واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش تحلیلی؛
تصمیم دشوار اوباما برای ادامه حضور نظامیان آمریکایی در افغانستان
شناسهٔ خبر: 3675515 - پنجشنبه ۱۳ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۸:۱۲
بین الملل > آسیای غربی
«باراک اوباما» هفته آینده درباره ادامه حضور نظامیان آمریکایی در افغانستان و چگونگی فعالیت آنها تصمیمی دشوار در پیش دارد. خبرگزاری مهر، گروه بین الملل- علی کاوسی نژاد: پس از آنکه از پنج دور مذاکرات چهار جانبه صلح افغانستان با مشارکت کشورهای افغانستان، پاکستان، چین و آمریکا در اسلام آباد و کابل نتیجهای عاید طرفین نشد و همچنین گروه طالبان به رهبری «ملا اختر منصور» رهبر سابق این گروه در مذاکرات صلح حضور پیدا نکرد، دولتمردان آمریکایی و پاکستانی را بر آن داشت تا ملا اختر را از میان بردارند. پس از حمله گروه تروریستی «شبکه حقانی» وابسته به گروه طالبان به مرکز محافظت از رجال سیاسی و دیپلماتیک افغانستان در کابل که طی این انفجار ۶۴ نفر کشته و ۷۴ نفر زخمی شدند، «اشرف غنی» رئیس جمهور افغانستان در هشداری خطاب به پاکستان اعلام کرد: اسلام آباد در مبارزه با گروههای تروریستی فعال مسئولانه عمل نمی کند و اگر پاکستان علیه گروه تروریستی «شبکه حقانی» اقدامات موثری انجام ندهد کابل از اسلام آباد به سازمان ملل شکایت خواهد کرد. پس از اظهارات اشرف غنی در واکنش به حمله تروریستی کابل، کنگره آمریکا با طرح فروش ۸ فروند جنگنده «اف۱۶» که قرار بود زیر عنوان مبارزه با تروریسم در اختیار پاکستان قرار گیرد مخالفت و اعلام کرد دولت آمریکا هیچ گونه کمک مالی برای خرید جنگنده های «اف۱۶» در اختیار پاکستان قرار نمی دهد.
موضوع مهمی که در این میان توجه کارشناسان مسایل افغانستان را به سوی خود جلب کرد این است که چگونه امکان دارد ملا اختر منصور با نام مستعار «ولی محمد» دارای گذرنامه، کارت ملی و گواهی اقامت، در پاکستان حضور داشته باشد اما سازمان ثبت احوال، آژانس های اطلاعاتی امنیتی و به ویژه سازمان اطلاعات پاکستان «آی اس آی» از این موضوع مطلع نباشند؟ هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی ملا اختر منصور را در منطقه «نوشکی» ایالت بلوچستان پاکستان مورد هدف قرار داد و وی در اثر این حمله هوایی جان خود را از دست داد. مشابه همان عملیاتی که در شهر «ایبت آباد» پاکستان برای کشتن «اسامه بن لادن» رهبر سابق القاعده صورت گرفت. هر چند مقامات دولتی پاکستان در موضع گیری های خود حمله هوایی را در داخل خاک پاکستان به کرات محکوم کرده اند اما نظامیان آمریکایی قاعدتا بدون اطلاع دولتمردان پاکستان قادر نبوده اند در خاک پاکستان به عملیات نظامی دست بزنند، چنانچه «جان کری» وزیر امور خارجه آمریکا پس از کشته شدن «ملا اختر» اعلام کرد که در تماس تلفنی با «نواز شریف» نخست وزیر پاکستان وی را از چگونگی عملیات کشته شدن رهبر سابق طالبان باخبر کرده است. شورای طالبان پس از کشته شدن ملا اختر برای تعیین رهبر جدید طالبان جلسه ای تشکیل داده و «ملا هیبت الله آخوند زاده» را به عنوان رهبر این گروه برگزید و «سراج الدین حقانی» و «ملا یعقوب» را به عنوان معاونین وی انتخاب کرد. سراج الدین حقانی سرکرده گروه تروریستی «شبکه حقانی» در پاکستان است که ارتباطات نزدیکی با ارتش و سازمان اطلاعات پاکستان دارد. بر این اساس، به نظر می رسد حذف رهبر سابق طالبان و تعیین رهبر جدید و معاونین وی با رضایت پاکستان صورت گرفته است. از سوی دیگر؛ «جان نیکلسون» فرمانده نیروهای نظامی آمریکا در افغانستان در حال آماده کردن گزارشی است تا آن را به «باراک اوباما» رئیس جمهور آمریکا ارایه کند و وی با توجه به این گزارش در مورد ادامه حضور نظامیان آمریکایی و نیز چگونگی ادامه فعالیت آنها تصمیم گیری کند. در حال حاضر ۹۸۰۰ تن از نظامیان آمریکایی در افغانستان حضور دارند و قرار بود اوباما در سال ۲۰۱۶ تعداد این نظامیان را به ۵۵۰۰ تن کاهش دهد. بنابر این گزارش، پس از آنکه گروه طالبان در زمان رهبری ملا اختر حاضر به حضور در مذاکرات صلح افغانستان نشد، «گلبدین حکمتیار» رهبر حزب اسلامی افغانستان برای صلح با دولت افغانستان پیش قدم شد و در پیش نویسی که توسط شورای عالی صلح افغانستان و حزب اسلامی حکمتیار تهیه شد و مشتمل بر سه فصل و ۲۵ ماده است، قرار شد این توافقنامه صلح به امضای طرفین برسد. حکمتیار که از شرط خروج نیروهای ناتو از افغانستان صرف نظر کرده و با شرط گرفتن مصونیت سیاسی و خارج شدن نامش از لیست سیاه تروریستی سازمان ملل حاضر به مذاکره با دولت افغانستان شده بود، پس از کشته شدن «ملا اختر» به یک باره اعلام کرد که تنها با خارج شدن نیروهای ناتو از افغانستان حاضر به امضای توافقنامه صلح با دولت افغانستان است.
در همین حال؛ «نفیس زکریا» سخنگوی وزارت خارجه افغانستان در سخنان اخیر خود اعلام کرد پس از گذشت ۱۵ سال از حضور نظامیان خارجی در افغانستان مسایل این کشور همچنان حل و فصل نشده و حال وقت آن رسیده است که طرفین از طریق انجام مذاکره مسایل خود را به سرانجام برسانند. به هر حال؛ گزارشی که ژنرال جان نیکلسون تهیه کرده و به گفته وی وقت زیادی را برای آماده کردن آن صرف کرده است تا روز یکشنبه به کاخ سفید خواهد رسید و اوباما درباره ادامه حضور نیروهای آمریکایی در افغانستان و نیز چگونگی فعالیت آنها تصمیم گیری خواهد کرد. با توجه به اینکه حزب اسلامی حکمتیار و گروه طالبان خواستار خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان هستند و از سویی ادامه حضور این نظامیان در افغانستان چندان منطقی به نظر نمی رسد احتمال آن می رود که اوباما در جهت کاهش تعداد نظامیان آمریکایی در افغانستان اقدام کند تا بلکه طرفین درگیر در این کشور بتوانند درباره ادامه مذاکرات صلح با همدیگر به تفاهم برسند. از سوی دیگر؛ گروه تروریستی داعش در افغانستان فعالیت های خود را گسترش داده و در حال نفوذ در مناطق شرقی افغانستان از جمله ولایت هلمند است. این افزایش تحرکات تهدیداتی برای کشورهای همسایه از جمله ایران، پاکستان، روسیه و چین به دنبال خواهد داشت و این کشورها نیز فعالیت های داعش در افغانستان را به دقت تحت نظر دارند. بر این اساس؛ به نظر می رسد آمریکا حاضر نیست که مسکو در افغانستان نقشی استراتژیک داشته باشد و در صدد آن است تا از طریق گروه تروریستی داعش منطقه را نا آرام نگه داشته و در عین حال خود از مهلکه افغانستان بیرون برود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]