واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: نگرانی جامعه از نگرانی وزير نيرو برای منابع آب فارس، بوشهر و اصفهان
مرزهاي سياسي اداري كشور در هيچ يك از فضاهاي جغرافيايي با مرزهاي حوضه هاي آبريز تطابق ندارد و اين مسئله اساساً داشتن نگاه استاني به موضوع پراكنش بارش، منابع آب و همچنين تنوع اقليمي را به شدت زير سئوال مي برد. ضروري است تا مسئولين هنگام اعلام مواضع خود و ابراز نگراني ها كه قطعاً بر جريان تصميم گيري هاي آنها نيز اثر خواهد بود به صورت دقيق آمار و اطلاعات موجود و تفاوت هاي فضايي كشور را مورد توجه قرار دهند.
کد خبر: ۵۸۲۱۳۲
تاریخ انتشار: ۳۱ فروردين ۱۳۹۵ - ۰۹:۴۴ - 19 April 2016
يكی از جالبترين خبرهاي آبي روزهاي اخير نگرانی حميدرضا چيت چيان وزير نيرو در رابطه با كم آبي در فصل آبي جاري به ويژه در سه استان فارس، بوشهر و اصفهان بود. حميدرضا چيت چيان در اين رابطه گفت: «با وجود این بارشها هنوز برخی استانها در وضعیت قرمز خشکسالی هستند و متأسفانه استانهای اصفهان، فارس و بوشهر هنوز مشکل کمبود آب دارند.» مسئله اينجاست كه نگاه آقاي وزير چقدر جامع، دقيق و عادلانه است؟ به گزارش «تابناك»؛ حجم بالاي بارش باران در هفته گذشته به ويژه در غرب و جنوب غرب كشور جدا از خسارت هايي كه به شهروندان وارد كرد، به گفته مسئولين باعث آب گيري حجم قابل توجهي از آب در پشت بسياري از سدهاي كشور شد و اين مهم نويد بخش يك سال آبي خوب در فصل گرما شد. در اين ميان توجه و نگراني وزير نيرو در رابطه با كم آبي در سه استان اصفهان، فارس و بوشهر قابل تأمل است. چرا كه بر اساس آمار منتشر شده توسط «پايگاه اينترنتي وزارت نيرو» به نظر مي رسد در ميان استانهاي كشور از نظر حجم بارندگي چند استان ديگر وضعيت بدتري دارند. ديگر اينكه اصولاً نگاه استاني داشتن به مسئله آب با آن مرزهاي سياسي اداري غير منطبق با وضعيت اقليمي و حوضه هاي آبريز كشور يك اشتباه كامل محاسباتي است كه وزير نيرو دچار آن شده است. مطلب حاضر در ادامه بر آن است تا با بررسي حجم بارندگي تجمعي سال آبي 95-94 اساساً دريابد كه آيا واقعاً بدترين شرايط آبي در سال جاري متعلق به همين سه استان است و يا خير؟ از سوي ديگر اين مسئله را نيز بررسي كند كه نگاه استاني داشتن به مسائل آب و هوايي كه به هيچ وجه با مرزهاي سياسي اداري كشور منطبق نيست چقدر صحيح است؟ ابتدا براي كسب اطلاع از وضعيت سه استان مورد اشاره و نگراني وزير نيرو يعني فارس، بوشهر و اصفهان و ديگر استان ها نياز شد تا حجم بارندگي تجمعي آنها را در سال آبي 95-94 كه در «پايگاه اينترنتي وزارت نيرو» منتشر شده است بررسي شود. اين آمار در ادامه و در قالب نقشه ذكر مي شود.
در نقشه بالا به پراكندگي حجم بارش در استان هاي كشور بر اساس فراواني تجمعي بارش در سال آبي 95-94 اشاره شده است. همانطور كه ديده مي شود در اين نقشه ميزان بارش استانها در 10 دسته از 33 ميليمتر تا 800ميليمتر طبقه بندي شده است.
در اين نقشه ملاحظه مي شود كه استانهاي سيستان و بلوچستان، خراسان جنوبي و يزد با حجم بارش كمتر از 82 ميليمتر بدترين وضعيت بارندگي در سال آبي جديد را دارند. از سوي ديگر نيز استان سمنان با كمتر از 128 ميليمتر بارندگي در طبقه دوم قرار مي گيرد. پس از استان سمنان نيز خراسان رضوي، كرمان و قم با حجم بارندگي كمتر از 146 ميليمتر قرار دارند. همانطور كه ملاحظه شد رجوع به آمار و بررسي ها نشان داد استان هاي مورد اشاره و دغدغه وزير نيرو يعني اصفهان، فارس و بوشهر اگرچه وضعيت قابل قبول بارندگي را ندارند ولي شرايطشان بدتر از استان هايي كه در بالا به آنها اشاره شد نيست. همين موضوع تا حدود زيادي اين نگراني را از چارچوب عدالت و دقت مديريتي خارج مي كند. موضوع ديگري كه بايد بر آن تأكيد شود و مورد توجه قرار گيرد، تفاوت فاحش ميان نقشه حوضه هاي آبريز كشور با مرزهاي سياسي ايران است. هرگونه اعمال نظر در مورد چگونگي توزيع بارش و نگراني در رابطه با آن بدون توجه به اين نكته ناقص است. چرا كه اصولاً در كشور ما مرزهاي سياسي اداري بدون كوچكترين توجه به مرزهاي آب و هوايي و حوضه هاي آبريز طراحي و اجرا شده اند. در ادامه نقشه حوضه هاي كلان آبريز كشور نمايش داده مي شود.
نقشه فضايي حوضه هاي آبريز كشور
براي درك بهتر عدم انطباق مرزهاي سياسي اداري با حوضه هاي آبريز در ادامه در قالب يك نقشه تركيبي تفاوت مكاني مرزهاي سياسي با مرزهاي حوضه هاي آبريز كشور نشان داده مي شود.
همانطور كه ديده شد، مرزهاي سياسي اداري كشور در هيچ يك از فضاهاي جغرافيايي با مرزهاي حوضه هاي آبريز تطابق ندارد و اين مسئله اساساً داشتن نگاه استاني به موضوع پراكنش بارش، منابع آب و همچنين تنوع اقليمي را به شدت زير سئوال مي برد. بر اساس آنچه آمد، به نظر مي رسد ضروري است تا مسئولين هنگام اعلام مواضع خود و ابراز نگراني ها كه قطعاً بر جريان تصميم گيري هاي آنها نيز اثرگذار خواهد بود به صورت دقيق آمار و اطلاعات موجود و تفاوت هاي فضايي كشور را مورد توجه قرار دهند. موضوع ديگري كه توجه به آن ضروري به نظر مي رسد، تنظيم و طراحي داده ها و اطلاعات منابع آب با احتساب حوضه هاي آبريز و نه مديريت استاني است. چرا كه بعضاً ديده مي شود بي توجهي مديريت استان هاي مختلف به حوضه هاي آبريز و توجه صرف آنها به مرزهاي سياسي مشكلات فراواني را در جريان تصميم گيري هاي صحيح ايجاد كرده است و حتي به تنش ميان استانها انجاميده است.
مطالب مرتبط
پشت پرده آببازی جديد مسئولين و مديران رسانهای كشور در رابطه با سيلابهای غرب كشور +ویدیو
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]