واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
آژیر وضعیت قرمز آب در ۶ شهر بزرگ قائم مقام وزیر نیرو با تشریح جدیدترین تدابیر اتخاذ شده برای آبرسانی به شهرها در فصول بهار و تابستان ۹۵ گفت: تعداد ۴۵۰ شهر در وضعیت تنش و ۶ کلانشهر نیز در حالت حاد کمبود آب قرار دارند.
به گزارش فرهنگ نیوز، ستار محمودی در خصوص تدابیر جدید وزارت نیرو برای تامین آب شرب موردنیاز شهرها و روستاها در ششماهه بهار و تابستان و همچنین احتمال بروز قطعی و جیرهبندی آب در برخی از نقاط کشور در فصول گرم سال گفت: معمولا از نیمه دوم اردیبهشتماه هر سال فصل گرما در ایران آغاز میشود که با افزایش مصرف آب همراه است.
قائم مقام وزیر نیرو اظهار داشت: علاوه بر این با افزایش دمای هوا در ماههای تیر و مرداد، مصارف آب به حداکثر خود میرسد و البته در همین زمان نیز مصارف برق هم به شدت افزایش مییابد.
محمودی ادامه داد: ما برای اینکه بتوانیم خدمترسانی مناسبی به مردم انجام دهیم و دایره نوسانات را کاهش دهیم، برنامهریزیها را عمدتا در فصول خنک سال و در پاییز و زمستان انجام میدهیم. برای اینکه ظرفیتسازی و هر اقدامی که باید برای تامین آب در فصول گرم سال انجام شود باید در این دورهها صورت بگیرد.
وی با اشاره به اینکه ممکن است نیاز آنی و لحظهای به خدمات آب و برق در فصول گرم سال به وجود آید، گفت: بنابراین در چنین شرایطی خیلی فرصت برنامهریزی وجود ندارد. پایش شرایط آب و هوایی و بررسی میزان مصارف و منابع آبی به صورت مرتب انجام میشود.
مصرف آب و برق بالا میرود
این مقام مسئول در وزارت نیرو افزود: اولین اقدام ما این است که یک ارزیابی از فصل گرمای سال گذشته انجام میدهیم که بررسی شود پیک مصرف در چه زمانی بوده و در کجاها نقاط قوت و ضعف داشتیم.
قائم مقام وزیر نیرو تاکید کرد: گام دوم کار ما این است که پیشبینی رشد مصرف را داشته باشیم که طبق عملکرد سالهای گذشته و افزایش تعداد مشترکان انجام میشود. در عین حال بررسی تغییرات درجه حرارت به صورت مداوم به دلیل اثرگذاری بالای آن در مصرف آب صورت میگیرد.
محمودی گفت: به ازای هر یک درجه افزایش حرارت، میزان مصارف بالا میرود و اینها به ما نشان میدهد که ما نیاز آبی سال بعدیمان در چه میزانی خواهد بود و چقدر افزایش مییابد.
وی تصریح کرد: پیشبینی ما برای میزان افزایش مصرف آب در سال جاری حدود ۴ تا ۵ درصد است. در حوزه برق افزایش مصرف حدود ۶ تا ۷ درصد را پیشبینی میکنیم. در بخش آب ما هزار و ۱۹۰ شهر تعریف شده برای آبرسانی داریم. اطلاعات به ما نشان میدهد که در سال آبی جاری در برخی از شهرها تنش آبی خواهیم داشت.
قائم مقام وزیر نیرو افزود: در فصول گرم سال گذشته ۵۴۷ شهر در شرایط تنش آبی قرار داشتند و پیشبینی میشود که برای فصول گرم امسال حدود ۴۵۰ شهر دارای مشکلات آبی باشند و با اقداماتی که انجام شده تعداد شهرهای دارای تنش آبی از تابستان گذشته تا تابستان امسال کاهش یافته است.
این مقام مسئول در وزارت نیرو اظهار داشت: با این حال نگاه ما به وضعیت بارندگیها با شرایط روز است و اگر شرایط بهتر شود، میتوان گفت که تعداد شهرهای دارای تنش آبی کمتر میشوند و اگر غیر از این باشد تعداد شهرهای دارای مشکل آب ممکن است بیشتر هم بشود.
ذخیره آب ۴۵۰ شهر در وضعیت سر به سر
وی تصریح کرد: طبق پیشبینی سازمان هواشناسی تا یک و نیم درجه در بهار و تابستان امسال حرارت افزایش مییابد که البته قطعی نیست، ولی اگر چنین شود تعداد شهرهای دارای تنش آبی از ۴۵۰ شهر بالاتر خواهد رفت.
محمودی بیان داشت: علاوه بر این شهرهایی را داشتیم که در حالت حاد تامین آب قرار داشتند که در سال ۹۳، ۱۲ کلانشهر بزرگ کشور بودند که این تعداد در سال ۹۴ به ۶ شهر کاهش یافت و در سال ۹۵ نیز پیشبینی میشود ۶ شهر دارای مشکلات حاد آبی باقی بمانند.
