واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: هپاتيت فراگيرتر از ايدز ، مالاريا و سل
كارشناسان بهداشت جهاني براين باورند كه هپاتيت مزمن ۱۰بار بيش از ويروس ايدز افراد را آلوده ميكند از اين رو بايد بيش از بيماريهاي عفوني ايدز، سل و مالاريا مورد توجه قرار گيرد.
در زمان حاضر تخمين زده ميشود كه بين ۳۰۰تا ۵۰۰ميليون نفر در جهان به هپاتيت مزمن Bيا Cمبتلا هستند و به گزارش گروه غير دولتي اتحاديه جهاني هپاتيت، با وجود خطرناك بودن اين بيماري تاكنون براي مقابله با ان اراده جدي در كشورها وجود نداشته است .
هپاتيت ( )Hepatitisيعني التهاب كبد و انواع مختلفي دارد كه بعضي از آنها قابل سرايت هستند و برخي نيز مسري نيستند.
بيشتر مبتلايان به هپاتيت آن هم از نوع Cو Bعلايمي ندارند. برخي از اين بيماران علايم عمومي عفونت ويروسي را نشان ميدهنداز قبيل خستگي، دل درد، درد عضلاني ، تهوع وبي اشتهايي ولي در موارد پيشرفته علايم نارسايي كبدي بروز ميكند كه شامل تورم شكم، اندامها، يرقان و خونريزيهاي گوارشي است عامل بيماري هپاتيت يك ويروس است و در ابتدا ميتواند مثل يك سرماخوردگي بروز كند ولي بيماري مزمن هپاتيت Cبر عكس سرماخوردگي معمولي به دليل از كار افتادن كبد و مشكل بودن درمان ميتواند حيات بيمار را تهديد كند .
در حال حاضر ۸نوع ازاين ويروس شناخته شده است.
.۱هپاتيت نوع A
.2هپاتيت نوع B
.3هپاتيت نوع C
.4هپاتيت نوع D(معمولا همراه با نوع (B
.5هپاتيت نوع E
.6هپاتيت نوع F
.7هپاتيت نوع G
.8هپاتيت نوع H
) 10تا ۱۵درصد افراد در هيچكدام از اين دستهها قرار نميگيرند به همين دليل ميشود انتظار ويروس نوع Hرا نيز داشت.)
درمراحل اوليه اين بيماري داراي علايم شبيه آنفلوانزا، مثل تب ، خستگي ، تهوع ، استفراغ ، اسهال و بياشتهايي است و در روزهاي اينده علايمي همچون زردي چشمها و پوست در اثر تجمع بيلي روبين در خون و تيره شدن رنگ ادرار در اثر وارد شدن بيلي روبين اضافي به ادرار مشاهده ميشود.
در مورد هپاتيت Aو Eويروس معمولا از راه آب يا غذا وارد بدن مي شود، خصوصا صدف خام كه توسط فاضلاب آلوده شده باشد.
هپاتيت Bمعمولا از راه آميزشي ، تزريق خون ، و تزريق يا سرنگ آلوده انتقال مييابد. مادري كه هپاتيت Bدارد ممكن است عفونت را به نوزادش انتقال دهد. بعضي از موارد هم بدون دليل مشخص و راه شناخته شدهاي براي انتقال عفونت رخ داده اند.
هپاتيت Cمعمولا از راه تزريق موادمخدر داخل رگ ، تزريق خون و ساير انواع مواجهه با خون يا محصولات خوني آلوده انتقال مييابد. البته در ۴۰درصد از موارد، راه انتقال معلوم نيست .
و هپاتيت Dبه طور جداگانه از هپاتيت Bنميتواند رخ دهد. در مورد هپاتيت Gنيز بايد گفت : الگوي انتقال مشابهي مثل هپاتيت Cدارد و معمولا از راه خون انتقال مييابد.
*** روشهاي انتقال
اين ويروس عمدتا از طريق تماس با خون افراد آلوده منتقل ميشود .
