واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: لزوم توجه جدی به بهره وری آب/ منابع زیر زمینی در معرض نابودی
رئیس سازمان نظام مهندسی و کشاورزی منابع طبیعی ایران گفت:با وجود کمبود بارندگی و مشکلات خشکسالی در کشور لازم است که به دنبال راهکارهای اساسی باشیم تا بهره وری آب افزایش یابد.
احمد کبیری رئیس سازمان نظام مهندسی و کشاورزی منابع طبیعی ایران در گفتگو با خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران جوان؛ با اشاره به افزایش بهره وری آب اظهار داشت: ایران جز مناطق خشک و نیمه خشک به شمار می رود که برخی کارشناسان خشکسالی های اخیر را ناشی از تغییر اقلیم دانستند.
وی با اشاره به اینکه میانگین دوره های بارندگی کشور ما طی سال های اخیر کاهش یافته، گفت: میانگین بارندگی در دوره های بلند مدت سال های گذشته 240 الی 250 میلیون متر معکب برآورد شده که این رقم یک سوم میانگین جهانی است.
کبیری با اشاره به کاهش 25 درصدی ذخایر زیر زمینی بیان کرد: برخی اقدامات همچون حفر قنات از ابداعات نیاکان ما بوده که توانسته به عنوان یک سیستم هوشمند برای استفاده از منابع آب های زیر زمینی و با مقابله با خشکسالی عمل کند که متاسفانه بعد از انقلاب بهره برداری از منابع زیر زمینی بدون برنامه ریزی ادامه یافته که منجر به کاهش ذخایر آب های زیر زمینی شده است.
وی ادامه داد: امروزه همه دنیا به دنبال بهره وری از آب و منابع زیر زمینی هستند و حال با وجود کمبود بارندگی و مشکلات خشکسالی لازم است که به دنبال راهکارهای اساسی باشیم تا بهره وری آب افزایش یابد.
رئیس سازمان نظام مهندسی و کشاورزی منابع طبیعی با اشاره به دو شاخص عمده بهره وری افزود: تولید ماده خشک و ناخالص داخلی به ازای هر متر مکعب آب مصرفی از دو شاخص عمده بهره وری به شمار می رود و می توان گفت که در کشور ما تولید ماده خشک به ازای یک متر معکب آب مصرفی پایین است .
کبیری در ادامه یادآورشد: متوسط جهانی تولید ماده خشک به ازای یک متر مکعب آب مصرفی دو کیلو گرم است که متاسفانه این رقم در کشور ما 930 تا 970 گرم گزارش شده است.
وی با اشاره به دیگر شاخص بهره وری آب بیان کرد: میانگین میزان تولید ناخالص داخلی جهانی به ازای واحد آب مصرفی حدود 14 دلار است و این در حالیست که در ایران طبق گزارش بانک مرکزی 3 دلار بوده که طی سال های اخیر این رقم تا 3.5 الی 4 دلار بهبود پیدا کرده است.
رئیس سازمان نظام مهندسی و کشاورزی منابع طبیعی با اشاره به اینکه چاره ای جز افزایش بهره وری در کشور وجود ندارد، بیان داشت: با توجه به کمبود شدید آب در کشور میزان مصرف طی سال های اخیر از 130 میلیارد متر مکعب به 110 میلیارد متر مکعب تقیل یافته که در این راستا لازم است که دستگاه های متولی به دنبال اجرای پروژه های افزایش بهره وری باشند تا این امر را بهبود بخشند.
کبیری با بیان اینکه دولت در سال های اخیر دولت رقم قابل توجهی را برای افزایش بهره وری هزینه کرده است، عنوان کرد: با توجه به آنکه دولت 85 درصد هزینه های سیستم های نوین و بهره وری آب را به شکل بلا عوض به کشاورزان کمک می کند اما ارزیابی های اخیر نشان داده که شاخص بهره وری متناسب با این حجم سرمایه گذاری از رشد قابل ملاحه ای برخوردار نبوده است.
وی با اشاره به اینکه به نظر می رسد نگاه مدیران کشور سخت افزاری است، گفت: دولت بایستی بخشی از سرمایه گذاری سیستم های نوین را صرف آموزش و آشنایی بهره برداران با سیستم ها و تکنولوژی های نوین کند چرا که کشاورزان سال ها است که از روش های سنتی و غرقابی استفاده کردند و طرز استفاده و نگه داری سیستم های نوین را نمی دانند در حالیکه آموزش بهره برداران تاثیر بسزایی در افزایش بهره برداری دارد.
۰۸ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۲:۱۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 25]