واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: وظایف دستگاهها برای اخذ غرامت از آمریکا مشخص شد
مجلس شورای اسلامی با ۱۷۴ رأی مثبت، کلیات طرح الزام دولت به پیگیری جبران خسارتهای ناشی از اقدامات امریکا علیه ملت ایران را تصویب کرد. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر، در این طرح دولت موظف شده است خسارتهای وارد شده ازجانب امریکا علیه ملت ایران را در 63 سال پیگیری کند و اقدام متقابل را انجام دهد.
ماده (1) این طرح تصریح می کند: به منظور استیفای حقوق ملت ایران دولت موظف است راساً یا از طریق حمایت از اشخاص و اتباع جمهوری اسلامی ایران، اقدامات مقتضی از جمله اقدامات حقوقی را جهت جبران خسارات و اخذ غرامت کامل از دولت ایالات متحده امریکا به جهت نقش این کشور در موارد زیر به عمل آورد:
1- خسارت های مادی و معنوی ناشی از کودتای 28 مرداد 1332
2- خسارت های مادی و معنوی ناشی از نوژه
3- خسارت های مادی و معنوی ناشی از جنگ تحمیلی
4- خسارت های مادی و معنوی ناشی از شهادت بیش از 223 هزار نفر و 600 هزار نفر ایثار گر (جانباز و آزاده)
5- خسارت های مادی و معنوی ناشی از شهادت بیش از 17 هزار شهید ترور
6- خسارت های مادی و معنوی ناشی از حمله به سکوهای نفتی
7- خسارت های مادی ومعنوی ناشی از جاسوسی علیه ایران توسط ایالات متحده و یا با حمایت و نقش آفرینی ایالات متحده
8- خسارت های مادی و معنوی ناشی از انسداد، مصادره و یا تصرف در اموال و دارایی های جمهوری اسلامی ایران، نهادها و موسسات دولتی یا عمومی جمهوری اسلامی ایران یا مقامات آن
9- کلیه خسارت های مادی و معنوی ناشی از اقدامات رژیم غاصب صهیونیستی که با حمایت و یا نقش آفرینی امریکا انجام پذیرفته یا انجام می پذیرد.
10- کلیه خسارت های مادی و معنوی ناشی ازسایر اقدامات و یا وقایعی که با حمایت یا نقش آفرینی ایالات متحده روی داده است و یا در آینده روی خواهد داد.
براساس ماده 2 این طرح نیز دولت موظف شد: در مواردی که ایالات متحده، تعهدات خود در قبال جمهوری اسلامی ایران به ویژه در حوزه مصونیت دولت و اموال متعلق به دولت و مقامات جمهوری اسلامی ایران را نقض می کند، در راستای اقدام متقابل کلیه اقدامات از جمله اقدامات حقوقی مقتضی را به عمل آورد.
در ماده 3 دولت موظف شد: اجرای تصمیمات مراجع صالح به نفع جمهوری اسلامی ایران و اتباع آن را در کشورهای ثالثی که اموالی از ایالات متحده در آنها وجود دارد، در چارچوب اقدام متقابل تعقیب کند.
در مواردی که دادگاه کشورهای ثالث نسبت به شناسایی و یا اجرای احکام دادگاههای داخلی ایالات متحده امریکا علیه ایران اقدام می کنند، دولت موظف است اقدام متقابل مقتضی را جهت شناسایی و اجرای احکام دادگاه های داخلی ایران در آن کشورها یا سایر کشورها حسب مورد به عمل آورد.
ماده 4 این طرح تصریح می کند: اقدامات حقوقی مذکور در این قانون تا آنجا که در قبال دولت خارجی (ایالات متحده بر اساس ماده 2 این قانون و یا هر کشور دیگر موضوع ماده 3 این قانون) اتخاذ می شود و نقض مصونیت آن دولت و مقامات آن دولتی تلقی شود باید در چهارچوب واکنش به نقض تعهد بین المللی آن دولت بوده و محدود به حدود اقدامات متقابل براساس حقوق داخلی باشد.
ماده 5 نیز وزارت امور خارجه را موظف می کند گزارش اقدامات به عمل آمده در راستای ایفای حقوق ملت ایران، موضوع این قانون را هر 6 ماه به کمیسیون های امنیت ملی و سیاست خارجی و قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی ارائه کند.
این طرح با 131 رأی موافق، 10 رأی مخالف و 9 رأی ممتنع از مجموع 203 نماینده حاضر در صحن علنی به تصویب رسید.
یکی از پیشنهادهای جنجالی مربوط به پیشنهاد به حمید رسایی بود که تصریح می کرد: دولت می تواند حسب شرایط از طریق ضبط اموال ایالات متحده که از تنگه هرمز عبور می کنند، نسبت به
بازپس گیری حقوق ملت ایران اقدام کند.
قرار بود پیشنهاد حمید رسایی پس از ماده 3 این طرح به عنوان یک ماده مستقل اضافه شود.
مجید انصاری معاون پارلمانی رئیس جمهور ضمن مخالفت با این پیشنهاد گفت: برخی موضوعات در حیطه اختیارات شورای عالی امنیت ملی است و ناامن کردن خلیج فارس به زیان ایران است.
وی افزود: در حال حاضر و طبق قوانین قبلی مجلس بیش از 50 میلیارد دلار محاکم ایران علیه امریکا و اقدامات خصمانه حکم صادر کرده اند.
محمد حسین فرهنگی عضو هیئت رئیسه مجلس با استناد به اصل 110 قانون اساسی، گفـت: این پیشنهاد مغایر با اختیارات فرمانده کل قواست.
سرانجام نمایندگان مجلس با تصویب پیشنهاد حمید رسایی مخالفت کردند.
سه شنبه ۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۴:۲۳
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبکه خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]