تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1833168460
توسعه سیاسی نیازمند پرداخت هزینههای مختلفی است / توسعه کشور باید از کانال تقویت احزاب و مطبوعات رخ دهد
واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: توسعه سیاسی نیازمند پرداخت هزینههای مختلفی است / توسعه کشور باید از کانال تقویت احزاب و مطبوعات رخ دهد
آرمان در گفتوگو با دکتر علیرضا بهشتی آورده است؛
به گزارش نامهنیوز، موانع مهم آزادي سياسي در ايران چيست؟ چرا اغلب كانديداهاي رياستجمهوري در مبارزات انتخاباتي از شعار آزادي سياسي استفاده ميكنند؛ اما در عمل موفق نميشوند سياستهاي خود را در اين زمينه اجرا كنند؟ آيا موانع آزادي سياسي را بايد در جامعه مدني جستوجو كرد يا در ساختار قدرت؟ براي پاسخ به اين سوالات با دكتر عليرضا بهشتي فرزند شهيد بهشتي و استاد برجسته علوم سياسي دانشگاه تربيت مدرس گفتوگو كرديم. دكتر بهشتي به «آرمان» میگوید: «جامعه مدني از زماني با تنگنا و محدوديت مواجه شده كه حكومت مدرن تشكيل شده است. پيش از تشكيل حكومت مدرن در ايران حكومتها كمتر به دنبال اعمال قدرت در جامعه مدني بودند و بيشتر به مسائلي مانند گرفتن ماليات، حفظ نظم عمومي و مراوده با كشورهاي خارجي ميپرداختند. با اين وجود پس از تشكيل دولت مدرن همه نگاهها در جامعه مدني به سمت دولت دوخته شده و در مقابل دولت نيز نگاه فراخ و گستردهاي به جامعه مدني نداشته و بيشتر تمايل به كنترل جامعه مدني داشته است. بدون شك اگر قرار باشد كشور به سمت توسعه سياسي حركت كند بايد از كانال جامعه مدني، تقويت احزاب و مطبوعات اين اتفاق رخ بدهد. البته اين اتفاق به راحتي صورت نميپذيرد و نيازمند پرداخت هزينههاي مختلفي در زمينههاي گوناگون است. درادامه متن گفتوگوی«آرمان» با دکتر علیرضا بهشتی را ميخوانيد:
مهمترين چالشهاي آزادي سياسي پس از انقلاب اسلامي در ايران چه بود؟ مفهوم آزادي به چه شكلي در جمهوري اسلامي تفسير شد؟آيا آزادي مستتر در شعارهاي انقلاب اسلامي به واقعيت نزديك شد؟
پس از انقلاب اسلامي، آزادي سياسي در ايران مراحل مختلفي را طي كرد. در دو سال ابتدايي انقلاب اسلامي جامعه ايران آزادي زيادي را در زمينه سياسي، اجتماعي و فرهنگي تجربه كرد. شايد در هيچ برهه از تاريخ به اندازه دو سال ابتدايي انقلاب اسلامي آزادي سياسي در ايران وجود نداشته است. در دو سال ابتدايي انقلاب مطبوعات در آزادي كامل به سر ميبردند، احزاب از وضعيت خوبي برخودار بودند و گروههاي سياسي به راحتي به فعاليت سياسي ميپرداختند. پس از اتفاقات سال۱۳۶۰ و ورود برخي از گروههاي سياسي به فاز مبارزه مسلحانه ، اتفاقات دیگری در فضاي اجتماعي و سياسي ايران رخ داد. پس از سالهاي ابتدايي دهه ۶۰ نيز كشور به صورت ناخواسته وارد جنگي شد كه در نهايت هشت سال به طول انجاميد. با اين وجود در سالهاي جنگ نيز آزادي سياسي تاحدودي مورد توجه احزاب و گروههاي سياسي قرار داشت و برخي از اهداف اوليه انقلاب در اين زمينه مورد توجه قرار گرفته بود. در علم سياست هيچ نظريه ای وجود ندارد كه براي مساله آزادي هيچ گونه مرز و محدوديتي در نظر نگيرد و آن را نامحدود تفسير كند. در نتيجه اغلب مكاتب فلسفي و سياسي به دنبال مشخص كردن حدود و مرزبنديهاي آزادي سياسي و اجتماعي در جوامع مختلف هستند. اغلب حكومتها نيز براي خود حدود آزادي را مشخص ميكنند و به اين وسيله مرز بين «خودي ها» و «ناخودي ها» را مشخص ميكنند. بايد تلاش کرد دايره اجماع ملي گستردهتر شود و تمام طيفهاي سياسي و فكري را زير چتر خود قرار دهد. از نظر حقوقي يكي از مهمترين بخشهاي قانون اساسي جمهوري اسلامي به حقوق ملت و جنبههاي مختلف آن تعلق دارد. با اين وجود اين بخش مورد کمتوجهي دولتها قرار گرفته و كمتر به آن پرداخته شده است. به صورت طبيعي دولتها تمايلي به گسترش زیاد حقوق ملت و آزاديهاي سياسي و اجتماعي مردم ندارند. دليل اين مساله نيز اين است كه آزادي بيشتر سبب دردسر بيشتر ميشود و اين مساله به جامعه ايران اختصاص ندارد و شامل حال همه جوامع در كشورهاي مختلف جهان ميشود. با اين وجود در گذشته فعاليتهاي مدني و سياسي در برخي از جوامع سبب آزاديهاي بيشتر مردم و بزرگتر شدن دايره آزاديهاي مدني و سياسي مردم آن جوامع شده است. برخي از جوامع حتي پا را هم از اين فراتر گذاشته و براي به دست آوردن آزاديهاي سياسي بيشتر اقدام کردند كه در اين راه خونهاي بسياري به زمين ريخته شده است. از سوي ديگر برخي از كشورهاي مستعمره براي به دست آوردن آزادي برعليه قدرت سلطهگر قيام كردهاند و به آزادي مطلوب خود دست پيدا كردهاند. در ايران جامعه مدني بايد به صورت مستمر بخش مربوط به حقوق ملت را مورد مطالبه خود قرار ميداد. اين در حالي است كه برخي از بخشهاي قانون اساسي در اين زمينه به اندازهاي صريح و روشن است كه حتي مردم عادي نيز از اجراي صحيح يا ناصحيح آن مطلع ميشوند. با اين وجود در برخي از مجالس گذشته ايران قوانيني تصويب شد كه دايره آزادي را به مرور زمان تنگكرد. به صورت طبيعي بايد به سمت توجه به جامعه مدني و آزادي سياسي حركت ميكرد. اما در واقعيت چنين اتفاقي کامل رخ نداد.
چرا جامعه مدني در ايران هيچ گاه به معناي واقعي خود شكل نگرفته است؟آيا اين مساله ريشه در ساختار دارد يا اينكه به فقدان فرهنگ مشاركتي در ايران مربوط ميشود؟
جامعه مدني در ايران سابقه داشته و در گذشته تجربه شده است. با اين وجود جامعه مدني از زماني با تنگنا مواجه شده كه حكومت مدرن تشكيل شده است. پيش از تشكيل حكومت مدرن كمتر به دنبال اعمال قدرت در جامعه مدني بودند و بيشتر به مسائلي مانند گرفتن ماليات، حفظ نظم عمومي و مراوده با كشورهاي خارجي ميپرداختند. با اين وجود پس از تشكيل دولت مدرن همه نگاهها در جامعه مدني به سمت دولت دوخته شده و در مقابل دولت نيز نگاه فراخ و گستردهاي به جامعه مدني نداشته و بيشتر تمايل به كنترل جامعه مدني داشته است. بدون شك اگر قرار باشد كشور به سمت توسعه سياسي حركت كند بايد از كانال جامعه مدني، تقويت احزاب و مطبوعات اين اتفاق رخ بدهد. البته اين اتفاق به راحتي صورت نميپذيرد.
