واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: اتحادیه اروپا، مستقل از آمریکا
جمهوری اسلامی در سرمقاله خود نوشت:
به گزارش نامهنیوز، فدریکو موگرینی، هماهنگکننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا در راس یک هیئت بلندپایه متشکل از 7 کمیسیونر که در حکم وزرای اتحادیه اروپا محسوب میشوند با سفر به تهران سرگرم انجام مذاکرات فشردهای با طرفهای ایرانی است.
درخصوص افتتاح دفتر اتحادیه اروپا در ایران نیز توافقاتی صورت گرفته اگرچه اصلیترین حوزه همکاری در خصوص تضمین اجرای برجام است ولی در عین حال در مورد مسائل منطقهای، مبارزه با تروریسم، کمکهای انساندوستانه بهویژه آوارگان هم دیدگاههای طرفین مطرح است. به علاوه چهار بیانیه پیرامون همکاریها در قلمرو هستهای، انرژی و علمی – پژوهشی تنظیم گردیده است که بیانگر تلاش برای ارتقاء روابط اتحادیه اروپا با ایران است. این امر نشانگر توان، ظرفیت و اراده اتحادیه اروپا برای گسترش همکاریهای فیمابین است. خوشبختانه اتحادیه اروپا مواضع روشنی را در خصوص مسائل مطرح اتخاذ کرده و از جمله تصریح دارد که آزمایشات موشکی ایران نقض برجام نیست واتحادیه اروپا در این خصوص نگرانی ندارد. به علاوه تحریمهای مالی - اقتصادی اتحادیه اروپا درخصوص مسائل هستهای لغو گردیده و سعی براینست که مناسبات در این مقوله بدون هیچ مانعی ارتقاء یابد بطوری که آمریکا هم نتواند مانع روابط بانکهای غیرآمریکائی با ایران شود.
این بدان معنی است که مذاکرات و تعاملات فیمابین در مسیر صحیحی است و نباید تحت تاثیر دیگران قرار گیرد. اروپا هم در گذشته از بابت تحریمهای تحمیلی از جانب آمریکا دچار آسیبهائی گردیده که روند خواستههای تحمیلی واشنگتن به اقتصاد اروپا هم ضربه زده است در حالی که بسیاری از کشورهای اروپائی در فهرست شرکای اقتصادی ایران بودهاند و منافع خود را در گسترش و تعمیق مناسبات همهجانبه با ایران جستجو میکردهاند.
این نکته از آن جهت اهمیت مضاعفی پیدا میکند که با درنظر گرفتن ثبات، امنیت و آرامشی که در ایران حکمفرماست، یک تفاوت جدی با محیط پیرامونی در این منطقه به شدت ملتهب دارد. بعلاوه مزیتهای نسبی در تعامل با ایران، بازار پرسودی را برای شرکای اروپائی به ارمغان آورده است.
واشنگتن در تصمیمات واقدامات خود، اگرچه معتقد است منافع خود را مدنظر دارد لکن تا اینجای قضیه فقط خود را داوطلبانه از حضور اقتصادی در بازار پرسود ایران محروم کرده و استمرار این وضعیت نیز فقط به زیان طرف آمریکائی خواهد بود. علاوه بر این، با تنظیم قوانین فرامرزی، عملاً سعی دارد دیگران را به اطاعت و پیروی از سیاستهای خود وادار نماید که این امر با منافع سایر کشورها به کلی و از اساس مخالف است. نباید ازنظر دور داشت که هم در ماجرای هستهای و هم سایر بهانههائی که واشنگتن مطرح میکند، وجه سیاسی - تبلیغاتی موضوع همچنان غالب است و اصرار بر اینست که مسائل به بهانههای واهی تحتالشعاع امیال دیگران و از جمله رژیم صهیونیستی قرار گیرد یا از کینهورزیهای آشکار و نهان برخی رقبای منطقهای از جمله عربستان تاثیر پذیرد.
برای مثال در ماجرای هستهای، رژیم صهیونیستی که خود عضو انپیتی نیست، با اعمال فشار و تاثیرگذاری بر مراکز تصمیمگیرنده آمریکا از جمله کنگره، سعی داشته و دارد که شاخص تطابق یا عدم تطابق رفتار ایران با مفاد انپیتی تلقی شود!
اینکه آمریکا مراکز تصمیمساز خود را تا چه اندازه تحت تاثیر «لابی صهیونیستی» قرار میدهد، به خودش مربوط است که البته میبینیم آنها نیز از دخالتهای غیراصولی لابی صهیونیستی در جهت دیکته کردن امیال صهیونیستی چندان راضی به نظر نمیرسند ولی تصمیم واشنگتن هرچه باشد، نباید اجازه داد قلمرو تاثیرگذاری صهیونیستها، در منافع سایر کشورها و از جمله اتحادیه اروپا نیز تسری یابد و آنها که خود به هیچیک از موازین بینالمللی پایبند نیستند، معیار و شاخص ارزیابی دیگران تلقی شوند!
مواضع وعملکرد آمریکا هرچه باشد، نباید در روند اجرای برجام تاثیر سوئی ایجاد کند واحیاناً در انجام تعهدات طرفهای غربی تاخیر یا وقفهای را باعث شود که منافع طرف ایرانی را تحتالشعاع قرار دهد. با وجود این، تا همین مرحله شاهد عدم تطابق عملکرد و تصمیمات آمریکا با محتوای برجام بودهایم که بعضاً با اعتراض رسمی وهشدار اتحادیه اروپا نیز مواجه گردیده است. این محک تجربهای قابل توجه برای ارزیابی صداقت واراده غرب و بهویژه اتحادیه اروپا در اجرای تعهداتش محسوب میگردد که میتواند زمینهساز اعتماد ملتها ودولتها به اتحادیه اروپا شود، درغیراینصورت اعتماد موجود که ثمره دهها سال تلاش و سرمایهگذاری است، به یکباره از میان میرود یا لااقل خدشهدار میشود. اتحادیه اروپا فردا هم به این اعتماد سایر ملتها و دولتها به شدت نیاز دارد.
منبع: روزنامه جمهوری اسلامی
۲۹ فروردين ۱۳۹۵ - ۰۸:۰۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 16]