واضح آرشیو وب فارسی:مهر: تحلیل بین الملل؛
واکاوی علل بروز نا امنی ها و اقدامات تروریستی اخیر در پاکستان
شناسهٔ خبر: 3587146 - چهارشنبه ۱۱ فروردین ۱۳۹۵ - ۱۲:۵۴
بین الملل > آسیای غربی
حمله تروریستی لاهور و بروز نا آرامی ها در «اسلام آباد» پایتخت پاکستان باعث نگرانی هایی برای دولت نواز شریف شده است. خبرگزاری مهر، گروه بین الملل- علی کاوسی نژاد: وقوع انفجار تروریستی در پارک «گلشن اقبال» لاهور در ایالت پنجاب پاکستان پس از آن روی داد که «ممنون حسین» رئیس جمهور و «نواز شریف» نخست وزیر پاکستان روز یکشنبه فرار رسیدن «عید پاک» را به جامعه مسیحیان پاکستان تبریک گفتند و پارلمان پاکستان تصمیم دارد با تصویب طرحی روز «عید پاک» مسیحیان و نیز جشن «هولی» هندوها را به تعطیلات رسمی کشور اضافه نماید. پاکستان کشوری است که جمعیت آنرا بیشتر مسلمانان تشکیل می دهند و از سویی تندروهای افراطی در این کشور از سوی عربستان سعودی حمایت می شوند. گروههای تروریستی از جمله طالبان، القاعده، جیش محمد، لشکر طیبه، جماعت الاحرار و دیگر گروههای تروریستی گوناگون در این کشور فعالیت دارند. ارتش پاکستان که خود را جزو ارتش های قدرتمند در جهان تصور می کند تا حال نتوانسته است گروههای تروریستی را درپاکستان سرکوب نماید و این گروههای تروریستی فعالیتهای تروریستی خود را افزایش داده اند تا جایی که در ماههای اخیر خبرهایی از نفوذ گروه تروریستی «داعش» در پاکستان به گوش می رسد. حمله انتحاری در پارک «گلشن اقبال» لاهور و کشته شدن دستکم ۷۴ نفر و زخمی شدن بیش از ۳۰۰ نفر خبر از آن می دهد که دولت و ارتش پاکستان درمبارزه با تروریسم و کنترل اوضاع داخلی کشور موافق عمل نکرده است. پس از حادثه تروریستی لاهور ارتش پاکستان در مناطق مختلف ایالت پنجاب عملیات گسترده ای را انجام داده است و بیش از ۴۰۰ تن از مظنونین به حملات تروریستی را دستگیر کرده است.
«احسان الله احسان» سخنگوی گروه تروریستی «جماعت الاحرار» وابسته به گروه طالبان پاکستان در بیانیه ای اعلام کرد: گروه «جماعت الاحرار» حمله تروریستی لاهور را انجام داده است. وی در ادامه خطاب به «نواز شریف» نخست وزیر پاکستان گفت: ما به شهر لاهور وارد شدیم و عملیات خود را انجام دادیم، هیچ قدرتی نمی تواند مانع ورود ما به شهر لاهور شود. با توجه به اظهارات سخنگوی گروه تروریستی «جماعت الاحرار» می توان به این نتیجه رسید که تروریستها هرگاه اراده کنند می توانند در مناطق مختلف پاکستان دست به اقدامات تروریستی بزنند و هیچ نیرویی قادر نیست از انجام عملیات تروریستی در پاکستان جلوگیری کند. نکته قابل توجهی که در اینجا باید بدان بپردازیم، اینست که همزمان با حمله تروریستی لاهور، عصر یکشنبه هفته جاری مراسمی به مناسبت چهلم «ممتاز قادری» ضارب «سلمان تاثیر» استاندار اسبق ایالت پنجاب در «لیاقت باغ» شهر راولپندی نزدیک اسلام آباد برگزار شد. احزاب اسلامی پاکستان به مناسبت چهلم ممتاز قادری مراسمی در لیاقت باغ برگزار کردند و با ایجاد موانع، راههای منتهی به پارلمان پاکستان را در مناطق «فیض آباد» و «چاندنی چوک» مسدود کردند اما پس از پایان مراسم، شرکت کنندگان با برداشتن موانع، وارد «منطقه قرمز» اسلام آباد شدند و خود را به مقابل ساختمان پارلمان پاکستان رساندند. از جمله خواسته های معترضین و نهضت «لبیک یا رسول الله» در اسلام آباد می توان به رهایی بی قید و شرط رهبران و اعضای سنی مذهب زندانی شده در زندانهای پاکستان، شهید تلقی کردن ممتاز قادری و اصلاح قانون «توهین به پیامبر اسلام» اشاره کرد. لازم به ذکر است «ممتاز قادری» از مامورینی بود که وظیفه محافظت از سلمان تاثیر استاندار اسبق ایالت پنجاب پاکستان را به عهده داشت اما با تیراندازی به سوی سلمان تاثیر وی را به قتل رساند. علت و انگیزه ممتاز قادری از کشتن سلمان تاثیر به گفته وی پاسداری از ناموس رسالت اعلام شده است. گروههای افراطی در پاکستان اعلام کرده بودند در صورت اعدام ممتاز قادری دست به اعتراضات گسترده ای خواهند زد.