يكي از شعارهاي هميشگي كانديداهاي رياستجمهوري در ايران تلاش براي آزاديهای بیشتر است. روساي جمهور منتخب به چه موانعي در این مسير برخورد ميكنند كه موفقيت قابل توجهي به دست نميآوردند؟
دليل اين مساله كه دولتها نميتوانند در عمل به شعار آزادي سياسي یه طور کامل عمل كنند اين است كه سياستهاي دولتها در اين زمينه با برخي از بخشهاي ديگر قدرت همخواني ندارد و در نتيجه يك هم پوشاني مناسب در اين زمينه به وجود نميآيد. البته اين وضعيت در همه دولتها يكسان نيست و همواره در نوسان بوده است. در برخي از دولتها اين وضعيت به صورت حداكثري دنبال شده و در مقابل دربرخي از دولتها حالت حداقلي به خود گرفته است. پس از انقلاب اسلامي برخي از دولتها با دغدغه فضاي باز سياسي روي كار آمدند و تلاش كردند در اين زمينه اقدامات زيربنايي انجام بدهند كه در عمل با موانع مهمي روبه رو شدند و نتوانستند سياستهاي خود را دقیق اجرا كنند. در اغلب جوامع آزادي سياسي جزئي از دغدغههاي اوليه دولت نيست و دولتها حاضر نيستند براي ايجاد فضاي باز سياسي هزينههاي بزرگي بپردازند. به عنوان مثال در دولت آقاي احمدينژاد سازمان برنامه و بودجه منحل شد و اتفاقا دولت نيز از اين اتفاق خوشحال بود. دليل اين خوشحالي نيز اين بود كه دست دولت براي اجراي سياستهاي خود باز شده و هيچ نهادي نميتواند در مسير حركت دولت مانع تراشي و سنگ اندازي كند. در نتيجه دولت احمدينژاد بدون اينكه خود را موظف به پاسخگويي به نهاد نظارتي خاصي بداند سياستهاي خود را به هر شكل كه تمايل داشت عملياتي ميكرد. از سوي ديگر انتخابات در ايران از معيارهاي توسعه سياسي فاصله دارد. اغلب شعارهايي كه در مبارزات انتخاباتي از سوي كانديداها عنوان ميشود تنها براي يك مقطع مشخص قبل از انتخابات است و هيچ گونه پشتوانه منطقي وبرنامهريزي شده ندارد. نكته ديگر اينكه مردم هيچ گونه ابزار و امكانات براي مطالبهگري از منتخبان خود در اختيار ندارند و به همين دليل پس از انتخابات بين افرادي كه انتخاب ميشوند و انتخابكنندگان فاصله ميافتد. اين در حالي است كه در برخي از مقاطع تاريخي در ايران حتي رسانهها نيز امكان مطالبهگري و درخواست از نمايندگان خود را نداشتند و در صورتي كه به مطالبهگري ميپرداختند با واكنش مواجه ميشدند. به همين دليل منتخبان مردم درحد انتظار در معرض پاسخگويي به مردم قرار نميگيرند.
نام جامعه مدني در ايران به صورت ناخودآگاه با نام گروههاي فشار گره خورده است. اين مساله از مشروطيت تاكنون در فضاي سياسي وجود داشته. براي مهار گروههاي فشار چه راهحلهايی وجود دارد؟
وظيفه مقابله با گروههاي فشار در مرحله نخست برعهده كساني است كه حافظ امنيت جامعه هستند. درنتيجه اين نهادها بايد با گروههاي فشار برخورد جدي انجام دهند تا تاثيرگذاري آن در فضاي سياسي كمتر شود يا از بين برود. با اين وجود جامعه همواره براي رسيدن به اهداف خود راههاي فرعي را پيدا كرده و از ابزارهاي قانونی لازم در اين زمينه استفاده كرده است. به عنوان مثال در انتخابات هفتم اسفند كه جريان اصلاحات با موانع متعددي و از جمله ردصلاحيتهاي گسترده مواجه شده بود شايد كمتر كسي فكر ميكرد كه فضاي مجازي بتواند خلأ ابزارهاي لازم و تاثيرگذار تبليغاتي را براي جريان اصلاحات پر كند. با اين وجود اتفاقي كه در هفتم اسفند افتاد اين بود كه مردم به جاي اينكه به تبليغات رسمي توجه كنند تمام تمركز خود را به شبكههاي مجازي معطوف كردند و شخصيتهاي تاثيرگذار جريان اصلاحات نيز از اين طريق موفق شدند پيام خود را به مردم منتقل كنند.گروههاي فشار همواره يك عارضه نامبارك بوده و همواره در فضاي سياسي ايران تاثير منفي گذاشتهاند. در صورتي كه در برخورد با گروههای فشار، اجماع کاملی وجود نداشته باشد، اين موضوع نیازمند انسجام در برخورد با این قانون گریزان است.
