واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: انتقاد وطن امروز به سخنان رئیسجمهور
وطن امروز در گزارشی آورده است:
به گزارش نامهنیوز، رئیسجمهور محترم در مراسم گرامیداشت روز کارگر باز هم بر کامیابی برجام در پیشرفت کشور تاکید کرد. قوت این تاکید آن اندازه بود که حجتالاسلام والمسلمین آقای دکتر روحانی از این سند بهعنوان «راهی برای حرکت ملت به سمت تعالی»(!) یاد کرد. بزرگنمایی برجام از جانب رئیس دولت یازدهم امری مسبوق به سابقه است؛ رویکردی که از همان آغاز مذاکرات هستهای در پاییز 92 با گستردگی و عمق زیاد توسط حلقه مشاوران و اطرافیان وی و رسانههای حامی دولت نیز دنبال شد. در این رویکرد، «برجام» همان کلید تدبیر و حلالمسائلی است که با به ثمر نشستن آن، کشتی تعالی و پیشرفت کشور از ساحل به گل نشسته تحریم بیرون خواهد آمد. بر این اساس، گشایش اقتصادی در حوزه داخلی و خارجی مهمترین پیامد حل مساله هستهای است که میتواند زمینه را برای تحول در سایر حوزهها نیز فراهم کند؛ سیاستی که تا حد زیادی با شاخصهای «الگوی پیشرفت برونزا» همخوانی داشته و دارد که البته دولتیها خود چنین عنوانی را برنمیتابند.
نگاه خوشبینانه به شرایط پساتحریم و از آن بدتر وعدههای طرفهای غربی در حالی به خط فکری و عملی مسلط دولت تبدیل شده که حضرت آیتاللهالعظمی خامنهای رهبر حکیم انقلاب اسلامی بارها بر لزوم هوشیاری در این شرایط جدید تاکید داشته و دارند. این هوشیاری بنا به ذات خود و ماهیت و سابقه نامطلوب طرف مقابل باید با چاشنی «دشمنشناسی» همراه باشد. سال گذشته و پس از شروع اجرای برجام و در شرایطی که کاخ سفید و دولتهای اروپایی چه با کنایه و چه با بیان روشن، رفع کامل تحریمها را منوط به پذیرش برخی شروط فرابرجامی میدانستند، برخی در داخل همچنان بر فضای مثبت روند اجرای این سند تأکید داشتند. با این حال زمان زیادی لازم نبود تا این حقیقت آشکار شود که در موضوع مذاکرات سیاسی «دو صد گفته چون نیم کردار نیست» و نمیتوان به آنچه پشت میز بیان میشود، اینچنین خوشبین بود بویژه آنکه بازیگر اصلی یک طرف این میز ایالات متحده آمریکا با سابقهای طولانی از نقض پیمانها و عهدشکنیهای تلخ است که گاه بنیان ملت و حکومتی را به باد فنا داده است.
وعده رفع تدریجی و بیقید و شرط تحریمها خیلی زود رنگ خزان گرفت و بهتدریج صخره سخت واقعیت، سر برآورد.
اسفندماه سال گذشته بود که دکتر «علیاکبر صالحی» رئیس سازمان انرژی اتمی و از اعضای تیم مذاکرهکننده هستهای در گفتوگو با وبگاه «العربیالجدید» عنوان کرد غربیها در اجرای تعهدات برجام با تاخیر عمل میکنند: «تهران به آنچه باید، متعهد است اما تأخیری در طرف مقابل هست که مسؤولیتش هم با خودش است در حالی که هیچ مانع مشخصی وجود ندارد».
چند روز بعد، این گفته صالحی با واکنش شدید رئیسجمهور در نشست خبری مواجه شد: «در زمینه مسائل اتمی آقای صالحی هر چه بگوید درست است [اما] ایشان وزیر اقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی نیست، وزیر خارجه هم در حال حاضر نیست، ایشان مسؤول سازمان انرژی اتمی است. به نظر بنده مسیر درستی را طی میکنیم و ممکن است مشکلات جزئی داشته باشیم که باید رفع شود».
