واضح آرشیو وب فارسی:جوان آنلاین: اشتغال با این سرمایهگذاریها ایجاد نمیشود
نگاهي به شيوه و بخشهاي سرمايهگذاري نشان ميدهد خارجيها دندان خود را صرفاً براي پروژههاي بزرگ تيز کردهاند و متأسفانه دولت برنامهاي براي جذب سرمايهگذاري براي پروژههای متوسط و خرد ندارد.
نویسنده : مهران ابراهيميان
به گزارش «جوان»، بعد از سفر اروپايي دولت و ايجاد تعهد حدود 50 ميليارد دلار در قالب توافقنامه خريد هواپيما، خودرو نفتي و گازي اکنون اخبار رسيده از سوي خبرگزاريها و رسانههاي خارجي حاکي است پروژههاي بزرگ اقتصادي ايران پيشخور شدهاند. روز پيش نايبرئيس اتاق ايران از قرارداد 3/5 ميليارد دلاري با زيمنس خبر داد. در واقع اخبار سرمایهگذاریها نشان میدهد نشست و برخاستهای هیئتهای تجاری خارجی با بخش خصوصی بینتیجه بوده و مذاکرات و توافقنامهها تأثیر چندانی برای توسعه بخش خصوصی و اشتغال ندارد. آنچنان که جلالیپور رئیس اتاق بازرگانی ایران نیز در تلگرام خود نوشته است: «اگر وضع همینطور پیش رود سالهای آتی با افزایش معنیدار جمعیت بیکاران و تعمیق رکود و تشدید ریزش بنگاهی روبهرو خواهیم بود.» با این حال پروژههای زیادی از طریق دولت در حال واگذاری است به نحوی که خبرگزاری راشاتودي نيز از قرار ميلياردي و طولانيمدت يک شرکت روسي براي صادرات لولههاي نفت به ايران خبر داده و آورده است: بزرگترين کارخانه توليد لولههاي فولادي در بخش انرژي روسيه در حال مذاکره براي صادرات لولههاي فولادي به ايران است. شرکت TMK اعلام کرده است به دنبال قرارداد بزرگتري در بخش انرژي با ايران است که بعد از لغو تحريمها در حال احيا ميباشد.
ولاديمير شماتوويچ، قائممقام ارشد توسعه تجاري در شرکت TMK گفته است: برنامهاي در حال اجراست تا طي يک قرارداد طولانيمدت و به ميزان زياد لولههاي فولادي به ايران صادر کنيم. اين لولهها در بخش حمل و نقل نفت و گاز استفاده خواهد شد.
اين گزارش اضافه کرده است: بعد از دههها فاصله گرفتن بخش نفت و انرژي ايران از سرمايهگذاري کافي، اکنون اين کشور نياز به تجهيزات و بهروز کردن دارد. اين کشور نياز به 200 ميليارد دلار سرمايهگذاري دارد تا بعد از سالها کمبود سرمايهگذاري، اين بخش را احيا کند.
اين در حالي است که صنايع فولاد کشور در حال ورشکستگي است و انبارها مملو از محصولات نهايي است. به اين ترتيب ميتوان حدس زد چنين قراردادهايي نه فقط منجر به ايجاد اشتغال نخواهد شد بلکه احتمالاً به از دست رفتن سرمايهگذاريهاي داخلي و اشتغال نيروهاي داخلي هم منجر شود. در همين حال رويترز از مذاکره يک شرکت چيني براي مدرنيزه کردن ناوگان کانتينري، باري و تانکري به ارزش برآوردي 8 تا 12 ميليارد دلاري خبر داده است.
اين خبرگزاري به نقل از منابع آگاه آورده است: دو شرکت چيني در تلاشند بعد از لغو تحريمها، با انعقاد قراردادهايي چند ميليارد دلاري با ايران، يک خط آهن سريعالسير احداث و ناوگان کشتيراني اين کشور را مدرنيزه کنند.
به گفته دو منبع آگاه که به دليل محرمانه بودن و ادامه مذاکرات نخواستند نامشان فاش شود، شرکت داليان شيپ بيلدينگ اينداستري که يک شرکت دولتي است، در حال مذاکره در زمينه ساخت کشتيهاي کانتينري و تانکرهاي نفتي براي ايران است. منابع مذکور گفتند، قرار است بانک صادرات و واردات چين 85 درصد هزينه ساخت خطآهن 930 کيلومتري تهران به مشهد را تأمين کند و شرکت سيتيسي نيز کارهاي مهندسي، تأمين تجهيزات و خدمات ساخت و ساز را برعهده بگيرد.
امريکاييها هم به دنبال نفت ايران
اما اين تمام ماجرا نيست، زيرا علاوه بر ابراز تمايل به سهمخواهي انگليسيها در سفر تأملبرانگيز رئيس دفتر رئيسجمهور به انگليس اکنون امريکاييها نيز در حال طراحي استراتژياي براي بخش نفت و گاز خود براي تجارت با ايران شدهاند. در حالي که تحريمهاي غرب عليه ايران به ظاهر لغو شده، اما گويا برنامهريزي دقيقي براي دلارهاي بلوکهشده از سوي غرب طراحي شده است، به نحوي که شرکت جنرالالکتريک امريکا هم در حال طراحي استراتژياي براي بخش نفت و گاز خود براي تجارت با ايران است.
بلومبرگ در اين باره به نقل از لورنزو سيمونلي، رئيس بخش نفت خام شرکت جنرالالکتريک نوشته است: وي در هفتههاي اخير به ايران سفر کرده تا «بفهمد در اين کشور چه چيزي وجود دارد.» سيمونلي گفته است: «ايران از نظر نفت و گاز بازار بزرگي است... ما به تحريمها پايبند خواهيم بود، اما ايران بازاري است که ما قبلاً با آن همکاري داشتهايم.»
توسعه جغرافيايي بخشي از استراتژي گسترده رشد براي شرکت نفت و گاز جنرالالکتريک مستقر در لندن است که ممکن است شامل در اختيارگيري برخي ميادين و ارائه محصولات پيشرفتهتر باشد.
توسعه بخش نفت و گاز جنرالالکتريک نقشي محوري در تبديل اين شرکت به يک توليدکننده صنعتي پربازدهتر توسط جفري ايملت، مديرعامل جنرالالکتريک دارد. جنرالالکتريک سال گذشته موافقت کرد بيش از 150 ميليارد دلار از داراييهاي مالي خود را بفروشد. ايران بازاري عظيم براي شرکتهاي اکتشاف و ارائهکننده خدمات نفتي به شمار ميرود. براساس آمارهاي اداره اطلاعات انرژي امريکا، ظرفيت 157/8 ميليارد بشکهاي ذخاير نفتي دست نخورده اين کشور بيش از چهار برابر ذخاير نفت خام امريکاست. ايران همچنين داراي ذخاير عظيم گازي است.
منبع : روزنامه جوان
تاریخ انتشار: ۲۱ اسفند ۱۳۹۴ - ۲۰:۰۹
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جوان آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 36]