واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: ایرانی ها عادت به کاهش قیمت ندارند
مردم ایران به تورم عادت کرده اند و کسی این را قبول نمی کند که وقتی قیمت مواد اولیه کاهش پیدا کرده است باید قیمت محصول را نیز کاهش دهد.در ایران کسی تن به کاهش قیمت نمی دهد، این یکی از ایرادات بزرگ اقتصاد کشور ما است
کد خبر: ۵۷۶۵۷۴
تاریخ انتشار: ۰۶ فروردين ۱۳۹۵ - ۱۷:۰۰ - 25 March 2016
در آستانه ورود به سال جدید یکی از عمده ترین کارهایی که مردم انجام می دهند تهیه اقلام مصرفی و خرید های عید است، که البته هر ساله و بخصوص در این ایام افزایش چشمگیری در بهای مواد ایجاد می شود، بجز مواد مصرفی و تنقلات که جز لاینفک عید باستانی نوروز به حساب می آید، مواد خوراکی نیز از جمله مواردی است که در سبد خرید خانوار قرار دارد.
به گزارش «تابناک»، اما برخلاف اعلام سازمان خواروبار (فائو) قیمت جهانی مبنی بر کاهش قیمت مواد خوراکی و خواربار نه تنها روند نزولی را در کشور ندارد بلکه به گفته مسئولان بانک مرکزی قیمت مواد غذایی در ایران نه تنها کاهش پیدا نکرده است بلکه در برخی از گروه های غذایی شاهد افزایش قیمت نیز بوده ایم.
براساس اعلام سازمان خوار و بار و کشاورزی ملل متحد بهای مواد غذایی اصلی در سال 2015 در مقایسه باسال 2014 حدود 9/01 دهم درصد کاهش داشته است، به طوری که قیمت برخی از اقلام از جمله لبنیات تا حدود 30 درصد و گوشت تا 15 درصد کاهش قیمت را تجربه کردند.
اکنون سوال این است چرا با وجود کاهش قیمت ها در جهان قیمت اقلام خوراکی در ایران کاهش نمی یابد وحتی دربسیاری از موارد شاهد افزایش قیمت ها نیز هستیم، به گفته کارشناسان مهم ترین عامل که باعث می شود قیمت ها در کشور ها سقوط نکند افزایش قیمت ارز است.
چیز ی که در ایران موضوعیت ندارد، زیرا بیش از دوسال است که قیمت آن در داخل نوسانات محدودی داشته است.موضع دیگری که در این بین وجود داد وجود مالیات های مضاعف و همچنین هزینه های بالای تولید است که نقش مهمی در قیمت تمام شده مواد تولیدی دارد، نکته ای که که عبد الرضا رسولی کارشناس فائو در ایتالیا به آن اشاره می کند و می گوید، افت قیمت جهانی مواد تولیدی بی تاثیر از قیمت جهانی آن نیست اما این گونه هم نیست که بلافاصله اثر خود را بر روی محصولات تولید داخل داشته باشد، دلیل آن نیز موادی را که ما به عنوان مواد غذایی مورد استفاده قرار می دهیم مانند گندم، برنج، ذرت و جو، بجز برنج که به تنهایی قابل استفاده است مواد دیگر باید با مواد دیگر مخلوط شود تا قابل استفاده گردد.
بنابراین چیزهای دیگری که در قیمت مواد قضایی تاثیر می گذارند موارد دیگری مانند حقوق کارگران، حق پخش و تبلیغات است که بر روی آن اثر می گذارد البته المان های دیگری از جمله تورم خود ایران است که تاثیرات زیادی بر روی آن دارد.
با این حال در کشور برخلاف گفته این کارشناس قیمت مواد اولیه بخصوص در مورد موارد غذایی بخش عمده قیمت تمام شده را شامل می شود و بر عکس کشور های اروپایی سهم مالیات نیز از قیمت تمام شده کم تر است، بنابراین تنها نکته باقی مانده سهم نرخ خرید قیمت تظمینی است.
اما حتی اگر قیمت خرید تضمینی در ایران از قیمت جهانی بالا تر باشد باز قیمت برخی محصولات دیگر از جمله مواد خوراکی مانند روغن که مواد اولیه یعنی دانه های روغنی که به صورت وارداتی وارد کشور می شود پایین نیامده است، حال اینکه قیمت سویا به عنوان یکی از عناصر تولید روغن در جهان حداقل 20 درصد در سال 2015 کاهش نشان می دهد.
قطعا بخش مهمی از این سود سرشار نصیب وارد کننده ها و تولید کننده ها می شود و این عامل باعث می شود تا وارد کننده ها و کسانی که در این کار زینفع هستند مانع کاهش قیمت ها در داخل کشور شوند.
در همین ارتباط غلامرضا نوری قزلجه عضو کمیسیون کشاورزی مجلس در گفت و گو با تابناک اظهار داشت: قیمت برخی از اقلام تولید داخل به دلیل برخی مشکلات گاهی بالاتر از قیمت فورش نیز می باشد و به عبارت دیگر در ایران هزینه تولید بسیار زیاد شده است و به همین دلیل قیمت تمام شده محصولات بالاتر است ، به همین دلیل قابل مقایه با گشور های دیگر دنیا نیست.
وی گفت: اما در باره محصولات ورداتی از جمله واردات دانه های روغنی که عمده نیاز کشور از خارج تامین می شود وضعیت متفاوت است و لذا زمانی که قیمت محصول در خارج از کشور کاهش دارد باید به همان میزان نیز در داخل کشور کاهش داشته باشد، چرا که تمام المانهای تاثیر گذار از جمله هزینه های حمل، نگه داری، پخش و حتی تبلیغات افزایش نداشته و برعکس قیمت اصلی جنس کاهش داشته است.
وی گفت: متاسفانه در داخل افراد سودجو حاضر به کاهش قیمت ها نیستند، و این موضوعی است که درایران تبدیل به یک فرهنگ شده است، در ایران کسی عادت به کاهش قیمت ها ندارد، مردم ایران به تورم عادت کرده اند و کسی این را قبول نمی کند که وقتی قیمت مواد اولیه کاهش پیدا کرده است باید قیمت محصول را نیز کاهش دهد.
نوری افزود: در ایران کسی تن به کاهش قیمت نمی دهد، این یکی از ایرادات بزرگ اقتصاد کشور ما است که به نوعی تبدیل به یک فرهنگ اقتصادی در ایران شده است و حتما باید قیمت ها رو به افزایش باشد، اینجا جای مسئولان نظارتی خالی است و باید نظارت دقیق صورت گیرد تا مانع این گونه سودجوییها شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 140]