واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: آمریکا میانجی ایران و عربستان خواهد شد؟
در چند روز اخیر تحرکات دیپلماتیک زیادی در منطقه و خارج از منطقه منطقه شکل گرفته است که به نظر می رسد بی ارتباط با یکدیگر نباشند. سفر محمد جواد ظریف به نیویورک و دیدار با جان کری وزیر خارجه آمریکا و در ادامه سفر امروز باراک اوباما به ریاض از مهم ترین تحرکات دیپلماتیک دو روز اخیر بوده اند.
کد خبر: ۵۸۲۷۲۶
تاریخ انتشار: ۰۲ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۱۶:۱۷ - 21 April 2016
در چند روز اخیر تحرکات دیپلماتیک زیادی در منطقه و خارج از منطقه منطقه شکل گرفته است که به نظر می رسد بی ارتباط با یکدیگر نباشند. سفر محمد جواد ظریف به نیویورک و دیدار با جان کری وزیر خارجه آمریکا و در ادامه سفر امروز باراک اوباما به ریاض از مهم ترین تحرکات دیپلماتیک دو روز اخیر بوده اند.
به گزارش «تابناک»، محمد جواد ظریف و جان کری، وزرای خارجه ایران و آمریکا، روز سه شنبه پشت درهای بسته در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک ملاقات کردند. این دیدار پس از آن صورت گرفت که ایران شکایت کرد به خوبی از دستاوردهای اجرای برجام (توافق جامع اتمی) بهره مند نشده است. پیشتر اعلام شده بود رایزنی درباره اجرای برجام و نیز استفاده از قدرت منطقهای ایران برای پایان دادن به جنگ داخلی سوریه از مهمترین محورهای دیدار ظریف و کری است.
از سوی دیگر، باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده امروز چهارشنبه وارد ریاض شد و قرار است ضمن دیدار با ملک سلمان پادشاه سعودی، در نشست شورای همکاری خلیج فارس نیز شرکت کند. به نظر می رسد در این سفر موضوع ایران و اختلافات میان ریاض و تهران یکی از مسائل عمده ای است که در دستور کار باراک اوباما قرار خواهد گرفت.
آنتونی کوردزمن، تحلیلگر امنیت ملی و کارشناس عربستان سعودی در مرکز تحقیقات استراتژیک و بینالملل در واشنگتن، میگوید: « سعودیها به نسبت آمریکا، به خصوص با توجه به اقدامات سعودیها در سوریه، عراق و اخیراً در یمن،"صدای نظامی بلندتری در منطقه دارند" و تنش میان آمریکا و عربستان نه به غیرفعال بودن سعودیها که به تفاوت میان اولویتها بازمیگردد. در این میان، اولین و مهمترین اختلاف نظر دو کشور به ایران مربوط است که اوباما سعی در ورود به آن را دارد».
به عقیده برخی تحلیلگران و کارشناسان، سفر همزمان محمدجواد ظریف به نیویورک و دیدار با همتای آمریکایی خود و سفر رئیس جمهور آمریکا به ریاض اگرچه از پیش طراحی شده بود، اما تصادفی و غیرمرتبط با هم نیستند. برخی منابع خبری معتقدند واشنگنتن در حال رایزنی با تهران و ریاض برای کاهش تنش میان آن هاست.
آمریکایی ها به خوبی می دانند ادامه تنش های فزاینده میان تهران و ریاض باعث تداوم بحران های منطقه ای و پیچیده تر شدن وضعیت موجود خاورمیانه خواهد شد. به همین دلیل علی رغم مشکلات فراوانی که با ایران دارند و علی رغم اینکه اخیرا نیز با عربستان سعودی وارد روابطی تنش زا شده اند، سعی دارند با میانجی گری خود، روابط میان این دو قدرت منطقه ای را بهبود ببخشند.
لذا به گفته برخی منابع، بخشی از رایزنی های وزرای خارجه ایران و آمریکا در پشت درهای بسته در نیویورک و همچنین برخی از تلاش های دیپلماتیک اوباما در ریاض، برای کاهش تنش ها و بهبود روابط میان تهران و ریاض بوده است.
حال باید منتظر ماند و دید که بعد از سفر ظریف به نیویورک و سفر اوباما به ریاض، می توانیم شاهد باز شدن مسیرهای دیپلماتیک میان ایران و عربستان برای بهبود روابط باشیم؟ و آیا این دو کشور میانجی گری ایالات متحده و شروط یکدیگر را خواهند پذیرفت یا خیر؟
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 96]