واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری پانا: پانا گزارش میدهد؛ 2 عامل اصلی سرعت تخریب باغات پایتخت دو دلیل به عنوان ریشه های اصلی افزایش سرعت تخریب باغات طی چند سال اخیراز سوی کارشناسان معرفی شده است، نفع دو جانبه مدیریت شهری و سودجویی سوداگران برج ساز از یک سو و چرخه معیوب اداره شهر برای تامین منابع مالی دو عاملی است که پدیده باغ کشی در کلانشهرهای کشور به ویژه تهران را سرعت بخشیده اند و این امر منجر به معیوب شدن پرورش نسل آینده در مواجه با منابع طبیعی خواهد شد.
۱۳۹۴ شنبه ۱۵ اسفند ساعت 13:46
به گزارش خبرنگار اجتماعی پانا، پروفسور محسن کافی استاد دانشگاه تهران در این رابطه می گوید: مهم ترین علت تخریب باغات سودجویی سوداگران برج ساز و درآمدزایی شهرداری از محل تغییر کاربری سبب شده تا نفع مشترکی برای هر دو عامل تخریب باغات شهر به وجود آید این در حالی است تخریب باغات برای تامین درآمد منابع مالی برای اداره شهر مشابه فروش کلیه بدن انسان برای انجام عمل زیبایی بینی است.
پیروز حناچی دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری کشور نیز با اشاره به سرعت گرفتن روند تخریب باغات در چند سال اخیر می گوید: نگاهی به مجموعه باغات طرشت نشان می دهد اگرچه طی سه دهه بخش کوچکی از این باغات دچار تغییراتی شد اما طی سه چهار سال اخیر این روند سرعت گرفته تا جایی که به طور کامل این باغات نابود شد.
او ادامه می دهد: در بررسی علل تخریب باغات با نگاهی به مجموعه قوانین با موضوع باغات متوجه می شویم کمبودی در قوانین و مصوبات مربوط به باغات وجود ندارد تا جایی که اولین قانون به شورای انقلاب با عنوان «قانون حفظ و گسترش باغات و فضای سبز» اختصاص دارد بر مبنای این قانون اگر مالک به تخریب باغ اقدام کند مالکیت وی زیر سوال می رود. این قانون نشان می دهد که اگر مالکیت باغات از فرد به شهر منتقل شود می توان در مقابل تخریب باغات ایستادگی کرد و تجربه نشان داده است زمانی که باغات و فضای سبز تثبیت و تحت مالکیت شهر در می آید تعرضی به آنها صورت نمی گیرد.
او با تاکید بر این که تدوین اسناد فرادست همچون طرح جامع و تفصیلی نیز نتوانسته راه دور زدن قوانین برای متخلفان به طور کامل مسدود کند، می گوید: با اجرای این قوانین فقط نرخ شهرفروشی(عوارض صدور تراکم اضافه و تغییر کاربری) افزایش پیدا کرده است و همچنان متخلفان امکان دور زدن ضوابط و مقررات را دارند.
عارضه تخریب باغات تمامی کلانشهرهای کشور به ویژه شهر تهران را گرفتار کرده است که ریشه این عارضه به نحوه اداره امور شهرها باز می گردد. مدیریت شهرها بخش عمده ای از منابع اداره شهر را از محل فروش فضاهای شهر تامین می کنند و با تبدیل این روش به یک قاعده کلی نه تنها میراث طبیعی بلکه میراث فرهنگی شهر در معرض تهدید قرار گرفته است به گونه ای که براساس آمار از 6 هزار خانه تاریخی موجود در شهر تهران تاکنون کمتر از 2 هزار و 500 خانه باقی مانده و سایر خانه های تخریب شده اند.چرخه معیوب اداره شهرها از محل فروش فضای شهر به روش تخریب باغات، فروش حریم شهر و فروش تراکم نهایتا به کاهش کیفیت زندگی شهروندان منجر می شود.
او اضافه کرد: با تامین منابع مالی سالم و پایدار می تواند عارضه وارد شده به شهر را به حداقل ممکن کاهش داد.
براساس این گزارش، اگرچه در تبصره های بودجه سال 94 شهرداری تهران، شورای شهر به شهرداری اجازه داد تا سقف 500 میلیارد تومان برای تملک باغات شهر هزینه کند اما گزارش عملکرد تبصره های بودجه سال جاری در شش ماهه نخست نشان می دهد تاکنون شهرداری در این محل هیچ اقدامی انجام نداده است.
محمدحقانی رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر تهران هم با ابراز تأسف از روند رو به افزایش قطع درختان و تخریب باغات در پایتخت می گوید: مناطق ١٠و ١١ کمترین سرانه و مناطق ٥ و ١٩ بیشترین سرانه فضای سبز تهران را به خود اختصاص داده اند.
او با بیان اینکه آمار دقیقی از اینکه چه تعداد درخت در تهران قطع می شود وجود ندارد، می گوید: متأسفانه ما با درختان و باغات که منشاء حیات انسان هاست بیگانه ایم و منافع تجاری اجازه نمی دهد که مانند گذشتگان برای درخت احترام قائل باشیم.
رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر تهران ادامه می دهد: در گذشته خانواده ها در حیاط منازلشان به کاشت درخت اقدام می کردند و فرزندان ما به وجود درختان عادت داشتند اما متأسفانه این موضوع به دلیل منافع شخصی نادیده گرفته شد و منجر به از بین بردن درختان و باغات شد و نتوانستیم برای آن جایگزینی پیدا کنیم در واقع نتوانستیم آنچه گذشتگان برای ما به ارث گذاشته اند را نگهداریم و به آیندگان منتقل کنیم.
وی با بیان اینکه روند تخریب و قطع درختان در تهران به دلیل منافع تجاری رو به افزایش است، می گوید: به هیچ وجه کاشت ده ها اصله درخت نمی تواند جایگزین یک درخت 70- 80 ساله از نظر زیبایی، تلطیف هوا، کاهش درجه حرارت شهر و خاصیت اکولوژیکی درختان شود.
رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر تهران درخصوص اقدامات شهرداری برای افزایش سرانه فضای سبز پایتخت نیزمی گوید: شهرداری در سال جاری اعلام کرد که 1000 هکتار به فضای سبز حاشیه تهران می افزاید و قرار است امروز نیز جشن درختکاری برگزار و در قسمت های شمالی بزرگراه شهید بابایی نهال ها اضافه شود اما باید قبول کنیم که این درختان وقتی به سنین بهره برداری برسند، مدت زمانی طول خواهد کشید. وظیفه ما این است که از درختان و باغات موجود محافظت کنیم و به فرزندانمان هم یاد دهیم که درخت بکارند تا این سنت حسنه ای که از گذشته وجود داشته حفظ شود.
به گفته این عضو شورای شهر تهران با بیان اینکه در حال حاضر سرانه هر تهرانی از فضای سبز 15.5 متر مربع است، البته هنوز به این عدد مطمئن نیستم که به ازای هر تهرانی 15 متر مربع فضای سبز وجود دارد. در برنامه دوم پنجساله شهرداری قرار است سرانه فضای سبز به 18.3 متر مربع برسد منتهی امکان اینکه این عدد در تهران با توجه به محدودیت منابع آب و فضای زمین اجرا شود نیز زیر سوال است. مناطق ١٠و ١١ کمترین سرانه و مناطق ٥ و ١٩ بیشترین سرانه فضای سبز تهران را به خود اختصاص داده اند.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری پانا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 95]