محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1845547393
مفید ترین مواد غذایی که در سفره صبحانه ما ایرانیان پیدا می شود!
واضح آرشیو وب فارسی:نیک صالحی: صبحانه از قدیم الایام در میان ایرانیان از اهمیت زیادی برخوردار بوده است می خواهیم به مفید ترین مواد غذایی که در سفره صبحانه ما ایرانیان پیدا می شود اشاره کنیم.
سفره صبحانه ایرانی ها
روزنامه «شهروند» در شماره امروز خود به بررسی شیوه صبحانه خوردن ایرانیان در 500 سال اخیر پرداخته و نکات جالبی را از تاریخ استخراج کرده است.در مطلب این روزنامه آمده است: «خانم همسر عباسقلی خان در مازندران یک بار نیز ما را به صرف صبحانه در منزل خود دعوت کرد. و چون این مراسم صرف صبحانه در منزل او، به صورتی برگزار شد که تا آن موقع شبیهش را در سایر نقاط ایران ندیده بودم، لذا بهتر است در اینجا کمی بیشتر درباره آن توضیح بدهم: … پس از نشستن بر سر سفره، ابتدا دو مجمعه چوبی که هریک بوسیله دو مرد حمل میشد به اطاق آوردند و روی زمین نهادند که روی هر کدام در حدود ١۵ الی ٢٠ بشقاب بزرگ و کوچک قرار داشت. در میان این بشقابها سه چهار رقم پلو همراه با گوشت گوسفند، بره، چندین نوع خورش، بهاضافه خوراکهای متعددی از انواع ماهی: قزلآلا، ماهی آزاد و سایر ماهیهای دریای خزر، همراه با تخممرغهایی که به شکل املت و صورتهای دیگر تهیه شده بود وجود داشت، که چند نوع سبزی، ترشی و انواع و اقسام آبمیوه از قبیل آب پرتقال، آب لیمو، آب انار و غیره نیز مجموعه را تکمیل میکرد. بعد از آن تازه فهمیدیم که محتویات بشقابهای این دو مجمعه فقط به عنوان صبحانه دو نفر محسوب میشود، چون دو بار دیگر و هر بار دو مجمعه دیگر به داخل اطاق آوردند که روی آنها نیز عینا همان بشقابها و همان غذاها قرار داشت و پس از چیدن آنها تقریبا تمام کف اطاق از بشقابهای مختلف فرش شد. اینهمه غذا با اینکه میتواند علامت خوشاشتهایی مازندرانیها باشد، ولی بههیچوجه نمیشد تصور کرد که این اندازه افراطکاری بتواند یک رسم عادی و طبیعی شمرده شود»
این صبحانه اشرافی در میانههای روزگار قاجار که شگفتی مری شیل همسر وزیرمختار انگلستان در ایران با آب و تاب در سفرنامهاش توصیف کرده، همانگونه که او اشاره کرده است تا آنجا غیر طبیعی به نظر میرسد که آن را افراطکاری بنامیم. از این اما اگر بگذریم به همین دستاویز میتوانیم بپرسیم شیوه خوردن صبحانه در میان ایرانیان روزگار گذشته به عنوان بخشی از سبک زندگی شخصی و اجتماعی آنان چگونه بوده است. در واقع از دریچه توصیف و تحلیل موضوعهایی اینچنین میتوانیم به گوشههایی از رفتار مردمان یک سرزمین در گذشته دست یافته، به خلقوخو و روحیات آنان پی ببریم. غذا خوردن قطعا دستاویزی مناسب به شمار میآید که میتواند تمایزبخشنده رفتار مردمان یک سرزمین و ملت در برابر دیگران باشد.
صبحانه، ناشتا، چاشت یا ناهار قلیان!
