واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: حمایت از جوانان،جذاب در شعار دشوار در عمل/ برنامهای برای 11 میلیون جوان مجرد وجود دارد؟
بدون تردید بخش قابل توجهی از مشکلات امروز کشور در سطح کلان به جامعه جوان کشور معطوف می شود،بیکاری،افزایش سن ازدواج، طلاق, اعتیاد و... از دغدغه هایی است که عمدتا متوجه قشر مورد اشاره می شود.
به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان،بر اساس آمار منتشر شده در رسانه ها،قریب به 32 درصد از جمعیت کل کشور از جوانان شکل گرفته است.
نیرویی انرژیک،فعال و پویا که به عنوان یک سرمایه ارزنده از آن یاد می شود،در واقع امر نیروی انسانی در دهه های اخیر به عنوان ثروتی برجسته مطرح است که یکی از شاخص های تاثیرگذار در توسعه و شکوفایی هر جامعه و کشوری محسوب می شود.
اگر در گذشته نفت،طلا،منابع طبیعی و زیرزمینی ملاک و معیار ثروت کشورها و دُوَل به شمار می رفت،اما امروزه و با عنایت به تغییر و تحولات اجتماعی سیاسی،اقتصادی و فرهنگی،عرصه به سمت و سویی سوق پیدا کرده که از نیروی انسانی به عنوان راس هرم شاخص های ثروت در کشورها و جوامع مختلف یاد می شود.
جامعه ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست و با عنایت به بافت جمعیتی خاص و ویژه ای که از آن برخوردار است،از جمعیتی نسبتا قابل توجه و البته جوانی تشکیل شده که با برنامه ریزی و اتخاذ تدابیر هوشمندانه می توان از این فرصت و استعدادهای ویژه برای تسریع روند توسعه کشور در ابعاد گوناگون بهره برد.
به تعبیری در صورت بستر سازی مناسب و نقش آفرینی جوانان به فراخورِ توانمندی های موجود و ظرفیت های بالقوه ای که در حوزه های گوناگون وجود دارد،موانع پیش روی در مسیر شکوفایی و پویایی کشور بیش از پیش هموار خواهد شد.
با همه این اوصاف،دغدغه های بسیاری در کنار این فرصت ویژه وجود دارد که عدم مدیریت صحیح آن می تواند فرصت های موجود را به تهدیدی جدی مبدل سازد که به سلب ایفای نقش مثبت در توسعه و پیشرفت کشورمنتهی شود.
*نیم نگاهی به طیف های متعدد سنی در بافت جمعیتی کشور
بر اساس ارزیابی های انجام شده،در حال حاضر قریب به 11 میلیون و 240 هزار مجرد در کشور وجود دارند که بدون تردید باید با تسهیل شرایط،زمینه ازدواج آنها را فراهم ساخت.
از سوی دیگر بر مبنای آنالیز جمعیتی ایران،مردان 20 تا 34 ساله در کشور جمعیتی برابر با 5 میلیون و 570 هزار نفر و خانم های 15 تا 29 ساله نیز رقمی بالغ بر 5 میلیون و670 هزار نفر برآورد می شوند.
در چنین شرایطی آنچه که به عنوان دغدغه ای جدی مطرح است، معطوف به معضل بیکاری و ازدواج جوانان می شود که البته این چالش ها و معضلات مذکور منهای آسیب های اجتماعی متعددی است که جوانان این مرز و بوم را تهدید می کند.
*شورای عالی جوانان،از کارآمدی تا ناکارآمدی
شورای عالی جوانان،مجموعه ای است که با هدف پیگیری مشکلات جوانان شکل گرفته،اما ظاهرا در مقام عمل،فاقد کارآیی و کارآمدی کافی و لازم است،امری که شاید خلاء چندین ماهه در برگزاری جلسات این شورا یکی از مصادیق آن به شمار رود.
فقدان اراده کافی برای پیگیری و برگزاری جلسات مستمر در شورای مذکور یکی از اشکالات جدی این مجموعه است که می طلبد مجموعه مذکور و اعضای ارشد آن به نحوی جدی تر نسبت به آن ورود کنند.
*حمایت از جوانان،جذاب در شعار دشوار در عمل
تاکنون بسیاری از دولت ها،حمایت از جوانان را در صدر شعارها و سخنرانی های خود قرار داده اند،اما با یک بررسی دقیق اجتماعی به روشنی در می یابیم که در مقام عمل اقدامی جدی در این عرصه لحاظ نشده که اگر غیر از این بود امروزه شاهد سیل ریز و درشت مشکلات در حوزه جوانان نبودیم.
چندی پیش عباس قائید رحمت،عضو پیشین کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی در گفتگویی با رسانه ها بر ضرورت انجام اقداماتی سازنده و فراتر از بخشنامه و توصیه در حوزه جوانان تاکید کرد.
وی معتقد است که رفع مشکلات جوانان مستلزم همیاری و تلاش تمامی نهادهای ذیربط و وزارتخانه های مرتبط است و تنها با اتخاذ تصمیماتی که از ضمانت اجرایی لازم برخوردار است می توان به توفیقاتی سازنده در این حوزه نائل شد.
در واقع امر نقش آفرینی وزارتخانه های آموزش و پرورش، علوم، ارشاد، تعاون،کار و رفاه اجتماعی، بهداشت و درمان و وزارت ورزش و جوانان از نمونه نهادها و دستگاه هایی است که در سطح کلان با برنامه ریزی اصولی قادر خواهند بود بخش قابل توجهی از نارسایی های حوزه جوانان را مرتفع سازند، امری که بدون شک بسیار سخت و دشوار خواهد بود اما حصول آن نیز غیر ممکن به نظر نمی رسد و با هم افزایی و همگرایی همه جانبه محقق خواهد شد.
*فقدان برنامه میان قوه قانون گذاری و اجرا
در این میان برخی از کارشناسان عقیده دارند با وجود برخورداری از این ثروت و سرمایه خدادای(جمعیت جوان)،فقدان برنامه ای مدون میان قوای مقننه و اجرایی نیز در ظهور و بروز مشکلات و دشواری های موجود بی تاثیر نبوده و در صورت استمرار این روند احتمالا در آینده نیز شاهد حصول توفیق چندانی در این عرصه نخواهیم بود.
مشکلات جوانان در حوزه اشتغال،مسکن و...بر هیچکس پوشیده نیست و اکثر قریب به اتفاق کارشناسان نیز انگشت اتهام را به سمت وزارت ورزش و جوانان نشانه می روند و معتقدند با ادغام حوزه ورزش و جوانان،باید مشکلات، فرصت ها و دغدغه های هر دو حوزه با جدیت تمام پیگیری شود، اما متاسفانه دستاورد این ادغام چیزی جزء غفلت از حوزه جوانان نبوده است.
برخی از صاحب نظران معتقدند سایه سنگین ورزش بر پیکره حوزه جوانان آنچنان سنگینی می کند که عرصه جوانان را به نوعی با انزوا همراه ساخته است.
امید است با ورود جدی تر حوزه جوانانِ وزارت ورزش و همیاری دیگر دستگاه ها و نهادهای مرتبط،مشکلات جوانان مرتفع شود که رفع مشکلات این طیف تاثیرگذار جمعیتی، به مثابه پویایی و نشاط هر چه بیشتر جامعه خواهد بود و بطور یقین چرخه توسعه و پیشرفت کشور در چنین شرایطی (رفع مشکلات جوانان) با سرعت و شتاب هر چه بیشتری طی خواهد شد.
۱۶ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۹:۲۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 26]