اما این تنها صالحی نبود که به خلف وعده طرف مقابل و کندی اجرای برجام اذعان داشت. 14 فروردین امسال دکتر «سیدعباس عراقچی» عضو ارشد تیم مذاکرهکننده هستهای در گفتوگوی ویژه خبری از بدعهدیهای طرف مقابل و عدم همراهی کامل آمریکا خبر داد. 2 هفته بعد دکتر «ولیالله سیف» رئیس بانک مرکزی در مصاحبه با تلویزیون «بلومبرگ» به صراحت گفت: «تا به اینجا، ایران «تقریباً هیچچیز» از اجرای توافق به دست نیاورده است».
حکم 2 هفته پیش دیوان عالی آمریکا مبنی بر پرداخت غرامت ۲میلیارد دلاری جمهوری اسلامی ایران به بازماندگان حادثه تروریستی سال ۱۹۸۳ لبنان، نشانه دیگری از تداوم سیاستهای خصمانه آمریکا بود که حتی واکنش تند وزیر امور خارجه و نامهنگاری او با دبیرکل سازمان ملل را نیز به همراه داشت. ظریف در گفتوگو با «نیویورکر» ضمن بیان اینکه «کل احترامم(!) به دستگاه عدالت آمریکا از بین رفت» و اینکه «دیوان عالی، دیوان عالی آمریکا است نه دیوان عالی دنیا» از این حکم بهعنوان یک دزدی خیابانی یاد کرد.
اما رئیسجمهور روز یکشنبه 12 اردیبهشت با بیانی متفاوت از این اظهارنظرها، چنین گفت: «آنگاه که میگفتیم پای میز مذاکرات میتوان مشکل را حل کرد، بدبینها و بدگمانها میگفتند امکانپذیر نیست. آن روز که با 6 قدرت جهانی توانستیم به توافق برسیم، باز هم بدبینها و بدگمانها گفتند درست است به توافق رسیدیم اما این قابل اجرا نیست. آن روز که به روز اجرای برجام رسیدیم باز هم بدبینها و بدگمانها گفتند آنچه به شما وعده دادهاند، عمل نخواهند کرد و شما در این مذاکرات به موفقیت نرسیدهاید».
این گفته رئیسجمهور بویژه جمله آخر آن بدین معناست که وعدههای طرف مقابل در برجام عملیاتی شده و مذاکرات هستهای به سرمنزل مقصود رسیده است! گزارهای که با آنچه در واقعیت رخ داده و حتی از جانب مدیران ارشد دولت بیان میشود در تضاد کامل است. اگر بر مدار فکری روحانی بیندیشیم گویا هیچ بدعهدی و خلف وعدهای صورت نگرفته و همه چیز طبق روال و در کمال آرامش در حال انجام است. این خوشبینی مفرط و بزرگنمایی در حالی صورت میگیرد که کندی اجرای برجام نهتنها برای آگاهان و نخبگان که حتی برای فعالان اقتصادی و عموم مردم نیز روشن شده است اما انگار رئیسجمهور همچنان بدعهدی ایام را در این روزگار پرشر و شور باور ندارد.
رئیسجمهور باید بداند آنچه جریان منتقد او تاکید میکنند نه از روی بدبینی و بدگمانی است بلکه ناشی از دشمنشناسی جریانی است که روزها، ماهها و سالها رفتار غرب و بهطور ویژه ایالات متحده را رصد میکند و جز خباثت و دشمنی چیزی از آن ندیده است. همچنان که برای غربیها سیاست، تعبیری «کارل اشمیتی»(1) دارد که مبتنی بر دوست و دشمن است، بد نیست ما هم نگاهمان به سیاست را تغییر دهیم و دوست و دشمن را از هم بازشناسیم؛ امری که البته قطعا از عهده دلدادگان به غرب ساخته نیست.
پینوشت
1- «کارل اشمیت» متفکر مطرح آلمانی است که سیاست را در تمایز قائل شدن میان دوست و دشمن و نیروهای خودی و نیروهای غیرخودی بازمیشناسد.
۱۵ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۰۶:۵۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]