واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: آغاز آزمایش واکسن ضد سرطان روی انسان
کد خبر: ۵۷۳۱۰۹
تاریخ انتشار: ۱۷ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۲:۲۱ - 07 March 2016
سرطان؛ واژهای که هنوز هم ترسناک است و وقتی خدای نکرده آنرا از زبان پزشکتان میشنوید، سوالی دربارهی روش درمان نمیکنید و سوال بعدیتان احتمالا به این شکل است: چقدر وقت خواهم داشت؟ علیرغم پیشرفت سرسام آور علم پزشکی، هنوز هم درمان تضمین شدهای برای سرطان پیدا نشده است و تنها موارد معدودی با ارادهی آهنین توانستهاند از پس این غول بدخیم بربیایند. اما گویا یک گروه از دانشمندان انگلیسی قرار است این موضوع را تغییر دهند.
نتیجهی تحقیقات یک گروه از دانشمندان انگلیسی، به صورت یک واکسن نابود کنندهی تومورهای سرطانی ساخته شده است و اولین آزمایش آن بر روی نمونههای انسانی، در لندن آغاز شده است. این واکسن در بیمارستان Guy (نام موسس بیمارستان Thomas Guy است) که در شهر لندن واقع شده است، به دو بیمار سرطانی تزریق شده است و قرار است ظرف دو سال آینده و به تدریج، ۳۰ بیمار دیگر نیز تحت این نوع درمان قرار بگیرند.
روش درمان این واکسن مانند واکسنهای دیگر است و سیستم ایمنی بدن را بر علیه بیماری تحریک میکند و باعث میشود قوای دفاعی بدن بر علیه منطقهای خاص شورش کنند و سلولهای سرطانی آن قسمت را از بین ببرند. در حالت عادی، وظیفهی گلبولهای سفید خون از جمله سلولهای T این است که سلولهای سرطانی را نابود کنند و مانع از پیشروی آنها بشوند.
اما وقتی سرطان تا مراحل بالاتر پیشرفت میکند، سیستم ایمنی بدن را سرکوب میکند. سلولهای سرطانی از یک طرف گلبولهای سفید و نیروهای دفاعی را از بین میبرند و از طرف دیگر نیز با نفوذ تا مغز استخوان بیمار، مانع از تولید گلبولهای سفید جدید میشوند و اینگونه است که رفته رفته سیستم ایمنی از کار میافتد و بیمار تسلیم میشود.
این واکسن با تزریق آنتی ژنها به داخل بدن، مغز را وادار میکند تا فرمان ساخت آنتی بادیها را صادر کند. ترشح این آنتی بادیها باعث میشوند سلولهای هدف (این سلولهای هدف میتوانند عوامل بیماری آنفولانزا باشند یا سلولهای تشکیلدهندهی تومورهای سرطانی) شناسایی و نابود شوند. قابلیت ترشح این آنتی بادیها تا مدتها در بدن باقی میماند و به همین دلیل بدن قادر خواهد بود در آینده نیز در برابر این بیماری از خود دفاع کند (به همین دلیل است که نیاز است تا برخی از واکسنها هر چند وقت یکبار تمدید شوند).
واکسنی که به بدن این دو بیمار در لندن تزریق شده است، از قطعات کوچک یک آنزیم به نام hTERT ساخته شده است. این آنزیم که داخل سلولهای سرطانی وجود دارد، باعث تغییر طول کلاهک محافظت کنندهی کروموزم ها میشود. تغییر طول این کلاهک که telomere نام دارد، باعث میشود سلول های سرطانی بتوانند بدون توقف و به صورت متوالی، خود را تکثیر کنند و زیاد شوند. حال، کاری که واکسن میکند این است که طول این کلاهک پوششی را تنظیم میکند و جلوی تکثیر بی رویهی سلولهای تومور سرطانی را میگیرد.
البته برای افزایش تاثیرگذاری درمان، دوزهای کوچکی از داروهای شیمیدرمانی نیز در این واکسن قرار داده شده است تا نابودی سلولهای سازندهی تومورهای سرطانی با روند سریعتری انجام شود. کلی پاتر (Kelly Potter) بانوی ۳۵ سالهای است که تابستان سال گذشته مبتلا به سرطان پیشرفتهی دهانهی رحم شده بود و یکی از دو بیماری است که این نوع درمان بر روی آنها انجام شده است.
او میگوید:
"این تحقیقات زندگی من را بسیار تغییر داده است و خیلی احساس بهتری دارم. برایم بسیار فوق العاده است که عضو طرحی هستم که ممکن است زندگی انسان ها را تغییر دهد.”
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 21]