همچنين روشهاي زير ميتواند باعث انتقال اين ويروس شود :
*ارتباط جنسي با افراد آلوده
؟استفاده از سوزنهاي آلوده كه به عنوان سرنگ استفاده ميشود، به ويژه در افراد معتاد به مواد مخدر تزريقي و همچنين سوراخ شدن بدن با هر وسيله؟ تيز يا سوزن آلوده (مثل خالكوبي غير بهداشتي)
؟استفاده از لوازم شخصي به صورت اشتراكي
؟دريافت فرآوردههاي خون و پلاسماي آلوده
؟زخمي شدن پوست بدن در يك بخش آلوده؟ بيمارستاني
*** ويروس هپاتيت و عوارض ان
مهمترين نكته در مورد ويروس هپاتيت ان است كه اين ويروس به تدريج به كبد آسيب ميرساند. يك كبد سالم مواد شيميايي مورد نياز بدن را ميسازد و مواد سمي را از خون خارج ميكند. ولي فرد مبتلا به ويروس داراي كبدي ملتهب ميشود و بافت طبيعي تخريب و به جاي آن بافت فيبري و فرسوده خواهد شد.
پس از تشخيص پزشك، آزمايش كبد انجام ميگيرد. اين كار از طريق آزمايشهاي خون، سونوگرافي و نمونه برداري از كبد كار بسيار آساني است و از طريق بي حسي موضعي و از طريق يك سوزن نمونهگيري انجام ميشود و بيمار حداكثر يك روز در بيمارستان بستري ميشود.
***هپاتيت در ايران
مردم ايران نيز همچون مردم سراسر جهان از عوارض اين ويروس در امان نيستند تا انجا كه گفته ميشود در ايران نيز اين بيماري شيوعي در حد متوسط دارد دكتر رخشنده ناطق متخصص ويروس شناسي ميزان شيوع ويروس هپاتيت بيدر ايران را نسبت به ساير كشورها در حد متوسط اعلام كرد.
اين استاد پيشكسوت ويروس شناسي افزود : شيوع ويروس هپاتيت بيدر كشورهاي مختلف متفاوت است در برخي تا ۲۰درصد جمعيت و در برخي تا حدود يك درصد جمعيت آنها حامل اين ويروس هستند ولي شيوع اين ويروس در كشور ما حدود دو تا سه درصد است .
وي با اشاره به اينكه مهمترين و موثرترين راه مقابله با هپاتيت بي، پيشگيري از آن با واكسيناسيون است افزود: افرادي كه در معرض آلودگي به اين ويروس قرار دارند از جمله پزشكان، پرستاران و كادر آزمايشگاهي مرتبط با ويروس مورد واكسيناسيون قرار ميگيرند كه همين عامل از احتمال افزايش شيوع هپاتيت ميكاهد.
اين متخصص گفت : هپاتيت بي، درماني ندارد ولي داروهايي وجود دارد كه مي توان از پيشرفت بيماري جلوگيري و تا حد قابل قبولي بيماري را كنترل كرد.
دكتر ناطق يادآور شد افرادي كه احتمال ميدهند آلوده به چنين ويروسي هستند بايد با مراجعه به مراكز آزمايشگاهي با انجام يك آزمايش نسبت به آلوده يا غير آلوده بودن خود اطمينان حاصل كنند.
وي با بيان اين كه مهمترين عامل ايجادكننده هپاتيت ، ويروسها هستند، گفت : ويروسها موجودات بسيار ريزي هستند كه از فرد آلوده به فرد سالم منتقل ميشوند و براي رشد و تكثير خود به يك موجود زنده نياز دارند.
به گفته وي تماس جنسي حفاظت نشده با فرد آلوده ، استفاده مشترك از ابزار آلوده تيز و برنده نظير سوزن و سرنگ ، تيغ اصلاح و مسواك ، تماس شغلي با وسايل تيز و برنده آلوده ، دياليز با وسايل آلوده و پيوند اعضاي آلوده ، خالكوبي ، حجامت ، سوراخ كردن گوش ، خدمات پزشكي و دندانپزشكي كه در محل هاي آلوده انجام ميشود، از راههاي انتقال اين ويروس است .
از سوي ديگر مقامات بهداشتي و درماني كشور خبر از پيشرو بودن ايران در زمينه غربالگري و مراقبتهاي خوني در كشور ميدهند و بارها اعلام كردند كه خونهاي وارداتي به كشور از نظر يبماريهاي عفوني مورد بررسي قرار مي گيرد.
