واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز: واکنش روسیه به تحریم موشکی ایران
ابتکار در گزارشی آورده است:
به گزارش نامهنیوز، گزارشها حاکی است که بررسی آزمایش جدید موشک های بالستیک ایران در روزهای گذشته، در چارچوب قطعنامه 2231 شورای امنیت که بعد از توافق هسته ای حاصل شد، در دستور کار وزرای خارجه اتحادیه اروپا و شورای امنیت قرار گرفت. با وجود اینکه ایران بارها مخالفت خود را با داشتن تسلیحات اتمی اعلام کرده و توانایی موشکی اش را بر اساس دکترین دفاعی کشور اعلام کرده و چنین توانی را متعارف اعلام می کند و علی رغم اینکه با بدست آمدن توافق هستهای، تضمین های لازم و عینی را در این زمینه به طرف های مقابل داده است و آخرین گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی، راستی آزمایی ایران را تایید و از عدم انحراف برنامه هستهای ایران خبر داد، چنین نگرانی هایی از چیست؟
به دنبال این آزمایش، سامانتا پاور سفیر ایالات متحده آمریکا در سازمان ملل متحد روز جمعه در بیانیه ای اعلام کرد:آمریکا درباره آزمایش های موشکی ایران عمیقا نگران است. وی از شورای امنیت خواسته روز دوشنبه(دیروز) برای بررسی آنچه را که او آزمایش های «تحریک آمیز و بی ثبات کننده» قلمداد کرد، تشکیل جلسه دهد. از سویی دیگر، جمهوری اسلامی ایران همواره تاکید کرده است که محدودیت بر توان دفاعی خود را نمی پذیرد و بلافاصله در بیانیه ای که پس از تصویب قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل به تصویب رسید، تصریح کرد:«جمهوری اسلامی ایران تدابیر لازم برای تقویت توانمندی های دفاعی خود به منظور حراست از حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی خویش در مقابل هرگونه تجاوز و همچنین مقابله با تهدید تروریسم در منطقه را ادامه خواهد داد. در این چارچوب، توانمندی های نظامی ایران از جمله موشک های بالستیک، منحصرا برای دفاع مشروع هستند. این تجهیزات برای قابلیت حمل سلاح های هسته ای طراحی نشده اند و بنابراین خارج از حیطه یا صلاحیت قطعنامه شورای امنیت و پیوست های آن هستند.»
ایران هیچ گاه نپذیرفت که بحث موشکی موضوع مذاکره باشد
مدیر کل سیاسی و امنیت بین الملل وزارت امور خارجه هم بر روشن بودن برجام و قطعنامه 2231 شورای امنیت در خصوص آزمایشات موشکی ایران تاکید کرد و گفت:در برجام اصلا به بحث موشکی ایران هم پرداخته نشده است.به گفته وی، ایران هیچ گاه در زمان مذاکرات نپذیرفت که بحث موشکی بخشی از موضوعات مذاکره باشد چرا که عمیقا اعتقاد داشت که بحث مربوط به توان دفاعی ایران از جمله بحث توسعه توان موشک های متعارف از چارچوب برجام خارج است و طرف های 1+5 هم نهایتا این امر را پذیرفتند. بعیدی نژاد افزود: از جانب دیگر، در قطعنامه 2231 شورای امنیت در دو سطح به بحث موشک پرداخته شده است؛ اول آنکه محدودیت ها علیه نقل و انتقال تجهیزات موشکی به ایران تا پایان یک دوره هشت ساله ادامه یابد و دوم آنکه شورای امنیت به ایران توصیه کرده است که از توسعه موشک های بالستیکی که توانایی حمل سلاح های هستهای را دارند، خودداری کند. وی ادامه داد: اگرچه افراط گرایان در کنگره آمریکا از آزمایشات موشکی ایران عصبانی هستند و هر طور شده می خواهند دولت آمریکا حتی شده برجام را بخاطر این آزمایشات برهم بزنند و یا تحریم های جدیدی را علیه ایران وضع کنند. با این حال تعهد و مسئولیت دولت آمریکا بعنوان عضو گروه 1+5 و عضو دائم شورای امنیت حکم می کند که به ابتدایی ترین اصول حقوق بین الملل و توافقات خود در تفاهم هسته ای و مفاد قطعنامه 2231 وفادار باشد و به این قواعد پایبند بماند. همه می دانیم که تمام هم و غم غرب و آمریکا در توافق هسته ای، یعنی توانایی بالقوه ایران برای دست یابی به سلاح اتمی محدود شد. و در قطعنامه 2231 ضمیمه توافق هسته ای در مورد موشک هایی بالستیک که برای حمل کلاهک هسته ای طراحی شده باشد محدودیت هایی اعمال شد. اما وقتی کشوری نتواند سلاح هسته ای داشته باشد بنا به چه منطقی می تواند در مظان اتهام قرار گیرد؟ آنچه مشخص است مسئله توانایی نظامی ایران، داشتن تجهیزات مدرن، با جایگاه ژئواستراتژیک میان شرق و غرب چندان خوشایند هیچ کدام از قدرت های بزرگ نیست. دو سناریو در مورد مسئله موشکی ایران قابل پیش بینی است: اول اینکه اختلاف نظر میان اعضای دائم شورای امنیت همراه با آلمان مانع از تحریم های جدید علیه ایران می شود و چنین جلساتی با بحث و مذاکره خاتمه می یابد. دوم اینکه همگی به این نتیجه می رسند که ایران قطعنامه 2231 شورای امنیت را نقض کرده و وارد فاز جدید از تحریم ها علیه توان نظامی ایران در منطقه می شوند و ایران مطابق با این قطعنامه باید پاسخگو باشد.
موضع گیری متفاوت قدرت های بزرگ علیه رزمایش موشکی ایران
جمهوری اسلامی ایران روز چهارشنبه گذشته در مرحله نهایی رزمایش موشکی ‘اقتدار ولایت’، موشک های برد بلند نقطه زن قدر ‘اچ’ و ‘اف’ را از ارتفاعات البرز شرقی شلیک و اهداف از پیش تعیین شده در سواحل ‘مکران’ را مورد هدف قرار دادند. همین امر بهانه ای را برای غرب و آمریکا فراهم آورد تا در مورد نقض قطعنامه شورای امنیت از سوی ایران و بررسی آن در شورا و زمزمه سخت گیری ها و تحریم های جدید علیه ایران مطرح شود. هر چند مواضع تمامی کشورها در این زمینه که آیا آزمایش موشکی ایران نقض توافق هسته ای و قطعنامه 2231 است یکسان نیست با وجود این منافع قدرت های بزرگ در همکاری با یکدیگر در این زمینه است. دولت «باراک اوباما» رئیس جمهور آمریکا گفته است که این آزمایش موشکی ایران، نقض برجام بین ایران و 1+5 (آمریکا، انگلیس، فرانسه، روسیه، چین بعلاوه آلمان) نبوده است اما با قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل که بعد از توافق هسته ای ایران مورد تایید قرار گرفت، سازگار نیست. «فیلیپ هاموند» وزیر خارجه انگلستان در نشست پیش از اجلاس وزرای اتحادیه اروپا در «بروکسل» مدعی شد «در عین حال که فرصتهای برآمده از گشایش ایجاد شده در ایران و بهبود روابط میان ایران و غرب را بررسی میکنیم، باید به صراحت بگوئیم که ایران همچنان به رفتارهای غیرقابل قبول مانند تست موشکی، رفتارهای تهاجمی و حمایت از تروریسم در منطقه خلیج (فارس) ادامه میدهد و به هیچ وجه نباید از صراحت در قبال رفتار ایران دست برداریم.» ژان مارک ارو، وزیر خارجه فرانسه، روز یکشنبه بعد از جلسهای با وزرای خارجه آمریکا و کشورهای اروپایی دیگر گفت که در صورت لزوم تحریمهایی در سطح اروپا علیه ایران وضع خواهد شد. فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، گفت: «ما قطعاً آزمایشهای موشکی را محکوم میکنیم. در صورت لزوم تحریمهایی تحمیل خواهد شد». سخنگوی وزارت خارجه آلمان روز چهارشنبه اعلام کرد: هیچ گونه شواهدی مبنی بر اینکه این آزمایش موشکی ناقض توافق جولای 14 سال گذشته باشد، در دست نیست.وی در عین حال افزود: ما به همراه شرکای خود در حال بررسی همخوانی آزمایش یادشده با حقوق بین المللی و تحریم های سازمان ملل متحد هستیم و با دقت فراوان این آزمایش را دنبال میکنیم. ویتالی چورکین نماینده روسیه در سازمان ملل گفت که ایران به خاطر آزمایشهای موشکی نباید با تحریم جدید مواجه شود. چورکین افزود: آزمایش موشکهای بالستیک توسط ایران نقض قطعنامه سازمان ملل نیست.
