تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 25 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):كسى كه كارهاى خود را به خدا بسپارد همواره از آسايش و خير و بركت در زندگى برخوردار اس...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1829742882




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

«نه» سوییسی ها به پول ماهانه؛ ما و یارانه نقدی


واضح آرشیو وب فارسی:عصر ایران: «نه» سوییسی ها به پول ماهانه؛ ما و یارانه نقدی
رفتار مردم سوییس نسان می دهد چنان احساس مالکیت دارند که شتابی برای نقد کردن ندارند اما مادام که مردمانی احساس تعلق نداشته باشند منافع «آنی» را بر مصالح «آتی» ترجیح می دهند.
عصر ایران؛ مهرداد خدیر- رأی منفی 78 درصدی مردم سوییس به دریافت مستمری 2500 فرانکی در ماه که در تازه ترین همه پرسی در این کشور ابراز شده به قاعده باید اسباب شگفتی شود که چرا و چگونه مردمان یک کشور به این پول رایگان «نه» گفتند.

برخی از تحلیل‌گران نیز به مقایسه عطش دریافت یارانه نقدی در ایران و مخالفت مردم سوییس پرداخته اند تا نتیجه بگیرند: «از ماست که بر ماست».

یعنی آن چنان مردمانی دارند که چنین اقتصادی نیز شکل گرفته است.

 شگفتی هنگامی بیشتر می‌ شود که بدانیم مبلغ پیشنهادی در سوییس معادل حقوق یک کارمند عادی در سوییس است حال آن که 45 هزارتومان یارانه نقدی معادل 7 درصد حداقل حقوق یک کارگر ساده در ایران است و این دو مبلغ اصلا قابل قیاس نیستند.

 مهم ترین دلیل اتخاذ چنین تصمیمی از جانب افکار عمومی در سوییس استدلال‌های اقتصادی مخالفان اعلام شده که پرداخت ماهانه این مبلغ بالا را نه تنها کمکی به سطح رفاه و شرایط اقتصادی ندانستند بلکه گفتند اقتصاد کشور را ضعیف می کند و در نهایت دود آن به چشم خود مردم می رود و مصداقی از همان  ضرب المثل در زبان پارسی است: «شب شراب نیرزد به بامداد خمار».

«تورم‌زایی طرح و گرانی سرسام‌آوری که به بار می‌آورد و نیز ضربه‌ای که به بازار کار وارد می کند یا تاثیری که بر روی روحیه و انگیزه کارکنان بر جای می‌گذارد». مهم ترین دلایل مخالفان بودند و نتیجه همه پرسی نشان می دهد اکثریت مردم این دلایل را پذیرفتند.

اما چرا در سوییس مردم به مستمری ماهانه «نه» گفتند و در ایران دولت هر ماه 3500 میلیارد تومان به عنوان یارانه نقدی می پردازد و با این که بدنه کارشناسی ادامه پرداخت آن را به صلاح نمی دانند از قطع آن بیم دارد و همچنان می پردازد؟

آیا می توان از صرف این اتفاق نتیجه گرفت سطح فرهنگی مردم سوییس بالاتر است؟ چند نکته می تواند به پاسخ این پرسش یاری رساند:

1- تصور کنید منبع درآمد یک خانواده فروش محصولات باغ میوه شان باشد و هر ماه درآمد خوبی از آن داشته باشند.

چنانچه پدر خانواده بخواهد این باغ را بفروشد و پول آن را بین بچه ها تقسیم کند فرزندانی که دَم را غنیمت می شمرند یا اهل کار نیستند از این اقدام استقبال می کنند اما آنان که آینده نگرترند و از مواهب باغ همین حالا هم بهره مندند دلیلی نمی بینند باغ خود را بفروشند و به جای گاو شیر دِه به شیر بسنده کنند.

اما چه زمانی با فروش باغ مخالفت می کنند؟ هنگامی که احساس مالکیت کنند. رفتار مردم سوییس نسان می دهد نسبت به امکانات بالقوه اقتصادی کشور خود احساس مالکیت دارند که شتابی برای نقد کردن آن ندارند. مادام که مردمانی احساس تعلق و مشارکت نداشته باشند منافع «آنی» را بر مصالح «آتی» ترجیح می دهند.