نخستین دریافتی که از بررسی منابع و سندهای تاریخی درباره شیوه صبحانه خوردن ایرانیان در گذشته به دست میآوریم، نامی است که برخی ایرانیان دستکم در روزگار قاجار بر صبحانه میگذاردهاند «من در اینجا خودم را عادت دادهام که صبح زود برخیزم. پس از نماز «ناهار قلیان»، شیر، چای و نان خورده، بعد از کشیدن دو سیگار زیر کرسی چرتی زده یا خواب غیلوله کنم. پس از یک ساعت خواب لباس پوشیده بیرون یا پشتبام برای قدم زدن میروم»
نام «ناهار قلیان» که قهرمان میرزا عینالسلطنه در «روزنامه خاطرات عینالسلطنه» بر صبحانه گذارده است، در چند جای دیگر کتابش بازگو میشود؛ از جمله در توصیف عادتهای سپهسالار که «زن سردار همشیره را دیده بود حکایتها از سپهسالار نموده بود. گفته بود شبانهروزی بیست و چهار من تبریز برنج طبخ میکردیم. صبح «ناهار قلیان» به چه تفصیل، عصر عصرانه به چه دستور، شیرینی چه قسم» و نیز آنجا که از خوراک مردمان الموت روایت میکند «اذان صبح برخاسته دوتا سهتا نان به اصطلاح خودشان «غلیان ناهار» میخورند».
این که چرا نام «ناهار قلیان» یا «غلیان ناهار» بر وعده غذایی صبحانه در آن زمانه گذاشته شده است، موضوعی نیست که علت را در منابع نوشتاری تاریخی بتوان یافت؛ همین اما ما را به یک عادت ایرانی در زمان خوردن صبحانه راه مینمایاند؛ کشیدن قلیان همزمان با خوردن صبحانه. هانری رونه دالمانی در سفرنامهاش در منطقهای روستایی به روستاییانی اشاره میکند که «مشغول آشامیدن چای و کشیدن قلیان و خوردن صبحانه بودند». این قلیان حتی میتوانسته جای خود را به چپق بدهد، آنگونه که جعفر شهری در کتاب «طهران قدیم» توصیف کرده است.
دیگر موضوع برجسته که از بررسی برخی منابع تاریخی درباره این بخش از رفتار روزانه ایرانیان روشن میشود، تاکید برخی تاریخنگاران و شرقشناسان بر آمیزش صبحانه و ناهار و حذف یک کمرنگ شدن صبحانه به سود ناهار است. ژان شاردن جهانگرد فرانسوی در عصر صفوی توصیفی از این مساله دارد و پای شرایط اقلیمی را به آن باز میکند «ترکها در هر شبانروز سه بار، و هر سه نوبت غذای پختنی و گرم میخورند؛ اما ایرانیان هر شبانهروز فقط دوبار ظهر و شب غذای کامل میخورند، و صبحانهشان منحصر به یک قطعه نان و دو فنجان چای است، و سبب این اختلاف چنان که گفتم چیزی جز شرایط اقلیمی نیست. بدینمعنی چون در سرزمین ترکها هوا سردتر است، و سرما بر بدنشان اثر مینهد برای جبران، نیازمند صرف غذاهای انرژیزای بیشتر میباشند، و به ناچار غذای بیشتر میخورند».
او با مطرح ساختن «اقتضای محیط و عادت جنب و جوش بیشتر» عثمانیها و فعالیتهای «سوارکاری، پیادهروی و انواع ورزشهای دیگر» در میان آنان، «گرما و خشکی هوا» را در ایران به اندازهای میداند «که مانع آنست که ایرانیان نیز به قدر لازم در تلاش و جنب و جوش و فعالیت باشند و از اینرو غالبا کمحال، و کم نشاط و کم خوراکند».
شاردن عادت غذایی روزانه ایرانیان را چنین تفصیل میدهد «ایرانیان هر روز فقط دو بار غذا میخورند، یک بار میان ساعت 10 تا 11 صبح که غذاشان شامل میوه، لبنیّات مرباست، و آن را حاضری مینامند، زیرا میتوان در مدتی کوتاه بر سر سفره چید و به تعبیر دیگر همه چیز آن آماده است؛ و غذای دیگر را که قریب هفت ساعت بعد از ظهر میخورند، و غذای اصلی است دارای گوشت میباشد. صبحانهشان معمولا عبارت است از یک یا دو فنجان چای و یک قطعه نان؛ و چون در کشور ایران اختلاف ساعات شب و روز زیاد نیست ایرانیان آسان میتوانند اوقات کار و استراحت، و وقت غذا خوردن خود را معیّن و تنظیم کنند».
