واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: بودجه 95، توقع مردم و وظیفه خطیر اعتدالیون
ابتکار در سرمقاله خود آورده است:
به گزارش نامهنیوز، اولین ماه از سال 1395 به روزهای پایانی خود رسیده است، اما هنوز تکلیف دخل و خرج کشور در این سال تمام و کمال در بهارستان مشخص نشده است. در ماههای پایانی سالی که گذشت، ابهام در سرنوشت برجام و هیاهوی انتخابات دوره دهم مجلس وفراغت تعطیلات نوروزی و ابر و باد و مه و خورشید و فلک دست به دست هم داد تا بودجه مهم ترین سال از عمر دولت یازدهم تا پاسی از سال تعیین تکلیف نشود و همچنان در انتظار بررسی و تصویب از سوی اهالی بهارستان باشد.
بودجه 1395 اولین بودجه پسابرجام و آخرین بودجه دولت روحانی پیش از انتخابات دوره دوازدهم ریاست جمهوری است.در 32 ماهی که از عمر دولت یازدهم گذشته است، روحانی و دولتمردانش با مصائب اقتصادی بسیاری دست و پنجه نرم کردند؛ مصائبی که همه آنان دومینووار ریشه در میراثی داشت که از دولت قبل به ساکنان جدید پاستور به ارث رسید. تحریم های کمرشکن بین المللی، تورم رسوب شده از دوران دولت دهم، آشفتگی اقتصادی به جای مانده از سیاست های غلط آن دوران، مصیبت عظمای یارانه نقدی 79 میلیون ایرانی، بدهیهای چندصد هزارمیلیاردی و انباشت شده دولت به بانک ها و بخش خصوصی، سقوط دهشتناک قیمت جهانی نفت، تعطیلی بنگاههای تولیدی کوچک و بزرگ، موجی از بیکاریها و نابودی مشاغل، رکود انتظاری پیشابرجام و دهها معضل دیگر فقط بخشی از مصائب روزانه رییس جمهور و دولت یازدهم در حدود هزار روز عمر این دولت بوده است.
مصائبی که دست به دست هم داد تا عمده انرژی و توان دولت به بازسازی ویرانه های بخشهای مختلف اقتصاد و سروسامان دادن به نواقص و کم و کسری ها در حوزه تولید و توزیع، تامین منابع مالی بنگاههای صنعتی و بازارهای مالی و پولی اختصاص یابد. به همه دلایل طرح شده، شاید بتوان همین ایجاد ثبات نیم بند در بازارها و کنترل شیب تند سقوط شاخص های اقتصادی و تغییرمسیر آنها در جهات مثبت و نجات اقتصاد کشور از ورشکستگی خود کار شاقی بوده که مردان اقتصادی این دولت موفق به انجام آن شده اند. با این همه اما به هزار و یک دلیل وضعیت امسال با سالهای گذشته فرق دارد و توقعات و انتظارات شهروندان هم از دولت، مجلس و بودجه ای که برای واپسین سال پیش از انتخابات حساس 96 بسته شده متفاوت است.
روحانی چه بخواهد و چه نخواهد قانون بودجه امسال حتی در تصمیم شهروندان برای چگونگی مشارکت و سمت وسوی رای آنان در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده تاثیر خواهد داشت و بند به بند و تبصره به تبصره لایحه ای که هم اکنون جزییات آن مهیای بررسی در صحن علنی مجلس شده زیر ذره بین مردم قرار دارد و از یکی دو ماه دیگر منتظر احساس تاثیر این بندها و تبصره ها بر اقتصاد خرد کشور و زندگی روزانه خود خواهند بود.
با این حال اما هم سرنوشت این لایحه حساس و هم احتمالا برنامه ششم توسعه کشور در چهارساله آینده نیز در دست نمایندگانی است که اکثر قریب به اتفاق موثرین آنها فقط دو ماه دیگر بر اریکه قدرت و کرسی قانونگزاری تکیه دارند و پس از آن با پایان عمر مجلس نهم سکان هدایت خانه ملت به ترکیبی جدید و نگاهی تقریبا متفاوت از نمایندگان مردم سپرده خواهد شد.
به عبارتی در حساسترین سال از عمر دولت اول روحانی، در اولین سال پس از امضای برجام و رفع تحریم ها و در اولین محک سالانه نمایندگان دوره دهم مجلس شورای اسلامی، دخل و خرج کشور را قانون بودجه ای رقم خواهد زد که در واپسین روزهای مجلس نهم و از سوی نمایندگانی با سوگیری مشخص که عمدتا آخرین روزهای کاری خود در بهارستان را سپری می کنند و احتمالا انگیزه های سیاسی آنان بر سایر دیدگاه ایشان غالب است، بررسی خواهد شد.
فی المثل چگونگی اجرای هدفمندی یارانه ها و نحوه حذف بخشی از یارانه بگیران فقط یکی از دهها اثر احتمالی بودجه امسال بر جهت گیریهای سیاسی و غیر سیاسی مردم است که می تواند باب تفسیر، سوگیری و دامن زدن سیاسیون را باز کند و از آن برای برانگیزاندن مردم و جهت دهی به رویکرد انتخاباتی طبقات مختلف اجتماعی و اقشار مختلف شهروندان استفاده جناحی شود.
از این رو هم وظیفه دولتی ها و هم رسالت نمایندگانی که به اعتدال و لزوم تحقق اهداف اقتصادی کشور در ماجرای برجام و ضرورت بازگشت کشور به شرایط ثبات اقتصادی و رونق تولید باور دارند در روزهای پیش رو خطیر و سرنوشت ساز است. آنها باید با حضور موثر، قوی و تمام قد از بند بند لایحه ای این چنین مهم هم در صحن علنی و هم در چانه زنی های درون کمیسیونی و ... دفاع کرده و تا جای ممکن جلوی دخل و تصرف های جزءنگرانه، غیر اصولی و احتمالا سیاسی در تبصره ها و بندهای این لایحه را بگیرند و با استفاده از ابزارهای قانونی و قابلیت های لابی گری موجود در مقابل هر آنچه که می تواند بودجه امسال کشور را از فضای ترسیم شده برای شرایط پسابرجام و آزادسازی اقتصاد کشور و توجه به بخش تولید بازدارد، بایستند ...
منبع: روزنامه ابتکار
۲۴ فروردين ۱۳۹۵ - ۰۷:۱۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 10]