واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
آیا سایه خطر برهم خوردن "برجام" جدی است؟
روز نو : نیوزویک می نویسد:"لباس مورد استفاده، لوازم آرایش و هدایایی که ارزشی بیش از 100 دلار نداشتند برای یک دهه داشتند در میان چند محصولی بوده اند که به دلیل تحریم های بین المللی علیه ایران اجازه صادرات به آن کشور را داشتند. اما از زمان حصول برجام در ژانویه گذشته به ایران به طور ناگهانی اجازه داده شد تا به از سرگیری صادرات فرش ایرانی خود و پسته بپردازد. ایران هم چنین در تلاش برای احیای صنعت نفت خود برای دسترسی به ده ها میلیارد دلار درآمد نفتی ای است که پیش تر از مسدود شده بودند و می تواند به بهبود وضعیت اقتصادی ایران کمک کند. شاید مهم ترین مقام های امریکایی نیز مطمئن هستند که جذب سرمایه گذاری خارجی توسط تهران به وضعیت انزوای آن کشور پایان خواهد داد. "وندی شرمن" مذاکره کننده ارشد امریکایی در سال 2014 میلبادی از سیل جهانی در قبال ایران پس از لغو تحریم ها گفت. امروز نزدیک به شش ماه از اجرای برجام می گذرد و ایران منتظر منافع حاصل از آن است. ایران هنوز نمی تواند به بیش از 100 میلیون دلار در بانک های خارجی دسترسی ندارد دلیل آن روشن است چرا که تحریم های امریکا در بخش های غیر هسته ای لغو نشده اند و کماکان مجازات های تحریمی در موارد غیر هسته ای وجود دارند. تهران از این موضوع عصبانی است و می گوید که این مانعی برای پیوستن دوباره آن کشور به اقتصاد جهانی است".
به گزارش خرداد، نیوزویک اشاره می کند که قانونگذاران امریکایی نیز با اقدامات اخیر خود در مسیر اجرای برجام کارشکنی می کنند. این نشریه می نویسد:"این بار آنان می گویند که باید مجازات علیه برنامه موشکی ایران وضع شود. برخی از کارشناسان باور دارند که همزمان با ماه های منتهی به ترک مقام ریاست جمهوری توسط اوباما برجام و دستاورد سیاست خارجی او در معرض خطر قرار گرفته است.
این نشریه درباره جدی بودن احتمال برهم خوردن برجام می افزاید:"تا زمانی که قوانین کنگره و مجازت تحریمی درقبال مسائلی چون آزمایش های موشکی و موارد تحریمی و مسائل موسوم به تروریسم علیه ایران باقی است بانک های خارجی با احتیاط به کسب و کار با ایران می پردازند. تهران و واشنگتن اصرار دارند که متعهد به اجرای برجام باشند اما ایران درباره عدم لغو تحریم ها و تاثیر آن بر چشم انداز برجام نگران است. این موضوع را ولی الله سیف رییس بانک مرکزی ایران در سفر اخیر خود به امریکا در دیدار با وزیر خزانه داری امریکا اعلام کرد. این نشریه در ادامه می افزاید:"جان کری نیز به بانک های خارجی اطمینان داده که در صورتی که با شرکت های وابسته به سپاه همکاری نکنند منعی برای فعالیت اقتصادی آنان با ایران وجود نخواهد داشت اما واقعیت آن است که بانک های اروپایی و آسیایی محتاطانه عمل می کنتد و بسییاری از آن ها اکنون دستورالعمل روشنی را در اختیار ندراند و می ترسند با مجازات هایی همانند مجازات بانک بی ان پی پاریباس فرانسه در سال 2014 میلادی مواجه شوند. آن بانک در سال 2014 میلادی مجبور به پرداخت 9 میلیارد دلار به اتهام نقض تحریم های امریکا علیه ایران، کوبا و سودان شد".
این نشریه به نقل از "کاترین بائر" کارشناس سابق مسائل ایران در وزارت خزانه داری امریکا اشاره می کند موضوع قدیمی بودن قوانین مالی ایران و وجود فساد، عدم شفافیت و پولشویی در آن کشور از جمله اصلی ترین دغدغه های سرمایه گذاران خارجی هستند.
این نشریه در ادامه اشاره می کند مواضع ترامپ و کلینتون در سخت گیری بیش تر علیه ایران نیز چشم انداز سیاسی در امریکا نسبت به ایران را در ابهام قرار داده و بر ترس سرمایه گذاران خارجی افزوده است.
نیوزویک اشاره می کند که لابی بانفوذ "اتحاد علیه ایران هسته ای" نیز که کارزار بزرگی برای تضعیف تلاش شرکت های اروپایی به مظنور تجارت بیش تر با تهران است نیز در حال رایزنی با نمایندگان امریکایی برای تصویب تحریم های بیش تر علیه تهران است و خود خطری علیه برجام محسوب می شود.
این نشریه با ناامیدی در پایان اشاره می کند که مشخص نیست میانه روها تا چه زمانی می توانند برجام را زنده نگه دارند.
تاریخ انتشار: ۰۱ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۷:۰۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]