واضح آرشیو وب فارسی:مهر: استاندار قزوین:
ساخت جاده قزوین، رحیم آباد به کلاچای از رکود خارج می شود
شناسهٔ خبر: 3677431 - دوشنبه ۱۷ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۸:۴۲
استانها > قزوین
قزوین- استاندار قزوین گفت:با همکاری وزارت راه و شهرسازی، استانهای گیلان، مازندران و تزریق اعتبارساخت جاده قزوین-رحیم آباد به کلاچای ازرکود و توقف خارج شده و بهسازی آن در اولویت قرار می گیرد. به گزارش خبرنگار مهر، علیرضا محفوظی معاون حقوقی، امور مجلس و هماهنگی استانها، امیر امینی معاون برنامه ریزی و اقتصاد حمل و نقل،میر شفیعی معاون ساخت و نگهداری راه و روستایی وزارت راه و شهرسازی،خاوری مدیرکل راه و شهرسازی استان گیلان، فریدون همتی استاندار قزوین، منوچهر حبیبی معاون عمرانی استانداری قزوین، مانی فر مدیرکل راه و شهرسازی استان و جمعی از مدیران راه روز دوشنبه از جاده قزوین، رحیم آباد به کلاچای بازدید کردند. این پروژه که برای اتصال استانهای قزوین به گیلان و در محدوده ای به استان مازندران از سال ۹۱ آغاز شده به دلیل تامین نشدن اعتبارات پیش بینی شده و مشکلات زیست محیطی با ۵ درصد پیشرفت فیزیکی در حال رکود و توقف است و می توان گفت در صورت تزریق نشدن اعتبار به طور کلی از مسیر اجرا خواهد شد.
مسیر قزوین، رحیم آباد به کلاچای به طول ۱۵۰ کیلومتر با هدف اتصال استانهای قزوین به گیلان ساخته می شود که حدود ۷۰ کیلومتر آن در استان قزوین قرار دارد که برای ساخت ۲۶ کیلومتر آن ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار پیش بینی شد که نیمی از آن قرار بود از محل فروش سهام نیروگاه سلطانیه تامین شود. با تامین نشدن اعتبار لازم برای فاز اول، این مسیر در حال حاضر کمتر از ۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و با پیگیری استاندار قزوین و موافقت وزیر راه و شهرسازی در جلسات خصوصی با مسئولان استان امیدواری برای تداوم پروژه را زنده کرد و حضور سه معاون وزیر راه و شهرسازی برای بازدید از این پروژه و همکاری برای تامین بخشی از اعتبار گامی برای خروج پروژه از از توقف است. همتی: پروژه از رکود خارج می شود فریدون همتی در نشستی که پس ازبازدید از پروژه با حضور معاونان وزیر راه و شهرسازی در بخشداری رازمیان برگزار شداظهار داشت: این مسیر برای استان ما اهمیت ویژه دارد به همین دلیل امیدواریم با کمک وزارت راه و استانهای گیلان و مازندران بتوانیم بهسازی مسیر را در اولویت قرار دهیم تا مشکلات اعتباری و محیط زیستی پروژه حل شود.
استاندار قزوین تصریح کرد: با مطالعه مجدد مسیر ویار به سپارده در صورت امکان برای انتخاب مسیری با شیب کمتر و رعایت مسائل زیست محیطی اقدام خواهد شد اما برای تسریع در کار و خروج پروژه از رکود آمادگی داریم با مشارکت سه استان مبلغ ۳ میلیارد تومان را تامین کنیم و ۵ میلیارد تومان نیز وزارت راه و شهرسازی اختصاص دهد تا پروژه از رکود خارج شود. در این نشست مقرر شد با اختصاص ۸ میلیارد تومان عملیات بهسازی و تعریض مسیر برای فاز اول بازگشایی مسیر در اولویت قرار گیرد و در فاز بعدی نسبت به ادامه مسیر اقدام شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 42]