تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 2 بهمن 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):چه بسيار عزيزى كه، نادانى اش او را خوار ساخت.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

اوزمپیک چیست

قیمت ورق سیاه

چاپ جزوه ارزان قیمت

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1855719017




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

روژاوا؛ ماهیگیری کردها از بحران سوریه+ نفشه


واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
روژاوا؛ ماهیگیری کردها از بحران سوریه+ نفشه
کردستان سوریه از آرزو تا واقعیت:
روژاوا؛ ماهیگیری کردها از بحران سوریه+ نفشه در حالی از بحران سوریه 5 سال می گذرد که بازیگران درگیر در آن، با مجموعه ای از اقدامات باعث عمیق تر شدن بحران و عدم ترسیم چشم انداز روشنی می شوند.


به گزارش گروه بین الملل فرهنگ نیوز، کردهای سوریه در شمال این کشور در نواحی که تحت تسلط خود دارند، اعلام حکومت فدرالی کردند. این خبر در میان آتش بس میان نیروهای دولتی و نیروهای مسلح مخالف، خروج بخشی از قوای نظامی سوریه و ادامه روند مذاکرات صلح، چالش جدیدی را در بحران 5 ساله سوریه ایجاد کرده است. هرچند کردهای سوریه تا پیش از این بارها از قصد خود برای خودمختاری نواحی کردنشین یا حتی استقلال آن سخن گفته بودند اما حرکت به این سمت و اعلام رسمی آن بحران در سوریه را گسترش خواهد داد.همواره در بحران ها، برخی از بازیگران به دنبال منافع خاص خود هستند و در کنار آن می توانند امتیازاتی کسب کنند که تا پیش از آن شبیه یک آرمان یا هدف بلند مدت بود. در مقایسه با هم سلف های کردهای سوریه، کردستان عراق نیز از موقعیت مشابهی برخوردار بود و این منطقه، در طول چند دهه ای که به دنبال رسمیت بخشیدن به هویت سرزمینی خود بود، مترصد فرصت های پیش آمده در صحنه منطقه ای و بین المللی بود تا موقعیت خود را به عنوان منطقه خودمختار مشخص کند و در حال حاضر نیز به دنبال استقلال کامل از عراق است.

موقعیت کردها در سال 2014 و کانتون های مورد ادعای کردها در فوریه 2014 در عفرین، کوبانی و جزیره. در سال 1991، در جنگ اول خلیج فارس، حکومت بعثی عراق به کویت حمله کرد و در نتیجه ائتلافی از کشورهای غربی به سرکردگی آمریکا، عملیات طوفان صحرا را علیه حکومت صدام راه اندازی کردند. در همین حال در بخش های جنوبی و شمالی عراق نیز اعتراضاتی از سوی کردها و شیعیان شکل گرفت که با سرکوب وحشیانه حکومت مرکزی عراق مواجه شد. شورای امنیت سازمان ملل با تصویب قطعنامه 688، در صدد ایجاد مناطق امن در شمال و جنوب این کشور برای کمک به مردم آواره برآمد. منطقه امن کردستان عراق، سرزمین های واقع در شمال مدار 36 درجه را شامل می شد که در پی آن استان های کردنشین سلیمانیه، اربیل، و دهوک از نفوذ بغداد رهایی یافتند و کردها موفق شدند پس از برگزاری انتخابات پارلمانی به تاریخ 19 مه 1991 میلادی یک دولت خودمختار منطقه ای با حظور اقلیت های آشوری و ترکمن در این مناطق تشکیل دهند.به این ترتیب جنگ دوم خلیج فارس و حمله آمریکا و متحدانش به عراق در مارس 2003 که منجر به سقوط صدام حسین و تحول سیاسی در عراق شد موقعیت کردها را نه تنها در شمال عراق بلکه در سطح دولت ملی بهبود بخشید، آنها توانستند پست ریاست جمهوری و وزارتخانه هاي عمده دولت عراق را به دست گیرند و بر فرآیندهاي سیاسی و شکل گیري نظام سیاسی جدید عراق تأثیر بگذارند. کردستان شمال عراق نیز در قالب ایالت فدرال وآن هم با اختیارات گسترده و رسمی به حیات خود ادامه داده و اصول 4 ،1 ، و 113 قانون اساسی عراق اختیارات قانونی لازم را به حکومت منطقه­ ای کردستان اعطا کرد.حال پس از سال ها از اعلام خودمختاری کردستان عراق، در دل بحران سوریه و در حالیکه کشور در میان آتش تروریسم می سوزد، کردها موقعیت را مناسب دیدند تا به آرزوی دیرینه خود جامه عمل بپوشانند و اولین گام را به سمت استقلال بردارند. شاید در نگاه نخست اعلام حکومت فدرالی کردها در سوریه به معنای استقلال نباشد اما با بحرانی تر شدن یا تضعیف حکومت مرکزی میل به استقلال میان کردها بیشتر می شود. روز پنج شنبه هفته گذشته، کردهای سوریه در نشست بزرگ خود در منطقه رمیلان در استان الحسکه در مرز ترکیه، سوریه و عراق، از تشکیل حکومت فدرالی در شمال سوریه خبر دادند. در این نشست بیش از 200 تن از شخصیت‌های کرد حضور داشتند.

