واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: سراب براي پايتخت 10 میلیونی
همانگونه كه جادهها و معابر براي شهر لازم و ضروري است وجود شبكه فاضلاب شهري نيز براي كنترل كمبود آب و آلودگي آب بسيار ضروري است...
نویسنده : بیژن یانچشمه
همانگونه كه جادهها و معابر براي شهر لازم و ضروري است وجود شبكه فاضلاب شهري نيز براي كنترل كمبود آب و آلودگي آب بسيار ضروري است و متأسفانه به دليل گسترش بيرويه كلانشهر تهران و نبود نقشه جامع براي زيرساختهاي اصلي شهر همواره اين ابرشهر با مسائل و مشكلات فراواني در زمينه تبعات بارش باران و جمعآوري آبهاي سطحي و فاضلاب شهري روبهرو است. تا آنجايي كه با توسعه شهري و عمودسازي شهر و افزايش تعداد مصرفكنندگان منابع آبي در شهر بسيار گسترش يافته است. تأمين آب مصرفي براي نگهداشت شهر همچون فضاهاي شهري، آب شرب و ساير مصارف آبي در كنار بازيافت آب و جلوگيري از آلودگي منابع آبهاي زيرزميني همواره دغدغهای است كه مديريت شهري و دستگاههاي متولي با آن روبهرو هستند.
مصرف بالاي سرانه آب در شهر تهران به گفته كارشناسان به اندازه يك درياچه كوچك است و برداشت آب از سفرههاي زيرزميني نيز سبب شده است تا بحران كمآبي و در كنار آن به دليل نبود شبكه فاضلاب شهري، آلودگي منابع آب سلامت شهر و شهروندان را در معرض تهديد قرار داده به گونهاي كه توليد 850 ميليون متر مكعب ميتواند زمينه سرمايهگذاري براي بازيافت منابع آب را در چرخه مصرف فراهم آورد و مشكل كمآبي و آلودگي آب را تا حدودي برطرف سازد. در غير اين صورت باتوجه به مصرف بالاي آب و منابع آن و برداشت از سفرههاي زيرزميني بايد منتظر تهران بياباني بود.
تهران، شهري كم آب
كمبود حوزههاي آبريز براي شهر تهران و وجود سدهاي متعدد براي ذخيرهسازي آب براي جمعيت 10 ميليوني شهر تهران نشان از آن دارد كه هرگونه تغيير اقليمي ميتواند تنش آبي را به اين كلانشهر وارد سازد و در پايتخت با مصرف روزانه 3 ميليون و 400 هزار متر مكعب به اندازه يك درياچه كوچك آب در تهران مصرف ميشود. بر اين اساس توسعه شهري و ساخت و ساز و افزايش فضاهاي سبز سبب شده است تا ميزان برداشت آب از منابع آبي زيرزميني افزايش چشمگيري داشته باشد كه اين امر سبب شده است تا در برخي مناطق تأمين آب از سفرههاي زيرزميني تا حدود 50 درصد افزايش يابد.
برداشت آب از سفرههاي زيرزميني در سالهاي متمادي سبب شده است تا خطر فرونشست زمين، شهر تهران و شهرهاي حاشيهاي آن را در معرض خطر قرار دهد.
زمين در دشت تهران روزانه نشست ميكند
طبق بررسيهاي انجام شده روزانه زمين در دشت تهران يك ميلي متر نشست ميكند.
اقبال شاكري رئيس كميته عمران شوراي اسلامي شهر تهران با اشاره به علت نشست زمين در شهر تهران ميگويد: كاهش سطح سفرههاي آب زيرزميني از مهمترين دلايل نشست زمين است.
وي معتقد است امروزه برداشتهاي غيرقانوني و بيحد و مرزي از منابع آب تهران انجام ميشود و زدن چاههاي غيرمجاز و كاهش بارش و نزولات جوي باعث افزايش نشست زمين شده است.
رئيس كميته عمران شوراي اسلامي شهر تهران با بيان اينكه طبق بررسيهاي انجام شده روزانه زمين در دشت تهران يك ميليمتر نشست ميكند، افزود: اين موضوع خيلي بحراني است به همين دليل هر چه سريعتر براي افزايش سطح آبهاي زير زميني در تهران بايد فكري كرد.
شاكري با تأكيد بر اينكه بايد براي عدم حفر چاههاي غيرقانوني و جلوگيري از برداشت آبهاي بيرويه راه حلي انديشيده شود، گفت: بايد نفوذ آب در سطح دشت و شهر تهران افزايش پيدا كند.
اين عضو شورا معتقد است بايد كف كانالها، مسيلها و جويها نفوذپذير باشد و همچنين بايد از بتني كردن كف آنها جلوگيري شود تا آب باران و نزولات آسماني مستقيم جذب شود و همچنين آب باران خانهها در چاه بريزد و مانع ريختن آب بارش در فاضلاب شويم.
