واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری پانا: در خانه سردار جنگل به روی گردشگران باز است سال 1257 هجری شمسی کودکی در محله استادسرای رشت متولد شد که بعدها سردارجنگل نام گرفت و اینک آن خانه قدیمی بعنوان برشی به یادگار از تاریخ این سرزمین پذیرای گردشگران شده است.
۱۳۹۴ پنج شنبه ۲۷ اسفند ساعت 10:34
به گزارش پانا از گیلان،میرزا یونس معروف به میرزا کوچک در سال 1298 در رشت متولد شد. با توجه به آنکه پدرش به میرزابزرگ معروف بود، به وی میرزا کوچک لقب دادند. در نوجوانی برای تحصیل علوم دینی قدم به مدارس مذهبی گذاشت و مدارج علمی را طی کرد و در سال 1326 در گیلان به صفوف آزادیخواهان پیوست و برای مقابله با محمدعلی شاه روانه تهران شد.
در تاریخچه مبارزات آزادیخواهانه مردم ایران ، قیام میرزا کوچک خان جنگلی از جمله نهضت هایی است که با اندیشه اسلامی و ضداستعماری شکل گرفت و روز 11 آذر 1300 هجری شمسی میرزا کوچک خان جنگلی پس از سال ها مبارزه علیه خیانت های قاجار و استبداد رضاخانی، به شهادت رسید.
بهار که در شاخه ها تجلی می یابد، فصلی دیگر برای گیلان و از همه خوشتر پیاده روی فرهنگی رشت خیابان اعلم الهدی آغاز می شود؛ همانجا که منتهی به خانه پدری امیرهوشگ ابتهاج و میرزا کوچک جنگلی است.
رشت است و باران و به گفته پدر نمایشنامه نویسی ایران - اکبر رادی که او نیز زاده رشت است - سنگفرش خیس و گویی این سرزمین با باران، عادت تبسم را هیچ گاه از دست نخواهد داد ...
بوی باران پر می شود؛ جمعیت پیر و جوان، تک به تک و گروه گروه از جلوی ساختمان شهرداری، پست و تلگراف و هتل ایران - بنا نهاده در سال 1302 - کتابخانه ملی رشت (1306) در رفت و آمد هستند؛ صدای آکاردئون با نوای ترانه ای قدیمی از سویی و از دگر سوی، ساعت ساختمان شهرداری نواختن آغاز کرده بود و بایستی هفت بار می نواخت.
و بالاخره سبزه میدان رشت با درختان سترگ و پر قدمتش و صدها کبوترپران و تندیس های اسطوره های علمی استان چنان به نام و جایگاه پدربزرگان و مادر بزرگان این شهر هویت یافته که هنرمندان تجسمی استان به پاس این جایگاه، مجسمه ای به هیبت پیرمردی عصا به دست بر نیمکتی رو به خیابان اعلم الهدی چنان جانمایی شده که گویی پیرمرد با آن لبخند مهربانش در تماشای رفت و شد آدم ها خاطراتش را مرور می کند و حالا پس از سبزه میدان، اندکی به راست، استادسراست و در آغازش خانه امیرهوشنگ ابتهاج ...
و کمی آن سو تر به سمت راست در میان آپارتمان های سنگ و سیمان و آهن خانه کهن آجری با دری چوبین نمایان می شود؛ خانه میرزا کوچک خان جنگلی است.
بنا به اسناد و مدارک، خانه متعلق به پدر میرزا کوچک بوده و در گذشته حیاط وسیعی داشت که تا پشت تکیه مستوفی امتداد می یافت، مساحت این خانه یک هزار و 120متر مربع است که پس از شهادت میرزا، خانواده او به دلیل نبود احساس امنیت در حکومت پهلوی اول خانه را ترک کرده و آن را بعدها به فروش رساندند.
طبق اسناد و مدارک به دست آمده این خانه توسط رحیم خان برادر میرزا کوچک به شخصی به نام ابراهیم کلیمی اصفهانی و سپس در سال 1327 هجری شمسی به مرحوم سیف الله ملک زاده فروخته شد که بعدها فرزندان او به تفکیک محوطه و فروش قسمت بیشتر این خانه اقدام کردند و خانه میرزا تا سال 1360 به مستاجران واگذار می شد.
در سال 1381 مالکان تصمیم گرفتند که این بنا را تخریب و مجتمع مسکونی احداث نمایند که در روز تخریب، شهردار وقت از طریق فردی ناشناس در جریان امر قرار گرفته و بی درنگ جلوی تخریب را گرفته و با واگذاری زمین معوض به مالکان آن، خانه میرزا را به تملک شهرداری درمی آورد و پس از آن در تاریخ 27اسفندماه 1386به شماره 22508به ثبت فهرست آثار ملی کشور می رسد.
در زمان حاضر شهرداری رشت مالک اصلی این بناست که با استفاده از کارشناسان مجرب و کارآزموده آن را به سبک معماری بومی بازسازی کرده است .
بنای فعلی در دو طبقه به مساحت 300متر مربع است که هر طبقه چهار اتاق ایوان و دو پلکان در دوطرف خانه برای ورود به ایوان و اتاق های طبقه بالا دارد و اسناد نهضت جنگل در این خانه به نمایش گذاشته شده است.
طبقه پایین نمایشگاهی دائمی از کتاب های مربوط به تاریخ گیلان و نهضت جنگل را در خود جای داده و طبقه بالا اتاق های محل زندگی خانواده استادسرایی مانند آنچه در قدیم وجود داشته، بازسازی شده است. در گوشه و کنار خانه هم روی دیوارها ، عکس ها و اسنادی از دوران مبارزات نهضت جنگل نصب شده است.
در کنار این عکس ها و اسناد، جایی در اتاق های خانه میرزا تابلویی حاوی تصویر آیت الله سیدحسن مدرس نماینده مجلس شورای ملی در اواخر دوران قاجار و اوایل حکومت پهلوی اول به چشم می خورد .
در تاریخچه مبارزات آزادیخواهانه مردم ایران ، قیام میرزا کوچک خان جنگلی از جمله نهضت هایی است که با اندیشه اسلامی و ضداستعماری شکل گرفت.
آرامگاه میرزا کوچک خان جنگلی معروف به سردارجنگل در جنوب شهر رشت در محله سلیمان داراب واقع شده است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری پانا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]