واضح آرشیو وب فارسی:مهر: در گفتگو با مهر مطرح شد؛
شهروند اردبیلی نگاه کالبدی به شهر دارد/ضرورت توازن اجتماع- ساختار
شناسهٔ خبر: 3600679 - یکشنبه ۲۹ فروردین ۱۳۹۵ - ۱۱:۲۶
استانها > اردبیل
اردبیل – با وجود تأکید تمامی شهرداران اردبیل به توسعه فرهنگی و عمرانی این شهر همچنان با مشکلات متعدد مواجه است. مدیریت جدید تغییر نقطه تمرکز اجرای برنامهها را حلال بسیاری از مشکلات میداند. خبرگزاری مهر، گروه استانها - محمد میرزایی ناطق، ونوس بهنود: پروژههای عمرانی شهر اردبیل در یک سال گذشته با تغییراتی همراه بوده است. تغییراتی که نقطه تمرکز بر توسعه صرف عمرانی را نیازمند اصلاح دانسته و تیم کاری جدید شهرداری اردبیل با این باور که توسعه عمرانی نمیتواند شهر را از مسائل و مشکلات موجود رهایی بخشد، نگاه خود را تغییر داده و با تفکرات جدیدی پای کار آمده است. اینکه سکونتگاهها نیازمند ساماندهی است و در بافت مرکزی و تاریخی شهر باید ساختوسازها رونق بگیرد، اینکه به دلیل محدودیت درآمد شهرداری لازم است ظرفیت بخش خصوصی به کار گرفته شود و اینکه اردبیل نیازمند اصلاح عمرانی بخشهای مختلف از جمله آسفالت، معابر، فضای سبز، زیرساختهای فرهنگی و امکانات تفریحی و رفاهی است، در برنامههای جدید نه تنها به حاشیه رانده نشده بلکه با نگاه متفاوتی پیگیری میشود. سال گذشته زمانی که شهردار سابق اردبیل به دلیل شرکت در انتخابات مجلس از سمت خود استعفا داد در نهایت سکان شهرداری اردبیل به حمید لطفاللهیان که به طرحهای علاج بخش شهری تاکید دارد، سپرده شد. بعد از سپری شدن چند ماه از فعالیت شهردار جدید، رنگ و بوی جدید پروژهها نشان میدهد نوع نگاه به پروژههای شهری با تغییراتی همراه است. اینکه این تغییرات تا چه حد امیدوارکننده بوده و مرهم زخمهای شهری است، به عقیده شهردار اردبیل پاسخ مثبتی دارد. لطفاللهیان در گفتگوی اختصاصی خود با خبرگزاری مهر به تشریح برنامههای علاج بخشی و مهمترین سیاستهای فکری مجموعه شهرداری اردبیل اشاره کرد و از جمله دغدغههای خود برای تحقق برنامهها را همراهی شهروندان دانست. *آقای لطفاللهیان سال گذشته چه رویکردی را با خود به مجموعه شهرداری آوردید؟ مهمترین اقدام ما در سال گذشته تعریف رویکرد جدید برای شهرداری و ایجاد نگاه جدید به شهر بود. ما به دنبال این نگاه هستیم که شهر، شهر انسانمحور تعریف شود و شهر را فقط با پروژه عمرانی نشناسیم و در کنار پروژه عمرانی پروژه فرهنگی نیز داشته باشیم.
ما نیازمند این هستیم که توازن ساختاری - اجتماعی برقرار کنیم و علیرغم پروژه عمرانی، پروژه فرهنگی اجتماعی نیز تعریف کنیم. بنده معتقدم توسعه فرهنگی اجتماعی مقدم بر توسعه عمرانی است. اگر نگاهی به شهرهای برتر جهان برای زندگی بیندازیم میتوانیم الگوبرداری داشته باشیم. به عتوان نمونه وین اتریش جزو ۱۰ شهر برتر برای زندگی است. در این شهر از انرژی پاک استفاده میشود. بیشتر مسیرها پیادهرو و انسانمحور است نه خودرو محور. بر همین اساس است که ما در پیرامون شورابیل مسیر پیادهرو تعریف کردیم. در واقع نگاه شهر انسانمحور است که پروژه تعریف میکند. البته باید تأکید کنم این نگاه تازگی ندارد. کار ما صرفاً تقدم و تأخر در اجرا است. شورای شهر در زمانی که مسئولیت شهرداری به من سپرده میشد، از بنده برنامه خواست که گفتم شهرداری برنامه و چشمانداز دارد و به جای برنامه بنده طرحهای علاج بخشی خواهم داد. *ارزیابی شما از مهمترین مشکلات شهرداری بویژه در سال گذشته چیست؟ سال گذشته رکود حاکم تمامی شهرداریها را دچار مشکل ساخت. آمار صدور پروانه سال ۹۴ به نسبت سال ۹۳ با ۴۳ درصد کاهش همراه است. آن هم در وضعیتی که اصلیترین درآمد شهرداری اردبیل از محل صدور پروانه است. رکودهای حاکم همچنان ادامه دارد و پروژههای دولتی به لحاظ مالی دچار مشکل است. از سویی اردبیل یک شهر صنعتی نیست. رکود و تحریم منجر به وضعیت مالی بدی برای تمامی شهرداریها از جمله شهرداری اردبیل شد. *بااینوجود اعلام میشود که در بحث درآمد شهرداری اردبیل در گروه ۱۵ شهرداری برتر کشور قرار دارد. به عقیده شما این وضعیت اجراییات بهتر را نمیتوانست به دنبال داشته باشد؟ ببینید کل شهرداریها دچار مشکل هستند. در خود استان بله وضعیت ما از تمامی شهرداریها بهتر است اما در مقابل تبریز که شهر صنعتی است از خود ما وضعیت بهتری دارد. سرانه درآمد ما پایین است. متوسط سرانه درآمد در اردبیل پنج میلیون و ۵۰۰ هزار ریال است و از سرانه متوسط کشوری نیز رقم کمتری است که موجب میشود درآمد کل شهرداری اردبیل کاهش یابد. بسیاری از شهرداریها در بحران گرفتار هستند در برخی حتی امور جاری و روزمره شهرداری دچار مشکل است و در برخی اعتبارات جاری تأمین نمیشود. *برنامه علاج بخشی شما در سال جاری به چه پروژههایی تمرکز دارد؟ اول اینکه این نگاه که شهر انسانمحور باشد را حاکم میکنیم. این باور به معنی تعطیلی پروژهها نیست. امسال در نظر داریم بیش از سال گذشته آسفالتریزی داشته باشیم و منتظر بهبود شرایط جوی هستیم تا آسفالتریزیها را آغاز کنیم. از سویی با همین نگاه انسانمحور توسعه عمرانی دنبال میشود. از جمله پروژه عمرانی پل ایستگاه سرعین را که بزرگترین پروژه عمرانی شهر اردبیل است آغاز کردیم. به دنبال تعریف مسیرهای پیاده در اردبیل هستیم و عموماً مرکز شهر را به لحاظ کاهش ترافیک در نظر گرفتهایم.
در خود شورابیل پروژههای سلامتمحور متعدد پیشبینی کردیم.امسال در هر منطقه شهرداری یک خانه فرهنگ و یک فرهنگسرا احداث خواهیم کرد. *به عقیده شما شهروندان تا چه حد آماده پذیرش نگاه مدیریتی جدید شهرداری اردبیل هستند؟ در این خصوص آموزش مهمترین نکته بوده و مجموعه شهرداری به آن تاکید دارد، برای ظرفیتسازی از موضوع آموزش نباید غفلت شود. به عقیده بنده کیفیت و سطح آموزشها با افزایش چشمگیر مواجه است. سال گذشته پنج هزار نفر- ساعت آموزش حوزه فرهنگ شهری ارائهشده است. در کل هشت هزار نفر- ساعت آموزش در شهرداری به ثبت رسیده که شش هزار نفر- ساعت را ما اجرا کردیم. *به نظر میرسد شهرداری برنامههای متعددی را حول محور دریاچه شورابیل در دست اجرا دارد. به چه دلیل این دریاچه تا به این حد برای شهرداری اهمیت یافته است؟ شورابیل برای ما اهمیت زیادی دارد. چرا که یک فرصت است و در کمتر شهری چنین امکانی وجود دارد. ما به شورابیل به عنوان یک عنصر با ارزش شهری نگاه میکنیم و با همین نگاه پروژههای عمرانی متعدد را پیرامون آن تعریف کردیم. از جمله مسیر پیادهروی تعریف شده تا ورود خودرو ممنوع شود. اطراف دریاچه دوچرخه و موتوربرقی تعبیه خواهد شد تا برای حملونقل مورداستفاده قرار گیرد. چهار ایستگاه سلامت در دور دریاچه اجرا میشود. قرار است سالن همایشهای بینالمللی احداث شود و حتی کلبههای چوبی راهنمای مسافران و گردشگران در اطراف دریاچه دایر شود. علاوه بر این پارکینگ رو باز نیز اجرا خواهیم کرد. *این نگرانی وجود دارد که برنامههای شهرداری در پیرامون این دریاچه پیوست زیستمحیطی ندارد و به طرح جامع ساماندهی نیز توجه نمیشود. برای رفع این نگرانی شهرداری چه برنامه ای دارد؟ وقتی بنده تأکیددارم در پیرامون دریاچه فضای سبز افزایش یابد و ورود خودرو ممنوع شود دفاع از ضروریات زیستمحیطی است. علاوه بر این ساختوساز غیرمجاز و بیبرنامه را ممنوع کردیم. در خصوص طرح جامع باید بگویم که طرح مصوبه کمیسیون دارد و صرفاً در ماده پنج مطرح شده که از نظرات مشاور خارجی استفاده شود و این به این معنی نیست که مشاور خارجی طرح را مجدداً مطالعه میکند. بلکه ما در پروژههای خود از نظر مشاور نیز استفاده میکنیم و بیتوجه به طرح جامع نیستیم. *گفته میشود برنامههای فرهنگی شهرداری اردبیل فاقد طرح جامع فرهنگی است. این موضوع صحت دارد؟ بله. اردبیل طرح جامع فرهنگی ندارد. این خود ضعف بزرگی است که در سالهای اخیر به آن توجه نشده است. ما در حال حاضر طرح جامع فرهنگی را پیشنهاد کردیم و در حال مطالعه توسط مشاور است. مدتزمان مطالعه پنج ماه عنوان شده است. در وضعیت فعلی هم برای اینکه به مشکل برنخوریم هر اقدام فرهنگی با اخذ نظر مشاور فرهنگی انجام میشود. درعینحال کمیته فرهنگی نیز در مجموعه شهرداری تشکیل شده است. محتوای برنامه جامع فرهنگی طرحهای اجرایی فرهنگی خواهد بود.
*برای ارتقا سطح فرهنگی شهر اردبیل چه برنامهای در نظر دارید؟ در این خصوص میخواهیم موزه شهر اردبیل را بسازیم. این موزه میتواند زمینه معرفی سبقه فرهنگی و علمی شهر اردبیل را فراهم سازد. بخشهای مختلفی از جمله عکاسخانه، فرهنگ و آموزشوپرورش، اسناد، محلات اردبیل، میادین قدیمی، مشاهیر، نقشههای تاریخی، پزشکان، اماکن تاریخی، نارین قلعه، مطبوعات تاریخی، شهرداری و شهرداران اردبیل در این موزه معرفی خواهند شد. *در المان سازی معابر و میادین شهر اردبیل چه برنامههایی مدنظر دارید؟ گلهمندیهایی از کیفیت المانهای میادین شهر اردبیل شنیده میشود. برای رفع این مشکل و بهبود المان سازی در سطح شهر، سمپوزیسیوم بینالمللی مجسمهسازی را ایجاد کردیم. این مجموعه خواهد توانست نظرات هنرمندان را در موضوعات تعریف شده بر اساس فراخوان جمعآوری کرده و دیگر برخی گلهمندیها از جمله استفاده از نظرات چند هنرمند رفع میشود. آثار منتخب توسط شورای سیاستگذاری که شامل میراث فرهنگی، شهرداری، تبلیغات اسلامی، ارشاد اسلامی، حوزه علمیه، دبیرخانه روز اردبیل و افراد دانشگاهی معرفی خواهند شد. در فاز اول فراخوانی با عنوان اردبیل، سلسله صفوی و کوه سبلان را منتشر کردیم. *مهمترین معضل فرهنگی شهر اردبیل را بیان کنید. مهمترین معضل نوع نگاه به شهر است. شهروند نگاه کالبدی به شهر دارد و آن را یک موجود زنده نمیبیند.همین نگاه باعث میشود زباله بریزد، از چراغقرمز عبور کند و... در گذشته گفته میشد شهر ما خانه ما اما امروز باید گفت شهر خوب را شهروندان خوب میسازند. باید این نگاه را حاکم کرد که شهر یک موجود زنده است و نباید آزار ببیند. شهرداری تمامی برنامههای خود را تأمین منافع سهگانه شهر، شهرداری و شهروند قرار داده است و انتظار میرود شهروندان نیز در تحقق این آرمان یاری گر شهرداری اردبیل باشند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 10]