واضح آرشیو وب فارسی:روز نو:
راه دشوار پیش روی حماس؛ انتخاب میان تهران – ریاض
روز نو : سایت تحلیلی "المانیتور" با انتشار گزارشی به این موضوع اشاره کرده که سازمان حماس در قبال برچسب زده شده "تروریستی" از سوی شورای همکاری خلیج فارس به حزب الله لبنان سکوت اختیار کرده است و از اتخاذ موضعی که روابطش با کشورهای منطقه را به خطر بیندازد خودداری ورزیده است.
به گزارش خرداد، سایت المانیتور در این باره می نویسد:"حماس در این روزها چیز زیادی نمی گوید. تاکنون خود را سرپا نگهداشته است و حاضر به موضع گیری در قبال زدن برچسب تروریستی به حزب الله لبنان از سوی شورای همکاری خلیج فارس در تاریخ 2 مارس گذشته نشده است. حماس به شدت محتاطانه رفنار می کند. آن گروه نمی خواهد در فضای دو قطبی شده ایرانی – عربی در منطقه موضعی اتخاذ کند که به ضرر روابطش با ایران و عربستان سعودی باشد.
این سایت اشاره می کند که حماس هنوز نشان نداده که از موضع کدام طرف حمایت می کند و در این باره می نویسد:"جبهه خلق برای آزادی فلسطین تصمیم شورای همکاری خلیج فارس را تنها به نفع "دشمن صهیونیستی" دانسته است و آنان را متهم به حمایت از تروریسم کرده است. جهاد اسلامی نیز از این تصمیم به عنوان عاملی برای تشدید تهدیدات علیه امنیت لبنان و کل منطقه یاد کرده است. "محمد منصور" یک مقام امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین نیز تاکید کرده که وضعیت بد جهان عرب بدان معناست که باید با تهدیدهای امنیتی مقابله شود. با این حال، حماس جزو معدود گروه های فلسطینی است که درباره رویکرد اخیر شورای همکاری خلیج فارس سکوت کرده است. مشخص است که حماس مالی نیست روبط منطقه ای خود با ایران و عربستان سعودی را به خطر بیندازد اما ناظران مسائل سیاسی می خواهند بدانند که موضع آن سازمان در این باره چه خواهد بود.
"احمد یوسف" رهبر ارشد حماس و مشاور سیاسی هنیه نخست وزیر آن گروه به المانیتور می گوید که سکوت حماس نشان دهنده خرد سیاسی آن گروه است. او می گوید:"ما خواستار حفظ رابطه مان با حزب الله هستیم. قصد موضع گیری سیاسی که موجب چند پارچگی میان طرفین شود را نداریم. اگرچه با مداخله حزب الله در سوریه ، عراق و یمن مخالف هستیم اما نمی توانیم انکار کنیم که از جنبش مقاومت حزب الله برای مقابله با صهیونیست ها حمایت می کنیم".
المانیتور اشاره می کند که رهبران حماس به خصوص در قطر زندگی می کنند و امنیت و آزادی نسبی برخوردار هستند. علاوه بر این حماس از این کشورها در قالب کمک به موسسات خیریه فلسطینی کمک مالی دریافت می کند. این سایت اما اشاره می کند که "قسام قصیر" تحلیلگر سیاسی لبنانی نزدیک به حزب الله باور دارد که آن گروه از سکوت حماس در قبال وضعیت کنونی راضی نیست و می نویسد:"اطلاعات موجود نشان می دهند که حزب الله با این قضیه کنار نیامده است. اگرچه حماس و حزب الله بر سر بیش تر مسائل منطقه ای از جمله سوریه، عراق و یمن با یکدیگر اختلاف نظر دارند اما اتهام تروریستی موضوع ساده ای نیست که بتوان از کنار آن براحتی گذشت. حزب الله در شرایط بحرانی از حماس حمایت کرد و اکنون انتظار دارد که حمایت مشابهی را از حماس ببیند. بسیاری از نیروهای چپ و ملی گرا تصمیم اخیر شورای همکاری خلیج فارس در قبال حزب الله را محکوم کردند در حالی که جنبش حماس در این باره سکوت کرد".
المانیتور اما اشاره می کند که باید بخاطر آورد که زمانی که دولت مصر حماس را در فوریه گذشته گروهی تروریستی قلمداد کرد حزب الله لبنان در این باره سکوت کرد در نتیجه عدم حمایت پیشین حزب الله از آن گروه می تواند بر تصمیم اخیر حماس موثر بوده باشد.
"عبدالستار قاسم" استاد علوم سیاسی در دانشگاه النجاه نابلس به المانیتور می گوید:"حماس در وضعیت دشواری قرار دارد". این سایت اشاره می کند که در مارس گذشته برخی رسانه ها گزارش دادند که حماس بی سر و صدا پیامی را برای حزب الله ارسال کرده مبنی بر آن که از آن گروه حمایت می کند و مخالف تروریست خواندن آن است با این حال، یکی از رهبران ارشد حماس در قطر به شرط ناشناس ماندن این موضوع را تکذیب و گفته است:"حماس مواضع خود را از طریق بیانیه های رسمی و سخنگویانش بیان می کند".
این سایت در پایان اشاره می کند شاید تصمیم گیری های اخیر علیه حزب الله نتیجه طبیعی رقابت ایران و عربستان سعودی در منطقه باشد که حماس را در موقعیت نامطلوبی قرار داده است. این سایت در پایان می نویسد:"حماس گویا بین حمایت از ایران یا عربستان سعودی گزینه سوم را انتخاب کرده است: سکوت. ممکن است این گزینه برای آن گروه کم هزینه تر باشد.
تاریخ انتشار: ۲۴ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۷:۳۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: روز نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 13]