كندي تكميل شبكه فاضلاب شهري پايتخت
نبود شبكه فاضلاب جمعآوري آبهاي سطحي و سرعت كند احداث آن سبب شده است موضوع احداث شبكه فاضلاب و نبود تصفيهخانه به شوراي شهر كشيده شود. در اين زمينه محمد سالاري، رئيس كميسيون معماري و شهرسازي ميگويد: عمر لولههاي فاضلاب حدود 50 سال است، از آغاز احداث شبكه فاضلاب شهر تهران كه از سال 73 شروع شده است، 22 سال ميگذرد، 60 درصد كار انجام شده و هنوز ادامه دارد. با اين روند هنگامي كه شبكه فاضلاب تكميل شود با توجه به اينكه عمر 50 ساله لولهها تمام شده مجدداً بايد نسبت به تعويض لولهها اقدام كنيم.
نبود تصفيهخانه و هدر رفت آبهاي سطحي
گلايه از هدر رفت بخش عمدهاي از نزولات جوي كه به فاضلاب ميريزد نيز سبب شد تا در اين زمينه مهدي چمران به موضوع تصفيهخانههاي ميانراهي اشاره كند و اعلام كند پيشبيني شورا ايجاد اين تصفيهخانهها در شهر بود، نه در جنوب شهر كه اين پيشبيني هم به صلاح شهر است و هم صرفه اقتصادي را به همراه خواهد داشت.
وي افزود: بخش عمدهاي از نزولات جوي به فاضلاب ميريزد كه متأسفانه از اين منبع مهم استفادهاي نميشود، با ايجاد تصفيهخانههاي ميانراهي بايد از اين منابع مهم آبي نيز استفاده شود.
خريد پساب، راهكار مقابله با بحران خشكسالي
پيشنهاد خريد پساب از شركت آب و فاضلاب به عنوان راهكاري براي مقابله با بحران خشكسالي از سوي رئيس كميسيون برنامه و بودجه شوراي اسلامي شهر تهران مطرح شد. عليرضا دبير در اين خصوص ميگويد مشكلاتي كه در اين جلسه مطرح شد نياز به مصوبه شورا ندارد، فقط نياز به پيگيري دارد و پيشنهاد ميكنم يكي از اعضاي شورا پيگير اين مشكلات باشد كه در شهرداري تهران حل شود. وي به بحران كمبود آب اشاره كرد و گفت: مطمئن باشيد 10 سال آينده در پايتخت با بحران آب روبهرو خواهيم شد و يكي از راههاي مقابله با خشكسالي خريد پساب از شركت آب و فاضلاب است كه بايد در دستور كار قرار گيرد.
توليد پساب 850 ميليون مترمكعبي فاضلاب تهران
در 30 سال گذشته شاهد رشد 3 درصدي مصرف آب در تهران بودهايم، سرانه مصرف آب در تهران نسبت به سرانه مصرف آب در كشورهاي ديگر بسيار بالا است و حتي در روزهاي گرم تهران 3 ميليون و 400 هزار متر مكعب که مانند يك درياچه است، آب در تهران مصرف ميشود. در اين زمينه مديرعامل شركت آب و فاضلاب تهران با اشاره به اينكه 583 كيلومتر شبكه فاضلاب در شهر تهران ايجاد شده است ميگويد: فاضلاب تهران 850 ميليون متر مكعب پساب دارد.
وي با بيان اينكه 1600 ميليارد ريال پروژه براي سال 1395 طراحي كردهايم ميافزايد: در شهر تهران مشكلاتي داريم كه با درايت و حمايت شوراي شهر ميتوانيم اتفاقات خوبي را در حوزه آب و فاضلاب تهران رقم بزنيم.
مديرعامل شركت آب و فاضلاب تهران درخصوص انتقال آب سد ماملو به شبكه آب ميگويد: اين پروژه به طول 30 كيلومتر به بهرهبرداري رسيد و چند روز پيش نيز وزارت بهداشت طي نامهاي به مدت دو ماه آب اين سد را مورد پايش قرار داد و نهايتاً تأييد كرد كه كيفيت آب اين سد در وضعيت خوبي قرار دارد و اميدواريم بتوانيم وضعيت كيفيت آب سد را به حد پايدار برسانيم.
پرورش با بيان اينكه پيشنهاد ميشود كميسيوني در شورا تشكيل شود تا بر روند اجراي پروژههاي آب و فاضلاب پايتخت نظارت كند، ميگويد: شهرداري پساب را براي آبياري فضاي سبز از سازمان بخرد و اين موضوع را طي مكاتبهاي به اطلاع شوراي شهر رسانديم تا وضعيت فاضلابها تعيين تكليف شود اما هنوز اين مهم رخ نداده اما دقت داشته باشيد كه برجهاي بلندي كه در تهران ساخته ميشوند، نيازمند فاضلاب هستند و بايد سيستم فاضلاب آنها زودتر تكميل شود و ما ميتوانيم با جذب سرمايهگذاري نسبت به ايجاد تصفيهخانهها اقدام كنيم اما شهرداري بايد تضمين دهد كه اين پسابها را از ما ميخرد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۶ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۱۷:۲۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 19]