واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: تصویب برنامه ششم در مجلس دهم
گویا رایزنیهای دولت با هیات رئیسه مجلس نهم -دست کم در یک مورد- نتیجه داده و قرار است بررسی نهایی «برنامه ششم توسعه» به مجلس دهم موکول شود.
به گزارش نامه نیوز، علیرغم تصویب کلیات برنامه ششم در مجلس نهم و تصویب جزئیات آن در کمیسیون تلفیق، علیرضا منادی، عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی اعلام کرد: هیات رئیسه مجلس تصمیم گرفته است برنامه ششم توسعه در مجلس دهم بررسی شود.
به گفته منادی، چون فرصت کمی تا پایان مجلس نهم باقی مانده و بررسی برنامه ششم به زمان بیشتری نیاز دارد، ابن برنامه به مجلس دهم سپرده شده است. همچنین گویا قرار است طبق قانون، دولت در فهرستی، لوایحی را که کار بررسی آن در مجلس نهم به پایان نرسیده است به مجلس دهم اعلام کند که لایحه برنامه ششم توسعه نیز یکی از این لوایح خواهد بود.
در همین حال دستور کار هفته جاری مجلس هم در حالی منتشر شد که باز هم لایحه برنامه ششم توسعه در دستور کار صحن علنی قرار نگرفت که نشان دهنده عدم بررسی این لایحه در مجلس نهم است.
اما موکول کردن تصویب برنامه ششم به مجلس دهم برای دولت کار آسانی نبود. چون نمایندگان مجلس نهم کمر همت را بسته بودند تا به هر نحوی که شده این برنامه در مجلس نهم تصویب شود. حتی اعضای کمیسیون تلفیق برنامه هم با جدیت تمام این لایحه را بررسی کردند؛ حاصل بررسی آنها افزودن 88 ماده پیشنهادی به لایحه 31 مادهای دولت بود.
پیشنهاداتی از ساخت 4000 خانه برای محرومان و اقشار کمدرآمد گرفته، تا تعیین تعداد زایمانهای طبیعی و میزان تولید محصولاتی مانند چغندرقند گرفته تا گندم. اولویت استخدام مردان متاهل دارای فرزند و ایجاد محدودیت برای استخدام زنان، ایجاد بیمارستانهای طب سنتی، تاکید بر افزایش ازدواح و فرزندآوری و مکلف کردن همه نهادها و سازمانها برای تحقق این هدف تنها بخشی از 88 پیشنهاد الحاقی نمایندگان مجلس بود.
از سوی دیگر، یکی از آخرین تقابلها میان دولت و مجلس بر سر برنامه ششم توسعه رخ داد. دولت تصویب برنامه ششم را حق مجلس دهم میدانسته و به قول نوبخت «چون نمایندگان مجلس دهم چهار سال از اجرای برنامه ششم توسعه را در مجلس حضور دارند، این حق طبیعی آنان است که این برنامه را تصویب کنند.» اما برخی از نمایندگان مجلس از جمله حسینعلی حاجی دلیگانی، عضو کمیسیون تلفیق برنامه ششم توسعه معتقد بودند«مجلس نهم از پختگی لازم برای بررسی برنامه ششم برخوردار است و مجلس دهم نمیتواند با این پختگی لایحه برنامه را بررسی کند.»
با این حال، 104 منتخب مجلس دهم در نامهای به علی لاریجانی خواستار بررسی برنامه ششم در مجلس دهم شدند اما لاریجانی پاسخی به این نامه نداد. مانند نامه غلامرضا تاجگردون، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس که همان ابتدای کار در نامهای از لاریجانی خواسته بود بررسی برنامه ششم را به مجلس دهم موکول کند. وی در این نامه تاکید کرده بود درخواستش «برای برای عدم تصویب برنامه ششم در مجلس نهم به هیچ عنوان سیاسی نیست بلکه بر اساس نظرات کارشناسی و کسب تجربه از گذشته نه چندان دور نظام برنامهریزی کشور است.»
پیش از همه اینها اما اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور دست به کار منصرف کردن مجلس نهمیها از تصویب برنامه شده بود. جهانگیری پیش از آغاز بررسی جزئیات برنامه ششم توسعه در مجلس با غلامرضا مصباحیمقدم، رئیس این کمیسیون تماس گرفته و در خصوص تصمیم مجلس برای بررسی برنامه ششم توسعه سئوال کرده بود. احتمالا جواب مثبت مصباحیمقدم و عزم جزم وی برای بررسی برنامه در مجلس نهم سبب شد جهانگیری با علی لاریجانی وارد رایزنی شود تا مجلس را از بررسی برنامه ششم منصرف کند.
در نهایت با وجود تصویب این برنامه در کمیسیون تلفیق با توجه به آنکه کمتر از دو هفته به عمر مجلس نهم مانده، گویا این مجلس از آخرین فرصت خود برای تصویب برنامه ششم چشمپوشی کرده. برنامهای که حتی در مورد عنوان آن هم میان دولت و مجلس اختلاف وجود دارد.
دولت «لایحه احکام مورد نیاز اجرای بـرنـامـه شـشـم توسعه» را در 31 ماده به مجلس داد. اما مجلس «سند توسعه برنامه ششم» را در 30 ماده پیشنهادی دولت و 88 ماده الحاقی پیشنهادی خود تصویب کرد. یعنی دولت در نظر داشته تا کلیات را مجلس تصویب کند و برنامه را خود بنویسد و اجرا کند اما مجلس جزئیترین موارد را هم در برنامه گنجانده بود.
منبع: اقتصادنیوز
۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۱۷:۲۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 126]