ژوئن 2015 و موقعیت گروه های کرد در شمال سوریه در اشغال مناطق مورد ادعایی روژوا. روژ آوا به معنی منطقه اقلیم کردستان غربی در سوریه است و کردهای سوریه همواره برای تشکیل حکومت خودمختار در شمال سوریه از این اصطلاح استفاده می‌کنند. منطقه روژ آوا، قسمت شمال استان‌های حلب، رقه و حسکه را شامل می‌شود. کردهای سوریه که قریب به 18 درصد جمعیت این کشور را تشکیل می دهند عمدتا در مناطق شمالی سوریه ساکن بوده و از شکل گیری جمهوری عربی سوریه فاقد حقوق اولیه بوده تا آن جا که حتی دارای تابعیتی سوری نیز نبوده اند. کردهای سوریه به لحاظ جمعیت اندک و پراکنده گی شان در نقاط مختلف سوریه تا پیش از وقوع تنش در این کشور بر خلاف کردهای ترکیه و یا عراق معضلی برای حاکمیت مرکزی سوریه نبوده اند. شهرهای اصلی که در منطقه روژاوا قرار دارند، عبارتند از: دیرک، کرکی لکی (معبده)، رمیلان، جل آغا (جوادیه)، تربه سبیه (قحطانیه)، قامشلو (القامشلی) عامودا، الدرباسیه، سریه کانیه (رأس العین)، کری سبی (تل ابیض)، کوبانی (عین العرب) و عفرین.شروع بحران سال2011 در سوریه و ادامه آن جنگ مسلحانه داخلی و اقدامات تروریستی گروه های تکفیری، کردها را نیز در شمال کشور درگیر کرد. موقعیتی که کردها از آن برخوردار بودند توانستند در کنار آن از استقلال بیشتری نسبت به گروه های دیگر درگیر برخوردار شوند و نبرد آنها علیه داعش و جبهه النصره، دو گروه تروریستی خطرناک در سوریه، پشتیبانی کشورهای غربی را نیز برای آنها به ارمغان آورد. برآورد تحولات سال های اخیر سوریه نشان می دهد که جز در اندک مواردی نظیر محاصره کوبانی توسط تکفیری های داعش، عموم گروه های سوریه از تقابل با کردها امتناع ورزیده اند. کردهای وفادار به پ ک ک نیز با توجه به محل های سه گانه تمرکز کردها در سوریه (عفرین، جزیره و کوبانی) اقدام به تشکیل کانتون هایی مجزا نظیر آن چه در سوئیس است نمودند، بر مبنای این طرح هر یک از حکومت های سه گانه به گونه ای خود مختار به حیات سیاسی خویش ادامه می دهد.

صالح مسلم رهبر حزب اتحاد دموکراتیک ( پ ی د).در میان گروه های برجسته فعال کرد در سوریه، حزب اتحاد دموکراتیک به رهبری صالح مسلم، جبهه مردم غرب به رهبری عبدالسلام احمد و حزب دموکرات کردستان سوریه، قرار دارند. برخی از آنها به پ ک ک نزدیک اند و تعدادی نیز به کردستان عراق و مسعود بارزانی تمایل بیشتری دارند. از همان آغاز درگیری های سوریه، کردهای این کشور بی اعتنا به تنش های فی مابین با اتخاذ روی کردی مجزا در پی تشکیل اقلیم خودمختار نظیر آن چه در شمال عراق است گام برداشتند. عدم قدرت بالای سایر گروه های حاکم بر سوریه و تضعیف پی در پی حکومت مرکزی سوریه نیز فضا را برای کردها مهیا ساخت، چرا که سایر طرفین درگیر برای عدم کاهش قدرت شان از رویارویی با کردها پرهیز نمودند.حزب اتحاد دموکراتیک شاخه سوری حزب کارگران کردستان ترکیه موسوم به پ ک ک در این میان توانست با حذف رقبای درونی اش خویشتن را به قدرت غالب در مناطق کرد نشین سوریه تبدیل نماید. در اوایل مردادماه 94 بود که حزب اتحاد دموکراتیک، یک قانون اساسی و نیز برنامه ای را برای انتخاب شورایی جهت اداره منطقه معروف به روژاوا یا «کردستان غربی» منتشر نمود. دقیقاً یک سال پیش، آن ها اداره سیاسی منطقه را به دست گرفتند و در اویل ژوئیه، نیروهای تکفیری تروریست را از شهر مرزی رأس العین بیرون راندند.از زمان ورود نظامی ائتلاف به رهبری آمریکا به معادلات منطقه جهت رویارویی با داعش، یگان های مدافع خلق (بازوی نظامی پ ی د) در سوریه، در کنار پیشمرگه های کرد عراقی را می توان بزرگترین متحدین واشنگتن در عرصه میدانی در نبرد با تکفیری ها دانست. حمایت لجستیکی و هوایی ایالات متحده از نیروهای کرد به ویژه در سوریه نقش بسزایی در قدرت گیری آن ها ایفا نموده است، امری که با نگرانی و هشدار مکرر آنکارا روبرو شده است.