دكتر كامران باقري لنكراني وزير بهداشت درمان و اموزش پزشكي در اين مورد گفت : از سال ۱۳۵۵خونهاي دريافتي در كشور از نظر وجود ويروس هپاتيت بي و از سال ۱۳۶۸از نظر وجود ويروس ايدز و از سال ۱۳۷۵از نظر وجود ويروس هپاتيت سي بررسي ميشود.
علاوه براين انجام واكسيناسيون هپاتيت براي گروههاي سني مختلف از ديگر راههايي است كه وزارت بهداشت براي كنترل و پيشگيري از اين بيماري در كشور انجام داده است .
براين اساس وزارت بهداشت با انجام طرح ملي واكسيناسيون در نوبتهاي مختلف سعي در پيشگيري از اين بيماري براي نوجوانان و جوانان در معرض ازدواج كرده است .
در نوبت اول طرح ملي واكسيناسيون عليه بيماري هپاتيت بيكه از ۱۵اسفند ماه به مدت ۱۳روز انجام شد بيش از يك ميليون و ۳۲۰هزار نفر در برابر هپاتيت bواكسينه شدند .
همچنين نوبت دوم طرح ملي واكسيناسيون هپاتيت بي Bبراي متولدين سال ۶۸ درفروردين ماه امسال در مراكز بهداشتي و درماني سراسر كشور انجام شد و مرحله سوم اين طرح نيز قرار است در مردادماه امسال انجام شود .
به گفته عبدالرضا استقامتي معاون بيماريهاي واگير دار مركز مديريت بيماريهاي وزارت بهداشت در حال حاضر ۱ / ۷درصد جمعيت ايران ناقل بيماري هپاتيت هستند .
وي ياداور شد : بر اساس آخرين مطالعه طرح سلامت ملي ، نزديك به ۲۰۰هزار نفر ناقل اين بيماري در كشور وجود دارد.
وي بابيان اين كه بيش از دو ميليارد نفر درسطح دنيا سابقه تماس با ويروس اين بيماري را دارند، افزود : سالانه ۵۰۰تا ۷۰۰هزار نفر بر اثر اين بيماري درسطح جهان جان خود را از دست ميدهند.
استقامتي ، با بيان اينكه كشورها بر اساس ميزان ناقلين بيماري دسته بندي ميشوند، افزود: ناقلين اين بيماري در برخي از كشورها مانند آفريقا، آسياي ميانه و چين بطور متوسط هشت درصد است كه در برخي از مناطق آنها از ۲۵درصد نيز فراتر ميرود.
وي يادآور شد : رقم ناقلين اين بيماري در ايران با اجراي برنامههاي پيشگيري و واكسيناسيون كاهش يافته است و در زمان حاضر ايران جزو كشورهايي با كمترين ناقل بيماري هپاتيت است .
استقامتي بابيان اينكه به رغم گسترش جهاني هپاتيت ، واكسن اين بيماري با قيمت مناسب در دنيا موجود است ، گفت : واكسيناسيون ، كنترل فرآوردههاي خوني و ارايه ي آموزشهاي لازم درخصوص مسايل جنسي از جمله راههاي اصلي جلوگيري از انتقال اين بيماري است .
به گفته ي وي ، واكسن هپاتيت Bاز سال گذشته در مركز انستيتو پاستور ايران باحمايت دولت توليد ميشود.
دكتر محمد مهدي گويا رييس مركز مديريت بيماريهاي وزارت بهداشت نيز واكسيناسيون را بهترين راه پيشگيري از اين بيماري دانست و گفت : با توجه به هزينههاي سنگين درمان هپاتيت با انجام يك واكسيناسيون ساده و در سه مرحله ميتوان از سلامت جامعه و خانوادهها به سادگي و هزينه كم محافظت كرد .
گويا اظهار داشت :هزينه انجام واكسيناسيون براي دولت در حدود ۶۰ميليارد ريال است و اين در مقايسه با هزينه درمان بيماران مبتلا كه ۱۰۰۰ميليارد
يکشنبه 26 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 191]