قائم مقام وزیر نیرو گفت: وضعیت تامین آب شهرها در سال جاری با اوضاع سالهای گذشته متفاوت است و آن شهرهایی که برای فصول گرم امسال پیشبینی میکنیم که نیازمند مراقبتهای جدی است، بندرعباس، بوشهر، شیراز، کرمان، مشهد و همدان است.
به گفته وی، تاکنون برای تمامی این شهرها جلساتی را برگزار کردیم و دخل و خرجهای آبی را سنجیدیم. جلسات استانی و برنامهریزیهای عملیاتی برای این شهرها انجام شده و کارهای نهایی نیز صورت میگیرد.
محمودی درباره احتمال نوبتبندی و جیرهبندی آب در این شهرها طی بهار و تابستان امسال گفت: ما تمام تلاش خود را خواهیم کرد که این شهرها با قطعی آب روبرو نشوند و در سالهای گذشته نیز تلاشمان در این راستا بود. از طریق تامین منابع آب جدید، احداث چاه و تغییر در خطوط آبرسانی و همچنین اقدامات مدیریت مصرف و تعویض لولههای فرسوده، تامین آب این شهرها را صورت دادیم.
فعلا نوبتبندی آب در دستور کار نیست
این مقام مسئول در وزارت نیرو درباره بروز مشکلات آبی در برخی از مناطق پُربارش شمال کشور مانند برخی نقاط استان گیلان، گفت: در بین شهرهای دارای تنش آب دو عامل موثر وجود دارد که یکی مشکل کمبود منابع آب است و دیگری نیز نارساییهای تاسیساتی برای آبرسانی وجود دارد.
قائم مقام وزیر نیرو اظهار داشت: برای تامین تاسیسات موردنیاز آبرسانی اقداماتی صورت میگیرد که منجر به کاهش تنشهای آبی خواهد شد. در برخی مناطق هم با مشکل کمبود منابع آب و هم فرسودگی تاسیسات و شبکهها مواجه هستیم که کار سرمایهگذاری جدیتری را میطلبد.
وی میزان کل بارشها تا واپسین روزهای سال ۹۴ را ۱۵۰ میلیمتر اعلام کرد و افزود: در عین حال میزان بارشها در میانگین بلندمدت ۱۵۸ میلیمتر بوده که این موضوع نشان میدهد میانگین بارشها ۵ درصد کمتر شده است.
محمودی با اشاره به بروز نوساناتی در وضعیت بارشها گفت: به دلیل تغییر بارشها شهر سنندج که سال گذشته دارای مشکلات آبی بوده امسال به شرایط ایدهآل رسیده و به جای آن شهر همدان دچار مشکل آب است.
این مقام مسئول در وزارت نیرو کل حجم فعلی سدهای کشور را حدود ۴۹ میلیارد متر مکعب ذکر کرد و افزود: از این میزان حدود ۴۷ درصد توان آبگیری سدها پر است و مابقی خالی از آب مانده است.
وضعیت ذخیره آب در سدها
وی میزان ذخیره فعلی آب در پشت سدهای کشور را حدود ۲۴ میلیارد مترمکعب برشمرد و اظهار داشت: در سال گذشته در مدت مشابه ۲۰ میلیارد متر مکعب آب در مخازن سدها وجود داشت که امسال حدود ۴ میلیارد متر مکعب این ذخایر افزایش یافته است که البته با ساخت سدهای جدید از سال گذشته تاکنون ۲ میلیارد متر مکعب به ظرفیت آبگیری سدهای کشور افزوده شد.
محمودی گفت: با این وجود شهرهایی که از طریق ذخیره آب سدها تامین میشوند به شکلی است که یا ذخیره آن سدها در سال جاری کاهش یافته و یا اینکه مانند سال گذشته است. در حال حاضر سدهای استان تهران به لحاظ ذخیره آبی مانند سال گذشته است.
قائم مقام وزیر نیرو درباره جیرهبندی احتمالی در شهرهای دارای تنش و یا مشکل حاد آب در فصول گرم امسال گفت: ما تمام برنامهریزیها را در این جهت قرار دادیم که در سال ۹۵ جیرهبندی آب نداشته باشیم، ولی این موضوع نمیتواند بدون همکاری مصرفکنندگان عملی شود.
وی از احتمال افزایش مصرف آب در برخی از شهرها تا ۸ درصد در سال جاری خبر داد و گفت: با این وجود از طریق مدیریت مصرف آب، همکاری شهروندان و تامین منابع جدید آب به دنبال این هستیم که مناطق مختلف کشور در سال جاری دچار کمبود منابع آب نشوند.
منبع: مهر
95/1/13 - 10:48 - 2016-4-1 10:48:35
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]