«واحدهای حمایت از خلق کُرد» شاخه نظامی حزب اتحاد دموکراتیک کردستان سوریه که از حمایت آمریکا برخوردارند، طی یک سال گذشته موفق شدند شبه‌نظامیان داعش را از بسیاری از مناطق شمال سوریه از جمله عین‌العرب (کوبانی) و تل‌ابیض، خارج کنند.

مراد کارایلان در غیاب رهبر دربند پ ک ک (اوجالان ملقب به آپو) فرماندهی شبه نظامیان پ ک ک را بر عهده دارد.علاوه بر این حضور متعدد گروه های معارض ضد نظام سوریه  و گروه های تروریستی تکفیری سبب شده که دولت مرکزی دمشق از رویارویی با کردها اجتناب کند و به شکلی دو فاکتو استقلال عمل آنها را در عرصه نبرد میدانی به رسمیت بشناسد. به واقع کردها و دولت سوریه به دلیل داشتن دشمنی واحد ( داعش و جبهه النصره) اکنون نه تنها به مقابله با یکدیگر نمی پردازند، بلکه در مواردی به صورت موازی و هماهنگ نیز علیه تروریست ها عملیات انجام داده اند.

آغاز حملات روسیه در سوریه و اعلام امادگی مسکو جهت حمایت از کردها در نبرد با تکفیری ها بیش از هر زمانی موقعیت حزب اتحاد دموکراتیک را در مناطق کرد نشین تثبیت کرد. بنا بر گزارش های منابع موثق صالح مسلح رهبر حزب اتحاد دموکراتیک کردستان سوریه سفری به مسکو نیز داشته و با میخائیل بوگدانوف معاون وزیر امور خارجه روسیه در رابطه با چگونگی مقابله با تکفیری ها و جلب حمایت های مسکو دیدار و گفت‌وگو کرده بود.

کردستان غربی یا روژوای مورد ادعای کردهای سوریه. در همان زمان بازپس گیری مناطق کردنشین در شمال سوریه از اشغال داعش و النصره، هشدارهایی درباره اقدامات خودسرانه کردها در تشکیل حکومت خودمختار داده می شد ولی خطرات ناشی از تروریست ها و گروه های معارض سوری، مبارزه حکومت مرکزی را برای برخورد با کردها، ناممکن می کرد و گروه های کرد نیز با درک موقعیت و معذوریت های حکومت سوریه برای جلوگیری از حرکت های گریز از مرکز آنها، شرایط را برای اعلام حکومت فدرالی روژوا فراهم می کردند. در این میان حمایت های آمریکا و کشورهای اروپایی از شاخه های نظامی کرد فعال در سوریه، اعتماد به نفس بیشتری برای کردها مهیا می کرد.چندی پیش رسانه های وابسته به کردهای سوریه نوشه بود ندکه « علی رغم مخالفت‌های شدید ترکیه با حزب اتحاد دمکراتیک و خودمدیریتی‌های ایجاد شده در غرب کردستان (کردستان سوریه) و تهدید به حمله نظامی علیه روژاوا (سه منطقه کردنشین سوریه) اما طی روزهای گذشته هواپیماهای ایالات متحده امریکا پنجاه تن تسلیحات نظامی برای یگان‌های مدافع خلق و متحدان آن در شهر حسکه فرود آوردند. سخنگوی وزارت خارجه امریکا در پاسخ به اعتراض رسمی آنکارا اعلام کرد به نگرانی‌های ترکیه واقفند اما کمک به نیروهای کرد متوقف نخواهد شد.»ولی همزمانی اعلام حکومت فدرالی کرد در شمال سوریه با موفقیت های ارتش سوریه در آزادسازی مناطق مهمی چون حلب و پیشروی موفقیت آمیز آنها برای شکست تروریست ها، سوالات متعددی را ایجاد می کند. تجزیه سوریه به سه منطقه کردنشین، علوی تبار و سنی نشین و تغییر مرزهای سوریه، جذابیت ویژه ای برای رژیم صهیونیستی و کشورهای غربی دارد. روابط حسنه کردها با دولت اسرائیل ( بر مبنای استراتژی پیرامونی تل آویو) و حمایت پیدا و پنهان صهیونیست ها از ایجاد منطقه مستقل کردنشین در کنار طرح های خاورمیانه بزرگ و خاورمیانه جدید آمریکا که در آن و در راستای ایجاد آن چه دموکراسی در منطقه نامیده شده در جهت تجزیه منطقه گام برداشته مزید بر علت شده و دست کردها چه در عراق و چه در سوریه را به دستیابی به آرمان خویش جهت استقلال از عراق و سوریه باز گذارده است. این درحالیست که پیشروی ارتش سوریه و نیروهای مقاومت مطلوب کردها، کشورهای غربی، معارضین و کشورهایی نظیر ترکیه و عربستان نیست. همراستا شدن خواست کردها و کشورهای منطقه ای و فرامنطقه ای ضد اسد، اعلام حکومت فدرالی را به عنوان چالش جدید حکومت سوریه و عاملی بازدارنده در مقابل پیروزی های پی درپی آن می توان در نظر گرفت.