دیگر تاریخنگاران اما این عادت ایرانیان در اختصار صبحانه و درهمآمیختگی آن را با ناهار، به قناعت و مقتصد بودن ایرانیان نسبت دادهاند. جملی کارری در سفرنامهاش چنین مینویسد ایرانیان معمولا بسیار مقتصدند. صبحانه غالب آنها «آذری» است که مرکب است از نان و ماست. ماست را فروشندگان دورهگرد توی مشکها به فروش میرسانند. صرف میوه نیز در سر صبحانه متداول است».
روایت ژان باتیست تاورنیه، مدعای او را تایید میکند «ایرانیان چه به حکم اجبار و چه از روی قناعت چندان در بند شکم و تنوع خوردنیها نیستند. از اعیان تا مردمان کمبضاعت همه رویهمرفته قانعاند. چون چوب در آنجا و به خصوص در اصفهان بسیار کمیاب و گران است ایرانیان جز یک نوبت در روز غذای پخته نمیخورند. ناهارشان که «چاشت» مینامند عبارت است از نان و پنیر خامه گرفته یا پنیر خیکی که در پوست بز میفروشند و شیر و شیره و خربزه و میوههای دیگر بنا به فصل، و ثروتمندان مرباهای خشک و مایع به آن اضافه میکنند. شب پختنی میخورند که معمولا پلو و گوشت کباب است».
در برابر البته با روایتهایی از تاریخنگاران و سفرنامهنویسان روبهروییم که میتواند این مساله را نقض کند. چنین نقیض را میتوان در روایت فرد ریچاردز در سفرنامهاش دید. او از مسافران ایرانی در جادهها یاد میکند که فرصت صبحانه خوردن در سایه درختی بر لب جوی را به هیچروی از دست نمیدهند «در یک چنین محلهایی ایرانیان اغلب مسافران عبوس و خسته را افسون میکنند. مسافران برای صرف صبحانه در زیر سایه چند درخت توت توقف میکنند. در یک چشم به هم زدن یک قالیچه ایرانی در کنار جوی گسترده میشود و یک خدمتکار تبسمکنان میهمان را به سوی آن هدایت میکند. چای و هلو در یک طرفه العین مهیا میشود. گویی از آسمان نازل شده است».
صبحانههایی که در تاریخ ماندند
بررسی و کاوش در منابع تاریخی به ویژه آنچه شرقشناسان و جهانگردان گزارش کردهاند، یافتههایی جذاب درباره این سبک زندگی ایرانیان، دستکم در پانصد سال اخیر ارایه میدهد. بر این اساس، گوشت گوسفند و جوجه، ماست، دوغ، آش شلهقلمکار، کباب، شیرینی، ماهی، لبو، میوه، سبزی و ترشی و پالوده، در زمره خوراکیهایی به شمار میآیند که در برخی مناطق ایران بر سفره صبحانه مهیا میشده است. شاردن در توصیف صبحانه «اشخاص متوسطالحال» در دوره صفوی چنین مینویسد «عبارت است از یک نان که در یک سینی چوبی رنگزده براق قرار دارد، با مقداری پنیر و یک کاسه ماست، و یک کاسه دوغ، و یک یا دو نوع میوه که یکی از آنها غالبا خربزه است».
آبراهام جکسن نیز صبحانه ایرانیان روزگار قاجار را در کتاب «ایران در گذشته و حال» اینگونه وصف کرده است «چاشت غالبا عبارت است از تخم مرغی خام، مقداری نان و فنجان بزرگی چای که نیمی از آن را با شکر پر کردهاند. اگر مجال باشد و بخت یاری کند مقداری کباب بره یا جوجه کباب و دو سه نان شیرینی زنجبیلدار برای التذاد خاطر و رنگین کردن سفره به صبحانه علاوه میشود».
تاریخنگاران ایرانی نیز در اینباره اشارههایی کردهاند. جعفر شهری در کتاب «طهران قدیم» در اینباره آورده است «آش شلهقلمکار غذایی بود کامل، مخصوص صبحانه و ناهار و ناهار که با نان تافتون که قاشق کرده پشتش میدادند صرف میگردید». او باز روایت میکند که در سفره صبحانه «اعیان و خواص مطابق تمکن» خوراکیهایی چون «نان و کره و مربا و پنیر و شیر و تخممرغ و بعضی کباب و کلهپاچه و به مناسبت فصل آش شلهقلمکار و حلیم و نیمروی تخممرغ و هرچه از این قبیل و یا غذاهائی که از شب برایشان گذاشته شده بود» وجود دارد.
قهرمان میرزا عینالسلطنه نیز در روزنامه خاطرات خود از یک صبحانه در الموت یاد میکند که «از شیر، نان، سرشیر، تخممرغ، گوشت، جوجه سرد و غیره» در آن گذاشته شده بود.
نان ایرانی؛ همنشین همیشگی صبحانه
نوشیدنیهایی چون چای، در روزگار قاجار، و قهوه، پیش و پس از آن و خوراکهایی چون نان، عدسی، تخم مرغ، خرما، کره و پنیر، کله و پاچه، شیر و سرشیر، حلیم و مربا دیگر اجزای یک صبحانه ایرانی را در پانصد سال اخیر در بر میگرفتهاند. پیترو دلاواله، بازرگان ونیزی که در دوره صفوی به ایران آمد، از «مرباهای عالی» یاد میکند که در میهمانی صبحانه امامقلی خان خورده است. پولاک، از علاقه کارگران ایرانی به خوردن غذاهایی با پایه حبوبات در صبحانهشان اشاره دارد «ایرانیها نخود، لوبیا و باقلا را قبل از خشک شدن میخورند. ماش را تاب میدهند و با برنج میخورند؛ عدس را که زود نرم میشود … میپزند (عدسی) و این غذا، صبحانه کارگران را تشکیل میدهد». او همچنین تاکید میکند که «اینان هویج و چغندر را در خاکستر داغ میپزند و به نام «لبوگرم» به جای صبحانه میخورند».
عضو همیشگی سفره صبحانه ایرانی در همه روزگار مورد اشاره اما نان است؛ خوراکی که گویی همنشین تاریخی سفره ایرانیان به شمار میآید. آبراهام جکسن، نان ایرانی را از نانهای اروپایی متفاوت میداند «نان عبارت است از ورقههای بزرگ خمیر که پیش از این، هنگام توصیف محصول خارق العادهای که از ترکیب گندم ایران با تنورهای قدیمی ایران نتیجه میشود … قرصهای نان ایران غیر از قرصهای نان ماست یعنی عبارت است از ورقههای مسطح بزرگ به درازی نیم متر یا بیشتر و به پهنای 30 سانتیمتر و یا چیزی بیشتر و به ضخامت یک «کیک» امریکایی معروف به «گریدل کیک». موقع نان پختن خمیر را با زبردستی و مهارت محکم به درون ساج گلی یا تنوری که در کف اتاق کثیف تیرهرنگ خانه یا در نانوایی واقعی ایرانی تعبیه کردهاند، میچسبانند … این نان ایرانی را که به تفاوت لهجه «نان» یا «نون» میخوانند وقتی که در سفره میچینند، بطور کلی مرطوب و غالبا خمیر است. اما اگر بگذارند خشک و ترد شود مزهای عالی پیدا میکند، اگرچه گاهی برای هاضمه بسیار زیانبخش است».سلامت نیوزاخبار مرتبط :شام سبک میل به صبحانه را در دانش آموزان ایجاد می کندمیل به خوردن صبحانه درکودکان باآب میوهصبحانه باب میل کودکان در فصل امتحانات
سه شنبه 24 فروردین 1395
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نیک صالحی]
[مشاهده در: www.niksalehi.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 52]
صفحات پیشنهادی
بهترین مواد غذایی در سفره صبحانه ایرانی ها
صبحانه از قدیم الایام در میان ایرانیان از اهمیت زیادی برخوردار بوده است می خواهیم به مفید ترین مواد غذایی که در سفره صبحانه ما ایرانیان پیدا می شود اشاره کنیم روزنامه شهروند در شماره امروز خود به بررسی شیوه صبحانه خوردن ایرانیان در 500 سال اخیر پرداخته و نکات جالبی را از تاریخمهمترین آسیب های ناشی از مصرف مواد غذایی ترش!
پوسیده شدن دندان تاثیرات زیادی از خورد و خوراک افراد میگیرد می خواهیم به مهمترین آسیب های ناشی از مصرف مواد غذایی ترش اشاره کنیم مواد غذایی ترشدکتر عبدالحمید ظفرمند دندانپزشک و متخصص دهان و دندان گفت مصرف مواد غذایی ترش باعث اسیدی شدن محیط دهان و دندان و در نتیجه پوسیدگی خواهلیستی از بهترین مواد غذایی و خوراکی های حاوی ویتامین!
با استفاده از برخی مواد غذایی می توانید بیماریهای خود را برطرف کنید و با استفاده از مواد غذایی و گیاهی مناسب بدنتان را در برابر انواع امراض مقاوم سازی کنید لیستی از بهترین مواد غذایی و خوراکی برایتان آورده ایم مواد غذایی حاوی ویتامینغذا خوردن بیش از هرچیز به طبع و ذائقه شما بستگسرانجام راه حل مفیدی برای شناسایی باکتری های خطرناک: استفاده از لیزر برای شناسایی آلودگی مواد غذایی
سیناپرس به تازگی متخصصان موفق شده اند تا با استفاده از پرتو خاصی از لیزر به سراغ شناسایی مباکتری های مسموم کننده در مواد خوراکی مانند گوشت رفته و به سرعت این باکتری ها را حتی از روی لایه های سلفون نیز شناسایی کنند محققان موسسه پیشرفته علم و صنعت کره به تازگی موفق شدند تا با استف۵ ماده غذایی مفید برای تیروئید
۵ ماده غذایی مفید برای تیروئید شناسهٔ خبر 3588687 - شنبه ۱۴ فروردین ۱۳۹۵ - ۱۶ ۳۲ سلامت > تغذیه تیروئید مسئول تنظیم سوخت و ساز بدن خلق و خو انرژی ضربان قلب فشار خون درجه حرارت بدن است اما پر کاری یا کم کاری آن سبب مشکلاتی برای بدن می شود به گزارش خبرگزاری مهر ترشحمواد غذایی مفید و مضر در یک رژیم سالم؛از شایعه تا واقعیت
براساس نتایج یک پژوهش جدید سیب زمینی کرۀ گیاهی تخم مرغ لبنیات و آجیل آن قدرها که فکر می کنید مضر نیستند و به گزارش پرس تی وی می توانند جزئی از یک رژیم غذایی سالم باشند 55 آنلاین براساس نتایج یک پژوهش جدید سیب زمینی کرۀ گیاهی تخم مرغ لبنیات و آجیل آن قدرها که فکر می کنید متکرار سریال آلودگی مواد غذایی/ از ناسالم بودن آب معدنی معروف تا پلمب رستوران های نامی
تکرار سریال آلودگی مواد غذایی از ناسالم بودن آب معدنی معروف تا پلمب رستوران های نامی جامعه > سلامت - دیگر شنیده شدن اخبار مبنی بر آلودگی یک نوع ماده غذایی برای مردم به اندازه آن اوایل عجیب و نگران کننده نیست فضای مجازی و حقیقی پر شده از این گونه خبرها که گاهی تاییدبهترین ترکیب مواد غذایی برای گیاهخواران
گیاهخواران در صورت رعایت رژیمی اصولی متنوع و کامل به کمبود مواد مغذی دچار نمی شوند برای رسیدن به این هدف باید با ترکیب های درست مواد غذایی در رژیم غذایی گیاهخواری آشنا باشند به گزارش خبرگزاری تسنیم برای داشتن رژیم غذایی سالم و اصولی باید از یک برنامه ی غذایی که دارای تمام اکدام کشورها سالمترین رژیم غذایی را دارند؟
دوشنبه ۲۳ فروردین ۱۳۹۵ - ۰۴ ۳۳ نوع رژیم غذایی یکی از عوامل مهم و بسیار تاثیرگذار در ابتلای افراد به دیابت نوع دو است دیابت نوع دو شایعترین شکل این بیماری است که فاکتورهایی همچون چاقی و سن میتواند در بروز آن نقش داشته باشد بنابراین انتخاب رژیم غذایی سالم و صحیح به فرد کمک میککنترل تقلبها و قاچاق دارو و مواد غذایی تشدید میشود
یکشنبه ۲۲ فروردین ۱۳۹۵ - ۰۳ ۱۶ رییس سازمان غذا و دارو ضمن تشریح اولویتها و اقدامات سازمان غذا و دارو در سال 95 یکی از اولویتهای اساسی سازمان غذا و دارو را کنترل قاچاق از طریق سامانه رهگیری ردیابی و کنترل اصالت کالاها و تکمیل بحث برچسبگذاری فرآوردههای غذایی جهت کاهش تقلب در-
پزشکی و سلامت
پربازدیدترینها