2- در سال 84 که آقای هاشمی رفسنجانی کاندیدای ریاست جمهوری شده بود خبرنگار یو. اس. تودی با او گفت و گو کرد و نخستین پرسش او این بود:

«با این متوسط درآمد ایرانی ها ماهانه 300 دلار است اما سطح زندگی 1000 دلاری است و این مایه تعجب من است». پاسخ هاشمی این بود: «اگر به یک جایگاه فروش بنزین بروید یا به بهایی که مردم برای گاز وآب و برق می پردازند توجه کنید پاسخ خود را در می یابید. منظور این بود که بخشی از فاصله دستمزد مردم با دستمزد واقعی با یارانه های سوخت تأمین می شود».

یارانه پرداختی دولت بخشی از ناکافی بودن نرخ دستمزد را می خواست جبران کند و یارانه نقدی نیز قرار بود چنین کند. بنابر این وقتی می توان انتظار داشت مردم به یارانه نقدی یا مستمری نه بگویند که دستمزدها واقعی باشد.

3- مردم سوییس می دانند دولت این پول را از محل مالیات تأمین می کند. بنا بر این احساس می کنند جای دیگر باید جبران کنند و بنابر این ترجیح می دهند سری را که درد نمی کند دستمال ببندند. در ایران اما این تصور وجود دارد و البته واقعیت هم دارد که یارانه از پول نفت تأمین می شود و وقتی نفت داریم چرا سهم خودمان را نگیریم؟ بخشی از این عطش به خاطر سهم پول نفت است.

4- اگر در سوییس هم مردم نسبت به نوع هزینه کرد برخی بودجه ها تردید داشتند و مثلا نصف مردم پای شبکه های ماهواره ای می نشستند اما بودجه هنگفتی صرف رادیو تلویزیون دولتی می شد انگیزه نداشتنه و رای نه نمی دادند.

اینجا اما مهم ترین پرسش این است که گیریم ما هم انصراف دهیم چه تضمینی وجود دارد که این پول جای بهتری صرف نشود؟ براین اساس می توان گفت تا اعتماد ایجاد نشود این احتمال غالب است که حتی اگر در ایران همه پرسی برگزار شود مردم پاسخ منفی ندهند.
 
این را هم یادمان باشد که این اولین همه پرسی در سوییس نیست و مردم سال هاست با این شیوه خو کرده اند و ثمرات همه پرسی های پیشین را دیده اند.

در ایران اما تا حرف از رفراندوم می شود حساسیت ها بر انگیخته می شود و تصور غالب این است که همه پرسی باید در یک موضوع کلی سیاسی باشد و زمان می خواهد تا برای موضوعات مختلف اجتماعی یا اقتصادی یا فرهنگی بتوان همه پرسی برگزار شود. یادمان نرفته که چگونه اشارتی از رییس جمهور روحانی به امکان برگزاری همه پرسی را برنتافتند.
 
وقتی این موارد را در نظر می گیریم دیگر به آسانی نمی توانیم بگوییم سوییسی ها چنان اند و ما ایرانی ها چنین و آنان را ستایش کنیم و خودمان را سرزنش.

اما باید به سمتی حرکت کنیم که چنانچه در این باره رفراندوم برگزار شود در ایران هم مردم با ادامه پرداخت یارانه نقدی مخالفت کنند. منتها چه زمانی چنین اتفاقی رخ می دهد؟

وقتی که مردم اطمینان حاصل کنند پولی که از دریافت آن صرف نظر می کنند در تأمین اجتماعی مصرف می شود برای اعلام انصراف انگیزه پیدا می کنند و نیز هنگامی که بدانند این بودجه ها صرف دستگاه هایی نمی شود  که بازدهی چندانی ندارند یا برخی مالیات نمی پردازند.

تا اینجا اصرار داشتیم هیچ غباری بر گرد خودمان ننشیند. اما بد نیست در خلوت خودمان از زاویه ای دیگر هم این قضیه را بررسی کنیم و وقتی اروپا رفته ها از پاره ای رفتارها می گویند که مثلا پشت چراغ قرمز می ایستند یا بی جهت بوق نمی زنند قضیه را محدود به این موارد ندانیم و از این همه پرسی هم به عنوان یک نمونه یاد کنیم.


تاریخ انتشار: ۱۲:۴۵ - ۱۷ خرداد ۱۳۹۵ - 06 June 2016





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: عصر ایران]
[مشاهده در: www.asriran.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


سیاسی

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن