واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: ظرفیتسازی با نگاه جدید به شهر و شهروندان
بسياري از زيرساختهاي شهري همچون معابر شهري، مترو، سيستم حمل و نقل عمومي، احداث فضاهاي فرهنگي و اجتماعي در اكثر كلانشهرها و شهرهاي بزرگ در حال تكميل شدن است.
نویسنده : بيژن سورانی
بسياري از زيرساختهاي شهري همچون معابر شهري، مترو، سيستم حمل و نقل عمومي، احداث فضاهاي فرهنگي و اجتماعي در اكثر كلانشهرها و شهرهاي بزرگ در حال تكميل شدن است.
در حقيقت توجه به توسعه نيازهاي اصلي و اساسي شهرها چند سالي است كه آغاز شده و ضروري است تا با تعامل دولت و مديريت شهري (شورا و شهرداري) به سرانجام برسد. در اين ميان در بسياري از كلانشهرهاي كشور ظرفيتهاي توسعهاي در صورت تكميل شدن پروژهها كامل خواهد شد و لازم است تا در كنار نگاه سختافزاري به توسعه شهري نگاه به شهر و شهروندان نيز در سال جديد تغيير كند. تحول در مديريت شهري، در حوزه شوراها و شهرداريها ميتواند زمينه تعامل و مشاركت شهروندان را بيش از پيش فراهم سازد.
توجه ويژه به حوزههاي نرمافزاري ميتواند بسياري از نيازهاي روزانه و شهري شهروندان را برطرف سازد. توسعه شهر و شهروند الكترونيك ميتواند گام مؤثري براي كاهش سفرهاي درون شهري شهروندان در كاسته شدن از مسائل و مشكلات شهري باشد.
به گفته كارشناسان بيش از نيمي از امور روزانه و جاري شهروندان ميتواند از طريق آموزش و توسعه و گسترش بستر شهر الكترونيك و بهكارگيري آن از محل كار و سكونت شهروندان برطرف شود.
نگاه جديد به شهر و شهروندان در اين زمينه ميتواند به كاهش هزينهها، زمان و كاسته شدن از تخريب و آلودگي محيط زيست شهري نيز منجر شود و اين امر زماني امكانپذير خواهد شد كه علاوه بر تكميل و توسعه شبكههاي سختافزاري و نرمافزاري زمينه مشاركت و تعامل شهروندان نيز فراهم شود.
با نگاهي به شهرهاي بزرگ جهان و فعاليتهاي آنها ميتوان دريافت كه همافزايي و تعامل و مشاركت شهروندان با مديريت شهري توانسته است بسياري از خلأها را برطرف سازد و اين حضور پررنگ شهروندان و پاسخگويي به نيازهاي آنان است كه مديريت شهري را در برنامهريزيها ياري ميرساند. به واقع برنامهريزيها و فعاليتها شهري در جهت برطرفسازي نيازهاي شهري در حالي صورت ميگيرد كه زمينه مشاركت و تعامل شهروندان نيز بيشتر فراهم شود. توجه به حقوق شهروندان در لايههاي مختلف زندگي شهري به نوعي حركت در مسير همافزايي و اعتمادسازي است. اعتمادي كه ميتواند زمينه مشاركت شهروندان را براي اداره و حفظ شهر فراهم سازد كه شهروندان شهر را متعلق به خود بدانند كه اين امر ميتواند زمينه حركتهاي خودجوش و مردمي را براي كاهش مسائل و معضلات شهري فراهم سازد.
بايد توجه داشت كه بخشي از مسائل و مشكلات شهري بهرغم تلاشهاي صورت گرفته از سوي مسئولان و مديريت شهري زماني برطرف ميشود كه تك تك شهروندان با احساس مسئوليت و با رعايت قوانين و مقررات و نيز مشاركت معنادار درصدد حل آن برآيند چرا كه بسياري از مشكلات و معضلات شهري به نوعي با يكديگر مرتبط هستند و اگر قرار باشد مشكلي ناديده گرفته شود مسائل بعدي نيز حل نخواهد شد.
گذر زمان سبب شده است تا نيازهاي شهروندان از شهر و مسئولان شهري نيز افزايش يابد. براين اساس لازم است تا جايگاه شهروندان ارتقا يابد چرا كه با گذر زمان اين شهروندان هستند كه ميتوانند به كاهش مسائل و مشكلات شهري كمك اساسي بكنند بنابراين ضروري است نقشآفريني شهروندان در مسائل شهري به صورت كليدي ديده شود و بازتعريف معناداري صورت بگيرد تا شهر پويايي خود را در همه زمينهها به دست آورد. در حقيقت بايد در نظر داشت توجه به شهر بدون توجه به شهروندان و توجه شهروندان بدون توجه به توسعه شهري كار به جايي نخواهد برد و يگانه مسير حركت در شهر و شهرنشيني و توسعه انسان محور مؤلفههاي شهري است كه ميتواند زمينه پيشرفت و ارتقاي زندگي شهري را فراهم سازد.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۱۵ فروردين ۱۳۹۵ - ۲۰:۳۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]