دولت اصلاحات دولتی بود كه با شعار آزادي سياسي روي كار آمد. با اين وجود از دل دولتي كه این شعار را ميداد پوپوليسم احمدينژاد سر درآورد. چرا فضاي نسبتا باز سياسي در دولت اصلاحات منجر به روي كار آمدن احمدينژاد شد؟
من اين مساله را قبول ندارم كه فضاي باز سياسي دولت اصلاحات سبب روي كار آمدن محمود احمدينژاد شد. به نظر من اتفاقا احمدينژاد زماني موفق شد به رياستجمهوري برسد كه عرصه بر دولت اصلاحات تنگ شده بود و فضاي باز سياسي جاي خود را به فضاي محدود داده بود. در نتيجه احمدينژاد مولود فضاي محدود سياسي است و نه فضاي باز سياسي. ظهور احمدينژاد در ايران به دليل ضعفهاي بنيادين در فرهنگ سياسي جامعه و ضعفها و نقصانهايي بود كه دولت اصلاحات در سالهاي آخر خود در زمينه معيشت و اقتصادي از خود نشان داد. يكي از ضعفهاي اساسي دولت اصلاحات اين بود كه تا حدود زيادي از تودههاي مردم فاصله گرفت و بيشتر وقت و انرژي خود را صرف مسائل مدني و سياسي كرد. شايد اگر دولت اصلاحات موفق ميشد از نظر اقتصادي تودههاي مردم را راضي نگه دارد، مردم هيچ گاه از فردي مانند محمود احمدينژاد در انتخابات رياستجمهوري سال۸۴ حمايت نميكردند. حضرت امام (ره) بارها در سخنرانيهاي خود عنوان كردند: « ولي نعمت همه ما مردم هستند». متاسفانه برخی دولتها در ايران اين مساله را فراموش میکنند كه تمام سياستهاي دولت بايد در جهت برطرف كردن دغدغههاي مردم و شهروندان باشد و مسائل ديگر بايد در اولويتهاي بعدي قرار بگيرد.
منبع: روزنامه آرمان
مطالب مرتبط
بدنه اجتماعی فقط نظارهگر یا مطالبهكننده نباشد
علیرضا بهشتی: نخبگان و مردم از روند مذاکرات حمایت میکنند
پسر شهید بهشتی هم درباره پاشایی نوشت/سیدعلیرضا بهشتی: مرگ او نشان داد مردم دیگر سیاهیلشکر نیستند
۲۶ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۸:۱۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[مشاهده در: www.namehnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 94]
صفحات پیشنهادی
شورای نگهبان طرح تقویت و توسعه نظام استاندارد را رد کرد
شورای نگهبان طرح تقویت و توسعه نظام استاندارد را رد کرد شورای نگهبان نظر خود را در مورد طرح تقویت و توسعه نظام استاندارد اعلام کرد به گزارش ایلنا طرح تقویت و توسعه نظام استاندارد مصوب جلسه ۲۱اردیبهشت ماه ۱۳۹۵مجلس شورای اسلامی در جلسه مورخ ۱۳ ۳ ۱۳۹۵ شورای نگهبان مورد بحث و بررسیرایزنی های مستمر برای توسعه مناسبات دو کشور به صلح در منطقه کمک می کند
ظریف در دیدار وزیر امور خارجه ارمنستان رایزنی های مستمر برای توسعه مناسبات دو کشور به صلح در منطقه کمک می کند دکتر محمد جواد ظریف و ادوارد نعلبندیان وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران و ارمنستان راه های گسترش مناسبات دوجانبه و مسائل منطقه ای و بین المللی را مورد تبادل نظر قرار دادنبدون اصلاحات اساسی در سیاستگذاری، توسعه پایدار کشور تامین نخواهد شد
بدون اصلاحات اساسی در سیاستگذاری توسعه پایدار کشور تامین نخواهد شد وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی گفت بدون اصلاحات اساسی در سیاستگذاری توسعه پایدار کشور تامین نخواهد شد به گزارش خبرنگار مجلس گروه سیاسی باشگاه خبرنگاران جوان علی ربیعی وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی که در جلسلایحه احکام دائمی برنامههای توسعه کشور مغایر قانون شناخته شد