دادگاه مبارزه با تروریسم، ممتاز قادری را به اتهام قتل سلمان تاثیر به اعدام محکوم کرده بود. دادگاه تجدید نظر و دادگاه عالی پاکستان نیز رای به اجرای حکم اعدام وی داده بودند. ممتاز قادری از «ممنون حسین» رئیس جمهور پاکستان تقاضای عفو کرده بود و درخواست وی از سوی ممنون حسین رد شد و حکم اعدام وی در زندان «ادیاله» به اجرا درآمد. ممتاز قادری در ۴ ژانویه ۲۰۱۱ و در بازار «کوهسار» اسلام آباد با تیراندازی به سوی سلمان تاثیر وی را به قتل رساند. پلیس اسلام آباد تا کنون حدود ۶۰۰ نفر از معترضین را که اقدام به آتش زدن اتوبوس های شهری و نیز ایجاد آشوب در اسلام آباد و راولپندی کرده اند دستگیر و تحویل مقامات قضایی این کشور داده است که همگی آنها به زندان «ادیاله» منتقل شده اند و تفتیش و بازرسی از آنها به عمل آمده است. شده است. در حمله تروریستی به پایگاه هوایی «پتان کوت» ایالت پنجاب هند که در آن ۷ تن از نیروهای امنیتی هند کشته شدند. دولت دهلی هند نیز مدعی شده بود که افرادی در شهر «بهاول پور» پاکستان با تروریستها در ارتباط بوده اند. دولت اسلام آباد نیز در اقدامی «مولانا مسعود اظهر» سرکرده گروه تروریستی «جیش محمد» و ۱۲ تن دیگر از اعضای این گروه تروریستی را دستگیر کرده است. در ادامه پاکستان تشکیل تیم تحقیقات ویژه خود را برای تحقیات بیشتر عازم هند کرده است و این تیم تحقیقاتی از پایگاه هوایی «پتان کوت» هند بازدید کرده است و اظهارات شاهدان عینی این حادثه تروریستی را ثبت کرده است. با ملتهب شدن اوضاع در اسلام آباد و حمله تروریستی لاهور «نواز شریف» نخست وزیر پاکستان سفر خود را به واشنگتن لغو کرده است. قرار بود که نواز شریف به دعوت رسمی «باراک اوباما» رئیس حمهور آمریکا در کنفرانس بین المللی امنیت هسته ای که از ۳۰ مارس تا یکم آوریل در واشنگتن برگزار می شود، شرکت کند و در حاشیه این اجلاس با «نارندرا مودی» نخست وزیر هند نیز دیدار و گفتگو کند. با توجه به رویدادهای اخیر در پاکستان نواز شریف اوضاع را از آن وخیم تر حس کرد که به واشنگتن سفر کند. «راحیل شریف» فرمانده ارتش پاکستان نیز به نیروهای ارتش در ایالت پنجاب دستور داده است عملیات گسترده ای در این ایالت را در جهت مبارزه با تروریستها و دستگیری آنها انجام دهند.
تغییرات و تحولات اخیر در پاکستان را می توان به جنگ و درگیری گروه طالبان و نواز شریف تعبیر کرد چون قرار بود مذاکرات صلح افغانستان و طالبان در پاکستان و به میزبانی اسلام آباد برگزار شود اما به دلایلی نامعلوم این مذاکرات انجام نشد و دفتر طالبان در قطر در بیانیه ای اعلام کرد: «ملا اختر منصور» رهبر طالبان به هیچ گروهی از طالبان اجازه نداده است در مذاکرات صلح افغانستان شرکت کند. در ادامه این بیانیه آمده است: طالبان در صورتی حاضر است با دولت افغانستان وارد مذاکرات شود که اولاً زندانیان این گروه از زندان آزاد شوند، ثانیاً نیروهای ناتو از افغانستان خارج شوند و ثالثاً گروه طالبان از لیست گروههای تروریستی خارج شود. با توجه به خواسته های طالبان نمی توان آینده روشنی برای مذاکرات صلح افغانستان متصور شد و گروه طالبان که به شاخه های گوناگونی منشعب شده است با انجام عملیات در افغانستان و پاکستان دردسرهای زیادی برای دو کشور بوجود آورده است. نواز شریف باید از یکسو با گروههای تندرو در کشور مقابله کند و از سویی دیگر گروه طالبان را پای میز مذاکره بیاورد تا بتواند پاکستان را از وضعیت بحرانی حال حاضر بیرون کشاند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]