر بدون کنترل وارد کشور میشود/تولیدات داخلی امکان رقابت با مشابه خارجی را ندارند
رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز گفت: تولیدات داخلی امکان رقابت مشابه خارجی را ندارند و این مسئله انتخاب مشتری را به سمت کالای خارجی میبرد.
به گزارش خبرنگار مجلس گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان، حبیبالله حقیقی رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در صحن علنی امروز (یکشنبه، 30 خرداد) با اشاره به معضل قاچاق گفت: پدیده شوم قاچاق کالا و ارز که از جمله موانع به حق تحقق سیاست اقتصاد مقاومتی است، اثرهای خود را به صورت مستقیم و غیرمستقیم متوجه کشور کرده است.
رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با اشاره به اثرهای مخرب این مسئله اظهار داشت: تولید ملی تضعیف شده است، مانع کسب درآمدهای دولت، از بین بردن منابع داخلی و دهها آسیب فرهنگی، اجتماعی، بهداشتی، سلامت محوری و امنیتی را متوجه کشور کرده است.
وی با بیان اینکه در اینجا تحت عنوان 4 عنوان ارائه خواهد شد، تصریح کرد: علل و عوامل بنیادین پیدایش و افزایش پدیده شوم قاچاق، برنامهها و ارائه خلاصهای از اقدامات دستگاههای عضو ستاد، دستاوردها و در پایان پیشنهادات ارائه میشود.
حقیقی گفت: ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز مبتنی بر ماده 3 قانون متکلف امر سیاست گذاری، برنامهریزی، هماهنگی و نظارت در این امور اجرایی، پیش بینی و مبارزه با قاچاق کالا و ارز بوده و متشکل از نمایندگان سه قوه و برخی از نهادهای حاکمیتی مثل ستاد کل نیروهای مسلح، ناجا، صداوسیما و رئیس اتاق بازرگانی در بخش خصوصی است.
رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با بیان اینکه قاچاق یک مسئله چند وجهی است به علل و عوامل آن پرداخت و اظهار داشت: مسئله اول به تنوع موضوع قاچاق در کشور برمیگردد و معمولا در کشورهای دیگر قاچاق روی کالاهای ممنوعه موضوعیت پیدا میکند و محدود به مواردی خاص چون قاچاق انسان، مواد مخدر و برخی دیگر موارد است.
وی ادامه داد: اما در کشور ما قاچاق در 4 حوزه کالاهای مجاز، کالاهای مجاز مشروط، کالاهای یارانهای و کالاهای ممنوع موضوعیت دارد.
حقیقی با بیان اینکه قابل توجه است که بیشترین حجم قاچاق کالا مربوط به کالاهای مجاز، مجاز مشروط و یارانهای اتفاق میافتد تصریح کرد: قاچاق در حوزه کالاهای ممنوعه در ردیفهای آخر قرار دارد.
رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با بیان اینکه ما در کشورمان هم با قاچاق ورودی و هم با قاچاق خروجی مواجه هستیم اذعان داشت: ما با 15 کشور همسایهایم و این کشورها بنابر شرایط اقتصادی متفاوتی که دارند بحث قاچاق برای آنان جنبه کسب درآمد موضوعیت دارد و تأکید بر عمل بیشتر در این راستا دارند.
وی با بیان اینکه یکی دیگر از عوامل قاچاق کالا و ارز به ناکارآمدی فرایندهای تجاری کشور بازمیگردد، گفت: هزینههای بالای کالای ورودی به علت هزینههای متعدد مجوزات و تعدد آن، تعرفه، مدت زمان ترخیص و ارزش افزوده قاچاق را به صرفه کرده است.
حقیقی افزود: اگر کسی بخواهد طریق مجاری رسمی کالای خود را وارد کشور کند برایش به صرفهتر است و اگر کسی همین کالا را از طریق غیررسمی وارد کشور کند دلار سه هزار تومانی برایش 3500 تا 4000 تومان تمام میشود و این کاملا به صرفه بودن مسئله قاچاق را میرساند.
رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با اشاره به مسئله بعدی که به معافیتها مربوط میشود، اظهار داشت: در کشور ما در حال حاضر 66 مورد معافیت وجود دارد که بیش از 40 مورد آن معافیت اقتصادی است که معافیتهای اقتصادی معمولا برای یک زمان معین و یک منطقه مشخص تعریف شده است.
وی ادامه داد: میزان معافیتهای مبادلات تجاری مرزی از نظر قانونی معادل 3 درصد واردات کل کشور تعریف شده است اما آن چیزی که در واقع اتفاق میافتد این است که بیش از چند ده برابر این حجم از طریق مبادی مرزی کالا وارد کشور میشود.
حقیقی با اشاره به تعدد مبادی رسمی کشور است ،گفت: کشور در حدود 150 گمرک دارد و گفته میشود که کشورهایی با چند برابر حجم تجارت فرامرزی به مراتب تعداد گمرکاتشان از ما کمتر است.
رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز افزود: 80 درصد کالاهای وارداتی و صادراتی ما از 20 تا از این گمرکها انجام میگیرد و 20 درصد دیگر از 120 گمرک دیگر میگذرند.
وی با اشاره به محور بعدی که عدم زیر ساختهای مناسب و کنترلی است، متذکر شد: در طول روز ورود و خروج 3500 کانتینر در پایانه شهید رجایی انجام میگیرد و بنابر محدود بودن دستگاههای کنترلی امکان کنترل 200 کانتینر بیشتر نیست و این نکته را یادآور میشود که در طول روز نزدیک به 3300 کانتینر بدون هرگونه کنترلی وارد کشور میشود.
حقیقی با اشاره به اثرهای تحریم گسترده اظهار داشت: تحریم از سویی توجیحی برای ورود به مبادی غیررسمی ورود کالا و از طرفی دیگر برای تخلف به کشورهای صادرکننده جهت صدور زمینه را فراهم کرده است.
رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با بیان اینکه ناکافی بودن تولیدات داخلی مشکل دیگر است گفت: تولیدات داخلی چه از نظر قیمت و چه از نظر کیفیت امکان رقابت مشابه خارجی را ندارد و این مسئله انتخاب مشتری را به سمت کالای خارجی میبرد.
وی با اشاره به عدم شفافیت نظام گردش کالا و پول تصریح کرد: این مسئله زمینه را برای عدم مشخص بودن کالاهای موجود در سطح بازار را در پی دارد.
حقیقی با اشاره به مشکل بعدی که تداوم پرداخت یارانه به کالاهایی مانند سوخت، کود شیمیایی و دارو اظهار داشت: در حال حاضر سوخت گازوئیل برای همسایه از نظر قیمت همچنان تفاوت عمده دارد.
رئیس ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز افزود: در کشورهای همسایه قیمت یک لیتر گازوئیل از 2000 تا 4500 تومان خواهد بود و این در حالیست که قیمت گازوئیل در کشور ما 300 تومان است و به همین جهت حوزه استفاده از این تفاوت قیمت برای افزایش مسئله قاچاق گازوئیل همچنان به قوت خودش باقی است.
وی عدم تأمین معیشت مرزنشینان را مشکل بعدی دانست و گفت: ما تا زمانی که نتوانیم برای حوزههای مرزنشینیمان یک معیشت آبرومند و قابل قبول داشته باشیم، زمینههای استفاده از مبادی غیررسمی فراهم خواهد شد و این تبدیل به قاچاق میشود.
این خبر در حال تکمیل است...
۳۰ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۲:۰۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]