با نظر شورای نگهبان لایحه احکام دائمی برنامههای توسعه کشور مغایر قانون شناخته شد شورای نگهبان نظر خود را در مورد لایحه احکام دائمی برنامههای توسعه کشور اعلام کرد به گزارش ایلنا لایحه احکام دائمی برنامههای توسعه کشور مصوب جلسه مورخ بیست و هشتم اردیبهشت ماه یکهزار و سیصدطرح تقویت و توسعه نظام استاندارد رد شد
طرح تقویت و توسعه نظام استاندارد رد شد شورای نگهبان نظر خود را در مورد طرح تقویت و توسعه نظام استاندارد اعلام کرد کد خبر ۵۹۵۳۶۶ تاریخ انتشار ۱۷ خرداد ۱۳۹۵ - ۲۱ ۱۹ - 06 June 2016 شورای نگهبان نظر خود را در مورد طرح تقویت و توسعه نظام استاندارد اعلام کرد به گزارش ایلنا طرح تقویمدیران عامل بانک های توسعه ای به تبیین نقش این بانک هادر توسعه و رونق اقتصادی کشور پرداختند - رویکرد
در دومین همایش نقش بانک های توسعه ای در توسعه و رونق اقتصادی کشور مدیران عامل بانک های توسعه ای نقش این بانک ها را در اقتصاد کشورمان تبیین کردند به گزارش " رویکرد " در این همایش علی اشرف افخمی مدیرعامل بانک صنعت و معدن گفت سرمایه پنج بانک یاد شده با یکدیگر سه میلیارد وتوسعه ورزش در کشور نیازمند حضور بخش خصوصی است
معاون وزیر ورزش و جوانان توسعه ورزش در کشور نیازمند حضور بخش خصوصی است شناسهٔ خبر 3680199 - سهشنبه ۱۸ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۶ ۴۴ استانها > مرکزی ساوه- معاون وزیر ورزش و جوانان گفت مهم ترین اقدامی که در راستای توسعه و گسترش حوزه ورزش باید انجام شود جلب و جذب سرمایه گذاران و بخش خصورسیدن به اهداف توسعه پایدار نیازمند ابزارهای مختلف حقوقی، سیاسی و علمی است
دوشنبه ۱۷ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۶ ۵۰ جفری ساکس مشاور مخصوص دبیرکل سازمان ملل در خصوص اهداف توسعه پایدار و مدیر شبکه توسعه پایدار سازمان ملل با معصومه ابتکار معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست دیدار و در خصوص مسائل محیط زیست و همکاریهای بینالمللی گفتگو کرد به گزارش سرویسمیزان بروز تروما معیاری برای توسعهیافتگی در کشورهای پیشرفته
چهارشنبه ۱۲ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۶ ۳۳ رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان با بیان اینکه در کشورهای پیشرفته تروما معیار توسعهیافتگی است گفت مرکز تروما جادهای دانشگاه علوم پزشکی گیلان پرچمدار موضوع تروما در کشور است به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا منطقه گیلان دکتر یوسفتوسعه تروما در گیلان نیازمند افزایش زیر ساخت های مخابراتی است
خبرگزاری شبستان رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان با بیان اینکه باز توانی بعد از حوادث در کشور مورد توجه قرار نمی گیرد گفت برای اجرا و توسعه تروما در استان می باید زیر ساخت های مخابراتی باید افزایش یابد به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از رشت شاهروخ یوسف زاده رئیس دانشگاه علوم پزش-
سیاسی
پربازدیدترینها