آزمایشهای موشکی ایران در تضاد با توافق هستهای نیست
محمد جواد ظریف رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان روز دوشنبه در گفت وگو با رادیو نیوزیلند تاکید کرد که آزمایش های موشکی ایران در تضاد با توافق هسته ای نیست. وزیر امور خارجه ایران گفت: ما تنها بخش ناچیزی در مقایسه با سایر کشورهای منطقه صرف تجهیزات دفاعی می کنیم. ظریف تصریح کرد: ما همواره گفته ایم به توسعه ظرفیت های دفاعی خود ادامه می دهیم و این تجهیزات دفاعی ربطی به سلاح هسته ای ندارند. ما بهترین تضمین را ارائه کرده ایم که ایران هرگز قصد دستیابی به سلاح هسته ای ندارد و این موشک های آزمایش شده با هدف حمل کلاهک های هسته ای مورد آزمایش قرار نگرفتهاند. وی گفت: این موشک ها تنها برای اهداف دفاعی هستند. ما به هیچ کشوری تجاوز نکرده و نخواهیم کرد.
آزمایش موشکی ایران بررسی می شود اما تصمیمی گرفته نمی شود
روزنامه وال استریت ژورنال روز دوشنبه نوشت که وزرای خارجه اتحادیه اروپا امروز مسئله پاسخ به آزمایش موشکی ایران را بررسی میکند، اما بعید است فعلا تصمیمی در این رابطه اتخاذ شود. طبق این گزارش، تابحال، اتحادیه اروپا هیچ گونه اقدام تنبیهی علیه ایران به دلیل این آزمایشات اخیر موشکی در نظر نگرفته است. اوایل سال جاری میلادی، «لوران فابیوس» وزیر خارجه فرانسه اعلام کرد که اتحادیه اروپا می بایست یک واکنش تحریمی به آزمایشات موشکی ایران مورد بررسی قرار گیرد اما این ایده در همان زمان کنار گذاشته شد. روزنامه وال استریت ژورنال گزارش کرد، هنوز مشخص نیست که تصمیم نهایی در جلسه روز دوشنبه (دیروز) اتحادیه اروپا اتخاذ شود. یکی از مقامات ارشد اتحادیه اروپا اعلام کرده است در حالیکه این موضوع به طور قطع در جلسه روز دوشنبه مطرح می شود اما تاکنون «هیچ گونه پاسخی برای این آزمایشات پیش بینی نمی شود». معمولاً چندین هفته زمان می برد که اعضای اتحادیه اروپا که 28 عضو دارند بر روی یک اقدام مشترک به توافق برسند. تاکنون خبری در این زمینه منتشر نشده و باید منتظر تصمیم اتحادیه اروپا و شورای امنیت در این زمینه بود.
منبع: روزنامه ابتکار
۲۵ اسفند ۱۳۹۴ - ۰۸:۱۱
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 14]