واضح آرشیو وب فارسی:فرهنگ نیوز:
نگاهی به بزرگداشت «استقلال» در غنا غنا اولین کشور آفریقایی در جنوب صحرا است که در سال ۱۹۵۷ استقلال خود را به دست آورد.
به گزارش فرهنگ نیوز، ششم مارس امسال به مناسبت 59 سالگرد کسب استقلال غنا از استعمار بریتانیا از سوی دولت و دیگر سازمان ها ، مراکز دولتی وغیر دولتی گرامی داشته شد. این کشور نخستین سرزمین آفریقای جنوب صحراست که در سال 1957 استقلال خود را طی مبارزاتی طولانی کسب کرد .در مسیر مبارزات آزادی از یوغ استعمار رهبران سیاسی نقش بسیار مهمی در بسیج حرکت مردمی داشتند و در این میان کوام نکرومه رهبری اصلی حرکت را به دست گرفت .
نکرومه نه تنها برای کشور غنا بلکه برای کل قاره آفریقا شخصیتی بود که پیام وحدتش برای آفریقا از او نقشی ساخت که امروزه او را معمار غنای مدرن می خوانند. نکرومه فقط رهبر سیاسی نبود بلکه در جهات مختلف فکری او را دارای مکتب فکری ، معلمی بزرگ و مرد هنر و فرهنگ نامیده اند .وی با افکار سوسیالیستی خود در این اندیشه بود که :
استقلال غنا بدون آزادی کامل قاره آفریقا معنی ای ندارد. امروزه این کشور از تمامی جهات تغییرات زیادی بر خود دیده است. جمعیت غنا پنج برابر جمعیت زمان استقلال است .گفته می شود یکی از مهم ترین موفقیت های غنا حکومت باثباتی است که از سال 1992 پس از چندین کودتا در این سرزمین ایجاد شد. و البته نخستین این کودتاها اتفاقی بود که در سال 1966 رهبری استقلال یعنی کوام نکرومه را برکنار کرد . امروزه مردم این کشور از چنین اتفاقی و چنین روزی به عنوان روز شرم کشورشان یاد می کنند .
به همین منظور نخبگان این کشور به دعوت جامعه سوسیالیستی غنا که آقای کویسی پرات ، مدیر مسئول و سردبیر روزنامه اینسایت غنا یکی از فعالان مهم آن است مراسم بزرگداشتی را به مناسبت استقلال غنا و یادآوری روز بدنامی و شرم کشور در برکنارکردن نکرومه رهبر استقلالشان در محل سال کنفرانس های اکرا برگزار کردند . دراین مراسم در کنار اقشار مختلف مردم اعم از دانشگاهیان و شخصیت های فرهنگی ، سیاسی دولتی و غیر دولتی ، سفرای فلسطین ، الجزایر ونیز رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران نیز حضور داشتند . دراین برنامه سخنرانان هریک به گوشه ای تاریخ مبارزات استقلال غنا پرداختند و آقای کویسی پرات که تا کنون چندین تجربه سفر به ایران را داشته سخنرانی تاثیرگذاری را پیرامون درسهایی که باید از تاریخ استقلال غنا گرفت را ارائه داد .
آقای کویسی پرات به همراه برخی دیگر از فعالان سیاسی مرکز نشر و فروش کتاب آزادی را در اکرا مدیریت می کنند .این مرکز بیشتر آثار نکرومه و مبارزین سیاسی غنا را در معرض فروش گذاشته است .روزنامه اینسایت مورخ نهم مارس آثار مهم نکرومه را که برای جامعه امروز غنا و آفریقا موثر است را منتشر کرده است .
روزنامه فوق با اشاره به بخش مهم اندیشه های نکرومه که شاید هم در طراحی کودتا علیه وی بی ربط نبود به ابتکار نکرومه در استراتژی پیروزی سیاسی قدرت نظریه پردازی وی را نشان می دهد. رفتار نکرومه برمبنای چارچوب فکری بود که داشت .نظریه نکرومه برمبنای ضرورت آگاهی ، فلسفه و ایدئولوژی ضد استعماری دور می زد.این که آفریقا باید متحد شود . اتحادی که لازمه اش آگاهی و بینش مردم بود .
نکرومه به علم و دانش اهمیت زیادی می داد چراکه آن را مایه آگاهی افکار عمومی می دانست . او بر این باور بود که مردم بومی غنا نباید گرفتار دسیسه تضاد طبقاتی شوند .
نکرومه که درابتدا معلمی می کرد تحصیلات تکمیلی خود را در آمریکا طی کرد و درسال 1942 موفق به دریافت درجه کارشناسی الهیات شد و پس از ادامه در رشته فلسفه و آموزش دوره تخصصی تاریخ سیاهان را طی نمود.در سال 1945 به درجه استادی دانشگاه رسید .نکرومه رساله دکتری خود را در لندن گذراند.او رهبری اتحادیه دانشجویان غرب افریقا ، سازمان استقلال و وحدت آفریقا و بسیاری دیگر از گروههای سیاسی را برعهده داشت .
اولین کتاب نکرومه در سال 1947 با عنوان : به سوی آزادی سیاسی به چاپ رسید.در 1948 روزنامه خبری خود را منتشر و در 1949 مبارزات استقلال طلبی را جدیت بخشید.در 1950 به زندان افتاد ودر 1951 با حمایت مردمی برای تشکیل حکومت آزاد شد.در انتخابات ملی 1956 پیروز شد که موجب استقلال غنا در 6 مارس 1957 گردید.
اهمیت دیگر کار نکرومه در برگزاری کنفرانس های وحدت بخش آفریقایی بود . در سال 1964، سیستم تک حزبی را اعلام و کتاب دیگر خود به نام : استعمار نوین را در 1965 به چاپ رساند .
نکرومه در 24 فوریه 1966 طی نخستین کودتا برکنار شد و پس از طی اقامتی در گینه کوناکری به علت بیماری در 27 آوریل 1972 در رومانی از دنیا رفت .
تا کنون از او 20 کتاب بجا مانده و دوران خدمتش در غنا از 1957 تا 1966 خدمات شایانی در کشورش انجام داد.
عنوان بزرگداشت امسال استقلال غنا : سرمایه گذاری روی جوانان غنا که آینده ساز این کشورند بود.بیشتر جمعیت غنا را جوانان تشکیل می دهند . یکی از برنامه های فرهنگی جشن استقلال امسال اهدای جوایز ویژه رئیس جمهور به دانش آموزان ممتاز در همه استان های کشور بود که شور و شوق زیادی زا در میان مردم به همراه داشت .دانش آموزان منتخب از هر استان طی مراسم خاصی موفق به دریافت جوایز خود از دست رئیس جمهور شده و رسانه های غنا روی این موضوع بسیار کار کردند .
امروزه غنا به عنوان الگوی دموکراسی و صلح وامنیت در منطقه و قاره شهرت دارد .مردم این کشور دیگر حاضر به تکرار 25 سال حکومت نظامیانی نیستند که 59 سال پیش با تلاش و مبارزه خواهان آزادی از همه دیکتاتوریها بودند.
یکی از نکات مهم برنامه های بزرگداشت استقلال امسال غنا توجه ویژه ای بود که دولت و سازمان های غیر دولتی به برنامه های فرهنگی دادند. به همین منظور رئیس جمهور غنا چندین طرح فرهنگی آموزشی را افتتاح و درمراسم آنها شرکت نمود. رئیس جمهور ضمن شرکت در برنامه هایی که در مراکز آموزشی وفرهنگی تشکیل می شد نسل جوان جامعه را به تلاش برای کسب علوم و دریافت مدارج علمی در رشته های مورد نیاز کشور دعوت می نمود.
ویژگی دیگر بزرگداشت استقلال امسال برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و مجلس است که در نوامبر 2016 دراین کشور برگزار خواهد شد . رئیس جمهور غنا در تمامی برنامه های این ایام همه مردم را به برگزاری انتخاباتی آزاد و آرامی دعوت نمود که همواره از نظر دموکراسی الگوی آفریقاست امسال بزرگداشت روز استقلال هم زمان بود با ایام روز جهانی زن که به همین مناسبت برنامه های مختلفی در کشور انجام شد . برابری جنسیت عنوان مراسم بود که از طریق برگزاری سمینارودیگر برنامه های متنوع در نقاط مختلف غنا برگزار گردید .به همین مناسبت همسر رئیس جمهور، وزاری زن کابینه هریک در مراسم های مختلف حضور داشتند. توجه به جوانان هم چنان محور برنامه های بزرگداشت روزجهانی زن در این کشور بود .
منبع: تسنیم
94/12/26 - 14:04 - 2016-3-16 14:04:39
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فرهنگ نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]