واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: راه اندازی مس سرچشه همزمان با فتح عظیم
محمد صادق عرب*
کد خبر: ۵۹۱۶۴۰
تاریخ انتشار: ۰۳ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۸:۴۰ - 23 May 2016
به مناسبت سی و پنجمین سالگرد راه اندازی مس سرچشمه همزمان با فتح عظیم خرمشهر
همزمان با فتح خرمشهر در سوم خرداد سال 1361 که فتح عظیمی در جبهه دفاع مقدس بوقوع پیوست و کمر صدام بعثی و حامیان استکباری بین المللی آن شکسته شد ، در جبهه جهاد اقتصادی نیز با همت مدیران و کارکنان متعهد و متخصص ایرانی ، اولین شمش مس در کارخانه ذوب مجتمع مس سرچشمه تولید شد و ضربه محکم دیگری بر پیکره استکبار جهانی به سرکردگی آمریکا وارد شد. این راه اندازی با ارزش ، در شرایطی با موفقیت انجام شد که کارشناسان آمریکائی پس از سقوط دولت بازرگان از ماندن در کشور مایوس ، و ایران را ترک نمودند . آنها در زمان ترک ایران بر روی دیوار شهرک مس سرچشمه نوشتند " تا ما برنگردیم این مجتمع راه نخواهد افتاد " البته نوشتن این جملات بر روی دیوار بدون دلیل نبوده و آن وجود سیستم های وابستگی به آمریکا در مس سرچشمه بود که با تغییر دادن این سیستم های وابستگی به سیستم های منطبق با اقتصاد مقاومتی امکان راه اندازی بدون حضور آمریکائیها میسر شد.
آمریکائیها همواره در هر کشوری که وارد می شوند و در صنایع مختلفی که در این کشورها بمانند ایران در زمان رژیم ننگین پهلوی ایجاد نمودند ، سیستم هایی را در این صنایع پیاده می نمایند که نتیجه آن پیدا شدن وابستگی شدید به آمریکاست . این سیستم های وابستگی که به عنوان نمونه در مس سرچشمه توسط آمریکایی ها پیاده شده بود عبارتند از :
1. سیستم تعویض قطعات و تجهیزات و ماشین آلات و عدم وجود سیستم تعمیرات :
سیستم آمریکایی ها در صنعت بیشتر بر تعویض قطعات و ماشین آلات متکی است تا بر تعمیر و نگهداری آنها . زیرا این خصلت سیستم سرمایه داری است . در صنعت خودرو سازی آمریکا ، این نکته خود را به وضوح نشان می دهد ، برای مثال خودرویی که هنوز با انجام تعمیرات قابل استفاده است را به راحتی به گورستان اتومبیل می سپارند و آن را به سرعت با خودروی نو تعویض می کنند .تا از این طریق جیب سرمایه داران آمریکایی بیشتر پر شود .به دلیل سلطه نظام طاغوت در ایران قبل از پیروزی انقلاب اکثر صنایع و ماشین آلات غربی و آمریکائی بود لذا در این صنایع تا حد ممکن به تعویض تجهیزات و ماشین آلات پرداخته می شد تا به تعمیر ان ها. امریکایی ها این سیستم های خود را در تمام زمینه ها در کشورهایی که صنایع خود را ، در آنجا پیاده می کنند ، اعمال نموده و از این طریق وابستگی اقتصادی شدیدی به وجود می آورند. این وابستگی اقتصادی در مراحل بعدی به وابستگی سیاسی ، فرهنگی گسترش پیدا می کند و به این وسیله حضور دراز مدت خود در کشورهای مختلف را تداوم می بخشند. در مقابل برای خنثی سازی این وابستگی ، سیستم گراف تعمیرات که شامل برنامه زمان بندی بازدید های هفتگی ماشین آلات و تجهیزات ، بازدید های ماهانه، تعمیرات 6 ماهه و سالیانه و همچنین تعمیرات اساسی ماشین آلات و تجهیزات بود، در مجتمع مس سرچشمه پیاده شد. در این رابطه تیمی کارشناسی از واحد تعمیرات ذوب آهن به مس سرچشمه فرستاده شد ، تا سیستم گراف تعمیرات را در این مجتمع پیاده نمایند که این عمل با موفقیت انجام شد و از این طریق در شرایط تحریم برای جلوگیری از توقف تولید با پیاده نمودن سیستم تعمیرات با حداکثر بهره گیری از قطعات و ماشین آلات و تجهیزات در حال کار ( در زمانی که هیچ گونه قطعات و لوازم یدکی و ماشین آلات را به ایران نمی فروختند ) تولید به خوبی تداوم پیدا کرد.
2. سیستم انبار موجود در صنایع وابسته آمریکائی بمانند مجتمع مس سرچشمه :
آمریکائیها سیستمی را که در انبار مجتمع های صنعتی بمانند مس سرچشمه ایجاد می نمایند بدین نحو است که اگر قطعه ای در مجتمع از کار افتاد و برای گرفتن این قطعه به انبار مراجعه می شد ، هیچ گونه مشخصه فنی آن قطعه به درخواست کننده ارائه نمی شد تا در صورت موجود نبودن قطعه در انبار بتوان نسبت به ساخت آن اقدام نمود بلکه فقط نام شرکت آمریکائی یا غربی سازنده آن قطعه ارائه می شد تا به طور اتوماتیک سفارش خرید آن قطعه از شرکت آمریکائی یا غربی صادر شود . لیکن بدلیل تحریم و عدم فروش آن قطعات و ماشین آلات و تجهیزات به ایران منجر به توقف تولید می شد .
برای رهایی از این وابستگی با تجربه ای که در صنایع غیر وابسته به آمریکا و غربی ها بمانند صنعت ذوب آهن اصفهان وجود داشت ، با اعزام تیم کارشناسی از مدیریت سفارشات و انبار ذوب آهن به این صنایع بمانند مجتمع مس سرچشمه به سرعت سیستم آمریکائی سفارشات و انبار مجتمع مس سرچشمه به سیستمی که در سیستم جدید به قطعه مشخصه فنی آن داده می شود ، تغییر داده شد تا در صورت عدم وجود قطعه در انبار بتوان نسبت به ساخت آن در داخل اقدام نمود .
3. در صنایع وابسته آمریکائی هیچ کارگاه ساخت قطعات مورد نیاز وجود ندارد تا وابستگی شدید به آمریکا کاملا برقرار باشد.
برای رهایی از این وابستگی در کنار این صنایع وابسته به مانند مس سرچشمه کارگاه های ساخت قطعات لاستیکی – فلزی و همچنین کارگاه های ریخته گری قطعات چدنی ایجاد شد .
و لذا هر قطعه که در خط تولید دچار مشکل می شد با توجه به داشتن مشخصه فنی آن که در سیستم سفارشات و انبار بوجود آمد نسبت به ساخت آن اقدام و به این ترتیب در روند تولید هیچ مشکلی پدید نیامد .
4. نسبت به شناسائی سازنده های توانمند قطعات یدکی و تجهیزات و ماشین آلات در داخل کشور اقدام شد تا چنانچه در کارگاه های ساخت داخل مجتمع توان ساخت برخی از قطعات موجود نبود ، آن قطعات به سازندگان داخل کشور سفارش داده می شد تا نسبت به ساخت آن اقدام نمایند .
5. کارگاه های عظیم ساخت قطعات اعم از لاستیکی - فلزی – مکانیکی – الکتریکی و همچنین کارگاه های ریخته گری چدنی ذوب آهن اصفهان به دستور وزیر معادن و فلزات وقت در خدمت صنایع مختلف کشور از جمله مجتمع مس سرچشمه قرار گرفت .
بدین ترتیب پس از پیروزی انقلاب اسلامی صنایع کشور به کمک یکدیگر شتافتند و به صورت مستمر به تولید با کیفیت مطلوب ادامه دادند .
6. آمریکائی ها و غربی ها صنایعی را که در کشور در زمان رژیم ننگین پهلوی ایجاد می نمودند آنها را به صورت جزیره ای در آورده به طوری که صنایع مختلف در کشور بیگانه نسبت به یکدیگر بوده و از توانمندی ها و امکانات یکدیگر بی اطلاع بودند و لذا نیاز های خود را از کمپانی های آمریکائی و اروپائی تهیه می نمودند . در حالیکه امکاناتی که از آمریکا و اروپا تهیه نمودند از صنایع داخلی دیگر قابل تهیه بود . لیکن بعد از پیروزی انقلاب اسلامی صنایع از این حالت جزیره ای خارج شده و از امکانات و توانمندی های یکدیگر بهره بردند .
پس از ایجاد توافق هسته ای با کشور های 1+ 5 مدیران صنایع بزرگ کشور های غربی به طرف ایران سرازیر شدند . وزیران نفت و صنعت و معدن و تجارت به آنها پیشنهاد نمودند
شعبه ای از شرکت های خود در ایران به ثبت برسانند و از این طریق با سرمایه گذاری در پروژه های بزرگ وارد عملیات اجرائی شوند .
منافع شرکتهای غربی با تفکر اقتصاد مقاومتی به هیچ وجه همخوانی ندارد و لذا آنها در اولین فرصت با کمک عوامل داخلی نسبت به حذف آن تلاش خواهند نمود و نسبت به از کار انداختن سیستم های عدم وابستگی فوق الذکر مکارانه اقدام مینمایند تا دوباره سیستم های استعماری وابستگی صنعتی را در کشور احیاء نمایند . باید هشیار بود تا کشورمان به بهشت غربیها برای واردات محصولاتشان مبدل نشود . و در صورت تحریم نیز صنایع کشور محکوم به تعطیلی خواهند شد.
سرلوحه قرار دادن دستورات مقام معظم رهبری در کردار و نه فقط در گفتار بخصوص در زمینه اقتصاد مقاومتی خنثی کننده هر توطئه ای خواهد بود .
* محمد صادق عرب مدیر مسئول سایت خبری تحلیلی تابناک
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 18]