در عین حال حکومت خودمختار یا متسقل کرد در سوریه مطلوب بسیاری از کشورهای همسایه سوریه نیست. ترکیه که در حال حاضر مواضع کردها در شمال سوریه به ویژه گروه های متمایل به پ ک ک را مورد حمله قرار داده، یکی از مخالفان اصلی حکومت فدرال کردها در شمال سوریه است. حضور بیش از 22 میلیون نفر کرد در جنوب و جنوب شرق ترکیه و همجواری آنها با کردهای شمال سوریه، خطر افزایش تحرکات کردهای مسلح در نواحی کردنشین ترکیه را برای افزایش اختیارات بسیار بالا می برد. چندین دهه است که ترکیه در حال نبرد با پ ک ک است و علی رغم آتش بس 2012 میان آنها، در یکسال اخیر درگیری میان دو طرف به شدت بالا گرفته و ترکیه یکی از عوامل اصلی اقدامات تروریستی در کشور را گروه های کرد مسلح از جمله پ ک ک می داند. همکاری دولت سوریه و ترکیه در سال های پیش از بحران، یک نوع کنترل را بر کردها اعمال کرده بود ولی تقابل دو دولت، در نهایت به سود کردها تمام شده است.در کردستان عراق نیز با وجود روابط حسنه این اقلیم با ترکیه و ایران، بارزانی قصد استقلال کامل آن را از عراق دارد که همین موضوع با وجود اختلافات درونی گروه های کرد در کشورهای سوریه و عراق، می تواند به عنوان الگویی برای سایر مناطق کردنشین به ویژه در شمال سوریه در نظر گرفته شود. خودمختاری کردهای شمال سوریه که با مخالفت قاطع دولت مرکزی روبه رو شده و تاکنون هیچ کشوری آن را به رسمیت نشناخته است، خطری بزرگ برای مناطق کردنشین دیگر در مناطق هموجوار می باشد. ترکیه، سوریه، ایران و عراق از مخالفان اصلی حرکت های استقلال طلبانه کردها هستند و با وجود آن که عمده تمرکز کنونی پ ک ک در سرزمین های ترکیه و سوریه قرار دارد و عموما از درگیری با جمهوری اسلامی پرهیز نموده، با این حال بنا بر ایدئولوژی این حزب مبنی بر تشکیل کردستان بزرگ، هر گونه قدرت گیری پ ک ک و شعبش در منطقه خطرات گسترده امنیتی را علیه  به ویژه تهران و آنکارا در بر خواهد داشت.برنده واقعی تجزیه کشورها و تضعیف حکومت های مرکزی در سوریه و عراق، رژیم صهیونیستی و در کنار آن آمریکا خواهند بود. یکی از ایده ال های اصلی اسرائیل در مناطق بحرانی خاورمیانه، تجزیه کشورها و تشکیل مناطق مستقل کوچکتر است تا این رژیم علاوه بر رفع خطر کشورهای قدرتمند، شانس برقراری روابط با ماطق کوچکتر را نیز داشته باشد. در این میان کردها از روابط بسیاری خوبی با اسرائیل برخوردارند و حضور و سرمایه گذاری اسرائیل در مناطق خودمختار عراق در سال های اخیر، گویای آن است. 




94/12/29 - 11:06 - 2016-3-19 11:06:56





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[مشاهده در: www.farhangnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 95]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن