واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: *اسراف نان يك عيب ملي است* گزارشي از نخستين واحد توليدكننده نان صنعتي بربري صنعتي از جايي ميآيد كه نه شاطر دارد نه تنور داغ!
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: بازرگاني
بنرهاي تبليغاتي كه بر روي آنها نوشته شده بود "اسراف در مصرف نان يك عيب ملي است" در ورودي دفتر معاون وزير بازرگاني در ساختمان 9 طبقه ميدان فاطمي تهران يك آن همه بدبختيهاي نان و نانوا و مردمي كه مجبورند به خاطر بي تدبيريها و بيبدنامگيها، نان بيكيفيت و فاقد خاصيت غذايي مصرف ميكنند را جلوي چشمم آورد و از فضاي پشت پرده ساماندهي اين وضعيت اندوهي در دلم نشست كه براي لحظهاي حتي از تصميمي كه براي بازديد از نتايج شعارهاي يك ساله وزارت بازرگاني درباره توليد نان صنعتي بود، منصرف شدم!
به نظر ميرسد حتي صرف هزينههاي گزاف ميلياردي براي توليد فيلمهاي تبليغاتي و چسباندن پلاكاردها و بنرها هم تاثيري در فرهنگسازي مصرف بهينه اين نعمت عزيز خداوند نداشته است.
به گزارش خبرنگار بازرگاني ايسنا، سفر چند ساعته با هماهنگي معاونت بازرگاني دولتي كه يكي از غولهاي اقتصادي دولت در واردات، خريد و ذخيرهسازي انواع كالا و محصولات كشاورزي و غذايي است آغاز شد و در نهايت عازم بازديد از نخستين شركت توليد نان صنعتي در كمال شهر كرج شديم؛ واحدي كه قرار بود شش ماه قبل در زمستان 86 افتتاح شود اما تاكنون به دلايل چالشهاي مختلفي كه پيش روي صنعتي شدن توليد نان بود به وجود آمده به واقعيت نپيوسته است.
در چند سالي كه از مطرح شدن بحث هدفمندي يارانهها و در راس آن هدفمند كردن يارانه سوخت و گندم، آرد و نان ميگذارد و برنامههاي بسياري در قالب شعارهاي متعدد درباره ذخيرهسازي، احداث سيلو، بهسازي نانواييها، حمايت از توليد نان به شكل انبوه بيان شده اما نتيجه باقيمانده از اين چند سال تنها ارائه 417 طرح توليد نان صنعتي، بلااستفاده ماندن تسهيلات در نظر گرفته شده و بهرهبرداري 1.4 ميليون تن سيلو بوده است؛ حتي در برخي موارد همچون ساخت سيلوي 500 هزار تني در ورامين، سرمايهگذار با كلاهبرداري از دستگاه دولتي طرح را در همان مراحل اوليه رها كرده است!
از سويي دولت در اين حوزه طرح خريد نقدي گندم را به تثبيت رساند اما در كنار آن اندك گامي كه براي بهسازي نانواييها و بهبود كيفيت توليد نان برداشته شد نتيجه ملموسي در پي نداشته است.
در اين حيطه اختلاط بحث توليد نان با مسائل سياسي موجب شده تا بسياري طرحها نيمه تمام و بدون هيچ نتيجهاي همچنان ناكام باقي بماند.
از اين دست طرحها ميتوان به بهسازي نانواييها اشاره كرد به طوري كه طبق خوشبينانهترين آمار در بين بيش از 50 هزار واحد نانوايي سنتي حدود 10 هزار واحد در كل كشور موفق به دريافت تسهيلات بهسازي شدهاند اما با وجود همه اين اقدامات همچنان شاهديم كه نانواييها آرد را در محلي غير بهداشتي نگهداري و با روشي غير استاندارد مشغول پخت نان هستند و هيچ تحولي هم رخ نداده است!
در بين 417 طرحي هم كه براي توليد نان صنعتي از وزارت صنايع مجوز احداث دريافت كردهاند گفته ميشود 50 طرح براي دريافت تسهيلات به بانك معرفي شدهاند اما در عمل يك واحد به مراحل نهايي افتتاح نزديك شده است.
كارگران در حياط ساختمان مشغول به كار بودند. از پلهها كه بالا ميرويم بانوي ميانسالي با لبخند و چهرهاي خسته از بيمهريهاي برخي دستگاههاي دولتي كه حتي حاضر به وصل برق اين واحد صنعتي نشدهاند به استقبالمان ميآيد.
خانم نكويي به همراهي همسرش كه مديرعامل اين كارخانه محسوب ميشود به اميد دستيابي به سود و تحقق توليد نان با كيفيت از سال 81 تاكنون سرمايه 33 ميليارد توماني خود را كه هشت ميليون و 200 هزار يوروي آن از محل حساب ذخيره ارزي تامين شده در اين شهرك پهن كردهاند.
با راهنمايي همراهان از راهروهايي كه هنوز كارگران در حال رنگكردن ديوارههاي آن هستند عبور ميكنيم و پس از طي اين راهروها سالني بزرگ شبيه به سالنهاي نمايشگاهي اما بسيار تميز و مجهز به تهويه جلوي چشمانمان قرار ميگيرد.
دستگاهاي غول پيكر با نظم در كنار هم چيده شده و مدتي است و برق مورد نياز حركت چرخهايشان با ژنراتور تامين ميشود؛ سمت چپ سالن هنوز خالي است و نكويي عنوان ميكند كه دستگاههاي توليدي آن تا چند روز آينده از هلند وارد شده و نصب ميشوند.
اما در سمت راست سالن دستگاهها متصل شده و خط توليد آن به راه افتاده است. در منتهي عليه سمت چپ و نزديكي در ورودي سالن توليد نيز انبار آرد كه سه سيلوي 240 هزار تني در آن ديده ميشد قرار گرفته بود و به گفته نكويي اين سه سيلو براي هشت روز كاري براي توليد 42 تن نان در روز كافي است. اما در نهايت اين تاسيسات براي توليد روزانه 150 تن نان پيشبيني شدهاند.
آرد از طريق لولههايي كه به سيلوها متصلاند به مخازن تهيه خمير منتقل شده و پس از آن وارد مرحله تخمير، غنيسازي، فر، برج خنك كننده، برش و بستهبندي ميشد و همه اين مراحل نيز به وسيله دستگاههاي تمام اتوماتيك انجام ميگرفت.
بوي تازگي از گوشه گوشه اولين واحد توليد نان صنعتي به مشام ميرسيد، هر چند خبري از تنور پر از آتش، شاطر و كمك شاطر نبود و چند مسئول در حال نظارت بر نوع عملكرد دستگاهها بودند اما لذت خوردن محصول نهايي آن كمتر از خوردن نان داغ تازه از تنور درآمده هم نبود.
نكويي ـ عضو هيات رييسه اولين واحد توليد نان صنعتي ـ يك به يك نحوه فعاليت دستگاهها و مراحل توليد نان صنعتي را توضيح ميداد.
او گفت: در حال حاضر در مرحله اوليه تست توليد هستيم و ناني كه در اين مرحله تهيه شده است پنج روز تمام در اين فضا نگهداري شده و مشكل غذايي هم براي آن پيش نيامده است، بنابراين معتقديم اگر آرد يكسان در اختيار واحدهاي توليد نان صنعتي قرار گرفته و برخورد علمي انجام گيرد نتيجه مطلوبي به دست خواهد آمد.
وي با هيجان از توليد نان صنعتي تعريف ميكرد؛ از سختيها و خاطراتش گفت و در مواجه با اين سوال كه نان توليدي شما در ظاهر شباهت بسياري به نان حجيم دارد؛ مگر قرار نبود نانهاي سنتي به شكل صنعتي توليد شوند؟ عنوان كرد: معتقديم هر ناني به شكل انبوه توليد شود نان صنعتي است، از سويي معتقديم چون با هدف كيفيت وارد بازار ميشويم موفقيت هم با ماست البته در چرخه توليدي كه تعريف شده قادر به توليد بربري صنعتي هستيم اما در واقع خود را براي توليد نانهاي سنتي به شكل صنعتي آماده نكردهايم.
نكويي افزود: براي توليد نان صنعتي در شرايط مذكور پس از اختلاط آب، آرد، خميرمايه و نمك در مرحله اول، در مراحل بعدي چونهگيري و خمير داخل دستگاه گرمكن قرار ميگيرد و پس از تخمير اوليه؛ فرمدهي شده سپس بعد از پايان مرحله دوم تخمير و تكميل تغذيه خمير، نهايتاً به داخل فر هدايت شده نانها در نهايت در داخل برج فلك كمتر قرار گرفته و پس از برش و بسته بندي در چرخه توزيع قرار ميگيرند.
وي گفت: قيمت نان صنعتي تهيه شده در اين واحد كيلويي هزار تومان پيشبيني شده است و تنها عامل بالا بودن هزينه توليد نان براي واحدهاي صنعتي آرد است چرا كه آرد با قيمت حدود 380 تومان در اختيار واحدهاي صنعتي توليد نان قرار ميگيرد.
به گفته او اولين واحد توليد نان صنعتي محصولاتش را در 13 نوع نان اواخر خردادماه وارد بازار ميكند و عمده توزيع آن نيز در مراحل اوليه در چرخه توزيع پيش بيني شده انجام ميگيرد و آغاز رسمي توليد با توليد روزانه چهار تن انجام خواهد گرفت.
مشاهده مراحل پخت نان صنعتي قطعاً براي كساني كه سالها شاهد پخت نان توسط شاطر محلشان بودهاند با هيجان و ترديد به درست بودن اين تصميمات همراه است.
هيجان به دليل تميز بودن و توليد بهداشتي و البته قيمت بالاي آن و ترديد به دليل نيمه تمام ماندن اين طرحها چرا كه از بين صدها درخواست توليد واحدهاي صنعتي نان تنها يك واحد آنهم نه با آن شعارهايي كه داده ميشد قرار است اواخر خردادماه به مرحله توليد برسد.
اما باز هم به نظر ميآيد طراحان توليد نان صنعتي نيز به فكر توليد انبوه و پوشش مصرف كننده انبوه نبودهاند نهايتاً اينكه يكدست صدايي نخواهد داشت.
و اين سوال كه ماراتن نفسگير چالش نان و دغدغه كيفيت و قيمت آن در كشورمان چه زماني به خط پايان ميرسد و آيا اين واحدها قادر به حل اين كلاف سردرگم و كشمكش بين دولت و نانوا خواهند بود يا نه؟ سوالي بود كه بعد از مشاهده واحد صنعتي توليد نان همچنان بدون جواب در ذهنمان ماند.
گزارش از خبرنگار بازرگاني ايسنا: ستاره بختياري
انتهاي پيام
جمعه 24 خرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 252]